2018 12 06 DK Denon AVR 1

Kategorie A/V receiverů je pro mnoho uživatelů (ale buďme upřímní - i pro mnoho profesionálů v oboru) matoucím klubkem přístrojů, které a) vypadají poměrně podobně, b) jejich soupis výbavy plný zkratek a trendy slov si díky jeho délce můžete číst místo pohádky před spaním a c) si musíte přehled každoročně obnovovat, protože právě AVR přístroje jsou se mění s železnou sezónní pravidelností. I proto jsme si udělali pěkný den ve fantastickém kinosálu a stereo poslechovce dovozce značky Denon, kde jsme prohazovali čtyři nejlevnější aktuální modely A/V receiverů této firmy.

Měli jsme možnost srovnat AVR-X250BT a AVR-X550BT, poté pak AVR-X1500H a AVR-X2500H - samozřejmě, že jsme vše poslouchali i najednou, ale skok mezi druhým a třetím jmenovaným je příliš velký, než aby mělo reálný smysl je srovnávat (jinými slovy, máte-li na přístroj kategorie X1500H a chcete AVR od Denonu, nemá smysl přemýšlet, že ušetříte za X550BT).

Na první pohled je už všech čtyř přístrojů patrné, že patří do jediné stáje, liší se jen vcelku nepatrně svou výškou a tím, kolik konektorů se vešlo na přední panel. O estetické produktů, o těch typických velkých kolech po stranách, kdy jedním vybíráte vstupy a druhým poslechovou úroveň, stejně tak jako o jednoduchém, ale přehledném displeji s linkou malých tlačítek pod ním nemá cenu psát - to všechno je jednak standard v kategorii AV receiverů, jednak je tu jasně patrný rukopis Denonu.

2018 12 06 DK Denon AVR 2

Důležité je spíše tedy popsat konkrétní charakteristiky jednotlivých přístrojů - důležité je také to, že už od základního modelu X250BT zvládají všechny stroje UHD rozlišení a mají Bluetooth, což je pro mnoho uživatelů důležitým vodítkem.

AVR-X250BT má konfiguraci 5.1, celkem 5 HDMI vstupů a 1 výstup, AVR-X550BT k tomu přidává podporu Dolby Vision. AVR-X1500H už má dokonce 6 HDMI vstupů a AVR-X2500H dokonce 7 - oba vyšší modely jsou pak 7.1. Dva vyšší modely pak umí i hlouběji pracovat s obrazem, konvertovat kupříkladu jednotlivé vstupy mezi sebou nebo přepočítávat na vyšší rozlišení, nejvyšší model umí už i šikovně redukovat šum a podobné dolaďovací procesy.

2018 12 06 DK Denon AVR 3

Je dobré zmínit, že základní model pak podporuje také jen ty základní formáty prostorového zvuku (což ale k 5.1 konfiguraci odpovídá), čím výše jdete, tím více všeho dostáváte - férovou kompatibilitu a schopnost přehrát prakticky cokoliv získáte ale právě i u nižších modelů, hlavně od X550BT výše.

To se týká třeba i v zásadě vedlejších drobností jako je přehrávání hudby po síti - modely s "H" na konci umí pohodlně streamovat PCM i DSD. Koneckonců, ono "H" na konci znamená spřízněnost s bezdrátovou multiroom platformou Heos, takže je jasné, co všechno budou v tomto ohledu přístroje umět.

2018 12 06 DK Denon AVR 4

Zásadní je také výstupní výkon do 8 ohm při zatížení 2 kanálů (takže při plném multikanálu bude pochopitelně nižší) - základní dva modely dají slušných 70 Wattů, zatímco patnáctistovka 80 a dvou a půl tisícovka dokonce 90 Wattů na kanál. To podstatné ale je, že se tak neděje identickými koncovými stupni, takže u receiverů z vyšší kategorie jasně slyšíte jejich "odlišnost" bez ohledu na minimální diferenci ve výstupním výkonu. Jako vždy a všude, jedna věc je co je na papíře a druhá co je ve skutečnosti.

Protože je nad rozsah této recenze popsat každý detail těchto přístrojů, vyčerpávající přehled parametrů s možností přehledného vzájemného srovnání najdete zde:

AVR-X250BT - https://www.denon.cz/cz/product/homecinema/avreceiver/avrx250bt

AVR-X550 BT - https://www.denon.cz/cz/product/homecinema/avreceiver/avrx550bt

AVR-X1500H - https://www.denon.cz/cz/product/homecinema/avreceiver/avrx1500h

AVR-X2500H - https://www.denon.cz/cz/product/homecinema/avreceiver/avrx2500h

2018 12 06 DK Denon AVR 6

Všechny receivery jsme měli možnost poslouchat v jednotných podmínkách a to v akusticky vynikající velké prostoře dovozce, kde jim společnost dělal adekvátní sloupek Bowers&Wilkins 683 S2 a modely Polk Audio S20e a S55e, jako zdroj signálu byl krom jejich vlastních schopností použit (velmi) naddimenzovaný McIntosh MCD550 a propojeno bylo kompletně kabeláží z řady InAkustik Premium.

Z poslechových dojmů se zdá, že fér srovnání je mezi X250BT a X550BT a mezi druhou dvojicí, srovnávat všechny čtyři je nemístné, protože mezi "pětistovkou" a "patnáctistovkou" dlí propast, kterou lze definovat jako přerod "dostupného dobrého" zvuku v "dostupný hi-fi zvuk". A je to i výstižný popis prvního orientačního kritéria, pokud hledáte nějaký z obdobných A/V receiverů.

2018 12 06 DK Denon AVR 7

Rossiniho "Duet pro cello a kontrabas" v nahrávce obsažené na výběru "The Absolute Sound Reference" (2016 | STS Digital | STS-6111152) je velkým testem pro celý systém z pohledu artikulace, přirozenosti a barevnosti nejhlubších oktáv. O úrovni moderní elektroniky dost vypovídá i to, že i AVR-X250BT zvládá prezentovat více než jen stejnolitou temnou masu - je to sice bas trochu jednotvárný a lehce techničtější, ale vzhledem k ceně rozumně konturovaný a je cítit, že to není rozměklý a nekontrolovaný příval, že Denon se snaží hlavně o razanci. Přepněte na model AVR-X550BT a dostanete jednak více objemu i váhy, jednak slyšitelně klidnější podání, byť ta jistá jednoduchost je tu stále patrná. Svou kontrolou a čistotou se ale AVR-X550BT vlastně vyrovná i většině v této ceně dostupných klasických stereo zesilovačů.

Poskočme ale o patro výš a model AVR-X1500H vám ukáže, že i on se blíží kvalitám dvoukanálových hi-fi kolegů, což je vlastně výtečná zpráva. Je to už vkusně razantní, plný a hlavně o kus samozřejmější zvuk, kdy cítíte, že hluboké tóny ovládá a nepere se s nimi, má slušnou autoritu. Nejvyšší z testovaných pak přidá takovou tu pro domácí kino důležitou schopnost vytlačit hodně basu a zatřást podlahou pod vámi, je to už takový ten mocný, mroukající bas, který už si díky dobře naznačeným konturám zaslouží plnohodnotné označení jako "dostupné hi-fi".

2018 12 06 DK Denon AVR 22

Na pro lidské ucho kritickém pásmu středních tónů, konkrétně na vokálu Doris Day v magické "Over the rainbow" z 50. let ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140), se pozná velmi dobře co a jak. Více než dostupný AVR-X250BT nabídl hlas snad trochu tenký, ale pojatý sice možná jednoduše a civilně, ale vlastně férově čistý a zřetelný - minimálně stejně srozumitelný, jako jakýkoliv obdobně drahý stereofonní stroj. Je to sice trochu "po povrchu", ale rozumné. Poskočení na X550BT přidá do zpěvu více energie a slupka hlasu se jakoby trochu vyplní, takže je celkově trochu hladší a objevuje se v něm takové to podmanivé kouzlo.

Přepněme poslech i nároky do vyšší kategorie a X1500H vokálu přidá třetí dimenzi, ještě více energie a pocit těla, detail už je také na solidní úrovni, takže hlas celkově působí vytažený z kupředu před hudební dění. X2500H pak zůstává v obdobném světě, při přímém porovnání ale zjistíte, že jako kdyby zpěvačka lépe artikulovala, že je to živý a čistý přednes - opět nelze než říct, že takhle zní důstojné dostupné hi-fi.

2018 12 06 DK Denon AVR 12

Cinkot perkusí v mnoha vrstvách, velikostech a odstínech ve Floexově "Prenatal Hunters" ("Extended Dynamic Experience 5" | 2017 | STS Digital | STS-6111158) zase dá dobře okusit, jak se elektronika popere s jadrnými tóny ve velkém množství. U nejlevnějšího X250BT bylo přeci jenom znát, že zvuk je sice čistší, než se za těch pár tisíc Korun zdá, ale přeci jen je to takový trochu technicistní způsob přednesu - cinkot je poněkud tenký a při vyšší hlasitosti může být i příkrý, na druhou stranu tam už nějaký pocit energie je. Poskočte na X550BT a onen občas až poněkud expresivní charakter získá hladší přídech, takže je tolerantnější a všechno se zdá být také znělější. Pořád je to spíše jednoduchý zvuk, ale v kategorii "pod 10" sotva můžete chtít víc.

AVR-X1500H dá tomu mnohému cinkotu výraznější řád, jako kdyby se všechno rozmotalo a uklidnilo a z takového toho dlouhého zašumění se už klube pocit struktury tóny. Teprve ale opět AVR-X2500H udělá tak potřebný konečný krok směrem k uspokojení hi-fi nároků a zklidněné výšky jsou už pěkně čitelné, pěkně oddělené a živé, s důstojným oddělením jednotlivých tónů, kdy vám receiver už dá i možnost rozpoznat různé velikosti činelů a dalších znělých perkusí.

2018 12 06 DK Denon AVR 31

Notný rozdíl je pak samozřejmě i ve schopnosti uřídit dynamické špičky velkých skladeb jako je Stravinského "Pták ohnivák" v podání Utrechtsch Studenten Concert s Basem Pollardem v čele ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139). Nejmenší z receiverů je až překvapivě výbušný, elektronika se snaží do zvuku položit, byť při vyšší hlasitosti má tendenci tvrdnou a zvuku přeci jen schází plnost a váha. Identickou snahu o "našlápnutost" a důraznost najdete i u AVR-X550BT - tady už ale cítíte, jako kdyby se rozhýbalo více zvuku, přednes začíná mít i jistou podstatu a vlastně je na konci živější, než nabízí mnohé stereo zesilovače podobné kategorie.

Poskočte ale o pár tisíc nahoru k X1500H a zvuku přibude razantním způsobem, stejně jako celkového nadšení. Je cítit, že tady se umí receiver nejen více nadechnout, ale také zůstává jistější, konkrétnější a sebejistější. Tohle už je dynamika, která vzhledem k penězům rozhodně neudělá ostudu ani v náročných a dramatických scénách moderních filmů. Pokud rádi hrajete více nahlas, tak je překvapivé, že téměř takový krok dopředu jako mezi X550BT a X1500H je i mezi patnáctistovkou a dvou a půl tisícovkou. Právě tam, kde je potřeba řádě "šlápnout do pedálů" totiž nejdražší z modelů vykazuje nejvíce energie i nejvíce nadhledu, takže dynamická špička působí nejuvolněnějším dojmem. Cítíte, že je to sice tak trochu ladění "na efekt" jako u všech receiverů, ale jistotou a energií se řadí X2500H k dobrému hi-fi, což je působivé.

2018 12 06 DK Denon AVR 46

Krásná "Pie Jesu" v podání zpěvačky Ellen van Zomeren je jedním z klenotů nahrávky "Incredible Music Volume 4" (2012 | STS Digital | STS-6111130) - tolik jemných informací, tolik detailů, co se v ní skrývá, to je vlastně k neuvěření. A čím víc jich umí sestava vykreslit, tím živější a uvěřitelnější nahrávka je, byť se na povrchu zase tak moc nemění. U X250BT je to prostě jednoduché, ceně odpovídající zvukové podání - ano, celková čistota je férová, ano, vnímáte hlas a ano, slyšíte i tu a tam nějaký ruch, protože nahrávka byla pořizována v kostelním prostoru. Je to ale trochu technické a - jak už bylo řečeno - jednoduché. Posun na X550BT jako kdyby zvuk jako celý trochu zvětšil, jako kdyby byl trochu zdůrazněný a jasnější - ne snad, že by to byl velký krok co do prokreslení, ale spíše je to zřetelný posun v samozřejmosti, v úbytku techničnosti.

Změna na X1500H vás posune do, upřímně řečeno, úplně jiného světa - přibude citelná porce celkové organizovanosti, hlas vystoupí do popředí a i když tu pořád nejsou takové ty jemňoučké nuance, už máte pocit, že se kolem otevírá echo velkého prostoru a hudba je fajnově přehledná. Ale i tady je cítit, že právě až X2500H nabídne plnohodnotný "dostupný hi-fi zvuk" - jemnosti stále ještě nečekejte, ale ten pocit celistvosti a zároveň přehlednosti a čitelnosti, to se už pěkně poslouchá a už snadno slyšíte i drobnější zvuky v pozadí, podtrhující celkový "live" dojem z nahrávky.

2018 12 06 DK Denon AVR 47

Prostor hudební scény v "Dream about you" ("STS Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) byl jednoduchý - kalibrace vám u všech modelů pomůže dosáhnout velmi solidních výsledků, ale přesto jsou rozdíly znát. X250BT hudbu nechal jen v pravolevém směru a s citelným pocitem přítomnosti ozvučnic v prostoru, X550BT vám dá o celkem výrazný krok lepší pocit celistvosti, byť vše je stále definováno osami ozvučnic, z nichž už ale přeci jen hudba trochu vystupuje. Tak jako předtím, i tady je znát, že krok mezi X550BT a X1500H je skokem mezi dvěma světy - hudba se totiž otevře do prostoru, na scéně je patrný třetí rozměr a celkově mnohem jistější organizace. U AVR-X2500H se pak snad i pozastavíte, jak pěkně plastický zvuk je, jak hezky přehledný a na poměry A/V receiverů sebevědomě trojdimenzionální - ať už je to čím chce, tohle už je opravdu pěkný prostor.

Na celodenním poslechu čtyř dostupných zástupců kategorie aktuálního modelového roku bylo zajímavé slyšet, kolik hudebnosti vám přinese každé další pootevření vaší peněženky. Je vlastně nutné říct, že i ten úplně nejzákladnější model AVR-250BT nabízí zvuk, který je neurážlivý - je snad jednoduchý, poněkud tenčí a jaksi technický, ale na nic si nehraje a snaží se udržovat vkusnou přehlednost a čistotu, takže jako první krok do multikanálového světa je rozhodně použitelný. Není to samozřejmě věc pro audiofila, ale nakonec je skoro s podivem, že za podobné peníze je někdo schopný takhle složitou elektroniku vůbec dopravit ve funkční podobě až k vám. Stačí ale přidat nemnoho peněz a máte na stole model AVR-X550BT, který je i na základní sestavě slyšitelným krokem kupředu - minimálně v tom, že v jeho zvuku je výrazně méně oné techničnosti. Přidejte ještě další peníze a pořád budete ve třídě zaplatitelných produktů, tentokrát už ale zvuk A/V receiveru AVR-X1500H pokukuje po hi-fi standardech - všechno je jemnější, plnější a přirozenější, měkčí a klidnější, než u nižších zmíněných modelů, navíc máte pocit, že má receiver v zásobě více energie. Poskočte ale na AVR-X2500H a z reprosoustav už se bude linou něco, co skutečně snese hi-fi měřítka. V některých ohledech je to tak dobré, že to snese plné srovnání s dvoukanálovými konkurenty a opět je to pěkný důkaz toho, jak málo dneska můžete zaplatit za férový zvuk - něco, co ještě dvě tři dekády zpátky nebylo představitelné.

2018 12 06 DK Denon AVR 25

Pokud tak vybíráte A/V receiver, ty z katalogu Denonu jsou za dané peníze působivě dobré a uspokojivé - a po celodenním srovnávání můžeme s klidným svědomím říct, že připlatit si se vyplatí. Ale ani pokud váš rozpočet nedovolí, jakýkoliv z testovaných modelů nabízí v rámci dané třídy odpovídající zvuk a schopnosti, zejména modely AVR-X1500H a AVR-X2500H jsou pak doporučeníhodné.

Kč 6 290,- - AVR-X250BT

Kč 8 990,- - AVR-X550BT

Kč 14 990,- - AVR-X1500H

Kč 18 990,- - AVR-X2500H

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ už opravdu všestranná výbava

+ od modelu X550BT výše slušný zvuk za dané peníze

+ od modelu X1500H opravdu dobrý zvuk

+ dost energie i pro náročnější soustavy a materiál

+ široké možnosti přizpůsobení zvuku i obrazu

ZÁPORY

- stojí za to bez diskuse si připlatit mezi X250BT a X550BT

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

  • Robert Mayer Turntables

    Je to takový klasický příběh audiofila – nejprve objevíte kouzlo hudby, pak šarm hi-fi a následně zjišťujete, že právě pro ten váš úplně specifický vkus (protože každý máme maličko jiný)…

    22. duben 2024

    Kategorie: Značky Autor: Daniel Březina
  • Musical Fidelity Nu-Vista Vinyl 2

    Antony Michaelson od prvních krůčků značky Musical Fidelity v roce 1982 chtěl vytvářet přístroje, které kombinují kouzlo elektronek a zvuku čisté třídy A. Po nějakém tom roce (fakticky po 15…

    03. duben 2024

    Kategorie: Phono předzesilovače Autor: Daniel Březina
  • EverSolo AMP-F2

    Komponenty EverSolo jsou krásným příkladem toho, že lze (pravda, za podmínek nastavených ekonomickou realitou Číny) vyrobit audio zařízení dobré, vlastně spolehlivé a komfortní a finančně dostupné zároveň. K portfoliu streamerů…

    03. duben 2024

    Kategorie: Zesilovače výkonové Autor: Daniel Březina
  • Burmester 217

    Dieter Burmester byl rozhodně vizionář, navíc obdařený notným obchodním talentem. Vybudoval tak pod svým jménem skutečně luxusní značku, ač je nutno říci, že zároveň rozhodně neošidil ani technickou stránku věci.…

    01. duben 2024

    Kategorie: Gramofony a analog Autor: Daniel Březina
  • Pro-Ject Tube Box DS3

    Rakouský Pro-Ject se snaží předefinovat sortiment, který pomáhal takzvaně „dostat do světa“ – tedy dostupné vinylové sestavy. K tomu, že firma začíná přesvědčovat širokou audiofilskou veřejnost o důležitosti celkové symetrie…

    01. duben 2024

    Kategorie: Phono předzesilovače Autor: Daniel Březina
  • Synergistic Research HFT 2.0

    Synergistic Research ze slunné Kalifornie patří k průkopníkům řekněme alternativního pohledu na hi-fi – konkrétně na doplňky všeho druhu od v nabídce dominujících kabelů, přes napájecí řešení až po roztodivné…

    01. duben 2024

    Kategorie: Příslušenství a doplňky Autor: Daniel Březina
  • Estelon AURA

    Estonský Estelon nabízí skutečně luxusní reprosoustavy už nějakých 14 let a za tu dobu se ustálil jak na nezaměnitelném tvarovém i materiálovém rukopisu. A pak, relativně nedávno, se Alfred Vassilkov…

    26. březen 2024

    Kategorie: Reprosoustavy podlahové Autor: Daniel Březina
  • HiFi ROSE RS520

    Jižní Korea patří mezi technologické velmoci a proto i počet tamních výrobců audio / video techniky není nijak zanedbatelný – jedním z nich, který je momentálně rozhodně na vzestupu, je…

    21. březen 2024

    Kategorie: All-in-one systémy Autor: Daniel Březina
  • AudioSolutions Figaro L2

    Příběh litevské firmičky AudioSolutions začíná v roce 2011 v litevském Vilniusu neúnavnou chutí Gediminase Gaidelise „něco vyrábět“ – prošel rychle a účinně výrobou reprosoustav, nápadně připomínajících ikonické světové modely různých značek…

    18. březen 2024

    Kategorie: Reprosoustavy podlahové Autor: Daniel Březina
  • Carbide Base Diamond

    Wikipedia říká: „Karbidy jsou sloučeniny uhlíku s elektropozitivnějšími prvky s výjimkou vodíku. Karbidy mají významné použití v průmyslu: karbid vápníku CaC2 je výchozí surovinou pro řadu výrob chemického průmyslu a…

    14. březen 2024

    Kategorie: Příslušenství a doplňky Autor: Daniel Březina

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

RYCHLÝ DOTAZ

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies