Bob Carver v12

Bob Carver byl vždy solitér. S heslem hodně zvuku i výkonu za málo peněz. Z plánovaného důchodu se vrátil po covidu a nyní představil dva nové produkty.

Začal během svých magisterských studií fyziky v roce 1969 vytvořením 700 Wattového modelu, což byl nejvýkonnější tehdejší zesilovač - postavil ho v plechovce od kávy.

Co je Bob zač ještě lépe napoví jeho veřejná sázka (o dekádu později když už měl praxi a vlastní firmu). Vyzval špičkové audio magazíny, aby mu daly jakýkoli audio zesilovač za jakoukoli cenu, a on že duplikuje jeho zvuk za daleko nižších nákladů (a obvykle mnohem výkonnější - viz úvodní plechovka kávy). Výzvu přijaly dva časopisy.

Nejprve si The Audio Critic vybral Mark Levinson ML-2, který Bob akusticky zkopíroval (duplikace přenosové funkce) a prodal jako svůj zesilovač M1.5t ("t" znamenalo upravenou přenosovou funkci). Dodejme že kouzelník Bob nesměl zesilovač otevřít, sundat kryt - jen poslouchat a změřit!

V roce 1985 časopis Stereophile vyzval Boba, aby ve svých kancelářích v Novém Mexiku do 48 hodin okopíroval zesilovač Conrad-Johnson Premier Four (značka a model nebyl samozřejmě jmenován, ale odhalen až později). Zesilovače Conrad Johnson byly (tehdy, ale opět i dnes) jedním z nejuznávanějších zesilovačů té doby, stály více než (tehdy "šílených") 6 000 dolarů za pár.

Jak to dopadlo čtenář asi tuší - Bob poslechl změřil a za 400 dolarů postavil svou verzi. Recenzenti  Stereophile ve svém vlastním poslechovém prostoru ve slepých testech nebyli schopni rozpoznat rozdíl. Obě verze byly zvukově identické.

Bob Carver - zamlada

To je Bob Carver (na obrázku hodně zamlada - v dobách kdy už nebylo třeba při fotografování minuty se nehýbat nedýchat, ale před časy dávnými - kdy nejspíš ještě nebyla barevná fotografie), trochu šílený, trochu excentrický zcela jistě Bohem nadaný, který letos představil dva nové (relativně levné což je při jeho stylu "hodně za málo" asi irelevantní) modely.

Předzesilovač RPM (Reference Preamplifier Model) V12 z úvodního obrázku a textu o něm:

Hybridní polovodičový sluchátkový zesilovač SE třídy A s masivními chladiči s displej TFT (to je vlastně LCD panel ovládaný "thin-film tranzistor" - tenkovrstvým tranzistorem), často používaný v avionice, zobrazuje výběr zdroje, polohu ovládání hlasitosti a hodiny provozu trubice.
DIP přepínače pro jemné doladění jak MC tak MM
Čtyři volitelné vstupy se dvěma výstupy a páskovým monitorem
Elektronky 12AT7 x 2 a 12AX7 x 1
Velké/předimenzované toroidní zdroje jsou uzavřeny odděleně od sekcí zesilovače pro nízkou hlučnost.

Bob Carver RAM285

Druhou novinkou je na čtyřech KT-120, jedné 12AX7 a dvou 12AT7 postavený 85 wattový zesilovač RAM285:

Referenční RAM 285 je navržen a vyroben tak, aby se dal příznivě srovnávat se zesilovači, které stojí více než trojnásobek jeho ceny. Věříme, že je nejlepší ve své třídě. RAM 285 má Bobův nejnovější obvod DC Restorer, typ konstrukce analogového sledovacího zkreslení, využívající rychle působící elektronky pro lepší odezvu. Zatímco u většiny zesilovačů by při vysoce dynamické zátěži došlo k poklesu stejnosměrného napětí, DC Restorer je zde proto, aby udržoval napětí (elektromotorickou sílu) stabilní a výkon dynamický a robustní, jak bylo zamýšleno. Vysokonapěťové, vysokoproudové napájecí zdroje – Bobovo použití vysokonapěťových napájecích zdrojů v kombinaci s DC Restorer umožnilo naše předchozí, lehčí konstrukce zesilovačů (lehčí transformátor) konkurují docela příznivě jiným těžším a dražším konstrukcím. V čem je tedy RAM 285 jiná, proč bych to měl zkoušet? Bob zde udržuje vysoké napětí (elektromotorickou sílu), které miluje (685 V B+ ve srovnání s 400-500 u většiny elektronkových zesilovačů) v kombinaci s vysokoproudovým designem. DC Restorer používá rychleji reagující elektronky 6AL5. RAM 285 je napájena nadrozměrným 350VA napájecím transformátorem. Výstupní audio transformátory jsou o 15 % předimenzované při plném výkonu a zároveň překračují plnou audio šířku pásma. Špičková, vysokoteplotní, letecká, počítačově navržená a testovaná, těžká měděná, vícevrstvá obvodová deska s vnitřními měděnými zemnícími plochami pro nižší hlučnost než u kabelů typu point-to-point. Test napájení při 1Kz produkuje 129w @ 0,25% THD+N. 85 WPC 18 Hz až 20 kHz mínus 1 dB při méně než 0,5 % THD+N. CNC obráběná hliníková konstrukce šasi. Všude se používají nízkošumové odpory Dale. Každá jednotka je dodávána se sériovou kopií inspekční zprávy. Plně analogový diskrétní design a žádné čipy. Navrženo pro radost po celý život.

Bob Carver RAM285

Doporučená cena RAM285: 4.995 amerických dolarů
Doporučená cena RPM V12: 2.950 $

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies