Dalichord

V posledních dvou letech bylo na trh uvedeno více australských značek než v předchozím desetiletí a Dellichord z Brisbane je rozhodně jednou z těch, které je třeba sledovat.

Dellichord je sesterskou značkou společnosti Stereotech, queenslandské firmy vyrábějící nábytek a akustické úpravy související se zvukem ve své továrně v Murarrie v Brisbane, a je její novou značkou reproduktorů.

Zakladatel Andrew Hutchison je kvalifikovaný elektronik s více než 30letou praxí v oblasti maloobchodního prodeje a dovozu prémiového hi-fi vybavení. V poslední době zúročil své zkušenosti v oblasti konstrukce reproduktorů a reproduktorových stojanů. Kromě lásky k audiu je známý také tím, že se věnuje automobilovému designu a navrhuje tříkolové auto Tri Pod 1.

U prvního produktu Dellichord, modelu FR6, bylo Hutchisonovým cílem dosáhnout "plnohodnotného zvuku s přesností a detaily". Na seznamu úkolů byla také jeho schopnost dobře fungovat v akusticky obtížných prostorách a zároveň vytvořit v těchto akusticky "normálních" místnostech velmi snadno poslouchatelný zvuk. Tedy žádný tlak!

Za tímto účelem prý řada Hi-Fi reproduktorů Dellichord navržených a vyrobených v Austrálii nabízí hudbu vzrušujícím a zábavným způsobem, který spojuje na emocionální úrovni.

Model FR6 je stojanový reproduktor o rozměrech pouhých 385 mm na výšku x 230 mm na šířku x 330 mm do hloubky, s frekvenční odezvou 33 Hz - 20 Khz a podle všech dosavadních informací jeho výkon zcela jistě popírá jeho kompaktní rozměry.

FR6 je malý reproduktor, který klame. Používá dva 165mm středobasové měniče (jeden skrytý uvnitř skříně ve složeném uspořádání někdy označovaném jako "izobarický"), druhý je jako obvykle viditelný na přední stěně. Kolem zadní strany je oválný pasivní zářič. Pro neznalé: vypadá velmi podobně jako další měničová jednotka, ale není elektricky propojen a místo reflexního portu nabízí extra hluboké basy bez turbulencí.

Hutchison říká: "Tento design byl povolán z několika důvodů. Zaprvé nám izobarické uspořádání umožňuje zmenšit skříň při daném množství rozšíření nízkých basů. Použitím pasivního zářiče se vyhneme 'chuffingu' nebo hluku portu a zároveň se vyhneme nutnosti zvětšit skříň, aby se do ní vešel port. To jsou dva hlavní důvody, proč FR6 sahá hluboko do basů jako velký subwoofer, a přesto může snadno stát na skříňce televizoru nebo na polici."

Dellichord FR6 také využívá široký 29mm měkký kopulovitý výškový reproduktor s rozptylovým diagramem, který podle Hutchisona "při vyšších frekvencích také méně vzbuzuje odrazy v moderních místnostech". Výškový reproduktor má také vlastní malou zadní komoru, která mu propůjčuje velmi nízkou rezonanční frekvenci, protože FR6 využívá relativně nízkou křížovou frekvenci 1700 Hz, jak nám bylo řečeno.

Jak se dalo očekávat, crossover (navržený a sestavený ve vlastní režii) a jeho použité komponenty jsou prvotřídní kvality, včetně kovových filmových rezistorů, polypropylenových kondenzátorů a cívek se vzduchovým i P jádrem.

Hutchison dodal:

FR6 nabídne nejstabilnější stereofonní obraz, pokud je správně umístíte na pár kvalitních stojanů. Další výhodou stojanu je, že zlepšuje již tak úžasně rychlé a agilní basy, které tento systém se 2 reproduktory a 1 pasivním basovým reproduktorem nabízí.

Další specifikace jsou uvedeny jako 4ohmová jmenovitá impedance, s citlivostí 85 dB @ 1 W na 1 m, dimenzovaná na 80 W programového výkonu. Dellichord doporučuje kvalitní zesilovače s výkonem 10 - 200 W RMS pro dosažení nejlepších výsledků.

Skříň je vyrobena z australské MR MDF desky a dýhy z pravého dřeva místních druhů. Povrchová úprava je bezbarvý satén na dýze z ořechu Queensland, ale k dispozici jsou i jiné varianty povrchové úpravy.

Dellichord FR6 je již k dispozici a prodává se za 4 999 USD RRP a je na něj poskytována pětiletá záruka výrobce (platí podmínky).

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies