Lumley Stratosphere

Britská značka gramofonů Lumley od Johna Jeffriese uvedla na trh novou iteraci svého špičkového gramofonu Lumley Stratosphere MK3.
Gramofon Lumley Stratosphere MK3

LUMLEY AUDIO
Společnost Lumley Audio byla založena s cílem "vyrábět to nejlepší špičkové audio vybavení, jaké svět nabízí". Inženýr a vášnivý nadšenec do vinylů John Jeffries, který začínal na trhu se zesilovači a reproduktory, brzy zaměřil své zkušenosti na konstrukci nového gramofonu: Stratosphere MK1. Jeffries pokračoval v iteracích a vylepšování jeho podoby a v roce 2007 vydal model Stratosphere MK2. V následujících letech vedl pokles popularity přehrávání vinylů a rozvíjející se trh s digitální hudbou k tomu, že se Jeffries zaměřil na jiné aktivity, až v roce 2020 opět spatřil příležitost vyvinout nový gramofon s vylepšenými materiály a výkonem. Gramofon Lumley Stratosphere MK3 byl navržen a vyroben podle principů původního modelu Stratosphere, vylepšených o moderní konstrukci.

JOHN JEFFRIES
John Jeffries nám řekl více o tom, jak vznikla společnost Lumley Audio: "Existovalo jedno nebo dvě jména, která byla synonymem pro špičkové přehrávání vinylů, mnohá z nich jsou tu s námi dodnes. Linn, SME a Michell, abych jmenoval jen několik z nich, všechny hodné velmi zvláštních zásluh. Protože jsem však nadšenec a vždy hledám to nejlepší, nebo dokonce jakákoli možná vylepšení, měl jsem ze svého inženýrského vzdělání jisté nápady, že by prostě mohl existovat jiný způsob a možná i lepší způsob, jak načíst cokoli, co je v drážkách vinylových desek. Solidnost byla vždy něčím, co mě zajímalo ohledně mnoha komoditních výrobků, a tak vznikla Stratosphere, z pohledu na řešení z trochu jiného úhlu. Mnoho gramofonů té doby používalo poměrně lehkou filozofii, aby dosáhlo požadovaných výsledků, dokonalého časování s minimálním wow a chvěním, tichosti ložisek a motoru, nízkého dunění a především seriózní dynamiky. Stratosféra byla poprvé koncipována před téměř 40 lety a filozofie, kterou jsem tehdy používal, se ubírala cestou solidnosti. Moje teorie byla taková, že stejně jako nyní má solidnost menší šanci přidat nežádoucí problémy nebo frekvence nebo to, co je ve světě HiFi známo jako "zabarvení". Jinými slovy, odchylky od původního programového materiálu. Svět je plný vibrací. Dokonce i země, na které stojíme, může přinášet měřitelné vibrace, které lze ve světě vinylové reprodukce zaznamenat, i když ve velmi malém množství, přes drážky desky až ke stylusu, který hudbu z drážek načítá, a pak dále v řetězci, k raménku, kabelům a prostě všemu, co může narušit věrný a přesný hudební signál. Moje teorie byla, že pokud začnete s pevností, bude méně poškození a méně příměsí do zvuku, skutečná hudba na desce bude podána v plném rozsahu".

GRAMOFON LUMLEY STRATOSPHERE MK3
Vstupte do Stratosphere MK3, jak říká John: "Stratosphere je postaven tak, aby vydržel. Ačkoli jsem tehdy věřil, že původní Stratosphere byla na svou dobu docela dobrá, během posledních několika let jsem si uvědomil, že potřebuje aktualizaci, a během posledních 18 měsíců jsem pracoval na všech aspektech výkonu gramofonu".

LUMLEY STRATOSPHERE MK3 STOJAN
Základna stojanu a horní deska gramofonu Lumley Stratosphere MK3 byly vylepšeny masivním hliníkem. Tento stojan podpírá hlavní gramofon pomocí tří nohou, které lze v případě, že to situace dovolí, vyplnit také pískem, čímž provozní část gramofonu získá robustní základnu nabízející maximální pevnost. Celkově gramofon váží přibližně 200 kg.

PLOVOUCÍ PODPĚRA HLAVNÍHO GRAMOFONU
Hlavní gramofon je dále izolován od stojanu pomocí vlastního podpůrného zařízení, které je známé jako "Air Pods". Ty umožňují hlavnímu gramofonu "vznášet se ve vzduchu", přičemž spojení ze stojanu se samotným gramofonem je téměř z 99 % volné a nepřenáší vibrace ze země.

SESTAVA LOŽISEK
V ložiskové sestavě je použit speciální pokovovací materiál, který používá NASA a který zajišťuje téměř nulové tření, a tím snižuje hlučnost tak, že je "prakticky neznatelná".

LUMLEY STRATOSPHERE MK3 IZOLACE SETRVAČNÍKU
Hlavní setrvačník vážící přibližně 25 liber má na horním povrchu řadu hrotů. Tato značná hmotnost a hroty talíře nabízejí další stupeň izolace. Poslední stupeň izolace zajišťuje nový 20mm nylatronový talíř, který je umístěn na hrotech na horní straně setrvačníku. Deska spočívá na tomto talíři a je k němu pevně přichycena pomocí závaží.

ELEKTRONICKÉ ŘÍZENÍ OTÁČEK
Hlavní setrvačník obsahuje snímač, který dodává informace napájecímu zdroji, jenž kontroluje přesnost otáček a zajišťuje, aby se jakákoli odchylka nebo odchylka snížila na minimum.

PODPORA MOTORU

Nový stejnosměrný motor s elektricky řízenými otáčkami (podle Johna jeden z nejtišších motorů současnosti) je umístěn ve velkém krytu motoru, který stojí na samostatném sloupku na základním stojanu a zabraňuje tak přenosu dalších vibrací.

TONOVÉ RAMENO LUMLEY STRATONIUM MKI
Gramofon Lumley Stratosphere je nyní doplněn novým raménkem Lumley Stratonium MKI. Bylo navrženo v Holandsku Douwe Medemou, metalurgem, klenotníkem a hudebním nadšencem, a je k dispozici v 9" nebo 12" verzi se standardním uchycením SME (jiné uchycení je k dispozici na vyžádání). Je vyroben z afrického černého dřeva, ebenového rudého palisandru s titanovou mušlí, v chromovém nebo zlatém provedení a je propojen kabelem Van den Hul.

GRAMOFON LUMLEY STRATOSPHERE MK3 CENA
Gramofon Lumley Stratosphere MK3 se prodává za 33 000 Kč v černém nebo chromovém provedení, další barvy jsou na vyžádání.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies