2019 02 17 TST Polk Signature S60e 1

Americká značka Polk Audio vznikla sice trochu jako studentský projekt začátkem 70. let 20. století, dnes ale patří mezi velké výrobce a navíc ji pod svými křídly ukrývá skupina Sound United, pod níž spolu s Polk patří třeba i Denon, Marantz, Definitive Technology, Boston Acoustics či dokonce znovu se pomalu rodící Classé. Králem firemní série Signature E (které si můžete vysvětlit jako "Evropa") je sloup S60e, byť i ten zůstává v dobře zaplatitelné cenové hladině.

Výrobce všechny modely série Signature E označuje jako "domácí kino s vysokým rozlišením". Jinak jde ale o klasický sloupek se snahou upoutat moderním stylem - ozvučnice je vyrobená klasicky z MDF profilů, nahoře je po stranách zaoblená a dole sedí na masivní základně na čtyřech pylonech a velké vzduchové mezeře. Ta je tu proto, že bassrefelex je (nejen) kvůli jednoduchosti instalace namířený dopředu, přičemž z něj proudící vzduch do stran rozprostírá výrazný nástavec - výrobce toto řešení nazývá Power Port. Není to ale jen o jednoduchosti, Power Port přidává ve srovnání s klasickým zadním reflexem 3 dB na výstupu.

Sloupek Signature S60e má na výšku už citelných 113 cm, do šířky zabere 29,6 cm a do hloubky 39,9 cm, takže se bude hodit možnost instalace relativně blíže zdi, než kdyby byl bassreflex klasicky vzadu. Celý sloupek váží slušných 23,6 kg.

2019 02 17 TST Polk Signature S60e 2

Čelní panel je čistý a jednoduše střižený, každý ze čtyř měničů má svůj vlastní přišroubovaný panýlek, v němž je vsazen. Je tu konkrétně jeden reproduktor vysokotónový a tři identické woofery - výrobce udává, že S60e jsou 2,5 pásmové, byť dělící frekvenci udává Polk jedinou a to 2 500 Hz.

Na zadní straně je díky zmíněnému řešení bassreflexu jen vanička s dvěma páry reproterminálů.

2019 02 17 TST Polk Signature S60e 3

O nejvyšší tóny se stará textilní kopulka z materiálu Terylene (umělé polyesterové vlákno z Británie), vsazená se svým průměrem 2,5 cm do mírně tvarované planžety. Tři středobasové měniče mají membrány o průměru 16,5 cm, přičemž jejich stříbřité kónusy jsou vyrobeny z polyproplyenového základu vyztuženého slídovou vrstvou.

Signature S60e mají psanou celkovou frekvenční odezvu 36 - 40 000 Hz (to patrně má znamenat rozsah bez tolerance), opět bez podmínek udaná je značně nadprůměrná citlivost 90 dB a u impedance si výrobce poradil konstatováním, že S60e jsou "kompatibilní s 8 ohmy".

2019 02 17 TST Polk Signature S60e 5

Sloupky Polk Signature S60e jsme poslouchali v poslechové místnosti dovozce, kde jim dělal společnost systém řady 800 od Denon - PMA-800NE, DCD-800NE a DNP-800NE, hrál ale třeba i gramofon DP-450USB stejné značky či naopak McIntosh MA252 a další "nepřiměřené" systémy. Srovnávali jsme s modely S55e nebo třeba S20e stejné značky či řadou 600 od Bowers&Wilkins - modely 603, 606 nebo 607. Propojeno bylo kabeláží InAkustik vyšších řad v čele s reprokabelem LS-1603.

V oblasti basů je Signature S60e typickým americkým sloupkem - je jich prostě hodně. A ačkoliv to tak nějak čekáte, kolik hlubokých tónů, s jakým gustem a jak šťavnatě vlastně dostupné sloupy vyprodukují v "Pink Panther Theme" ("Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134), to je překvapující. Bas se doslova řine, mohutný a v až nestoudném objemu. Pumpující energie ale snadno naplní i opravdu velkou místnost a S60e patří do prostorů tak kolem 40 metrů čtverečních a více. Nicméně i podoba basu je americká - valivá měkkost, mručící hutnost, bohatá a rozmáchlá barevnost a tučná tíha, žádná decentní audiofilie. Je to kulatý bas a máte pocit, že i s levnými zesilovači vytéká z reprosoustav snadno a s chutí - nicméně pevnější konturu a jistotu basům vnutí spíše až dražší stroje.

2019 02 17 TST Polk Signature S60e 6

Na bohatost a velikost sází i střední pásmo, zpěv Julie Stone v "I´m not yours" ("Groove Into Bits Vol. 2" | 2014 | STS Digital | STS-6111132) měl nadlidské proporce, hlas zněl nestíněně, lehce a snadno. Střední pásmo je slušně čisté a transparentní adekvátně cenové hladině, nicméně i tady je důležitější energie, dopřednost a živelnost, než jemná prezentace nuancí a detailů.

Mnohé cinkání v "The Drum Shop" ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) bylo jasné, živé, znělé, vlastně až trochu dravé. Nebojácnost nicméně předestírá celkem pěkně činely tak, že působí detailně a přes nebojácnost nejsou vtíravé. Je to jasný, živý zvuk, mající férovou čitelnost a spořádanost.

2019 02 17 TST Polk Signature S60e 16

I dynamicky jsou Signature S60e typická Amerika - Coplandova "Gun Battle" ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) byla mocná, razantní, velká a dávající si záležet na tom, že dynamická špička s vámi rozklepe sedačku. Je to plné, je to šťavnaté, je to energické a přesto je to takový pohodový přednes, nenucený, spíše měkký. Ale reprosoustavy působí, že se rozehrávají nenásilně a ačkoliv je jasně cítit, jak moc dobrou elektroniku jim připojíte, ani s tou základní není zvuk "zvadlý".

V "Don´t cry it´s only rhythm" Grace Jones ("Extended Dynamic Experience 1" | 2015 | STS Digital | STS-6111143) se celkem pochopitelně ukázalo, že Signature S60e si zakládají mnohem více na takové té pohodové velikosti, spíše než na audiofilii evropského střihu, akcentující čistotu a čitelnost drobných detailů a nuancí. Detailnost je adekvátní dané třídě, ale hezký a živý zvuk vás vlastně ani nijak zásadně nepobízí k tomu rýpat se v hloubkách, je jako dělaný mnohem spíše na to, abyste se jen tak uvolnili a nechali se omývat hudbou.

2019 02 17 TST Polk Signature S60e 14

Pokud je něco v dané třídě bombastické, tak je to velikost prostoru hudební scény, pokud necháte reprosoustavám dost prostoru pro vyniknutí - a prostoru potřebují opravdu hodně, jak kolem sebe, tak mezi sebou. Ale pak zase stačí trošku otočit hlasitostí doprava a "Thus saith my Cloris brite" Johna Wilbyeho ("The Absolute Sound Reference Vol. 3" | 2017 | STS Digital | STS-6111164) vynikla i ve velkém prostoru, v mohutných proporcích, ale díky tomu také i s obrovskou porcí vzduchu - je vlastně skvělé, jak snadno vás hudba obklopí. Opět to není žádná snaha o preciznost, ale pohodově načrtnutý celek je tak nějak "snadný" a bezproblémový.

A o tom to nakonec je s Polk Audio pořád - třeba i intenzivní "Vuolgge Mu Mielde Bassivarrái" od Mari Boine ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) nebyla dokonale čistá, dokonale transparentní nebo dokonale prokreslená, ale byla živelná, byla energická, měla zvuk velký a snadný, tak nějak nenásilně zábavný, měkký a dobře odsýpající a jdoucí s gustem pěkně od podlahy. Ta robustnost, ta bohatost a celková pohodovost jsou snadno přístupné a snadno si je užijete.

2019 02 17 TST Polk Signature S60e 11

Polk Audio nabízí ve své sérii Signature a jejím největším modelu S60e zajímavou verzi "poevropštěné Ameriky" - je to neostýchavý, pohodový zvuk, je ho hodně (a právě proto chtějí S60e také hodně prostoru kolem sebe) a je tak jaksi uvolněný, nekomplikovaný, příjemný a univerzálně zábavný. Možná je v něm něco efektnosti a možná tu je cítit ladění v prvé řadě na zábavu a až pak na věrnost, ale ono to vůbec nevadí - krom toho, že objektivně vzato by si S60e zasloužily zejména kvůli rozbujelému basu zkrotit elektronikou z vyšší třídy, než by jim cenově příslušela, tak jsou prostě příjemné, zábavné a nekomplikované.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních, se zakázkově upravovanou akustikou. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny co nejdále od stěn to bylo možné.

2019 02 17 TST Polk Signature S60e m1

Na naměřené křivce frekvenční odezvy je vidět, že celkové ladění sází na výraznější objem na okrajích pásma. Na druhou stranu, S60e nastupují i ve velkém prostoru kousek pod 40 Hz, úplně naplno jen o 10 Hz výše, energie je až do 300 Hz zřetelně zdůrazněná, další zdůraznění na posluchače čeká nad úrovní 3 kHz. Jsou tu pak vidět propady na 180, 400 a 750 Hz. Celý frekvenční rozsah od 40 do 20 000 Hz pak zapadá do tolerančního pásma cca +/- 6 dB. Efektní zdůraznění na obou koncích frekvenčního rozsahu by mohlo vycházet i z toho, že S60e jsou dle výrobce určeny hlavně pro domácí kino.

2019 02 17 TST Polk Signature S60e m2

Impedance (červená) ukazuje na naladění bassreflexu těsně pod 40 Hz, je zajímavé, že nad 3 kHz klesá impedance tweeteru až ke 3 ohmům. Nejsou tu nicméně žádné nespojitosti, kabinety nejsou příliš živé a není tu patrné ani jiné nežádoucí chování. Elektrická fáze (černá) má mezi 70 a 100 Hz opravdu prudký výkyv směrem k negativním hodnotám, bude tak dobré nezanedbat volbu stabilního zesilovače s dostatečnou proudovou rezervou. Celkově nejsou S60e úplně snadnými partnery, bereme-li v potaz očekávanou třídu elektroniky, kterou s nimi budou uživatelé spojovat.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 21 980,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velký objem zvuku za rozumné peníze

+ mají energii a výbušný tah na branku

+ snadno se rozehrávají

+ jsou nekomplikované univerzální

ZÁPORY

- s cenově přiměřenou elektronikou poněkud valivý zvuk

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies