2018 11 07 TST Dali Calisto 6 C 1

Jeden z nejznámějších (nejen) dánských výrobců Dali aktuálně vtrhl do světa lifestylového ozvučení pro náročné, což se zdá být stále populárnější segment hi-fi. Koncept Dali byl pojmenován Callisto a sestává z centrální jednotky, k níž lze přiřadit buď sloupové a / nebo regálové aktivní reprosoustavy, podstavené na bázi osvědčených pasivních firemních modelů. My jsme měli možnost sáhnout si na Callisto 6 C, tedy větší sloupové provedení.

Pokud se trochu vyznáte v katalogu dánského výrobce, dost možná ve tvaru a rozložení prvků na sloupcích Callisto 6 C velmi blízkou příbuznost s pasivním modelem Opticon 6 - přední panel je nicméně jaksi začištěný, modernější a snad se tak hodící více do moderních prostorů před očima středoproudého a hlavně i mladšího obecenstva. Rozdíly jsou hlavně v tom, že jednak reprosoustavy můžete mít buď celé bílé, nebo celé černé, jednak reproduktory působí více zapuštěné do hmoty ozvučnice.

Mírně oblá přední strana však zůstává, stejně jako klasicky pravoúhlé hrany zbytku skříně - snad jen povrch by si v téhle ceně zasloužil o krok hodnotnější provedení, protože ve stotisícové lize je věru z čeho vybírat. Krom toho, že dva horní reproduktory z vysokotónové sekce jsou jaksi zapuštěnější, jak bylo řečeno, oproti původnímu pasivnímu vzoru mají Callisto 6 C ještě tenký pásek jemně svítících LEDek pod dvěma woofery - ten elegantním způsobem signalizuje nastavenou hlasitost.

2018 11 07 TST Dali Calisto 6 C 2

Zadní strana je pak mírně "vpadlá", zhruba uprostřed jsou vyvedeny dva poměrně robustní bassreflexové nátrubky, jsou osami srovnány s osami středobasů. Dole u paty je velká a hluboká vanička - místo tradičních terminálů tu, logicky z povahy věci, najdete napájecí zásuvku s vypínací kolébkou, jeden cinch s označením ADC a USB port pro připojení datové paměti s aktuálním softwarem (pokud by se z nějakého důvodu neaktualizoval automaticky). Cinch je tu jen proto, že po jeho připojení reprosoustavy obejdou regulaci hlasitosti a jsou to "jen" klasické aktivní sloupky.

Callisto 6 C jsou vlastně pořád ještě docela skladné - při výšce 100,4 cm, šířce 20 cm a hloubce 34,6 cm váží jen málo přes 22,5 kg. Pokud chcete mít s ustavením poměrně úzkých ozvučnic větší jistotu, stačí pořídit volitelné nožičky, které pak směřují do stran a zajistí úplnou stabilitu a navíc skříně z 2,5 cm tlustých MDF profilů zvednou z podlahy, takže budou méně rezonovat. I když rezonance nejsou nijak hrozné, skříň má uvnitř celkem dost rozpěr, které ale neblokují průchod vzduchu skrze celý objem ozvučnice.

2018 11 07 TST Dali Calisto 6 C 3

Typické je pak osazení reprosoustav načervenalými měniči - jde o klasické firemní kónusy s průměrem 6,5 palce, byť SMC technologie je přizpůsobena práci s vestavěným zesilovačem. Základem jsou ale měniče z řad Opticon a Rubicon. Tím se dostáváme k charakteristickému dřevovláknitému materiálu, který je základem jejich pevnosti a zároveň lehkosti. Výškám vládne zdvojený vysokotónový měnič - kombinace klasické měkké textilní kopulky o průměru 2,9 cm a pásku s rozměrem 4,5 x 1,7 cm (a tloušťkou pouhý 1 mm).

Důležitý je pak také zesilovací modul uvnitř - zajímavé je, že v sobě má osazený i D/A převodník Burr Brown PCM1796 v symetrickém zapojení, bezdrátově pak zpracovává signál v rozlišení 24 bit / 96 kHz. Ještě zajímavější ale je, že dělící frekvence 2 600 Hz je řešená hybridní výhybkou, kombinující klasické analogové řešení s digitálním 24 bitovým DSP procesorem. Vestavěný zesilovač se spínaným zdrojem pracuje ve třídě D, má jít o plně diskrétní řešení a dává výkon až 250 Wattů.

2018 11 07 TST Dali Calisto 6 C 4

Dali udává u sloupků Callisto 6 C frekvenční rozsah 37 - 30 000 Hz (+/- 3 dB) a naladění bassreflexu na úroveň 40 Hz.

Jakkoliv Callisto 6 C můžete používat "jen tak", patrně skončíte v kombinaci s Dali Sound Hub, předzesilovačem a zdrojem signálu pro systém Callisto (ale vlastně teoreticky i samostatným komponentem, zejména proto, že jej lze osadit kartou s BluOS od Bluesound a tím zařadit do dnes už poměrně široké rodiny multiroom řešení na této platformě; navíc získáte USB rozhraní, streaming, podporu vysokého rozlišení a MQA a vůbec spoustu atraktivních funkcí).

2018 11 07 TST Dali Calisto 6 C 5

Že je jednotka Sound Hub pěkná, moderní a kompaktní, o tom nejlépe vypoví fotky. Že má pěkně provedenou regulaci hlasitosti, to je fajn vědět, ale stejně budete fungovat v 9 z 10 případů přes aplikaci na chytrém zařízení nebo s dálkovým ovládáním (to už tak bezva není). Že je ale famózně vybavená pro snadné prvotní nastavení, to se dozvíte jen okrajově a stojí za to to zažít - na horní straně přístroje se po stisku tlačítka na zadní části rozsvítí čtverec simulující místnost, prostým stiskem tlačítka lze na reprosoustavě vedle obdobného čtverce měnit pozici v místnosti a veškeré nastavení stereo systému zabere při nejhorším deset minut i s rozbalováním krabic.

Prohlédnete-li si zadní stranu Sound Hub, objevíte dva otvory pro přídavné moduly (v našem případě byl jeden osazen BluOS kartou), dole je pak ale vyrovnaná velká konektivita. USB port pro datové paměti s aktualizacemi software, dva optické a jeden koaxiální digitální vstupy, 3,5 mm jack v analogové podobě doplňuje jeden pár analogových cinchů, připojíte tak prakticky cokoliv. Je tu pak ještě jeden pár analogových pre-out cinchů a do jednoho cinche spojený výstup pro subwoofer - Sound Hub je tak vlastně férově vybavený moderní předzesilovač, zejména v kombinaci s BluOS modulem.

2018 11 07 TST Dali Calisto 6 C 6

Dali Callisto 6 C v kombinaci s Dali Sound Hub jsme poslouchali v pražském studiu Long Play, kde systém fungoval vlastně tak nějak sám o sobě, porovnávali jsme s kombinací Naim Uniti Atom / Dali Opticon 6. Používalo se řešení filtrace napájení od skotských Atlas.

Už od prvních tónů houpavé basové linky v "Pink Panther Theme" ("Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | SS Digital | STS-6111134) bylo jasné, že Callisto 6 C umí naplnit jakoukoliv místnost basem s lehkostí a rozmáchlou radostí. Spodních tónů je požehnané množství, nejsou ale těžké nebo nějak hřmotně líné, naopak nadýchanost a bohatost co do barev je jim vlastní. Je tu citelná stopa "Dali zvuku", ale zdá se, že díky vestavěné elektronice je všechno tak nějak zkrocenější, konkrétnější a přesnější, takže třeba oproti "mateřským" Opticon hrají Callisto 6 C důrazněji, úderněji a mají velmi silný fyzický impuls, kterým vás zatlačí do křesla. Bas je ale charakteristicky pro značku - okrouhlý a vřelý.

2018 11 07 TST Dali Calisto 6 C 7

Hebká nadýchanost, ale konkrétnější a jaksi fyzičtější je vlastní i střednímu pásmu, opět bez většího překvapení pro ty, kteří mají nějaké to setkání s Dali za sebou. Hlas Julie Stone v "I´m Not Yours" jejího bratra Anguse ("Groove Into Bits Vol. 2" | 2014 | STS Digital | STS -6111132) byl jemný, klidný a hlaďounký, naprosto nekonfliktní a přitom velký, plný až zdůrazněné barevnosti, opět oproti pasivním Dali trochu akčnější, živější a konkrétnější - to vše ale aniž by ztratil svou měkkou eleganci. Ve srovnání se sestavami podobné třídy je pak přes jistou vřelost a hebkost vokál solidně čistý a hlavně neúnavně srozumitelný.

Zdvojená výšková sekce reprosoustav Dali přináší jasný, objemný, výrazný a hodně znělý zvuk, na kovových perkusích v "The Drum Shop" ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) bylo cítit, jak je zvuk znělý a oscilující na hraně cinkavosti, ale na druhou stranu není to útočný či ostrý zvuk, zejména pásková část tweeteru je vlastně pěkně jemná. Není tu cítit, že by Callisto 6 C zkoušely jít po nějakých audiofilských jemňounkých detailech, ale opět - vlastně až trochu navzdory hebkým a hladkým výškám je jejich čitelnost už velmi solidní, objem a proporce korespondují se zbytkem frekvenčního pásma, takže zvuk není odladěný "do světla", ale působí celkem vyrovnaným dojmem.

2018 11 07 TST Dali Calisto 6 C 8

Co se týká dynamiky, tak systém Callisto má schopnost na vás zvuk doslova vylít v obrovském měřítku - údery v "Gun Batlle" Aarona Coplanda ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) byly mohutné, při správné hlasitosti doslova roztřásly celou místnost a pod tou nadýchanou masou zvuku cítíte i autoritu a razanci, zvuk je jak mohutný, tak dostatečně konkrétní a ačkoliv si zachovává svou měkkost a vřelost, je kultivovaně zkrocený a přitom živý. Hlavní je tu samozřejmě makrodynamická působivost, ale Callisto 6 C prostě umí nechat zvuk dýchat.

V onom měkkém, vřelém a jemném zvuku je patrné, že v Dali se snažili udělat zvuk primárně hezký a muzikální. Ne snad, že by v "Don´t cry it´s only rhythm" od Grace Jones ("Extended Dynamic Experience 1" | 2015 | STS Digital | STS-6111143) nebylo možné zaslechnout tiché tikání činelu nebo tu nebylo možné už snadno oddělit linky jednotlivých nástrojů, ale na druhou stranu je to všechno spíše propojené, v bohatém, sytém celku je to ale hlavně zásluha nadživotních proporcí, toho velkého a všeobjímajícího zvuku. Pokud preferujete audiofilsky zaostřené, jemné detaily, zařezávající drobounké zvuky a vůbec takovou tu analytičnost, pak je lépe se asi porozhlédnout jinde, pokud ale chcete bezproblémově dobře čitelné hudební představení, v kterém informace a nuance nechybí, ač nejsou to hlavní, pak jste tu správně.

2018 11 07 TST Dali Calisto 6 C 26

Veliký, převeliký objem zvuku Callisto 6 C vás při správné hlasitosti prostě obklopí a je vlastně trochu jedno, v jak velikém prostoru budete hrát. Dech Dali jen tak nedojde. Díky velikosti pak působí dobře i hudební scéna, prostě proto, že zvuk je všude - nástroje v "Thus saith my Cloris brite" Johna Wibyeho ("The Absolute Sound Reference Vol. 3" | 2017 | STS Digital | STS-6111164) byly bezproblémově rozprostřené v pravolevém směru, nástroje jsou plastické a všechno dění se děje v prostoru za ozvučnicemi, které téměř beze stopy zmizí z prostoru.

Callisto 6 C jsou ale na konci naprosto typické Dali, snad o něco málo konkrétnější, o něco autoritativnější a o něco dynamičtější, než by odpovídalo pasivně řešenému systému stejné značky a stejné cenové hladiny Třeba ve "Vuolgge Mu Mielde Bassivarrái" Mari Boine ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) vás obepne masivní, měkký, sytý a barevný zvuk, zahrne vás basem i energií a hudba udělá velkou emotivní parádu. Je to zvuk snadno konzumovatelný, hladivý, poddajný a místy až něžný, je kouzelně hedvábný a pěkně sytý od basů po výšky, přičemž se na poslech nezdá, že by to byl klasický "lavor" s výraznými konci frekvenčního spektra, ale zdá se, že je to poměrně vyrovnaný zvuk (byť objemnost basů tu rozhodně je).

2018 11 07 TST Dali Calisto 6 C 20

Dali Callisto 6 C by mělo ve spojitosti s Dali Callisto Sound Hub být prakticky high-endovým řešením pro mladého (a ne úplně chudého) posluchače. Alespoň tak nějak to pochopíte z celkového ladění produktů samotných i z jejich prezentace. Tomu odpovídá volba platformy BluOS se vší její parádní uživatelskou přívětivostí, tomu ale také odpovídá snaha o modernější vzhled reprosoustav a řídícího centra. Právě u Sound Hub je výsledek bezvadný, reprosoustavy by ale s ohledem na svou ceny ale rozhodně mohly vypadat lépe či možná hodnotněji - prostě tak, aby byla radost si na ně i sáhnout, zejména když nabízí chytré ovládání hlasitosti na horní ploše (a že to je prvek, kterému snadno přijdete na chuť - stejně jako dalším detailům typu snadného určení polohy / kanálu v systému Calllisto pomocí displeje atd.). Celkově jsou ale Dali Callisto 6 C v kombinaci s Callisto Sound Hub pěkným hudebním systémem, který vyplní hudbou libovolný prostor, který vám přehraje hudbu prakticky z čehokoliv a prakticky jakoukoliv, který má živost, krásu a hebkou muzikálnost (které dědí od svých "usedlejších" sourozenců v katalogu Dali) a který díky zjevně slušným použitým koncovým stupňům fajnově kontrolovaný a nenuceně neúnavný.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 30 metrů čtverečních, nadstandardním zatlumením (koberce, závěsy,...), s vestavěnou akustickou stěnou. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

2018 11 07 TST Dali Calisto 6 C m1

Na průběhu frekvenční odpovědi Calisto 6 C je vidět nástup na zhruba 50 Hz (jakkoliv poslechově působí zvuk hlubším dojmem), do zhruba 150 Hz je vidět výrazný zdvih, který se opakuje ve vokálním pásmu, na jehož konci ale naopak vidíme propad. Od 3 000 Hz výše pak dvojitá vysokotónová sekce nabízí pěkně vyrovnaný a čistý chod. Ve frekvenčním rozsahu 48 - 20 000 Hz pracují reprosoustavy s tolerancí +/- 5 dB, jak vidno, cílem je tu spíše "pěkný" zvuk, zdůrazněný v zajímavých oblastech, než zvuk precizně vyrovnaný. Na jednu stranu to je pochopitelné ladění pro lifetyle reprosoustavy, na stranu druhou by odezva v této cenové kategorii mohla být přeci jen lineárnější.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 93 990,- - Callisto 6 C

Kč 16 990,- - Callisto Sound Hub

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ bezešvá BluOS integrace

+ ovládání aplikací i na repro

+ obrovský a šťavnatý zvuk

+ sladce laskavý zvuk Dali v autoritativnější a kontrolovanější podobě

ZÁPORY

- za danou cenu by měl systém být rozhodně luxusněji vypadající

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Long Play Audio | www.longplay.cz 

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies