2021 10 31 TST Roon 1

Když už se jednou rozhodnete, že je čas povýšit své digitální poslechové zážitky na vyšší úroveň a tedy že nastal čas pořídit si Roon, co všechno tedy vlastně potřebujete? Nejsnazším krokem je pořízení licence – testovací, měsíční, roční nebo doživotní, k jakékoliv z nich se stačí jen svižně zaregistrovat (případně zaplatit žádaný obolus). Jenže co dál?

Dál je třeba sáhnout po dostatečně dimenzovaném hardwaru pro provoz jádra, tedy oné základní databáze, v níž jsou informace o vaší hudební sbírce a která slouží pro ovládání. Zásadní je vybírat podle toho, co od svého Roon očekáváte – pokud jen přehrávání v jedné sestavě, vyjít byste měli s prakticky jakýmkoliv počítačem, který dnes lze koupit. Nakonec Apollo 11 doletělo na měsíc s podstatně menším výkonem, tak co.

Pokud pak očekáváte buď distribuci zvuku do více místností zároveň, zpracování souborů s vysokým rozlišením (nejvyšší úrovně PCM, DSD…) nebo třeba aplikaci komplexnější ekvalizace (nedej bože vše zmíněné zároveň), pak už nějaký ten výkon potřebovat budete; stále se ale pohybujeme ve výkonech kancelářské výpočetní techniky.

2021 11 30 TEO Roon 2 2

Existují fakticky tři základní možnosti toho, jaký hardware vybrat. Pokud nejste technicky zdatní, zároveň ale chcete mít absolutní jistotu funkčnosti a navrch vám radost udělá pěkné výrobní provedení, sáhněte rozhodně po dedikovaném řešení přímo od Roon. Do krásného štíhlého šasi s pasivním chlazením výrobce umístil součástky vybrané přímo na míru – v základní verzi stačí jádro Nucleus pro běžné soužití v 9 z 10 případů, pokud chcete jistotu, že se ani při aplikaci ekvalizace na souborech s vysokým rozlišením přehrávání nezadýchá, volte Nucleus+ s vyššími specifikacemi. Jde o zařízení vybavená dostatečnou konektivitou a celkově naprosto bezproblémová, leč přeci jen poněkud drahá.

Nemusíte ale zůstat jen přímo u Roon – hardware pro jádro Roon dělají i mnozí další výrobci ve všemožných cenových úrovních, někteří třeba i s vlastním operačním systémem (garantovaná podpora ze strany Roon je nicméně právě a jen pro jejich zařízení). Hledat tak můžete v katalogu značek jako Innuos, Antipodes, Pinkfaun, Small Green Computer, Computer Audio Design či Audio Aan Zee, ovšem sáhnout lze i po extrémních řešeních typu Wadax, Taiko Audio nebo Wolf Audio.

2021 11 30 TEO Roon 2 3

Na provoz samotného ovládacího rozhraní, tedy „dálkového ovládání“ Roon, stačí mobilní telefon, tablet nebo naprosto jakýkoliv počítač.

Pokud máte trochu zkušeností s hardwarem (protože nestačí součástky jen koupit a složit, musíte být schopni případně reagovat a hledat problémy, protože tady jste na to sami, podpora Roon za vás případné, byť zřídkavé, problémy ladit nebude), můžete experimentovat i v jiných směrech – jádro Roon lze provozovat i na osobním počítači, za jistých okolností ale i na jednotkách NAS, i když jen na vybraných a rozhodně to není optimální možnost. Pokud ale máte doma počítač, lhostejno zda s Windows, MacOS nebo Linuxem, můžete sem jádro umístit a pokud nejde o dvacet let starou raritku, měl by takový počítač výkonově stačit. Ve světě jsou velmi populární řešení na Mac Mini, který lze díky velmi malé velikosti zasunout někam do koutku a není hlučný. Opět ale platí, že garance optimální funkčnosti Roon jádra je od vývojářů potvrzena jen s jimi schváleným hardwarem (rozumějte Nucleus a několika málo zařízeními, na nichž byl provoz vyzkoušen a jejichž popis najdete v databázi podpory přímo na webu Roon).

2021 11 30 TEO Roon 2 4

Pokud pak chcete ještě ekonomicky racionálnější řešení, můžete si pořídit počítač na bázi Intel NUC. Optimální hardware pro jádro vyjde na deset až patnáct tisíc korun, složit součásti dohromady vyžaduje jen trochu nadprůměrné zkušenosti, případně odvahu. Nicméně jakýkoliv problém si tu skutečně musíte vyřešit úplně sami. Krom vzhledu by ale teoreticky nemělo takové řešení mít nevýhody, navíc je vhodnější, než když Roon sdílí jedno zařízení s dalšími aplikacemi na běžném domácím počítači – už třeba operační systém si nakonec bere svůj desátek z výkonu, je tu otázka stability, která se na takové konfiguraci s časem asi zlepšovat nebude apod.

Lecos se dá ale vyřešit velmi jednoduše – použitím platformy ROCK, neboli Roon Optimized Core Kit. Jde o volně dostupný operační systém, který je postavený na velmi zjednodušeném Linuxu. To znamená, že je stabilní, rychlý a zabírá velmi málo místa i hardwarových prostředků. Zároveň je jednoúčelový a tím pádem by případným potíží nemělo být moc. Pokud byste se báli, že ROCK je těžké nainstalovat, tak my jsme ho na redakční Intel NUC, sloužící za jádro, nainstalovali během pěti minut a to i díky přehlednému návodu od Roon. Stačí v praxi uložit data na flashku a nechat počítač nastartovat právě z ní – et voila, Roon je připraven a všechno ostatní zvládnete z ovládací aplikace.

2021 11 30 TEO Roon 2 6

Právě tam nastavíte cestu ke své hudební sbírce, typicky tedy ke složce na NAS serveru, je třeba se také přihlásit k hudebním službám jako je TIDAL nebo Qobuz. Následuje prvotní indexace, neboli proces, v němž vaše jádro projde soubor za souborem a „vyprofiluje“ si je – uloží si cestu k souboru a následně stahuje obrovské množství metadat, tedy informace od textů písní přes informace o konkrétním vydání až po to, kdo je autorem, interpretem, spolupracovníkem apod. Rychlost indexace je závislá na výkonu použitého hardware a na tom, jakou rychlost zpracování zvolíte (můžete určit počet jader, věnovaných prozkoumávání a třeba i cíleně omezit výkon, aby počítač nezačal aktivně chladit). Při maximálním osmijádrovém nastavení a snaze dosáhnout maximální rychlosti trvalo úvodní zpracování cca 3 000 alb na redakčním NAS několik málo hodin, následně už ale Roon při každém spuštění jen osahá lokaci a ujistí se, že nic nového nepřibylo. A pokud náhodou ano, tak daný materiál důsledně „rozpitvá“ a přiřadí do databáze, během vteřin, maximálně minut je hotovo.

Dobu, kdy Roon žvýká informace, můžete využít pro nastavení svého uživatelského profilu, případně i pro založení profilů ostatním členům domácnosti. Profil ale není jen ikonka a jméno v aplikaci, profily tu mají skutečnou váhu a smysl.

2021 11 30 TEO Roon 2 9

Svůj uživatelský profil založíte samozřejmě v rámci prvotní konfigurace jádra Roon. V praxi stačí vyplnit jméno a pár dalších běžných údajů jako u kteréhokoliv účtu k téměř kterékoliv službě, pokud ale chcete, otevírá se vám obrovské pole možných přizpůsobení a úprav toho, jak s nasbíranými daty zacházet a jak vám je prezentovat – typicky si můžete upravit prostředí ovládacího okna, aby ukazovalo to, co si přejete, ale můžete upravovat i to jak vám informace budou ukazovány (barevné schéma, čitelnost textu,…).

Další sofistikovanou sekcí je ta, kde si můžete přizpůsobit chování Roon při přehrávání – ne že byste snad nemohli zůstat v základním nastavení, ale pomocí tuctů voleb lze ovlivnit rozdílné chování při přehrávání alb, playlistů, kompozic a vůbec oněch různých dostupných náhledů na vaši diskotéku. Můžete třeba také zvolit, zda má Roon v rámci funkce Roon Radio přidávat na základě odehraného nové, umělou inteligencí vybrané skladby.

Když už jsme u umělé inteligence, ta „přechroupává“ vaši hudební sbírku, ale také vaše poslechové návyky, samozřejmě, že pro každý uživatelský profil samostatně. Pokud tak tíhnete třeba k popu, budou se vám automaticky předbízet různá vybraná alba a tipy na popovou hudbu, pokud jste na jazz, tak jazzovou a nebo logicky na nějaký mix založený na vaší realitě. Nutno říci, že prvních pár týdnů (reálně třeba 100 poslechových hodin) trvalo, než Roon dokázal naladit tu správnou notu, ale od té doby servíruje rozhodně velmi atraktivní tipy na novinky ze světa hudby a mnohdy po dohrání playlistu doplní další hudbu tak citlivě a dobře, že jen těžko poznáváme, že to už není náš playlist.

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Altei | www.altei.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies