Všichni chceme, aby "to hrálo" co nejlépe, že? Proto řešíme nejen zesilovač a reprosoustavy, ale i všemožná vylepšení digitálních i analogových zdrojů, ti odvážnější též kabelů a napájení, takoví ti úplně nejzapálenější jdou i po akustice místností nebo bižuterii jako jsou podložky, nožičky, tlumítka a neopak rozvibrovávátka (s trochou snahy v audio oboru najdete úplně cokoliv). Ale to hlavní, tedy samotné nahrávky, bereme jaksi jako samozřejmost.

Nebo ne snad přímo jako samozřejmost, jistě se kupují kvalitní nosiče a hledají se soubory ve vysokém rozlišení, řeší se press, ale v době rozmachu streamingu si rochňáme v TIDALu a zase tak moc toho dál neřešíme, možná někdo MQA. Tak jako u prioritizace samotného řetězce, i tady se to zdá být jaksi opačně, než bychom k tomu snad mohli ideálně přistupovat.

Spolu s novým řetězcem a zakoupeným předplatný Qobuz jsem si udělal díky jeho vyššímu rozlišení zrovna dnes ráno malý poslechový test. Můj vlastní FLAC (rip z originál CD) vs. TIDAL vs. Qobuz, samozřejmě pokud možno stejné vydání, kde to nešlo, tak co nejpodobnější. Viz screenshot z Roon:

2023 05 12 UVO 1

Zejména srovnání TIDAL vs Qobuz je zajímavé. Francouzská služba působí ve 2 ze 3 záznamů (Fleetwood Mac a Jennifer Warnes) citelně hlasitěji, dynamičtěji a tím prostě i zábavněji. Naopak u nejmodernější nahrávky od Ayo jsou rozdíly téměř neznatelné. Je to vyšším rozlišením? Je to jiným masteringem? Je to něčím dalším? Kdo ví... 

Ale faktem je, že rozdíly slyšet jsou a proto by možná stálo za úvahu, aby ti se streamovací preferencí, které svírá neléčená audiophilia nervosa, pootočili své vnímání a než budou řešit konec poslechového řetězce, tak nejprve zkusili tak prostou věc, jako právě srovnání místních digitálních souborů a těch "odkudsi ze sítě". Jednak je to zábava a přestože Qobuz je u nás trochu komplikované sehnat, alespoň pro mne se stává důvodem, proč přestat platit TIDAL... "Jedničky a nuly" holt nejsou všude stejné.

PS: Zakoupil jsem si také na základně vlastní uveřejněné novinky nahrávku v DSD256, která byla bez masteringu a jakýchkoliv úprav sejmuta analogovou cestou, načež ji převedli do tohoto formátu (kterou dostanete pro srovnání i v PCM s rozlišením 24/192, ovšem masterovanou podle běžných komerčních měřítek). Jak se zdá, zcela stejná hudba může znít výrazně jinak a co si budeme povídat, aktuální "oficiální" standardy, v nichž se hudba běžně prodává a vysílá, mají dost velké limity... 

2023 05 12 UVO 2

 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies