revox

Gratulujeme k historii a narozeninám (nejen REVOX slaví 75tiny, také Jean-Michel Jarre, Alan Parsons (Project), Brian Eno, Antonín Panenka, Lulu, Tonny Iommi a Ozzy Osbourne (Black Sabbath), Cat Stevens, Stevie Nicks (Fleetwood  Mac), Robert Plant (Led Zeppelin), Clyde Jackson Browne, firma z oboru založená Gordonem Gowem a Frankem H. McIntoshem,  Peter Hammill (Van der Graaf Generator), Pinchas Zukerman (houslista, dirigent), Jan Hammer (Mahavishnu Orchestra), Emil Viklický, Long Play vinyl otáčející se rychlostí 33 1/3,  David Marks (Beach Boys), Donald Fagen (Steely Dan), Kathleen Battle (operní lyrická koloraturní sopranistka), Tom Johnston (Doobie Brothers), Steven Tyler (Aerosmith),  Chester Thompson (Weather Report, bubeník u Franka Zappy a Genesis), Karel III. (král Spojeného království), Andrew Lloyd Webber (král muzikálu - Cats, Fantom opery, Jesus Christ Superstar..);  by měli 75: John Bonham (Led Zeppelin), Olivia Newton-John, Ronnie Van Zant (Lynyrd Skynyrd), Donna Summer, Johnny Ramone, Rick Parfitt (Status Quo), Michael Kamen (filmová hudba a spolupráce s neuvěřitelným seznamem od Pink Floyd, přes Davida Sanborna po Metallicu). Ale dnes to nebude o historických (krásných - no vlastně ano) ani současných (mini) REVOX krabičkách a Revox "není vidět odkud" zvuku (viz obrázek níže - "neviditelné stěnové reprostoustavy) ovládaných (viz 2. obrázek níže), ani o jejich příkladném chvályhodném programu - na renovaci jejich starých přístrojů (no trochu  ano) bez ohledu na věk modelu. Dnes to bude hlavně o jejich nové hudební produkci.

revox

revox app

Tento text je primárně pro minulé, současné i budoucí majitele "cívkáčů" - páskových kotoučových cívkových magnetofonech, prostě  "kotoučácích" (říkalo se jim i "pásák") - nejen značky Revox, ale právě Revox pro všechny...

Revox 1977

Takhle vypadal svět v roce 1977 (výše Revox B77, B760, A750), ale jinak celé to začal dán V. Poulsen už Léta Páně 1899, neměl (nebyly) pásky, tak vytvořil záznam na kovový drát. První páskový byl AEG K1 v roce 1935, masového rozšíření se kotoučové magnetofony dočkaly od konce 50./začátku 60. let 20. století. Po jistém útlumu v posledních letech přišla jejich současná částečná renesance, realizovaná firmami jako Balfinger  (Krefeld, Německo)

balfinger

Analog Audio Design (Pleumeur-Bodou, Francie)

analog audio design

a Thorens (Bergisch Gladbach, Německo - založeno L.P. 1883 ve Švýcarsku)

Thorens TP1600

Z historie do současnosti, k 75. výročí slavícímu Revox (založeno 1948 Wiliamem Studerem, před 2 lety firma prodána kanadskému výrobci vysílacích technologií a software pro televizní a filmový průmysl Evertz Microsystems) a co je u nich nového - no takový zajímavý, pro audiofily radostný průnik historie a současnosti - firma otevřela internetový obchod s hudbou s předem nahranými kotouči! Každý je vyráběn pod patronací Revox z nahrávek renomovaných labelů jako je Deutsche Grammophone Milovníci klasické hudby kupujte šampaňské - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení , Sony Music, Warner Music a dalších..

Revox 99

Začneme drobným mínusem, ceny original Revox nahraných pásek jsou v rozmezí 339 až 607 euro. Nyní klady: jde o špičkové (historické) nahrávky jazzu, klasické hudby a R&B - zatím trochu limitovaná, ale nabídka se prý bude rychle  rozrůstat. Ještě než přejdeme k pár příkladům, firma nabízí repasované modely ze svého programu, konkrétně třeba  Revox B77 MkI (za 6.600 €) či B77 MkII (7.200 €)

revox B77

Revox má v nabídce i další repasované produkty své historie..

Revox Classic

Revox Classic

Revox Classic

Rvox classic

Original nahrané pásky Revox - pro (ještě) vánoční náladu tu je viz níže (výborná jazzová vokální skupina působící v letech 1967-81 ve složení tenor, bas, bariton, soprán) "jen" za 339€

Revox pásky

Revox pásky

Opera z "finálového" období této hudby (v "absolutním" pěveckém obsazení) - 607€

Revox pásky

Brilantní jazzový klavír..

Revox pásky

Klavír - klasická hudba (jako mladík se A. Rubinstein v roce 1904 přestěhoval do Paříže, seznámil se s Mauricem Ravelem a dalšími představiteli impresionismu a až do svých 89 let patřil k nejlepším klavíristům planety - momentálně trochu ožehavé téma, je pohřben na svahu hory Orah v místě zvaném Rubinsteinův les - v místě městě založeném před 5.000 lety jménem Jeruzalém, stát Izrael). NĚCO si od něj poslechnout, je povinností každého koho "vážná" (klasická) hudba jen trochu zajímá, třeba právě:

Revox pásky

Cokoliv z edice LIVING STEREO "stojí za hřích", i když to stojí 339€

Revox pásky

Poslouchat hudbu (i "jen" interpretace cizích skladeb) MAESTRA Maestro (2023) - IMDb za to rozhodně stojí (nový film o něm tak na půl)

Revox pásky

U Revox lze začít i "výběrovou ochutnávkou"

Revox pásky

Nebo třeba klasickým jazzovým triem (klavír, basa, bicí), alb z let ´64 a ´68 (kdy obě poprvé vyšla)

Revox pásky

Revox pásky

a na závěr (prozatím trochu výjimka v nabídce) Vincent Damont Furnier, známý spíš jako ALICE COOPER

Revox pásky 

A co "moderní" Revox? Ten si připomíná 75tiny reprosoustavami G-120 75th Anniversary

revox G120 75th

SPECIFIKACE
Konstrukce: 2,5 pásmo, bassreflex, D´Appolito
Výkon: 150 W
Impedance: 4 Ω
Frekvenční rozsah: 40 - 30000 Hz
Citlivost: 88 dB/1m/2,83 V
Reproduktory:
basový - 2 x 90 mm, hliník
středy - 2 x 90 mm, hliník
výšky - 30 mm, látková kopulka
Rozměry: 1112 x 160 x 104 mm
Hmotnost: 12 kg
Limitovaná série 75 ks

revox 75th

Doporučená cena: 3.200 €

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies