Knif No. 1

Knif Rauman píše: "Návrh reproduktorů je vrcholným řemeslem v oblasti reprodukce zvuku a jejich výroba je plná obtíží. Není náhodou, že existuje široká škála různých základních principů fungování a řešení, jak překonat přirozené obtíže a nedostatky. Všechna s sebou nesou určité výhody a nevýhody, některá z nich jsou zřejmější než jiná."

Všechny známé technologie reproduktorů obsahují kompromisy a řemeslo je hodně o hledání těch správných. Jak skloubit dohromady potřebu rovnoměrné frekvenční odezvy a rovnoměrného vyzařování? Jak reprodukovat obrovský dynamický rozsah dobře provedených nahrávek?

CÍLE NÁVRHU

Konečným cílem je místo, kde se setkávají akustické požadavky a esteticky příjemný design. Vše funguje v harmonii a není zde nic cizího. To je místo, kde chce Knif Rauman Nº1 stát. Forma následuje funkci v hladce splývajících plochách čelních panelů vedoucích zvukové vlny. Hliníkové odlitky zajišťují vizuální rytmus enitireness.

DŮLEŽITÁ ROLE CROSS-OVERU

Základní princip semiaktivního provozu je poněkud neobvyklý, ale pevně vychází z cíle postavit špičkový reproduktor ve své třídě.

Nízkofrekvenční cross-over je nejlépe provést před zesílením, a to ze tří důvodů:

Pasivní součástky pro nízkofrekvenční cross-over jsou obrovské, drahé a hlavně nedokonalé. Křivky, které lze realizovat, aniž by zesilovač ztratil kontrolu nad měniči, jsou velmi omezené.
Moderní zesilovače třídy D jsou malé, levné a pro nízkofrekvenční zesílení ideální. Exotičtější a málo výkonné zesilovače lze použít tam, kde mají stále výhodu, a to na středních a vysokých frekvencích.

V cross-overové jednotce lze implementovat jednoduchý kvalitní analogový ekvalizér, který nesmírně usnadní hledání správného vyvážení a zkrotí rezonance místnosti.

FÁZOVĚ LINEÁRNÍ ODEZVA OD BASŮ PO STŘEDNÍ PÁSMO

Tento reproduktor je vybaven symetrickými pozicemi prvků se stejnou délkou akustické cesty od všech prvků k uchu posluchače. V kombinaci s aktivním X-overem mezi basy a ostatními prvky, který vytváří skutečné sklony prvního řádu, tak vzniká fázově lineární odezva od basů po střední pásmo.

VLNOVOD A VÝŠKOVÝ MĚNIČ

Výškový měnič, skutečný páskový vlajkový model společnosti RAAL, a středotónové měniče jsou umístěny v jediném kovovém odlitku vlnovodu. Má vynikající impulsní odezvu s téměř neexistujícími rezonancemi a velmi širokou frekvenční odezvou. Vlnovody zvyšují citlivost a maximální SPL z měničů, snižují zkreslení a vytvářejí jednu z nejlepších osových odezv, jaká kdy byla k vidění.

MĚNIČE STŘEDNÍHO ROZSAHU

Měniče středního rozsahu (120mm hořčíkové Excelly SEAS) jsou umístěny ve vlastních skříních, které jsou jakoby inverzními rohy, zužují se ke konci a účinně tlumí zpětnou vlnu. Měniče středního rozsahu pracují jako dokonalé písty v celém svém rozsahu a vytvářejí bezvadnou impulzní odezvu bez uvolňování nahromaděné energie.

MĚNIČE BASOVÉHO PÁSMA

Basová skříň je vybavena pasivními zářiči, které jsou naladěny na velmi nízkou frekvenci, aby bylo zachováno nízké skupinové zpoždění důležitých basových frekvencí a aby byl zajištěn dobrý prostor pro nízké basy. Aktivní X-over zplošťuje odezvu na úctyhodných -3 dB@25 Hz. Měniče jsou 220mm hořčíkové Excelly SEAS.

AKTIVNÍ VÝHYBKA A BASOVÉ ZESILOVAČE

Aktivní X-over je samostatná jednotka. Je vybaven dvoupásmovým parametrickým ekvalizérem pro jednoduchou korekci místnosti. jednotka je vyrobena podle stejných standardů jako výrobky Knif Audio a obsahuje otočné přepínače Elma, diskrétní OP zesilovače třídy A a vstupy a výstupy XLR i RCA. basové zesilovače jsou integrovány do ozvučnic. Zesilovače jsou 500W moduly Hypex s jádrem N.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies