InAkustik DIY

Německý InAkustik se odhodlal k zajímavému kroku - zájemcům nabízí nově své vrcholné kabely s technologií AIR také v "otevřené" verzi - na jedné nebo obou stranách je možné nemít koncovky a osadit si tak kabel svépomocí (nebo pomocí dealera) koncovkami podle výběru.

InAkustik píše:

Hudba je vždy velmi dynamická a při jejím přehrávání dochází k extrémně proměnlivé spotřebě energie v integrovaných zesilovačích, výkonových zesilovačích nebo napájených reproduktorech. Rychle se měnící nárůst a pokles výkonu způsobuje extrémní proudové špičky, které vytvářejí silná magnetická pole i vyzařované rušení a vedou ke ztrátám výkonu na kabelech a kontaktních odporech. I tyto proudové špičky však musí být do komponent přivedeny rychle a beze ztrát. Jakýkoli zbržděný tok proudu, ať už se vyskytuje v jakémkoli místě hi-fi/High End řetězce, má negativní vliv na zvuk. Jak je známo z fyziky, elektrické vodiče mají nejen odpor, ale také kapacitní a induktivní vlastnosti, které narušují tok energie ze zásuvky do hi-fi zařízení. Proto hraje velmi důležitou roli elektrické vedení od zásuvky a od napájecí lišty nebo napájecí stanice k systému hi-fi/High End. Z těchto důvodů jsme vyvinuli síťové kabely AC-1204 AIR. Jsou založeny na legendární technologii Air, kterou jsme již použili například u reproduktorových kabelů LS-4004 AIR nebo LS-2404-AIR a která způsobila senzaci na High End scéně po celém světě. Jednotlivé vodiče jsou drženy v pevných vzdálenostech pomocí speciálně vyvinutých svorek a vzájemně izolovány vzduchem. "Vzduchové dielektrikum" zajišťuje nízké kapacity mezi vodiči. Vícežilová konstrukce kompenzuje rušení a magnetická pole způsobená proudovými špičkami. Tím se výrazně minimalizuje indukčnost vedení. Kromě toho je díky velkému počtu jednotlivých vodičů výrazně omezen skin efekt. Ten je způsoben strmými proudovými boky, které doprovázejí vysoké frekvence. Rozložením proudu na mnoho vodičů se kromě celkového zvětšení celkového průřezu zvětšuje i skutečný využitelný průřez vedení. Díky těmto technickým vylepšením jsou síťové kabely AC-1204 AIR schopny napájet komponenty i v extrémně dynamických pasážích, a mohou tak naplno rozvinout potenciál vaší elektroniky. Jakmile se přenáší elektrická energie, nevyhnutelně vznikají elektromagnetická rušivá pole. Aby se tomu zabránilo, jsou kabely AIR stíněny hustým opletením z pocínované mědi. To chrání zejména sousední audio komponenty a kabely před vyzařováním rušivých polí způsobených vysokými proudovými špičkami v napájecím kabelu. Mnoho speciálních vlastností síťových kabelů AIR proto mimořádně dobře působí proti všem nežádoucím vlivům a dělá z nich to, čím jsou: vynikající energetické potrubí pro dokonalý audiofilský zvuk.

VELKÁ VÝZVA

Velkou výzvou pro napájecí kabely jsou extrémní proudové špičky. Způsobují je samotná připojená zařízení při převodu ze střídavého na stejnosměrný proud, protože kondenzátory jejich napájecích jednotek se mohou nabíjet pouze tehdy, když je přiložené napětí vyšší než v samotných kondenzátorech - a to je pouze krátký okamžik při napěťové špičce střídavého síťového napětí. Zbývají proudové špičky až jehlové impulzy s násobkem jmenovitého proudu zařízení. Protože se kondenzátory do další špičky opět vybijí, opakuje se tento proces 100krát za sekundu při 50 Hz nebo 120krát za sekundu při síťové frekvenci 60 Hz. Tyto extrémní proudové špičky způsobují celou řadu nežádoucích účinků. Jednak způsobují značné napěťové, a tím i výkonové ztráty na odporu vedení a přechodových odporů. Na druhé straně způsobují silná magnetická pole, která díky svým strmě stoupajícím hranám vedou k výrazným skinovým efektům i při relativně nízké síťové frekvenci. Ty zmenšují efektivně využitelný průřez vodiče. Kromě toho špičky magnetického pole ruší všechna ostatní zařízení ve svém okolí jako malé špendlíky. Zejména při náročných a dynamických hudebních pasážích jsou na napájecí zdroj, a tedy i na napájecí kabel, kladeny vysoké nároky.

VÍCEŽILOVÁ KONSTRUKCE

Napájecí kabel Reference AC-1204 AIR je speciálně navržen pro připojení špičkových audio systémů a je založen na legendární technologii Air společnosti in-akustik. Má mnoho důmyslných konstrukčních detailů, které působí proti právě popsaným vlivům. Patří mezi ně vícežilová konstrukce, díky níž se výsledná magnetická pole překrývají a vzájemně kompenzují. Rozdělení na několik menších samostatných vodičů také snižuje skin efekt. Celý průřez vodiče tak zůstává použitelný. Kromě toho je kabel stíněn hustou sítí pocínovaných měděných drátů. To chrání sousední audio komponenty před zbývajícími rušivými poli.

POZOR: BEZPEČNOSTNÍ POKYNY PRO ČÁSTEČNĚ SMONTOVANÉ NAPÁJECÍ KABELY

Tento napájecí kabel smí montovat / zpracovávat pouze odborník s elektrotechnickou kvalifikací! Po montáži musí být napájecí kabel zkontrolován a označen podle předpisů dané země a výrobku! Napájecí kabel bez zástrček je určen pro maximální napětí 230 Vac / 16 A! (Zkušební napětí: 1 500 V) KONSTRUKCE AIR HELIX Konstrukce AIR Helix je naprosto jedinečná. Aby se co nejvíce přiblížila dokonalé vzduchové izolaci, vyvinula společnost in-akustik speciální svorky. Uvnitř kabelu tvoří velké množství těchto spon nosnou kostru, která udržuje signálové vodiče šroubovitě volně ve vzduchu a vede je kabelem v definované vzdálenosti.

RUČNÍ VÝROBA V NĚMECKU

Stejně jako všechny reproduktorové a audiokabely referenční řady se i Reference AC-1204 AIR kompletně vyrábí v Německu. Příchytky se montují a vodiče se navlékají ručně s velkou pečlivostí ve vlastní továrně. Výsledný AIR Helix je pak také ručně opatřen PE síťovým pláštěm, než jsou osazeny vysoce kvalitní zástrčky a kabel je zkontrolován z hlediska správné funkce.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies