2017 11 28 TST Audio Analogue AAcento 1

Integrované zesilovače malé italské značky Audio Analogue na nás prozatím vždy hluboce zapůsobily - jejich talent nabídnout v reprodukci "život" a sílu, to vše navíc v nádherně zpracovaných šasi za nijak nesmyslné peníze, to vše tvoří hračky, s nimiž si my, jakožto velké hudbymilovné děti prostě toužíme hrát pořád a pořád dokola. Jestliže nás nadchl vrcholný integráček Maestro ze série Anniversary, jeho menší derivát Puccini v nás zanechal devět a půl desetiny jeho dojmu za citelně lepší cenu. A pak, pak nás tito Italové překvapili s novou řadou PureAA, v níž je na pohled další téměř identický stroj - opět integrovaný zesilovač AAcento (tedy "AAsto").

Estetika tohoto stroje jasně reflektuje nastavenou firemní linii - krása, čistota, jednoduchost, hodnotné zpracování a radost pohledět i osahat. Tlustý čelní panel z hliníku je stejně nádherně opracovaný a esteticky čistý jako u vyšších modelů, na zbytku těla se nicméně lehce ušetřilo. Nic, co by při pohledu jakkoliv vadilo, konstrukce je stále velice solidní a hodnotná.

14 kg vážící stroj patří k běžně velkým co do šířky 44,5 cm, je poněkud hlubší se svými 40 cm a poněkud tenčí s výškou pouhých 9,2 cm. Tak či tak, působí velmi příjemně. Může za to patrně i jednoduché čelo - v jeho přesném prostředku je otočný ovladač, který slouží jak k regulaci hlasitosti, tak krátkým stiskem k přepínání vstupů, tak při dlouhém stisku k zapnutí / vypnutí. Vertikální osu tohoto multifunkčního prvku kopíruje prolis tvaru "V" v panelu, nalevo od něj je řada maličkých bílých diodek označujících aktivní vstup (a oko přijímače povelů dálkového ovladače), vpravo jsou identické diodky, jen nahuštěnější a ukazující aktuální nastavenou úroveň hlasitosti. Úplně na kraji je 6,3 mm výstup na sluchátka.

2017 11 28 TST Audio Analogue AAcento 2

Krásně vypracované jsou detaily jako vyfrézovaný název značky o modelu, stejně nádherné (byť velmi jednoduché) je dálkové ovládání z kusu hliníku.

Zezadu pak působí AAcento poněkud ordinérněji, ale ani tady není provedení špatné. V horní řadě jsou dva páry solidních reproterminálů, přímo uprostřed "o patro níž" si hoví trochu industriální XLR vstupy. V levé části najdete zemnící kolík a pod ním cinche phono vstupu, "zařezávající" v obou kanálech s dalšími třemi páry cinchových analogových vstupů. V pravé části vedle XLR jsou další dva páry cinchů - jeden patří regulovanému analogovému výstupu pre-out, druhý je typu "mono out" - třeba pro subwoofer. Napájecí zásuvka je naprosto klasická, vybavená neméně klasickým kolébkovým vypínačem.

2017 11 28 TST Audio Analogue AAcento 3

Vnitřní obvodové řešení není symetrické, ale uspořádání je - jak je u firmy zvykem - velmi organizované. V levé části je mohutný 480W toroidní transformátor a napájecí zdroj se štědrou filtrační kapacitou, od signálových obvodů jej odděluje dvojitá hráz chladících profilů s tranzistory. Obvody na deskách plošných spojů jsou čisté a součástky co nejdál od sebe je to možné.

Obvodové řešení nevyužívá žádnou formu celkové zpětné vazby, regulace hlasitosti probíhá v digitální doméně bez operačních zesilovačů a vstupy volíte pomocí přepínání relátek. MM / MC phono předzesilovač má volitelný subsonický filtr, vestavěný sluchátkový zesilovač je celkem slušný, pracující ve třídě A.

2017 11 28 TST Audio Analogue AAcento 4

V relativně přímočaré koncepci se ale skrývá víc, než se zdá - provozní parametry řídí mikroprocesor a i díky němu lze třeba hlasitosti nastavit až čtyři různé strmosti, případně nastavit vyvážení kanálů. I když je fakt, že tohle všechno by mohlo mít vlastní tlačítko - byť chápeme, že by to Italovo esteticky citlivé oko neuneslo.

Zesilovač dává ve třídě A/B solidních 100 Wattů na kanál do 8 ohm (200 W do 4 ohm a 300 W do 2 ohm - i tam je stále stabilní). Sluchátkový výstup umí plný 1 Watt do 32 ohm, což je velmi solidní porce. Pracovní frekvenční odezva obvodů je 0 - 100 000 Hz (0, -3 dB). Odstup signálu a šumu 100 dB je slušný. Psané technické parametry jsou vzhledem k třídě velmi solidní.

2017 11 28 TST Audio Analogue AAcento 5

Audio Analogue AAcento jsem měli možnost poslouchat jak s Audio Analogue Fortissimo CD, tak s OPPO UDP-205 nebo Copland DAC 215 a třeba i VPI Scout s Grandinote Celio. Samozřejmě AAcento hrál také ve středu našich standardních sestav - o všech se dočtete v pravém sloupci -->. Poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30, Fischer&Fischer SN-70 nebo Xavian Premio a Xavian Perla.

Svým projevem na basech se AAcento velmi blíží "firemnímu" zvuku, tedy tomu jak hrají integrované modely Puccini Anniversary a Maestro Anniversary. Kontrabas Charlie Hadena ve "Spiritual" ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2) byl velmi hutný, krásně zařezával, aniž by reprodukce byla tvrdá nebo suchá. Naopak, je to bohatý, až nadýchaný tón s velkou váhou, který umí předat ten brnkavý dojem, snad až trochu zdůrazněně a pompézně. Hluboké tóny jsou mohutné, klidnější, trošku měkčí, ale plné síly. Je to takový ten barevný a příjemný bas.

2017 11 28 TST Audio Analogue AAcento 8

Podobně i vokál Madeleine Peyroux v "Dance me to the end of love" ("Careless Love" | 2004 | Rounder | 0602498235836) byl políbený hebkostí a podaný s až maličko zdůrazněnou barevností, jeho poddajnost však neskrývala třeba tvrději nahrané sykavky - cítíte, že tam něco není na 100%, ale to rušivé je natolik kultivované a poklidně posunuté do pozadí, že to netahá za uši a nekazí pozitivní dojem z hudby. AAcento neloví jednotlivé detaily, ale má takový ten příjemně dospělý, na nic si nehrající charakter - přirozený charakter.

Také jadrně sejmutý vibrafon v "Ralph´s New Blues" od The Modern Jazz Quartet ("Concorde" | 2008 | Prestige | 0888072306530) byl naprosto v klidu. I tady bylo cítit lehce vřelejší, hladivější vyznění, nicméně nástroj měl tu správnou kovovou znělost a jas. Ševel činelové linky byl, pravda, o krůček hlouběji v pozadí, než by mu ideálně slušelo, objemově mu také trochu těla scházelo, nicméně čitelnost byla dobrá a zesilovač stíhal v klidu oddělit jednotlivé údery.

2017 11 28 TST Audio Analogue AAcento 9

AAcento po vzoru svých větších sourozenců nabízí zvuk veliký, energický a mohutný - v "Thieves and Poets" Johna McLaughlina ("Thieves and Poets" | 2003 | Glenray | 0602498010754) tak panoval pocit velice živé, dynamické reprodukce. Máte pocit, že zesilovač si s hudbou jen pohrává a že ho nijak netrápí ani vyšší hlasitosti (které vás ale díky svému charakteru nijak nenutí vyhledávat), stále zůstává jistota a schopnost držet signál pod kontrolou a to pěkně od podlahy.

Audio Analogue AAcento nepatří k těm strojům, které se hodí pro pitvání nahrávek - akcentuje zcela jasně jejich celistvost a pokud chcete hledat jednotlivosti, musíte se do toho jaksi nutit proti jeho uvolněnému charakteru. Nicméně to vůbec neznamená, že by tu nebyly detaily - třeba v "Min Módir" od Eivor ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) snadno identifikujete, že jde o záznam živého vystoupení, ale máte "pocit"; přijít na to, že je to tím, že tu a tam zaslechnete ruch z publika nebo nějaké to vrznutí z pódia, to chvíli trvá. Detailů je tak solidní porce, ale jsou natolik propojené, že ucho vnímá velký celek bez "trčících" elementů.

2017 11 28 TST Audio Analogue AAcento 11

Dobře zvládl zesilovač i podání prostoru Stingovy "Roxanne" ("Symphonicities" | 2010 | Deutsche Grammophon | 274 2537). Nemáte pocit, že by se zvuk "vylil" z reprosoustav do holografického podání kolem vás, opět je tu ona uvolněná celistvost, ale vlastně necítíte, že by hudba vycházela z reprosoustav, vlastně snadno lokalizujete jednotlivé hráče a to nejen v pravolevém, ale i předozadním prostoru. Máte také zajímavý pocit propojenosti všeho dění, jako kdyby zesilovač zreprodukoval i "vzduch", tedy prostor kolem hráčů. Je to vlastně velmi "normální" podání...

Když začne hřímat RSO Berlin vedený v Lisztově "Mefistofelovi" ("Faustovská symfonie" | 1995 | Denon | CO-78826) Eliahu Inbalem, ona síla, ona hutnost a autorita dávají orchestrálnímu zvuku dostatečnou působivost, je tu klid, nenucenost a uvolněnost. Vyšší modely "výroční" řady umí vdechnout ještě přeci jen trochu jiný rozměr, ale na zesilovač této cenové třídy je klasická hudba dospěle zvládnutá.

2017 11 28 TST Audio Analogue AAcento 10

Audio Analogue AAcento je moc pěkný integrovaný zesilovač - moc pěkný svým exteriérem i tím, jak nakládá s hudbou. Je to solidní výkon po všech stránkách, je to schopnost udržet kontrolu a přece v každém okamžiku hrát nenuceně. Je to schopnost zábavné reprodukce, která vás nenutí otáčet pro intenzivnější zážitek volume doprava. AAcento je poctivý integrovaný zesilovač, který možná nehraje dokonale syrově autenticky, ale zato hraje s chutí, šťavnatostí a umí za to vzít pěkně od podlahy. Pokud tak preferujete hudebnost nad technickou brilancí (a že o hudbu by mělo jít "až v první řadě..."), pak AAcento nepostrádá muzikální šmrnc svých větších bratří a to v kompaktnějším a dostupnějším balení.

Kč 84 500,- (3 250 EUR - cena dle kurzu)

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kvalita výroby

+ italský šmrnc

+ solidní pevnost zvuku

+ plnost a muzikálnost

ZÁPORY

- nic podstatného pro tuto kategorii

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

  • Robert Mayer Turntables

    Je to takový klasický příběh audiofila – nejprve objevíte kouzlo hudby, pak šarm hi-fi a následně zjišťujete, že právě pro ten váš úplně specifický vkus (protože každý máme maličko jiný)…

    22. duben 2024

    Kategorie: Značky Autor: Daniel Březina
  • Musical Fidelity Nu-Vista Vinyl 2

    Antony Michaelson od prvních krůčků značky Musical Fidelity v roce 1982 chtěl vytvářet přístroje, které kombinují kouzlo elektronek a zvuku čisté třídy A. Po nějakém tom roce (fakticky po 15…

    03. duben 2024

    Kategorie: Phono předzesilovače Autor: Daniel Březina
  • EverSolo AMP-F2

    Komponenty EverSolo jsou krásným příkladem toho, že lze (pravda, za podmínek nastavených ekonomickou realitou Číny) vyrobit audio zařízení dobré, vlastně spolehlivé a komfortní a finančně dostupné zároveň. K portfoliu streamerů…

    03. duben 2024

    Kategorie: Zesilovače výkonové Autor: Daniel Březina
  • Burmester 217

    Dieter Burmester byl rozhodně vizionář, navíc obdařený notným obchodním talentem. Vybudoval tak pod svým jménem skutečně luxusní značku, ač je nutno říci, že zároveň rozhodně neošidil ani technickou stránku věci.…

    01. duben 2024

    Kategorie: Gramofony a analog Autor: Daniel Březina
  • Pro-Ject Tube Box DS3

    Rakouský Pro-Ject se snaží předefinovat sortiment, který pomáhal takzvaně „dostat do světa“ – tedy dostupné vinylové sestavy. K tomu, že firma začíná přesvědčovat širokou audiofilskou veřejnost o důležitosti celkové symetrie…

    01. duben 2024

    Kategorie: Phono předzesilovače Autor: Daniel Březina
  • Synergistic Research HFT 2.0

    Synergistic Research ze slunné Kalifornie patří k průkopníkům řekněme alternativního pohledu na hi-fi – konkrétně na doplňky všeho druhu od v nabídce dominujících kabelů, přes napájecí řešení až po roztodivné…

    01. duben 2024

    Kategorie: Příslušenství a doplňky Autor: Daniel Březina
  • Estelon AURA

    Estonský Estelon nabízí skutečně luxusní reprosoustavy už nějakých 14 let a za tu dobu se ustálil jak na nezaměnitelném tvarovém i materiálovém rukopisu. A pak, relativně nedávno, se Alfred Vassilkov…

    26. březen 2024

    Kategorie: Reprosoustavy podlahové Autor: Daniel Březina
  • HiFi ROSE RS520

    Jižní Korea patří mezi technologické velmoci a proto i počet tamních výrobců audio / video techniky není nijak zanedbatelný – jedním z nich, který je momentálně rozhodně na vzestupu, je…

    21. březen 2024

    Kategorie: All-in-one systémy Autor: Daniel Březina
  • AudioSolutions Figaro L2

    Příběh litevské firmičky AudioSolutions začíná v roce 2011 v litevském Vilniusu neúnavnou chutí Gediminase Gaidelise „něco vyrábět“ – prošel rychle a účinně výrobou reprosoustav, nápadně připomínajících ikonické světové modely různých značek…

    18. březen 2024

    Kategorie: Reprosoustavy podlahové Autor: Daniel Březina
  • Carbide Base Diamond

    Wikipedia říká: „Karbidy jsou sloučeniny uhlíku s elektropozitivnějšími prvky s výjimkou vodíku. Karbidy mají významné použití v průmyslu: karbid vápníku CaC2 je výchozí surovinou pro řadu výrob chemického průmyslu a…

    14. březen 2024

    Kategorie: Příslušenství a doplňky Autor: Daniel Březina

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

RYCHLÝ DOTAZ

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies