Je to časté téma vašich dotazů směrem na redakci Hi-Fi Voice. "Kolik musím utratit, abych dostal zvuk co chci?", "Vyplatí se připlatit za X nebo za Y?" nebo třeba "Má vůbec cenu kupovat to, když to stojí jen ZZZ?". Neméně časté je pak nadšení nad tím, že to produkt za pár tisíc "natře" produktu za desítky a stovky tisíc (ovšem mám podezření, že pisatel nevěnoval poslechu a vzájemnému srovnání zase až tak moc času...). Takže kolik peněz vlastně je třeba DOOPRAVDY utratit?

Nabízí se jednoduché pravidlo, které (čest výjimkám) bohužel skutečně platí - čím víc zaplatíte, tím víc dostanete a dost možná i 4/5 produktů ve výrobních programech značek jsou opravdu lepší spolu s tím, jak se zvedá jejich cenovka. Jakkoliv poslední roky vyšroubovaly pořizovací ceny do až nesmyslných výšin (a to nejen z pohledu poněkud slabší české kupní síly), ta základní úvaha je stále platná. Důležité je spíše uvědomit si, že zatímco kvalita (v nějaké obecně poplatné definici) roste při nejlepším lineárně, cenovka má spíše tendenci růst až exponenciálně - řečí tvrdých čísel si tedy nejzřetelnější skoky v kvalitě koupíte paradoxně za nejmenší absolutní přírůstky.

Rozdíl mezi reprosoustavami za 1 000,- Kč a 10 000,- Kč je totiž neskutečně obrovský, zatímco mezi těmi za 10 000,- a dejme tomu 100 000,- je velký, ale už i s těmi prvními se dá zábavně žít, když na to přijde.

Rozdíly ve stotisícových a milionových kategoriích pak jsou často tak trochu "o pocitu", jakkoliv i tam samozřejmě existují rozdíly s trochou zkušeností poměrně snadno kvantifikovatelné.

Napříč VŠEMI cenovými kategoriemi se nakonec ale dá orientovat za pomoci jedné jednoduché poučky - když se vám zvuk líbí a odpovídá obsahu vaší peněženky bez nutnosti se výrazně uskromňovat nebo dlouhodobě šetřit, jste na správné stopě.

Kde je ale ta pomyslná čára, která říká "tady už to hraje prostě dobře". Odhlédneme-li od osobních preferencí a nároků, my v Hi-Fi Voice jsme ji nakreslili na hranici 30 000,- Kč / komponent (tedy lehce přes 1 000 EUR za kus), což nám poskládá sestavu se souhrnnou pořizovací hodnotou kolem 100 000,- Kč (zdroj signálu + zesilovač + reprosoustavy + kabely). Tam někde by se asi dalo říct, že začíná opravdu dobrý zvuk s tím, že hlavním faktorem tu budou vaše uši a rozpočet - odtud vzhůru je to prostě tak trochu šperkování sestavy pro radost, ale dobře vybraný systém už jednoduše potěší.

Znamená to, že v kategorii dejme tomu 30 000,- za celou sestavu to nemá ani smysl zkoušet a zvuk bude "na nic"? Ale kdeže... Nepropadejte panice ani skepsi - i za takové peníze je možné pořídit plnohodnotný hi-fi systém, musíte ale pečlivěji vybírat a velmi pravděpodobně skončíte u některého z mainstreamovějších výrobců (tedy na poměry hi-fi světa...). Je to špatně? Rozhodně není... Jen se tak trochu vracíme k již řečenému - že právě v této kategorii může být každá investovaná tisícikoruna zřetelně znát a proto je tak trochu nutné pečlivěji plánovat, vybírat a být racionální. Potřebuji u sestavy za 30 000,- investovat 5 - 10 000,- do kabelů? Rozhodně ne... A podobně.

Takže kolik peněz musíte vlastně doopravdy utratit, abyste dostali dobrý zvuk? Věříme, že 30 000,- je i přes masivní zdražování a výkyvy kurů Koruny vůči globálním měnám pořád plus mínus ona hranice, za kterou "už to začíná hrát". Pokud průměrně tuto sumu dokážete časem investovat do jednotlivých komponentů, dostanete se už za hranici dospělého zvuku a každý další krůček pro radost směrem dál bude méně dramatický, zato ale finančně hodně zřetelný.

Jsou pak samozřejmě i výjimky - v Anglii ručně skládaný exoticky koncipovaný přístroj logicky bude při podobné kvalitě zvuku stát násobek toho, co přístroj vyráběný masově a to třeba ještě v nějakém levnějším prostředí... I proto nelze cenové relace brát jako absolutní.

Pamatujte však hlavně na to, že nic z řečeného není závazné, že jde jen o orientační rady a že to hlavní, co má rozhodovat jsou vaše uši. Také na to, že sestava má být vyvážená, že by ze sestavy neměla žádná část "trčet" a že právě vybalancování všech částí přinese ideální výsledek. Takže radou na závěr je to, co říkáme vždycky - jděte a poslouchejte. A mějte z toho radost...

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies