spotify

Přetiskujeme zprávu společnosti Spotify:

Aktuální informace o organizačních změnách v prosinci 2023
4. PROSINCE 2023

Generální ředitel Daniel Ek se dnes se všemi zaměstnanci společnosti Spotify podělil o následující zprávu o organizačních změnách.

V posledních dvou letech jsme kladli značný důraz na to, abychom ze společnosti Spotify vybudovali skutečně skvělou a udržitelnou firmu - firmu, která má za cíl dosáhnout našeho cíle stát se přední světovou audio společností a která bude trvale zajišťovat ziskovost a růst do budoucna. Ačkoli jsme učinili úctyhodné pokroky, jak jsem se již mnohokrát podělil, stále máme před sebou spoustu práce. Ekonomický růst se dramaticky zpomalil a kapitál se zdražil. Společnost Spotify není v těchto skutečnostech výjimkou.

To mě přivádí k rozhodnutí, které bude pro naši společnost znamenat významnou změnu. Abychom sladili společnost Spotify s našimi budoucími cíli a zajistili správnou velikost pro výzvy, které nás čekají, učinil jsem obtížné rozhodnutí snížit celkový počet zaměstnanců v celé společnosti přibližně o 17 %. Uvědomuji si, že to bude mít dopad na řadu osob, které se na této práci významně podílely. Abych byl upřímný, odejde od nás mnoho chytrých, talentovaných a pracovitých lidí.

Pro ty, kteří odcházejí, platí, že díky vašemu nasazení a tvrdé práci jsme lepší společností. Děkujeme vám, že jste se s námi podělili o svůj talent. Doufám, že víte, že vaše příspěvky hluboce ovlivnily více než půl miliardy lidí a miliony umělců, tvůrců a autorů na celém světě.

Uvědomuji si, že pro mnohé bude snížení tohoto rozsahu překvapivě velké vzhledem k nedávné pozitivní zprávě o příjmech a našim výsledkům. V průběhu let 2024 a 2025 jsme diskutovali o menších sníženích. Přesto jsem se vzhledem k rozdílu mezi naším cílovým finančním stavem a současnými provozními náklady rozhodl, že zásadní opatření k redukci našich nákladů je nejlepší možností, jak dosáhnout našich cílů. I když jsem přesvědčen, že toto opatření je pro naši společnost správné, chápu také, že bude pro náš tým nesmírně bolestivé.

Abychom toto rozhodnutí pochopili, považuji za důležité posoudit společnost Spotify jasnou a objektivní optikou. V letech 2020 a 2021 jsme využili příležitosti, kterou nám poskytl levnější kapitál, a významně jsme investovali do rozšíření týmu, vylepšení obsahu, marketingu a nových vertikál. Tyto investice se obecně osvědčily a přispěly ke zvýšení výkonu společnosti Spotify a k silnému růstu platformy v uplynulém roce. Nyní se však nacházíme ve zcela odlišném prostředí. A navzdory našemu úsilí o snížení nákladů v uplynulém roce je naše struktura nákladů na to, kde potřebujeme být, stále příliš velká.

Když se ohlédneme za roky 2022 a 2023, je skutečně působivé, čeho jsme dosáhli. Ale zároveň je skutečností, že velká část tohoto výkonu byla spojena s tím, že jsme měli více zdrojů. Podle většiny ukazatelů jsme byli produktivnější, ale méně efektivní. Musíme být obojí. Přestože jsme udělali kus práce, abychom tento problém zmírnili a v roce 2023 byli efektivnější, máme před sebou ještě kus cesty, než budeme produktivní i efektivní. V současné době se stále ještě příliš mnoho lidí věnuje podpoře práce a dokonce i práci kolem práce, než aby přispívali k příležitostem se skutečným dopadem. Je třeba, aby se více lidí zaměřilo na plnění úkolů pro naše klíčové zúčastněné strany - tvůrce a spotřebitele. Dvěma slovy, musíme se stát neúnavně vynalézavými.

Vím, že všichni budete netrpělivě čekat na další kroky ohledně toho, jak bude tento proces fungovat. Pokud jste zaměstnanci, kterých se to týká, obdržíte během následujících dvou hodin od personálního oddělení pozvánku do kalendáře k individuálnímu rozhovoru. Tyto schůzky se uskuteční do konce dne v úterý, a přestože Katarina poskytne podrobnější informace o všech specifikách, vězte, že pro všechny tyto kolegy platí následující:

Odstupné: Začneme s výchozím stavem pro všechny zaměstnance, přičemž průměrný zaměstnanec obdrží přibližně pětiměsíční odstupné. Toto odstupné bude vypočteno na základě místních požadavků na výpovědní lhůtu a délky praxe zaměstnance.
Dovolená na zotavenou: Odcházejícím zaměstnancům bude vyplacena veškerá naběhlá a nevyčerpaná dovolená.
Zdravotní péče: Po dobu odstupného budeme zaměstnancům nadále hradit zdravotní péči.
Imigrační podpora: Pro zaměstnance, jejichž imigrační status je spojen s jejich zaměstnáním, pracují HRBP s každým jednotlivcem, kterého se to týká, ve spolupráci s naším týmem pro mobilitu.
Podpora kariéry: Všichni zaměstnanci budou mít po dobu dvou měsíců nárok na služby outplacementu.
Pro tým, který zůstane ve společnosti Spotify, vím, že toto rozhodnutí bude pro mnohé těžké. Vězte, že se soustředíme na to, abychom se k našim postiženým kolegům chovali s respektem a soucitem, který si zaslouží.Výhled do budoucna
Rozhodnutí snížit velikost našeho týmu je těžkým, ale zásadním krokem k vytvoření silnější a efektivnější společnosti Spotify pro budoucnost. Ukazuje však také, že musíme změnit způsob naší práce. V počátcích společnosti Spotify byl náš úspěch těžce vybojován. Měli jsme omezené zdroje a museli jsme co nejlépe využít každý prostředek. Odlišovala nás vynalézavost a kreativita. Jak jsme rostli, od této základní zásady vynalézavosti jsme se příliš vzdálili.

Společnost Spotify zítřka musí být definována tím, že budeme neúnavně vynalézaví ve způsobech, jakými fungujeme, inovujeme a řešíme problémy. Tento druh vynalézavosti přesahuje základní definici - jde o přípravu na naši další fázi, kdy štíhlost není jen možností, ale nutností.

Přijetí této štíhlejší struktury nám také umožní strategičtěji investovat naše zisky zpět do podnikání. S cílenějším přístupem se každá investice a iniciativa stává účinnější a nabízí větší možnosti úspěchu. Nejedná se o krok zpět, ale o strategickou změnu orientace. Stále jsme odhodláni investovat a odvážně sázet, ale nyní s cílenějším přístupem, který zajistí společnosti Spotify trvalou ziskovost a schopnost inovovat. Štíhlost neznamená malé ambice, ale chytřejší a účinnější cesty k jejich dosažení.

Dnešek je pro společnost těžkým, ale důležitým dnem. Aby bylo jasno, moje oddanost našemu poslání a víra v naši schopnost ho dosáhnout nikdy nebyly silnější. Doufám, že se ke mně připojíte ve středu na Unplugged, kde budeme diskutovat o tom, jak se společně posuneme vpřed. Snížení takového rozsahu si vyžádá změnu způsobu naší práce a o tom, co to bude znamenat, se s vámi v následujících dnech a týdnech podělíme o mnohem více informací. Stejně jako rok 2023 pro nás znamenal novou kapitolu, tak i rok 2024 bude znamenat budování ještě silnější společnosti Spotify.

Daniel Ek

spotify

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies