Ceny, respektive jejich nárůst, nepřiměřenost, výška či cokoliv, co se zrovna namane na jazyku (či přesněji pod prsty) při shlédnutí mnoha posledních novinek a recenzí, jsou tématem mnoha místních komentářů. Ty často opakují téma „To za to už nestojí“ nebo „To je zlodějina“. Jenže mám špatnou zprávu – bude to o dost horší.

Máte-li pocit, že během posledního roku či dvou hi-fi zdražilo nezdravým tempem a že i základní komponenty dnes znamenají investici alespoň poloviny průměrného českému příjmu, tak máte prostě pravdu. Jenže je to skutečně jen oportunismus výrobců? Je to čistá snaha vydělat víc? Vlastně ne (jakkoliv samozřejmě najdete i takové…).

Třeba konkrétně v České republice nás nejspíš čeká dvouciferná míra inflace ještě do roku 2024 a pokud si uvědomíme, že inflace je čistě ztráta hodnoty peněz, logicky musí to, co nyní stojí 100,- stát za rok třeba 120,-, aby se to fakticky nezlevnilo. Stačí se podívat na publikovanou zprávu ČNB, kde se hovoří o poklesu reálného příjmu o 10% jen za jeden jediný kvartál. Čím to je, to vám nejlépe vysvětlí studovaní ekonomové, nicméně investice ne vždy správným směrem v době pandemie v kombinaci s bezuzdným tištěním peněz nekrytých hodnotou uloženého zlata nebo zvýšenou produktivitou či čímkoliv jiným, současná válka za humny a z ní vyplývající nervozita, nutnost vyřešit drahé alternativní energie nebo třeba umělé udržování rádoby atraktivního kurzu české koruny se tu sčítají do vlivného balíčku negativ. Čistým číslem – pro udržení loňské životní úrovně chybí v rozpočtu 170 000 000 000 Kč, což je poměrně dost, konkrétně 17 000,- Kč od jednoho každého z nás. A pokud budeme brát v potaz měřítko japonského finančního giganta Nomura, tak patří ČR mezi 5 států na světě, které jsou teoreticky nejohroženější důsledky měnové krize.

Výše zmíněné se v reálu přetaví ve vyšší náklady pro výrobce – dražší jsou materiály, dražší je doprava, dražší jsou energie a kupodivu na všeobecné zdražení reagují i zaměstnanci tím, že by chtěli více peněz. Co to znamená? Že vánoční sezona ještě bude za tyto „hezké“ ceny, byť si na ně už široká veřejnost dosti stěžuje, ale od nového roku nebo pár týdnů po něm dosti pravděpodobně přijde zdražení – je jedno, zda to bude u místních výrobců, dovozců nebo koncových prodejců, ale přijde to.

Náznaky nakonec už vidíme všude možně – třeba česká Kofola zdraží své produkty od ledna o brutálních 20%. Aplikujte totéž zdražení na auto nebo právě high-end elektroniku – au! Případně mnoho japonských firem, které jako jedny z mála průběžně přiznávají co a proč s cenami dělají – tam je vidět, jak inflace mává se spotřebitelskými cenami i do budoucnosti. Ale vidět je to samozřejmě už teď, kdy každá nová generace modelů malých i velkých firem skočí s cenami o 20, 30, někdy i 50% navrch, což – kupodivu, že? – odpovídá míře inflace. Nikdo se totiž nechce mít hůř, dělat s menšími výdělky a zároveň usilovněji.

Pokud tak mohu soudit podle svých zkušeností i podle konzultací a rozhovorů s ekonomicky skutečně zdatnými a vzdělanými lidmi, jakékoliv zdražování, které jsme u audio / video komponentů zaznamenali doteď, může být pouze předzvěstí toho, co nás čeká a na 90% nemine. Takže jestliže šetříte na nějakou hračku nebo zvažujete, kdy bude nejvýhodnější nakoupit, doporučuji zkusit to teď hned, protože třeba i oblíbené lednové výprodeje nakonec nemusí přinést očekávanou slevu nebo krásnou nabídku, ale spíše dočasné udržení cen současných před oním očekávaném zdražení.

Výjimkou potvrzující pravidlo (pokud nepatříte k té hrstce která vlastní jednu ze značně se zmenšujícího počet hypoték) je aktuální a možná ještě nekončící pokles cen nemovitostí a dění v oboru potravinářském, kde někteří výrobci situaci “řeší” nenápadným přechodem na menší balení, někteří bohužel i na nižší kvalitu. Tohle se ale výrobků hi-fi světa netýká, tam se dá očekávat asi jen jeden vývoj, zdražování.

Velmi by nás potěšilo kdyby se nakonec realitou staly “proti všem” optimističtější prognózy ČNB, která aktuálně přestala intervenovat na devizovém trhu a kurz koruny přesto zůstává stabilní (plus nezvyšuje se ani inflace). Ta se v závěrech svých analýz ale výrazně odlišuje od všech ostatních prognóz ať domácích či MMF, OECD atd. Nelze odhadnout vývoj stupidní ruské války ani současných protestů v Číně, kdy dění v obou mocnostech má výrazný vliv na ekonomiky dalších zemí včetně naší. Přes trochu nadějnější makroekonomická data z posledních dní, která dala určitý záblesk naděje (co kdyby nakonec přece jen vyšla optimističtější varianta dle ČNB) nakupujte, nebudou! Za tyhle ceny (už dlouho) nebudou, nakupujte a užívejte, protože – pokud to nezaznělo dostatečně jasně, tak (dost pravděpodobně) nebude!

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies