MAD 3824 

Pražská výstava audio (a video) techniky měla vlastně štěstí – na rozdíl od jiných vynechala ze zjevných důvodů pouze jeden ročník, vlastně byla jednou z posledních na světě konaných a vrátila se také mezi prvními. Během pauzy jsme nelenili a vybrali pro show zcela nové místo, mnohem odvážnější, větší a rozhodně i luxusnější než kdy dřív. A stálo to za to…

Výstava se letos v pátek 3.6. a sobotu 4.6. rozrostla natolik, že zabrala nejen prostory Stages Hotelu (celé první a celé šesté patro), ale také protilehlý okruh O2 Meeting Hubu v O2 Aréně. Nový rozměr výstavy podtrhly také naprosto luxusní věcné ceny v souhrnné hodnotě 350 000,- Kč!

STAGES HOTEL – 1. patro

Na prvním patře byl vstup s rozdáváním návštěvnických pásek, výstavního magazínu a kompaktního disku „Kaleidoskop“ s audiofilským výběrem skladeb, ze kterého máme velkou radost.

Foyer // Philips

Jedna z mála prezentací vizuální techniky, kde bylo možno užít si zejména prezentaci OLED a Ambilight technologií a udělat si obrázek o aktuálních standardech v oblasti televizorů.

Foyer // KrautWire

František Kraut přinesl premiérově nové kabely, jejichž název evokuje kryogenické ošetření vodičů.

Voice // Amarock Studio

Přestože hlavní novinkou byly reprososutavy litevské značky Audio Solutions, nejlépe hrál řetězec s Rockport Technologies a ultimativní kombinací elektroniky Kalista a Vitus.

Beat // E.P. Audio

K vidění byly zejména nové „retro“ monobloky MC3500 MKII na Sonus faber Amati Tradition, ale zajímavý byl určitě i stylový „všeuměl“ Omnia.

Sound // Eurostar Ostrava

V Eurostaru měli výstavní premiéru nové „osmistovky“ od Bowers & Wilkins, stejně jako nejnovější řada od Classé v klasické kombinaci.

Applause // Fischer & Fischer

Na elektronice T+A se prezentace soustředila na nejnovější modely „klein“ a SN-270 AMT.

Ovation // Altei

Altei předvedl třeba nové gramofony New Horizon, nová univerzální sluchátka T+A nebo kompaktní řadu 200 s komponenty stejné značky.

STAGES HOTEL – 6. patro

Šesté patro bylo vyhrazeno malým firmičkám, zajímavostem a neobvyklým prezentacím, místo je to luxusní, s pokoji velkými a hlavně od sebe pěkně oddělnými, takže se vzájemně neruší.

602 // Heeskof Audio

Mladá česká značka přivezla větší model Christopher, navazující na dostupný základní Rosie.

603 // s314

Jedno z malých překvapení výstavy – luxusně nalakované, kompaktní reprosoustavy s pevným a dominantním zvukem za férovou cenu, jakou umí právě jen malí začínající výrobci.

604 // Hornmanufaktur

Nejmenší model od rakouské značky vykouzlil s minimem snahy krásný prostor i když byl posazený v rozích místnosti.

605 // Superhifi

Dominantou expozice byly rozhodně reprosoustavy neobvyklé koncepce od značky Ilumnia.

606 & 607 // Audigo

Nepřeberné možnosti intimního poslechu všech cenových relací přivezla rovnou do dvou pokojů firma Audigo.

608 // Panter

I tady, v další části sluchátkového koutku, bylo ke slyšení spoustu sluchátek a to včetně top modelů značky Sennheiser.

609 // Authentic Audio Image

Slovenská značka je primárně výrobcem „doplňků“, zejména kabelů. Jejich demonstrace vlivu podložek na systému s reprosoustavami Harbeth ale byla velmi poučná a zajímavá.

610 & 612 // AudioEgo

Styl, elegance a (nejen) analog – to jsou poznávací znamení značek Linn, Martin Logan a dalších, které přivezlo známé pražské studio.

611 // Manron

Zábavný a veselý prezentátor značky Manron přivezl krom netypicky pojatých reprosoustav hlavně neuvěřitelně obrovské a nesmírně drahé monobloky, postavené na elektronce, používané dříve v ruských vojenských vysílacích stanicích. Prapodivný vzhled a přitom příjemný zvuk.

614 // Medinco

Slovenská firma umí nabídnout řešení každému, kdo se potýká s rozváděním zvuku a obrazu po svém bytě či domě. Šikovná a uživatelsky nenáročná řešení byla pěkně demonstrovaná.

616 // DiokAudio

„Značky mimo mainstream“, zejména Kerr Acoustics a Westminsterlab, stejně jako antivibrační příslušenství představili ostravští DiokAudio a zhmotili tak klasickou audiofilii s lehce retro pocitem a dobrým zvukem.

617 // Cube Audio

Nový model Jazzon, nejmenší řešení s firemním 10“ širokopásmovým měničem, předvedla polská firma.

618 // Oldstep & Nadral

Na elektronice Oldstep hrál průřez portfoliem značky Nadral včetně top modelu Zero Ref. Je vidět, že čeští výrobci jsou na vzestupu.

619 // Elfton

S novým modelem na poslední chvíli dorazil i černošičký Elfton – prestižní reproduktor Elipticor a k němu beryliová kopulka v hornovém zvukovodu udělaly opravdu mimořádně dobrý dojem.

620 // Sroll

S technickými problémy se tak trochu potýkala značka Sroll a proto nakonec ukázala jen vývojový prototyp reprosoustav, jejichž největší zajímavostí je asi to, že každý jeden reproduktor pan Sroll prý vyrábí ručně z dodaných součástí.

621 // Media Trading

Naprosto šokující byla schopnost vestavných panelů zahrát na high-endové úrovni. Technologický pokrok je někdy fascinující.

622 // WDQ

Pražští WDQ přivezli dominantně procesor Storm Audio, který napojili na aktivní Devialet Phantom – zvuk měl mimořádnou prostorovost i dynamiku a přitom na malém půdorysu. Alternativně si bylo možné poslechnout sluchátkový systém na bázi Zidoo.

624 & 626 // Audio-Visual Technology

Dvě místnosti, primárně s plzeňskou značkou RIHA, znamenaly perfektní našlápnuté stereo v jedné a v druhé možnost porovnat co znamená podařená kalibrace obrazu i na relativně rozumně drahém televizoru.

627 // Truune

Těsně před výstavou spustili svou prezentaci slovenští Truune, dříve známí také jako Stark Audio. Jejich sexy řešení je určeno pro každého, kdo nechce slevit ani z kvality, ani z designu.

628 // Allegro Audio

Maďarský zesilovač Flow by Allegro Audio, mohutné elektrostatické reprosoustavy Soltanus, kabely WAY Cables a gramofon Holbo vnesly do malého pokoje velký „analogový zvuk“.

630 // RDacoustic

Čeští specialisté na širokopásmové měniče dnes už zažívají celosvětový obrovský boom zejména se svými akustickými prvky na míru. Vyzdobili jimi i svůj pokoj a na zvuku to bylo výrazně znát.

632 // High-End Audio Studio

V pěkné instalaci se HEAS soustředili na americký zvuk lampiček Cary Audio Design, případně na italský Pathos, chybět nemohl „předek“ od Clearaudio a k tomu reprosoustavy Diapason.

O2 ARÉNA

H1 // AV Integra

Jednu z poctivě pojatých prezentací měla dozajista AV Integra – před salonkem bylo možno ochutnat jahody při sluchátkovém poslechu na téma HIFIMan, uvnitř pak hrál prim zvuk lamp Octave a různých modelů Dynaudio včetně aktivních modelů nové generace Focus.

H2 // HIFI GUIDE

Sestavou MBL nemůžete nikdy zklamat, přidáte-li k tomu ještě alternativní Fink Audio a hlavně elektroniku s top modely Canor, získáte zábavu na celý den.

H3 // Thrill Audio

Thrill Audio by se možná měli přejmenovat na „Alternative Audio“ – velká bi-ampingová sestava (skoro) top modelu Trenner & Friedl, kompletní top sestava Brinkmann a poctivá úprava akusticky přímo do Thrill Audio vytvořili elegantní, kompaktní systém s příjemným zvukem.

H5 // XAVIAN

Xavian napřel svou pozornost pouze na výroční model Concerto – možná lehce nepochopený v jinak velmi jemně pojaté prezentaci. Jak sám Roberto Barletta říká, velký model na pompézní oslavu mohl být také, ale raději vytvořil cenově ještě rozumné řešení do běžných prostorů a běžného každodenního života, které vám má dát radost v reálném světě a po dlouhou dobu, ne během pěti minut na výstavě.

F1 // Tykon

Patrně úplně největší prostor zaplnil svými sestavami ostravský Tykon – poutavou premiéru měly Alare Labs, reprosoustavy od „sesterské“ značky Audia. Zajímavé bylo rozhodně také uvedení nových monobloků od Electrocompaniet. Nepřeslechnutelnou eleganci nabídl kompletní systém EMM Labs / Estelon, výstavní premiéru pod Tykonem si odbyla značka AVM, spojená s reprosoustavami Gauder téže provenience.

F3 // Dream Audio

Ve stejně velkém, ale na menší počet systémům soustředěném sále rozbalili své portfolio slovenští Dream Audio se značkami jako YG Acoustics, ATC, Pilium nebo nejnověji Bayz Audio. Všechny sestavy byly opravdu mířeny na snové úrovně – hlavně cenami.

G2 & G3 // Perfect Sound Group

Do dvou salonků se rozpřáhli pražští Perfect Sound Group, kteří udělali parádu hlavně s novými Blade Meta a velkým integráčem Accuphase. Nicméně ani „skromnější“ zvuk Fyne Audio v kombinaci s Musical Fidelity rozhodně nebyl nepříjemný.

G4 // Mareka Audio

U Mareka Audio se premiérově objevila regálovka „naplno“ od nového českého výrobce Silent Laboratories. Na elektronice Moon se tu testovala zatížitelnost a pevnost zvuku i při extrémní zátěži a nutno říci – klobouk dolů.

G5 // RP Audio

Elegantní smetánku high-endu přivezli z RP Audio, nejaktuálněji pak značku Marten, odbývající si českou výstavní premiéru. Fascinující ale byl také ultimativní systém Gryphon s obrovským preampem Commander a téměř největším zesilovačem světa Apex. K vidění byly ale také retro Mission 770 či systémek Aavik.

G6 // Soundstyle

Severomoravský Soundstyle přivezl synergickou sestavu Kharma & D’Agostino, jako jedni z mála se rozmáchli s velkou výstavkou Anthem / Paradigm také před svůj salonek.

G7 // BaSys CS

BaSys pojal svou prezentaci velmi stylově – adekvátně k vystavovaným ELAC Concentro v kombinaci s top sestavou MICHI. Systému to slušelo nejen vizuálně… Zajímavý pak byl sluchátkový bar s širokým spektrem zážitků. Svou premiéru si odbyla značka SPL. 

G9 // CPT Praha

Soustředění zejména na Klipsch – ať už klasické dostupné řady, nebo velké starosvětské modely – předvedli v slonku u CPT. Americký zvuk doplňovaly ještě reprosoustavy a subwoofery SVS.

G10 // AQ

Dominantou prezentace u AQ byla rozhodně nová řada Canto, ale třeba i dostupné nové modely od Pro-Ject.

Koridory // GMG Power

Krom osvědčených top řešení pro úpravu napájení ukázali bratři Geryšerové zajímavý zakázkový upgrade monobloků Kinki Studio EX-B7.

Koridory // Canon

Koridory // Classic Records & Finale Audio & Mateus Vinyl & další - prodej LP

Koridory // EasyCo

Koridory // NEO High End

Pokud chcete patrně nejluxusnější racky na světě, rozhodně se obraťte na slovenské NEO.

SLOVO ZÁVĚREM

Jsme nadšení, že jsme mohli po roční pauze (a po víc než roční práci) zorganizovat další ročník Audio Video Show Praha. Větší, odvážnější, modernější a jednoznačně lepší. Odhlédneme-li od pár nezbytných dětských nemocí prvního ročníku, všechno klaplo, všechno se povedlo a výstava povýšila na úroveň, o které se nám před osmi lety ani nesnilo. Tak doufejme, že podmínky budou (s ohledem na vývoj ve světě) příznivé i pro další ročník!

KRÁTKÉ A PRAKTICKÉ

Nestihli jste dorazit na výstavu?

Návštěvnický magazín se 120 stránkami produktových profilů najdete zde:

https://www.audio-video-show.cz/audio-video-magazin 

Výsledky návštěvnické ankety o nejlepší zvuk s přehledem výherců věcných cen:

https://www.audio-video-show.cz/soutez-pro-navstevniky-2022 

Přehledný seznam lákadel, novinek, premiér a ukázek:

https://www.audio-video-show.cz/workshopy-prednasky-a-ukazky-2022 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies