ROTEL Michi zesilovače

2022 02 28 TST Marantz MODEL 40n 1

Když v roce 1952 Saul Marantz v New Yorku začínal vymýšlet přístroje, které by posunuly posluchače zase o kousek blíž k pocitu autentické reprodukce, určitě netušil, že o 60 let později bude značka s jeho jménem dominantním japonským výrobcem a už vůbec nemohl vědět, že k šedesátinám si nadělí něco, co už možná není vhodné nazývat integrovaným zesilovačem, ale spíše integrovaným systémem. K novému MODEL 40n totiž stačí připojit pár reprosoustav a na dosah máte celý moderní hi-fi svět.

MODEL 40n jako kdyby z oka vypadl MODEL 30, nejde však o jeho náhradu (jak by mohlo číslo naznačovat), dokonce jde o níže postavený výrobek, který se liší primárně lehce pozměněnou konektivitou, vhodnou pro moderní dobu a o něco nižším výkonem, což ale v reálném světě nebude úplně limitujícím faktorem.

Čelní panel se nese v duchu značky Marantz, ale zároveň drží nový styl, kombinující retro prvky s velmi aktuální čistotou estetiky. Hlavní estetický dojem tvoří široký panel s vroubkovaným dekorem, kde se na jedné straně nachází spínací tlačítko a na druhé 6,3 mm výstup na sluchátka. V druhé vrstvě je tomuto panelu předsazen menší hliníkový panel s perfektně symetrickým rozložením prvků. Kolem tohoto panelu vede také decentní stmívatelná linka podsvícení.

2022 02 28 TST Marantz MODEL 40n 19

Větší otočné ovladače po stranách ovládají výběr vstupu a nastavení hlasitosti, čtyři mezi nimi uložené menší ovladače jsou určeny tónovým korekcím a ovladačem dedikovaným funkci „Source Direct“, která ze signálové cesty vynechá právě ony korekce.

Přestože učesaný a v zásadě zakulacený tvar šasi MODEL 40n je pro Marantz (minimálně prozatím) novinkou, zadní panel je pro tohoto výrobce typický. Dominantou jsou veprostřed vsazené dva páry velmi robustních reproduktorových terminálů, které jsou vyráběné na zakázku přímo pro Marantz.

2022 02 28 TST Marantz MODEL 40n 2

Po levé straně přístroje je seskupená pěkná řádka konektorů – všechny analogové mají cinchovou podobu (takže někomu by snad mohla chybět XLR rozhraní). Blok vstupů tvoří tři sady klasických linkových a jeden o kousek výš a samostatně stojící vstup pro gramofony – ten je doplněný zemnícím kolíkem. Variabilitu zapojení značně zvyšuje linkový výstup s fixní úrovní, pre-out pro subwoofer (v monofonní podobě, ovšem lze mu nastavit přechodovou frekvenci v krocích mezi 40 a 120 Hz) a přímý vstup do koncového stupně, který poslouží při integraci se systémy domácího kina.

Bohatá je pak konektivita digitální – je tu konvenční optický a koaxiální vstup, nově ale přibylo ARC HDMI rozhraní pro praktické a snadné zapojení televizoru, což je funkce, kvůli které spousta lidí nakonec raději sáhne po A/V receiverech, aniž by využili jejich multikanálové možnosti. Je tu též ethernetový konektor pro streaming, ten lze realizovat taktéž přes dvojici antének v horních rozích, které poslouží i pro Bluetooth rozhraní. K dispozici je také USB konektor s napájecím napětím 5V / 1A.

2022 02 28 TST Marantz MODEL 40n 22

Z praktické konektivity naleznete na zadním panelu také konektory vstupu a výstupu signálu dálkového ovládání, které umožňují předávat ovládací pokyny z / do dalších komponentů značky Marantz.

Zásadní je samozřejmě integrace streamovací platformy HEOS – ta umožňuje snadný přístup ke službám jako je Spotify, Amazon Music HD nebo TIDAL, můžete si pouštět internetová rádia, stejně jako hudbu z úložišť v lokální síti, případně lze využít platformy AirPlay. Jinými slovy, MODEL 40n zvládá přístup k víceméně čemukoliv, kde mohou být vaše oblíbené skladby uloženy.

2022 02 28 TST Marantz MODEL 40n 21

Druhou zásadní věcí je to, že MODEL 40n nezapomíná na aktuální vlnu vinylového nadšení, takže vestavěný modul zvládá zesílení signálu z nejběžnějších MM přenosek, přizpůsobení pro MC přenosky ovšem bude muset zajistit externí předzesilovač. Ten integrovaný pak stojí na řešení Marantz Musical Phono, což je modul s diskrétní konstrukcí, využívající konstrukční postupy Marantz.

Když jsme u nich, pěkně zorganizované desky plošných spojů jsou osázené moduly HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module), bez nichž by asi žádný moderní Marantz nemohl být. Konkrétně jde o verzi HDAM-SA3.

2022 02 28 TST Marantz MODEL 40n 14

Poctivé napájení stojí na dvojitě stíněném toroidním transformátoru a nově navrženém napájecím zdroji s odděleným vedením pro analogovou a digitální část (mimochodem pro standby režim je tu samostatný spínaný napájecí zdroj), který má mít nižší úroveň šumu, než třeba MODEL 30 a to i díky velkým zakázkovým filtračním transformátorům od ELNA na měděné sběrnici – ty jsou umístěny v těsné blízkosti výstupních tranzistorů. Ovládání hlasitosti používá čip MUSES 72323, navržený specifiky pro aplikaci v prémiových audio komponentech – i ten by se měl vyznačovat velmi nízkou úrovní šumu, konkrétně až o 7 dB.

V částech s vysokou proudovou zátěží běžnou měděnou folii nahradily sběrnice s nadstandardní tloušťkou mědi 0,8 mm, což pomohlo snížit impedanci a zlepšit tak dodávku energie. Jednotlivé sekce jsou od sebe poměrně dost pečlivě oddělené (třeba napájecí blok a signálové obvody odstiňuje masivní chladič), kompletně zapouzdřený je jak phono, tak streamovací modul.

2022 02 28 TST Marantz MODEL 40n 13

Digitální část obhospodařuje čip ES9016K2M, díky kterému se nemusíte bát PCM signálů až do rozlišení 24 bit / 192 kHz, případně ani DSD až do kmitočtu 5,6 MHz. Filtrace sází na firemní řešení Marantz Musical Digital Filtering (MMDF) se dvěma různými filtry, mezi kterými je lehký slyšitelný rozdíl.

Zapojení využívá systém proudové zpětné vazby nebo symetrické rozložení signálových drah. Výkon dodávají na každém kanálu dva paralelně zapojené páry tranzistorů (pro zlepšení proudových dodávek a kontroly reprosoustav), na výstupu naměříte dostatečných 70 Wattů do 8 ohm, respektive 100 Wattů do poloviční zátěže. Jde o zesilovač klasické třídy A/B.

2022 02 28 TST Marantz MODEL 40n 12

Frekvenční rozsah obvodů činí 5 – 50 000 Hz, celkové harmonické zkreslení v audio pásmu nepřekračuje 0,02% a činitel tlumení dosahuje slušné hodnoty 100.

Marant MODEL 40n je „kus železa“ – při své šířce 44,3 cm, výšce 13 cm (ke které přispívají poctivě konstruované antirezonanční nožky) a hloubce 43,2 cm váží nějakých 17 kg. Za to mohou samozřejmě i prvky jako bytelné zdvojené kovové dno ke snížení rezonancí šasi.

2022 02 28 TST Marantz MODEL 40n 15

MODEL 40n jsme poslouchali v rámci hlavní redakční sestavy, to znamená, že zdrojem signálu bylo buď OPPO UDP-205 nebo Métronome DSC1, ale také Roon při přímém streamování do MODEL 40n. Poslouchalo se přes Xavian Quarta Evoluzione na kabelech Nordost Heimdall 2, napájeno bylo přes GMG Power Harmonic Hammer 3000P kombinací Heimdall 2 a Nordost Valhalla 2. K porovnání byla sestava Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR.

Pevná a dominantní basová linka, určující rytmus Jacksonovy „Rock with You“ („Off the Wall“ | 2009 | epic | 88697 53621 2-1), byla v podání MODEL 40n měkce houpavá, i když už s dobře naznačenou strukturou broukání. Je cítit vřelejší styl a celkově klidný, spíše uvolněný, jakkoliv definice a ohraničení tónů jsou z ranku výtečné hi-fi techniky. Neočekávejte pohlcující porce, objem basové složky je spíše audiofilsky decentní a veskrze laskavý.

2022 02 28 TST Marantz MODEL 40n 18

Zpěv Renée Fleming v „River“ z desky „Haunted Heart“ (2006 | Rounder | 0602517032798) byl uhlazený onou typickou jemností zvuku Marantz, nebyl úplně zafixovaný a super soustředěný, zato se linul v hebkém, znělém a v celkovém souladu harmonicky lidském stylu, který dá už opravdu pěkně na obdiv přirozenou intimitu lidského hlasu. Dalo by se také říct, že je to zvuk tradiční japonské školy, skromný v jakýchkoliv nadbytečnostech, které do nahrávky nepatří a přeci ne suše věcný, naopak s příjemnou barvou i vkusným rozlišením.

Činel a vůbec nejvyšší pásmo v „Use Me“ od Vanessy Fernandez („Use Me“ | 2014 | Groove Note | 0660318105028) zněl hedvábně, přitom ale nebyl nijak uťápnutý, živost a znělost jsou víc než dobré, stejně tak pěkný je objem – výšek je dostatek, jsou stále patrné a jasné, přitom ale nejsou dominantním prvkem, jakkoliv na sebe pozornost přitahují. Díky tomu působí také velmi solidně rozlišené, aniž by přesáhly meze přílišné prezentnosti či dokonce agrese. Ale kov činelů má v sobě už přesto tu pěknou jadrnou „pichlavost“.

2022 02 28 TST Marantz MODEL 40n 9

Mohutná orchestrální „Wheel of Fortune“ z pera Hanse Zimmera („The Dali CD, Vol. 4“ | 2015 | Dali | 474 564 6) byl v interpretaci MODEL 40n ne přímo mocná nebo zemětřasná, zvuk je spíše rozsáhlý, načechraný a sytý, takový barevný a kultivovaně vřelý. Pod klidným a zarovnaným povrchem ale energie bublá, dění je trochu povolnější, spíše pružné, než průbojné, ale orchestr je důstojně strukturovaný a hudba bublá a klokotá ve víc než dobrém standardu v kontextu pořizovací cenovky. Je cítit, že zesilovač má reprosoustavy pod solidní kontrolou, i když to není železná pěst, ale spíše zralá autorita zkušenosti.

Když přijde na faktické rozlišení, Gabrielova „Mercy Street“ v podání Christy Baron („Retrospective“ | 2004 | Chesky Records | 0090368026965) byl sice hebká a bylo cítit zřetelnou stopu „Marantz zvuku“, konkrétnost vokálu i jednotlivých nástrojů ale plně odpovídala standardům třídy na dohled high-endové sféry. Hudba se poslouchá snadno a neúnavně, mikrodetaily a nuance nejsou nijak akcentované, nejsou vytažené, přesto jsou už dobře čitelné, hudba je střízlivá, ale ne chudá, spíše kultivovaně organická.

2022 02 28 TST Marantz MODEL 40n 4

Scéna v „Orchestral Suite No. 1 in C major, BWV 1066“ v podání Nevilla Marrinera a Academy of St. Martin in the Fields (1991 | Decca | 430 387-2) byla standardní, bezproblémově rozložená v pravolevé ose a načrtnutá již i v hloubce. V souladu se základním charakterem zesilovače, i tady dominuje prezentace bez přehánění a přesto důstojná, pěkně vzdušná a nekomplikovaně čitelná, bez ozdůbek, ale o to přirozeněji působící. Zvuk nemá takový ten technický rozměr soustředěnosti a tvrdé ohraničenosti, je to víc organický „live“ dojem.

Technicky brilantní nahrávka „Northern Star“ od Christine McVie („In The Meantime“ | 2004 | Koch | 0099923960027) se nesla s muzikálním kouzlem, které je vlastní většině Marantzů, je to klidný, ale zároveň velmi příjemný, naprosto bezkonfliktní přednes, který nemá z žádného pohledu nic, čím by v krátkodobém i dlouhodobém horizontu mohl být nepříjemný, zároveň ale nechává vyznít velmi milým způsobem vedoucí hlas a pocit barevnosti nahrávky.

2022 02 28 TST Marantz MODEL 40n 5

Marantz MODEL 40n je velmi estetický, moderní zesilovač, který – jak už bylo zmíněno v začátku – by možná snesl spíše označení „ready to play systém“. Pod retro-futuristikou slupkou s opravdu moc pěkným a v rámci třídy nevídaně kvalitním zpracováním (nakonec je to „Made in Japan“) se nachází klasická technická řešení Marantz, která respektují firemní zvukovou tradici v tom duchu, v jakém vnější vzhled respektuje dědictví estetické. Je to tedy stále „velmi Marantz“, ovšem lehce modernizovaný pro současné standardy a současnou hudbu. Zvukovými kvalitami i konektivitou se výrazně blíží vyššímu MODEL 30, ovšem za podstatně nižší cenovku a pokud vám tak stačí o třetinu nižší výkon, je MODEL 40n vynikající všestranné zařízení s muzikálností značky Marantz a je to další potvrzení nového směrování jména Marantz do segmentu luxusně pojatých audio zařízení.

Kč 63 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkný moderní design

+ všestranná funkčnost včetně dobrého phono předzesilovače

+ měkký a muzikální zvuk Marantz

+ solidní čistota

+ velmi vkusné materiálové zpracování

+ celkově luxusní dojem

+ skvělá cena v kontextu výkonu a možností

ZÁPORY

- chybí XLR konektivita

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies