ROTEL Michi zesilovače

2020 12 31 TST Yamaha A S1200 1

Představovat japonskou legendu Yamaha je dozajista oním nošením dříví do lesa – pokud jste při zájmu o hudbu nezaznamenali značku, která je na světě už 133 let a která je jedním z nejdůležitějších výrobců hudebních nástrojů (a motorek a kdovíjaké techniky vlastně ještě), pak jste zřejmě na tento web zabloudili úplnou náhodou. Yamaha je také jedním z výrobců, kteří ve vší serióznosti pokrývají potřeby pro domácí reprodukci zvuku a obrazu od těch nejdostupnějších tříd až směrem k opravdovému high-endu. Spíše tam míří i trojice integrovaných zesilovačů střední a vyšší třídy, která začíná modelem A-S1200.

Možná to souvisí s tím zmíněným stářím značky, možná s něčím jiným, ale je fakt, že hned jak se na A-S1200 podíváte, cítíte tradici a jaksi ortodoxní přístup. Vizuálně se mimochodem dvanáctistovka prakticky neliší od předchozí generace. A-S1200 je poměrně robustní stroj, má příkladné zpracování a skutečně bytelné šasi, pevný kov tu doplňují přišroubované dřevěné boční panely a retro notu volí vlastně i všechny ovládací prvky a celkové ladění čelního panelu.

Když se na něj podíváte, zaujme vás patrně dvojice VU metrů, vsazených do relativně malého okénka (nejsou tak opulentní, jako třeba u top modelu A-S3200) se žlutavým osvětlením. Druhým nejvýraznějším prvkem je velký kruhový ovladač hlasitosti, který má příjemný chod i celkovou kvalitu. Spodní řadu ovládacích prvků rámuje zprava i zleva dvoupolohová velká páčka, ta vlevo je hlavní vypínač, ta vpravo aktivuje funkci ztlumení.

2020 12 31 TST Yamaha A S1200 20

Přepínač vstupů má až překvapivě výrazný odpor, spolu s přecvaknutím polohy se vždy rozsvítí i malá dioda u označení příslušného vstupu. Trojice prvků, kterými se regulují tónové korekce a vyvážení kanálů, má podobu úzkého svislého „proužku“, chod všech tří je plynulý a díky dlouhé dráze můžete nastavit korekci s příjemnou přesností.

Maličký kulatý přepínač slouží ke změně chování VU měřáčků (můžete je i vypnout, budete-li chtít), druhý volí výstupní reproterminály (a opět nemusí být aktivní žádné). K připojení sluchátek slouží 6,3 mm jack, sdílející regulaci úrovně s hlavními výstupy.

2020 12 31 TST Yamaha A S1200 9

Pomalu se přesuňme ke konektivitě, přitom můžeme obdivovat krom lakovaných bočnic také opravdu pěkný vrchní kryt s velmi bohatým perforováním, naznačujícím něco málo o možném množství ztrátového tepla.

Organizace zadního panelu je podřízená logice, nehraje si na žádnou estetickou špičku. O to víc ale oceníte, jak kvalitní konektory výrobce použil, všechno je mechanicky i materiálově na opravdu vysoké úrovni. Co možná někoho zamrzí, to je v dnešní době absence digitální konektivity – A-S1200 je puristicky analogový přístroj. Vstupů je nicméně tak akorát – jsou tu čtyři páry linkových nesymetrických cinchů, přičemž vstup LINE 2 má u sebe také linkový výstup. Trochu stranou dlí cinchové vstupy phono modulu, vedle nichž je šoupátko volící mezi MM a MC zesílením (byť bez možnosti nějakého hlubšího nastavení) a zemnící kolík. Z praktické zkušenosti je phono zhruba tak jako sluchátkový výstup – dobré jako bonusové řešení v zesilovači této ceny, dedikované řešení s trochou péče ale nabídne jednoduše víc.

2020 12 31 TST Yamaha A S1200 18

Konektivitu doplňuje jeden pre-out a jeden přímý vstup do koncového stupně. Zatímco pre-out je aktivní vždy (takže jej můžete použít třeba pro subwoofery), vstup do koncáku je prostě klasický další vstup, který se bude hodit třeba v systému kombinujícím stereo a domácí kino.

Reproduktorové terminály z mosazi jsou tu ve dvou sadách (A a B), což umožňuje kupříkladu bi-wiringový provoz reprosoustav nebo ozvučení nějaké druhé zóny. Napájecí zásuvka je zcela běžný typ, ovšem bez zemnícího kolíku.

2020 12 31 TST Yamaha A S1200 10

Malé šoupátko pak slouží k aktivaci nebo vypnutí automatického vypnutí po určité době provozu bez signálu, jistou formu sofistikovanějšího spínání a ovládání umožňuje trojice 3,5 mm jacků. Jeden je vstup spínacího napětí, další dvojice je pro signály dálkového ovládání – je tu vstup a výstup, takže A-S1200 může být součástí celého systému komponentů Yamaha, které pak bude možné ovládat jediným ovladačem.

Yamaha samotná popisuje A-S1200 vcelku trefným sloganem „nostalgický design, dnešní technologie“. Vnitřní konstrukce a koncepce je nicméně také spíše klasická až ortodoxní, než „dnešní“. Centrem síly je dobře dimenzovaný toroidní transformátor s výkonem 625 VA, obvody jsou koncipované – dle slov výrobce – s ohledem na co nejmenší impedanci s důsledným použitím tlustých zemnících vodičů. To vše se pojí s technologií „mechanického zemnění“ – ten zesilovač sdílí s top modely firmy, v podstatě jde o perfektní mechanické zpracování šasi, díky němuž se nežádoucí energie odbourává právě v šasi a nepřenáší se do desek plošných spojů a kritických součástek vůbec. K základové desce jsou pevně přišroubované jak nožičky, tak třeba i chladiče, toroid nebo blok zásobních kondenzátorů. Spolu s celkovou velikostí a robustností (22 kg při šířce 43,5 cm, výšce 15,7 cm a hloubce 46,3 cm) tak skutečně máte pocit mechanické odolnosti.

2020 12 31 TST Yamaha A S1200 15

Výrobce se nikde nerozepisuje o nějakých sofistikovaných technologiích nebo součástkách ultimativní kvality – dalo by se říct, že A-S1200 je postavený velmi racionálním a důvěryhodným způsobem. Faktem ale je, že výkon klasických tranzistorů, pracujících ve třídě A/B, dosahuje slušných (byť pro někoho možná až příliš konzervativně udávaných) 90 Wattů do 8 ohm (20 – 20 000 Hz / 0,07% THD), respektive 150 Wattů do 4 ohm za stejných podmínek.

Signálové obvody pracují ve frekvenčním rozsahu 5 – 100 000 Hz (0, -3 dB), tlumící faktor dosahuje hodnoty 250 a vyšší (1 kHz / 8 ohm). U RIAA ekvalizace udává Yamaha toleranci +/- 0,5 dB. U hodnoty celkového harmonického zkreslení najdete číslo 0,035% (50 W / 8 ohm), odstup signálu a šumu je pak 110 dB. Celkově nejsou technické parametry na papíře nic, o čem byste snili, ale – upřímně na rozdíl od mnoha jiných – jsou deklarované seriózně a patří mezi „rozhodně dostačující“.

2020 12 31 TST Yamaha A S1200 5

Yamahu A-S1200 jsme poslouchali v redakčním prostředí, kde hrála jednak se svými „kolegy“ A-S2200 a A-S3200, stejně jako s Norma Revo IPA-140 a to spolu s OPPO UDP-205 a Métronome DSC1 přes Xavian Quarta. Napájeno bylo přes GMG Power Harmonic Hammer 3000P, propojeno kompletně kabely Nordost Heimdall 2. Phono jsme porovnávali s Grandinote Celio a to přes VPI Scout s raménkem Jelco a přenoskou Hana. Krátce jsme zkoušeli srovnávat také s Grandinote Shinai spolu s Teac TN-503 a to přes Fischer&Fischer SN-70 a kabeláž Nordost Red Dawn. Více o detailech sestav, používaných filtracích a dalším příslušenstvím se dozvíte v pravém sloupci -->.

Linka kontrabasu v „Upojenie“ ze stejnojmenné nahrávky Pata Methenyho a Anny Marie Jopek (2008 | Nonesuch | 7559-79909-8) zněla měkčeji, ale s vlastně moc hezkou houpavostí. Bas v hezkých proporcích by možná unesl trochu váhy navrch, mohl by být plnější, ale je to kultivovaný, klidný bas s fajnovou čitelností. Zní bez přikrášlování, ale ne ve smyslu suchého, technicistního přednesu; tady hraje hudba s příjemnou uvolněností. Transparentnost je velmi slušná, i když i komponenty s bohatší tonalitou a výraznější barevností jako kdyby A-S1200 trochu v basech „krotil“.

2020 12 31 TST Yamaha A S1200 17

Ve stejném duchu se dá patrně pokračovat i v popisu středního pásma – zpěv Caroly v „So far so good“ („Runaway“ | 1984 | Polydor | 829298-2) zněl opět s lehkým dotekem hebkosti, řečové pásmo je celkově pěkné a tak nějak příjemně poslouchatelné. Možná není vokál tak úplně prezentní, tak úplně hmatatelný a bezprostřední, ale hladkost a celková kultivovanost zajišťují, že ani při vyšší hlasitosti není poměrně řízná nahrávka nijak agresivní nebo tvrdá. Rozlišení a transparentnost tu jsou v dobrém standardu, spíše ale trochu nenápadné, zvuk působí civilně.

Cinkot činelů v „Caravan“ Dukea Ellingtona („Money Jungle“ | 2002 | Blue Note | 7423 5 38227 2 9) měl přiměřený objem, ale opět spíše neokázalé, poklidné a civilní vyznění. Jednotlivá cinknutí jsou slušně oddělená, přednes je nenásilný, dostatečně lehký a svižný. Pokud máte rádi průbojnější, živý a výbušný přednes, tak A-S1200 sází spíše – tak jako konstrukčně – na „klasiku“, na srovnanost a nepřibarvenost.

2020 12 31 TST Yamaha A S1200 7

Jakmile zatížíte přístroj nějakou dynamicky náročnou nahrávkou, jako je „Glem ikkje“ od Kari Bremnes („Detv i har“ | 2017 | Strange Ways | CD 15132-2), projeví se poctivé dimenzování součástek. Zvuk „drží“, nemá tendenci ke splasknutí nebo dynamické kompresi a to až do poměrně vysokých hlasitostí. Kontrola je férová, zvuk jako kdyby plynul v takovém celkově elegantním klidu. Yamaha si ani tady nepřidává, nepostrkuje zvuk dopředu, takže oproti leckteré konkurenci jako kdyby tady tak trochu chybělo drama, nicméně bas už pulsuje se solidním objemem a ohraničením a celkově je to zvuk „na hranici high-endu“.

Možná na vás zvuk A-S1200 v první chvíli ničím konkrétním nezapůsobí, ale čím déle ho posloucháte, tím více oceníte nenucený styl, s nímž nahrávkám dává tvar a kontrolu – netlačí na pilu, detaily neexponuje, ale třeba i trochu zašmodrchaná „Sabbath“ Brada Mehldaua („Largo“ | 2002 | Nonesuch | 9362-48114-2) zněla bez pocitu splašené chaotičnosti, transparentnost je dobrá a zvuk přejímá charakteristiky připojeného zdroje signálu. Yamaha také hudbu nezabarvuje, zvuk působí „normálně“ a civilně.

2020 12 31 TST Yamaha A S1200 14

V „Summertime“ Briana Wilsona („Reimagining Gershwin“ | 2010 | Walt Disney | D000428902) byla hudební scéna rozložená kolem citelného centra gravitace uprostřed mezi reprosoustavami, to bylo patrné ale jen v malé míře a i tady byla scéna prezentované v civilizované šířce a hloubce. Nástroje ani scéna samotná nemají dramaticky velké proporce, ve celkové civilnosti už ale má hudba vkusné obrysy a organizaci s fajnovou lokalizací.

Že je A-S1200 solidní zesilovač, to prozrazuje to, jak dokázal zvednout „deku“ v „The Blackest Lilly“ od Corinne Bailey Rae („The Sea“ | 2010 | EMI | 5099960851123). Nahrávka má svoje limity, Yamaha ji ale dokáže už slušně otevřít, drží ji pod férovou kontrolou a hraje tak jaksi „normálně“ – nepřibarveně, bez efektů, ale zároveň bez suchosti, techničnosti nebo odtažitosti. Hudba má dost energie, elektronika drží dobrý rytmus a vůbec hudba zní velmi civilizovaně. Možná to není zvuk, který by vám okamžitě rozbušil srdce, ale je to hudba, která šlape a má drajv.

2020 12 31 TST Yamaha A S1200 15

Základní model mezi „lepšími“ zesilovači od Yamahy nese všechny charakteristiky, které by dobré hi-fi mělo mít – je pěkně zpracovaný, má příjemně nastavené ovládací prvky (a zvlášť plynulost a pevnost ovládání hlasitosti stojí za to vyzdvihnout) a má parametry, které v reálném každodenním světě „prostě stačí“. Někomu může chybět digitální konektivita, někomu větší dramatičnost dynamiky, jinému zase exponovanější detaily, ale to všechno je součástí „hladkého“ charakteru ortodoxně pojatého hi-fi. A-S1200 rozhodně není levný přístroj, ale má v sobě jakousi celkovou důvěryhodnost, má potenciál vydržet s vámi roky, roky a roky a má také zvuk, který má až takovou tu puristicky audiofilskou věrnost, kombinovanou ovšem s kultivovanou klidností. Výsledkem je zesilovač, který stojí za to vyzkoušet – a pokud už to budete dělat, dejte mu čas, protože to není prvoplánově efektní záležitost.

Kč 58 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ moc hezké zpracování

+ jemná, plynulá hlasitost

+ dobrý pocit celkové čistoty

+ nepřikrášlená, autentická tonalita

+ funguje v podstatě velmi podobně jako A-S2200

ZÁPORY

- nárůst ceny o 13 000,- oproti minulé generaci a o 29 000,- (!) proti předminulé

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: K+B Expert | www.yamaha-hifi.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies