Métronome referenční streamer

2016 08 19 TST Bluesound Node 2 1

Ačkoliv pravověrní audiofilové jsou stále ještě poněkud opatrní a skeptičtí, nelze ignorovat fakt, že streamování je jednou z nejrychleji rostoucích forem získávání audio obsahu v současném světě. Tím nejúžasnějším je samozřejmě fakt, že máte doslova na dosah prstu téměř nevyčerpatelnou databázi hudby, ať už na vlastním serveru, vlastních datových pamětích, nebo na síťových službách typu Spotify nebo TIDAL.

Nekonečný komfort virtuálních médií se dnes pojí také s tím, že už i finančně dostupná zařízení jsou schopná přehrávat soubory a streamy ve vysokém rozlišení, které (minimálně teoreticky, často ale i prakticky) nabízí slyšitelně lepší kvalitu, než klasické stříbrné placky. Jako velká voda do tohoto světa vtrhla značka Bluesound, digitální dítě jinak poměrně konzervativního NAD.

2016 08 19 TST Bluesound Node 2 2

V současnosti jsou na trhu přístroje již v druhé generaci, stejně jako je tu již druhá, výrazně revidovaná ovládací aplikace v českém jazyce (pro iOS, Android, ale i Amazon Kindle Fire nebo Windows a Mac desktopové počítače). Co se týká šíře portfolia, je zjevně orientováno na "běžnější" sortu posluchačů - kromě samotného streameru je tu streamer v kombianci se zesilovačem, k tomu server a nakonec řada malých více či méně přenosných reproduktorů. Ostatně nic, co by nebylo typické pro všechny výrobce podobného typu elektroniky.

Základním stavebním kamenem je pak Node 2, což je čistě zdrojový komponent, schopný otevřít libovolnou sestavu světu digitálních hudebních síťových toků. Stejně tak se může stát základní branou pro celý ekosystém Bluesound, takže si můžete snadno vytvořit bezdrátový multiroom.

2016 08 19 TST Bluesound Node 2 3

Bluesound obecně má poměrně "nehifistický" design, Node 2 není výjimkou. Přístroj je velmi malý a lehký, měří jen 22 x 14,6 x 4,6 cm (š x h x v) při váze 1,12 kg a jeho obvod je zakulacený a pokrytý "gumovou" ochrannou vrstvou. Díky dělící čáře přímo v polovině výšky tak trošku připomíná sendvič, díky téměř úplné absenci nějakých viditelných prvků je ale velmi nenápadný. Vpředu se nachází pouze sluchátkový výstup a indikátor zapnutí, ovládací prvky mají dotykovou podobu a jsou uloženy v prohlubni na horní stěně přístroje.

Zadní stěna je pak osázená konektory, které se tam díky malým rozměrům přístroje tak tak vejdou - je tu štědrá porce vstupů i výstupů. Neviditelnými "konektory" jsou Wi-Fi s podporou rychlostí až do standardu N a bluetooth s aptX kodekem, stoprocentní konektivitu zajistí ale spíše LAN kabel (byť nutno říct, že Bluesound má asi nejlepší bezdrátovou konektivitu z doposud zkoušených obdobných zařízení). Do USB portu typu A můžete připojit datové paměti s hudbou, miniUSB typu B pak slouží k servisním účelům. Posledním signálovým vstupem je 3,5 mm jack, kombinující analogový a optický vstup.

2016 08 19 TST Bluesound Node 2 4

Výstupy jsou pak bohatší - jednak je tu jeden pár analogových RCA konektorů, které mohou mít zafixovanou linkovou úroveň, nebo mohou fungovat jako variabilní (Node 2 může digitálně upravovat úroveň signálu a posloužit tak jako jednoduchý předzesilovač). Digitálně dostanete signál ven pomocí koaxiálního a optického konektoru. Vše doplňuje monofonní subwooferový výstup. Vpředu je pak ještě 3,5 mm sluchátkový konektor.

Skvělé na Node 2 je to, že se jedná o jeden z nejdostupnějších přístrojů, schopných přehrát nejen mp3 soubory, ale také FLAC, ALAC, WAV a nově třeba i MQA a to až do rozlišení 24 - 192, opatrně se mluví i o možnosti přehrávání DSD souborů.

Uvnitř přístroje je blíže nespecifikovaný D/A převodník s rozlišením 32 bit / 192 kHz, provádějící osminásobné převzorkování, celý systém na platformě BluOS řídí výkonný procesor ARM Cortex A9 s taktem 1 GHz.

Solidně působí udávané parametry analogového výstupu - odstup signálu a šumu 110 dB a THD+N menší než 0,005%.

2016 08 19 TST Bluesound Node 2 5

Nejdůležitější dojem ale nebudí u podobného typu přístrojů hardware samotný, téměř až důležitější roli hraje aplikace - a ta je výborná. Krom češtiny má snadnou podporu pro všechny důležité služby (u nás asi hlavně TIDAL a Spotify) a samozřejmě i internetová rádia. Protože se aplikace stále vyvíjí, je skoro zbytečné ji popisovat, ale dojem z jejího používání je velmi dobrý a když objevíte cestu, jak se dostat přes dva tři ne úplně intuitivní body jako je sdílení playlistů v multiroom ekosystému a podobné, bude pouštění hudby otázkou pár sekund, lhostejno z jakého zdroje.

Bluesound Node 2 jsme poslouchali jak s firemním Bluesound Powernode 2 a několika reproduktory Bluesound v multiroom aplikaci, tak také jako primární zdroj signálu pro Naim Nait XS a Cambridge CXA80. Poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30, Xavian Perla nebo Dynaudio Excite X14. Propojeno bylo kabely ZenSati Authentica, KrautWire Lifetime a TelluriumQ řad Black a Silver.

2016 08 19 TST Bluesound Node 2 6

Ve své podstatě hraje Node 2 tak nějak "hezky", nicméně pokud by měl přijít do audiofilštěji laděného systému, patrně by stálo za to připojit ho do externího D/A převodníku. Sáhnete-li po analogových výstupech, hrají nějak takto:

Basová část spektra v Hobgoodově "First Song" ("When the heart dances" | FLAC | 24 - 192) byla odvážná objemem (vlastně až tak, že celek působí trochu temněji), ale mohla být přeci jen o ždibec lépe kontrolovaná, co se týká kontur a to i vzhledem k cenovce. Bas hraje spíše na objem, na nadýchanost a na pocit, že tam je, než na konkrétnost nebo schopnost rozlišit od sebe jednotlivé polohy.

Hlasy sboristů v Händelově "Mesiáši" (FLAC | 24 - 88,2) byly reprodukované podle výše zmíněného slova "hezké" - měkké, hebké, něžné, možná trochu málo průrazné a zcela určitě prezentované jako součást jednoho velkého celku, bez pocitu rozlišení na jednotlivé zpěváky, což je ale vzhledem ke kategorii naprosto v pořádku. Důležitější je, že není obtížné zpěvákům rozumět a že se jejich hlasy nesou lehce, snadno a barevně.

2016 08 19 TST Bluesound Node 2 7

Objemově bylo cinkavých perkusí v úvodu "Wichita Lineman" od Barb Jungr (FLAC | 24 - 44,1) právě akorát, jejich kovovou jiskru ovšem přeci jen v rozletu trochu brzdí celkově měkčí, hladší, sametovější charakter Node 2. Prokreslení ovšem není zlé, odpovídá cenové třídě a jejím nárokům a perkuse už nejsou jeden souvislý cinkot, ale zvuky začínají mít své ohraničení.

Protože Bluesound Node 2 sází celkově na uvolněnější přednes, nevytváří ani žádné dynamické drama. V Mozartově "Requiem v D moll, K 626" (FLAC | 24 - 192) byl orchestr sice už poměrně živý, takový ten finální důraz a konkrétní údernost ale Bluesound do reprodukce úplně nevloží. Na druhou stranu hraje Node 2 maličko po svém, se zjevným talentem pro příjemně uvolněnou pohodu bez pocitu lenosti či plochosti.

2016 08 19 TST Bluesound Node 2 8

V kontextu pořizovací ceny si vlastně není nač stěžovat ani z pohledu předaných informací - "Spanish Harlem" Rebecy Pidgeon (FLAC | 16 - 44,1) přehrál přístroj s dostatečným rozlišením, ne oslnivým, ale rozhodně ani nedostatečným. Hlas samotný už působí pěkně čistě a čitelně, že se nepřenesou ty droboučké zvuky z pozadí, to asi ničemu nevadí.

To samé v podstatě platí i pro podání hudební scény v "Diamonds" od Aanonymous Band (FLAC | 24 - 48). Není to scéna široká a hluboká tak, aby vám spadla při poslechu brada, ale již je citelné rozložení nástrojů v pravolevém směru a na hranici rozlišitelnosti je pak už i to, že jedna kytara je přeci jen o krok za tou druhou. Respektive když víte, že to tak je, už to zaslechnout chvílemi dokážete. Celková přehlednost pak spíše v rámci třídy potěší.

Říznou "Still Hurts" od Therapy? (FLAC | 16 - 44,1) Bluesound Node 2 rozhodně nijak neuspěchal, hraje si trochu měkčeji a spíše středním tempem, takže tvrdší hudbě maličko schází důraz a strhující rytmus, ovšem plynulosti nelze za dané peníze nic vytknout a opět se vrací onen všeobjímající "hezký" pocit, takže Node 2 nenudí ani neunavuje, nemá zbytečné zvukové manýry a efekty, ani není nijak opatrný.

2016 08 19 TST Bluesound Node 2 9

Domácí digitální centrála a streamer Bluesound Node 2 nabízí vynikající poměr ceny a výkonu, vezmeme-li to kolem a kolem. Dostatek funkcí, pohodová konektivita i příjemné ovládání z něj činí rozumný nástroj pro běžného konzumenta, jeho analogový zvukový charakter pak sází spíše na klid, jemnost a pohodu, kterou není složité poslouchat, ať už hraje co chce. Audiofilům doporučujeme prohánět zvuk přes jeden z digitálních výstupů, pokud vám ale měkčí, laskavější podání vyhovuje, může být zajímavou protiváhou u některých dostupnějších, ostřeji hrajících zesilovačů. Ačkoliv si myslíme, že zajímavější koupí je ve finále Powernode 2, který rovnou ozvučí pár reproustav, může být ve specifických případech Node 2 jedním z nejdostupnějších streamerů, zejména s ohledem na schopnost přehrávat třeba i MQA; pokud navíc "klapne" DSD, máte zaplatitelný univerzální digitální zdroj, definující víc než solidní standard ze všech úhlů pohledu...

Kč 15 390,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI


--- --- --- --- ---

KLADY

+ dostupné řešení pro multiroom aplikaci

+ podpora všech zajímavých formátů

+ pohodlná a rychlá aplikace

+ rychlé načítání

+ slušně čistý, byť trochu hutný zvuk

ZÁPORY

- celkově ladí trochu víc do basu, než by bylo nutné

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Ketos | www.ketos.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies