HIFIStyl

2018 04 30 TST Pro Ject Head Box DS2 1

Svět sluchátkového poslechu strmě roste, snad je to i tím, že je to stále nejsnazší a také finančně nejdostupnější cesta, jak se dopracovat k opravdu dobrému zvuku. S tím, jak (občas giganticky) rostou ceny a parametry sluchátek jako takových, tak se objevuje i široká škála jim dedikované elektroniky, protože samozřejmě sluchátkové výstupy zesilovačů pro náročný sluchátkový poslech nedostačují.

Své se rozhodl v tomto segmentu říct i rakousko-trochu-český Pro-Ject, který ve své nejnovější a celkově zajímavé řadě DS2 myslel právě i na náročné posluchače sluchátek s modelem Head Box DS2.

Na pohled jde o klasickou "střední" krabičku Pro-Ject - jednoduché tvary zhruba 1,5 kg vážícího stroje mají stále ještě snadno skladné proporce. Šířku 20,6 cm, výšku 7,1 cm a hloubku 21,8 cm totiž bez problémů vtěsnáte i na pracovní stůl.

2018 04 30 TST Pro Ject Head Box DS2 2

Přední panel má přímo uprostřed nevelký regulátor hlasitosti, vlevo od něj je 6,3 mm výstup pro klasický jack, vpravo pak čtyřpinový konektor pro symetrické připojení sluchátek. Krom spínacího tlačítka tu ještě najdete čtyři další tlačítka.

Tím horním volíte aktivní vstup, dvěma "o patro níž" momentální zisk ve čtyřech možnostech (tedy čtyři úrovně pro symetrický a čtyři úrovně pro nesymetrický výstup) a tím posledním úplně dole pak výstupní proud ve třech stupních. Parametry Head Box DS2 tak můžete jemně doladit pro ta která sluchátka.

Zadní strana je posetá konektory - uprostřed najdete čtyři symetrické XLR a čtyři nesymetrické RCA konektory. Dva od každého druhu jsou vstupní, dva výstupní, takže Head Box DS2 můžete včlenit do signálové cesty a nemusíte řešit další výstup ze svého zdroje signálu. To vše doplňuje ještě konektor pro spínaný napájecí zdroj a dvojice malých jacků pro spouštění.

2018 04 30 TST Pro Ject Head Box DS2 3

Pokud pátráte po tom, co že znamená písmenko "B" v názvu produktu, je to "Balanced". Obvody sluchátkového zesilovače totiž jsou dle tvrzení výrobce skutečně poctivě symetrické díky dual mono koncepci. Dostatečnou jemnost i preciznost hlasitosti zajišťuje velmi klasický modrý potenciometr ALPS.

Zesilovač podporuje impedanci sluchátek od 8 do 600 ohm, pracuje ve frekvenčním rozsahu 20 - 20 000 Hz (v toleranci +/- 0,2 dB) a to při odstupu signálu a šumu 98 dB při plném výkonu a THD+N pod 0,02%. Do 33 ohm umí Head Box DS2 dodat slušných 550 mW na kanál.

Pro-Ject Head Box DS2 jsme poslouchali hlavně s převodníkem Burmester 113, ale také s OPPO UDP-205 a celkem dosti dalšími zdroji signálu. Porovnávali jsme s Chord Mojo nebo Apogee Groove, poslouchali jsme pak přes beyerdynamic Amiron Home, Sennheiser HD 26 Pro nebo Sennheiser IE8, ale také AudioQuest Nighthawk Carbon. O kabelech a další výbavě se dozvíte více v pravém sloupci -->.

2018 04 30 TST Pro Ject Head Box DS2 4

Tak jako vlastně všechny komponenty série DS2 od Pro-Ject i Head Box klade důraz na korektní, dalo by se říci neutrální a civilní způsob reprodukce - prostě na to, abyste zvuk dostali tak věrný a čistý, jak to jen za dané peníze jde. Basovou linku v "Riders on the storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) tak neprovázel žádný mohutný příval basů, ale spíše pocit utažené, klidné a spořádané nástrojové linky, které je tak akorát po všech stránkách, která má realistické proporce, energii, ale hlavně separaci tónů. Je to spíše audiofilský, decentní, ne dramaticky / efektně hluboký nebo hutný, ale zato velmi slušně definovaný bas.

Také vokální pásmo se jeví audiofilsky korektní, klidné; hlasy Carrerase, Dominga a Pavarottiho v "O Sole Mio" ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587) byly zaostřené, pevné a civilně, bez okras a nějaké nutkavé efektnosti podané, velmi dobře čitelné a ani velká sluchátka neměla žádný problém s dostatečně přesným rozehráním a udržením přehledu. Head Box DS2 B nepřikrášluje co do barevnosti, stejně jako není přes jistou dávku přímočarosti technicistní . Je to prostě nenačančaný zvukový projev, který hodně ctí nahrávku samotnou, respektive to, jak ji zdroj podá a vychází z toho všeho příjemně realistická hudba.

Snad na výškách bylo trochu znát živější, energičtější a jadrnější podání, tady snad Head Box DS2 B maličko šlape na plyn, činel v "Take Five" od Davea Brubecka ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) byl takový jiskrnější, výraznější, jasnější, nicméně ne tvrdý nebo příliš cinkavý. Solidní prokreslení a kontrola odpovídá cenovce zesilovače, Head Box DS2 B stejně pocitově snadno kontroluje velká sluchátka s 250 ohmy i vysoce citlivé in-ear monitory a ani jedna pak nekousnou.

2018 04 30 TST Pro Ject Head Box DS2 6

Lehký, nekomplikovaný přednes nahrává i solidnímu vyznění dynamických pasáží - Head Box DS2 B zvládl velmi slušně rozhýbat sluchátka i v energických špičkách "Voodoo Child" od Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02). Zejména když (nebo možná "pokud") dobře zvolíte výši zisku a množství výstupního proudu (střední a vyšší se zdá téměř vždy lepší), dynamika je rozhodně dostatečná a má rezervu. Ale i tady se Pro-Ject drží "na správném místě", nejsou to nějaké opulentní dramatické orgie, ale elektronika reaguje svižně.

V Claptonově "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 2013 | Reprise | 8122796367) se ukázalo, že při vhodném nastavení umí být Head Box DS2 B tichý na signálovém pozadí (ale na nejvyšší zisk a proud občas slyšíte šum) a i díky tomu nabízí slušně přehledný a slušně detailní přednes. Ani tady nevládne pocit nějakého akcentování, ale v pěkně kontrolovaném přednesu není o informace nouze a s ohledem na cenu nelze mít připomínek. Podání je mile bezprostřední, bez deky (je to prostě transparentní) a bez pocitu nucenosti (reprodukce má nadhled).

U scény v "Need you now" ze stejnojmenné desky Lady Antebellum (2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) bylo cítit, že zesilovač má dobrou kontrolu nad hudbou v pravolevém směru a nabízí celkově solidní přehlednost. Není to holografické nebo vysloveně velké, avšak s ohledem na cenu nelze mít k celkové organizovanosti žádné námitky. Nástroje jsou už dost pevně zakotvené a vše má řád a smysl, hlavu a patu.

2018 04 30 TST Pro Ject Head Box DS2 7

Pokud jde o to, jak snadno se Head Box DS2 B poslouchá, pak by se asi dalo dobře použít slovo "bezkonfliktně". Cashovu "Ain´t No Grave" ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402) trochu zklidnil, ale ne natolik, aby nevynikly jisté zvukové limity nahrávky. Veškeré dění má vlastně hlavu a patu, tak v poklidu si hudba přichází, ani příliš naléhavě, ani opatrně, všechno je dalo by se říci jednoduché a "správné", byť špetka jiskry navíc by prospěla pocitu celkové živosti.

Poměrně puristický sluchátkový zesilovač Pro-Ject Head Box DS2 B je solidním strojem, který dobře funguje v systémech na pomezí solidního hi-fi a vstupu do sluchátkového high-endu. Tak jak jsou vlastně nekomplikované a přímočaré vzhled, konektivita i možnosti přizpůsobení výkonu přístroje, tak podobné jsou i charakteristiky zvukové. Head Box DS2 B se vlastně drží realistického, "normálního" stylu prezentace, nepřehání, nepřidává, neubírá, jednoduše zesílí signál a pošle ho do vašich sluchátek. To, ač je to občas snad až maličko suchopárné nebo prostě takové až příliš "normální", je vlastně ideál high fidelity a pokud si chcete dopřát solidní, všestranný sluchátkový zesilovač za férové peníze, Head Box DS2 B nemá nic, nač byste si mohli stěžovat a co by vám mělo bránit v užívání si hudby.

Kč 12 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ možnosti nastavení

+ zvládne s přehledem jakýkoliv sluchátka

+ konektivita

ZÁPORY

- při maximálním zisku je přes citlivější sluchátka slyšet dost šumu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies