2018 07 30 TST Dynaudio XEO 20 1

Dánští Dynaudio mají předlouhou (a úspěšnou) historii. Od producentů puristických reprosoustav se během více než 40 let své existence posunuli (či přesněji možná rozšířili) na producenta reprosoustav pro domácnost i pro studia, reprosoustav pasivních i aktivních, systémů audiofilských, profesionálních i lifestyleových. A Dynaudio dnes najdete také v mnohých automobilech, takže se dá říct, že záběr téhle firmy je skutečně široký.

Někde na pomezí audiofilie, high-endu a lifestyle se pohybuje už léta řada Xeo, kterou firma uvedla na tehdejší poměry celkem odvážně, neb patřila mezi první, sázející na aktivní koncepci, kdy jediné co bylo třeba připojit byl zdroj signálu.

V době ne tak dávno prošla série omlazením, regálovky nové generace Xeo 20, navazující na myšlenku modelu Xeo 4, pak působí uhlazeněji a mimo jiné není nutné mít instalovaný centrální modul, sloužící pro ovládání a nabízející veškerou konektivitu.

2018 07 30 TST Dynaudio XEO 20 2

Xeo 20 působí od pohledu jako klasické Dynaudio - spíše štíhlé (18 cm), spíše vysoké (32 cm) a poměrně hluboké (26,5 cm) kabinety z běžných MDF profilů s celkovou hmotností 6,2 kg mají ostře řezané rysy, čistou pravoúhlost rozbíjí svislé lomení čelního panelu. S typickou lehkou technicistností pak vyznívá pojetí čelní stěny - středobasový měnič je maličko předsazený a zakrývá kus planžety tweeteru, ten je pak vsazený do mělkého zvukovodu. Dole na křivky obou měničů navazuje průhledné pole, kde krom loga výrobce najdete i indikační diodu a čidlo pro příjem pokynů dálkového ovládání (to mimochodem může ovládat jak reprosoustavy, tak i výše zmíněný centrální modul).

I pohled zezadu tak trošku zavání techničností, velká přišroubovaná deska napovídá něco o tom, jak velká je elektronická výbava uvnitř. Zabírá totiž prakticky celou zadní stranu krom místa úplně nahoře, kde se otevírá štěrbina bassreflexu. Reprosoustavy mají také integrovanou možnost pověšení na držák standard Vesa 100.

V hluboké vaničce se pak nachází jak konektory (3,5 mm analogový vstup, klasická dvojice analogových cinchů, za digitální svět je tu pak optika - USB port je tu jen pro servisní účely, napájení zajišťuje klasická dvoupólová zásuvka), tak ovládací prvky. Jednoduchými šoupátky lze nastavit pozici reprosoustav - v prostoru, u zdi nebo v rohu, případně zda je reprosoustava určena pro pravý či levý kanál, posledním šoupátkem volíte barvu, tedy zónu, do které bude daný pár patřit. Dobré je říct, že signálové konektory jsou pouze na hlavní reprosoustavě, ta druhá funguje jako přidružená a přebírá signál z té hlavní. Takovým neviditelným "konektorem" pak je i integrovaná Bluetooth funkcionalita s podporou aptX kodeku.

2018 07 30 TST Dynaudio XEO 20 3

Všechno dění uvnitř reprosoustav pak probíhá v digitální doméně při rozlišení 24 bit / 96 kHz, konkrétně ve výkonném digitálním signálovém procesoru. Ten zajišťuje nejen zpracování signálu a jeho korekci dle zvolených parametrů, ale supluje třeba také klasickou výhybku.

O pohon měničů se stará spínaný koncový stupeň s výkonem 2x 65 Wattů. Rozhýbává měkkou kopulku Esotec s průměrem 2,8 cm, na kterou navazuje středobasový kónus taktéž řady Esotec o průměru 14 cm, který používá firemní materiál MSP (Magnesium Silicate Polymer). Dělící frekvenci procesor udržuje na úrovni 4 700 Hz. Udávaný frekvenční rozsah 40 - 21 000 Hz platí pro toleranci +/- 3 dB.

Dynaudio Xeo 20 jsme poslouchali s Cambridge CXC, s OPPO UDP-205 i s Teac TN-503, ale také s VPI Scout a Grandinote Celio. Srovnávali jsem se všemi klasickými redakčními sestavami, o jejichž složení se více dozvíte v pravém sloupci -->.

2018 07 30 TST Dynaudio XEO 20 4

Basové lince v "Riders on the Storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) udělili Xeo 20 decentní objem, na regálovky tak akorát, hlavně ale každý tón dokázaly "prodat", tedy dát mu váhu, dát mu razanci a hutnost, kterou zjevně získávají svou aktivní koncepcí. Je to napnutý, šťavnatý bas, kde každé brnknutí připomíná zachvění tětivy. Přesto není ani suchý, ani tvrdý, je spíše stále příjemně jemnější na konturách, se snahou se prosadit a rozmáchnout.

Vokální pásmo je pak - celkem v souladu s celkovou snahou o co nejživější prezentaci - podáno poměrně dost expresivně. Hlasy Carrerase, Dominga a Pavarottiho v "O Sole Mio" ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587) byly až dravě energické, svižné a velmi pevně kontrolované. Je tu cítit snaha o až monitorovou přímočarost, která je ale zjemněná a zklidněná trochu stopou vřelosti a celkovou tělesností přednesu. Pod tím lehce efektním zevnějškem je nicméně slušná porce detailů a ani v porovnání s audiofilskými dělenými sestavami podobné cenovky nenabízí méně - není to monitor v klasickém slova smyslu, ale energie, s níž se do reprodukce pokládá, to bohatě vynahrazuje, byť za určitých okolností může být té dopřednosti až moc.

2018 07 30 TST Dynaudio XEO 20 6

Činel v Brubeckově "Take Five" ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) byl vlastně velmi realistický, možná trochu útlejší, kupodivu i velmi nepřehnaně znělý. Každý úder do plochy činelu rozezní s nepřehnaností čistý a jasný tón, který se neostýchá zaznít, ale ani neštípne do uší. Je to uvolněné, už solidně čitelné a prokreslené, prezentované s tonální čistotou a věrností adekvátní dané cenové hladině.

Čím prospívá sladěná aktivní koncepce Xeo 20 nejvíce, to je dynamika. "Voodoo Child" od Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) byla našlápnutá, razantní a výbušná, smyčce umí jen tak jemně hvízdat, stejně jako okamžitě zatlačit a to stále se stejnou jistotou a drajvem. Je k tomu, pravda, třeba nehrát na úplně "noční" hlasitosti, ale to se vám s ohledem na živost přednesu stejně nebude chtít. Xeo 20 rozhodně nejde upřít tah na branku.

2018 07 30 TST Dynaudio XEO 20 9

Dynaudio Xeo 20 možná nepřináší ten nejposlednější a nejjemnější detail z Claptonovi "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 2013 | Reprise | 8122796367), ale drží se solidního standardu své třídy - navíc díky celkové výraznosti a živosti máte pocit, že dostáváte vlastně ještě víc. Až po chvíli si (a to jen možná) všimnete tak trochu absentujícího pocitu vzdušnosti v nahrávce, což vám nicméně vykompenzuje kupředu posazená kytara nebo vokál, který se přímo podbízí.

Na "Need you now" ze stejnojmenné desky Lady Antebellum (2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) bylo cítit, že Xeo 20 se nesnaží ohromit velkým zvukem, ale spíše soustředěným, zhutněným a koncentrovaným. Scéna je definovaná ozvučnicemi, nástroje ale výtečně lokalizovaný a máte pocit, že reprosoustavy mají scénu v rukou v pravolevém i předozadním směru. Není to úplně lehký a vzdušný přednes, ale o to konkrétnější a soustředěnější.

2018 07 30 TST Dynaudio XEO 20 10

Z Cashovy "Ain´t No Grave" ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402) udělaly Xeo 20 sytý, intenzivní zážitek, s hodně naléhavým podáním hlasu, s hutným a energickým basem a celkově napjatou atmosférou, která zdůrazňuje pochmurnou náladu skladby.

Dynaudio Xeo 20 mají v genech zajímavou kombinaci audiofilských charakteristik, zdůrazněných ale tu a tam nepokrytým efektem. Výsledkem - zejména vezmeme-li v potaz celkové designové provedení, skladbu konektorů i celkové ovládání - je něco, co by šlo nazvat jako lifestyle pro ty nejnáročnější. Je tu nadprůměrný objem a energie basů, jsou tu překvapivě čisté a samozřejmé výšky a středy, zejména pak hlasy, které se nebojí vykročit kupředu a ovládnout prostor. Celkově mají možná Xeo 20 trochu na efekt laděný, ale živý, zábavný a nekomplikovaně stravitelný charakter. Pokud ale hledáte systém, který nezabere místo, dobře vypadá a přitom nezklame ani po high-endu pokukující zájemce, pak jsou Xeo 20 rozhodně zajímavé a vyrovnají se lecjakému do komponentů rozdělenému systému za stejné peníze...

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 07 30 TST Dynaudio XEO 20 m1

Naměřená frekvenční odezva ukazuje na nástup reprodukce někde pod 40 Hz, což plně koresponduje s uváděným frekvenčním rozsahem a je to na poměry ne úplně velkých regálovek velmi nadprůměrná hodnota. Akcenty na 50 a 100 Hz působí ještě rozumně, celkově pásmo není dokonale lineární, ale bez sebemenšího problému obstojí v rámci dané kategorie. Snad jen vyšší středy jsou trošku potlačené. Xeo 20 nicméně celkově působí jako solidní standard.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 56 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi komfortní řešení se solidním zvukem na minimu prostoru

+ dobré zpracování

+ živý, energický zvuk

+ mají citelnou basovou odezvu

ZÁPORY

- hlasitost by jistě mohla být jemnější

- nemají indikaci nastavené hlasitosti

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Ketos | www.ketos.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies