2017 08 22 TST Emotiva XSP 1 1

Příběh americká značky Emotiva je trochu složitý a hlavně jej samotní majitelé příliš nešíří. Každopádně firma vznikla v hlavách několika přátel, kteří tou dobou navrhovali obvodová řešení u těch nejproslulejších a (skoro) nejdražších high-endových značek v oboru. Cílem bylo nabídnout špičková řešení s tím, že si páni konstruktéři zkoušeli, za jak málo peněz (oproti těm vyhlášeným top značkám doslova za hubičku) už lze vyrobit dobré stroje podle jejich osobních kvalitativních nároků.

Mottem firmy je "Znovu vymýšlíme high-end audio" - jednou z výhod je i to, že ač nejde o "garážovku", je ve firmě kupříkladu jen nutné minimum lidí a vše je zaměřeno na maximální efektivnost výroby, z čehož následně plynou také vstřícnější ceny pro každého nového majitele, neb se v nich nerozpouští náklady na tucty zaměstnanců nebo luxusní prostory. Inu, minimálně z našeho pohledu jde o zajímavý a rozhodně chvályhodný přístup.

Výkladní skříní současného firemního portfolia je řada X, sestávající vlastně jen z trojice produktů - hlavní je koncový stupeň s modulární konstrukcí, takže si můžete pořídit stereo set, k němuž poslouží linkový předzesilovač XSP-1, případně ale až sedmikanálový systém, k němuž zase přísluší A/V procesor XMC-1.

2017 08 22 TST Emotiva XSP 1 2

Linkový předzesilovač XSP-1 je pěkně velký - skříň přístroje má 43 cm na šířku, 15 cm na výšku a 42 cm do hloubky, přičemž s váhou kolem 10 kg (výrobce přesnou hodnotu neuvádí) je to prostě už kus přístroje. Šasi je vyrobeno z ne úplně neprůstřelných, ale kvalitních profilů a zpracování je celkově dobře "trefené", tedy i když vynechává vzhledem k filozofii firmy příliš drahé luxusní materiály, nabízí velmi férový pocit hodnotnosti. Zde tedy není nač si stěžovat.

Co možná bude složitější oříšek, to je design - ten je totiž ryze americký a spíše jednoduchý. To samozřejmě není nijak špatně - nakonec na ve středu uloženém displeji je vše podstatné a dobře čitelné, díky mnoha tlačítkům máte přímý přístup ke všem korekcím, vstupům a obecně všem funkcím, je tu i pohodlná a plynulá regulace hlasitosti. Každý jeden prvek je ovšem podsvícený sytě zářícími modrými LEDkami, které lze jen ztlumit, ale ne vypnout. Ani v noci nebyla nicméně záře otravná, byť třeba bílá záře by byla jaksi evropsky vkusnější. Z amerických poměrů také vychází možnost snadno umístit zařízení do racku.

Naopak famózní je monumentálně těžký a bytelný odlitek hliníku, v němž je skryt dálkový ovladač - žádné plastové kartičky s pár tlačítky, ale opět vše pěkně poctivě na jednom místě.

2017 08 22 TST Emotiva XSP 1 4

Zadní strana vám pak odhalí až nebývale široké portfolio konektorů a možností práce s nimi. XSP-1 nenabízí žádnou digitální konektivitu, je to tradiční analogový linkový předzesilovač. Najdete tu celkem čtyři vstupy - první a druhý mají formu symetrických XLR i nesymetrických RCA, třetí a čtvrtý jsou jen v podobě cinchů. Je zde ještě vstup pro domácí kino (levý kanál, pravý kanál, subwoofer) a phono vstup pro gramofony, kde lze nastavit jak MM, tak MC úroveň a také doladit impedanci přenosky. To je vlastně skvělé a vcelku dost neobvyklé. Je tu i smyčka procesoru (vstup - výstup) pro domácí kino.

Ještě zajímavější jsou ale rozhodně výstupy - jsou tu dva. Jeden je označen jako hlavní, druhý jako subwooferový. Oba pak jsou jak ve formě symetrických XLR, tak nesymetrických RCA, ten první je pouze pro levý a pravý kanál, ten subwooferový vám dává na výběr buď levý a pravý kanál, nebo sečtený výstup. Variabilita je tedy výjimečná a to jsme nezmínili ještě to nejlepší - jak hlavní výstup, tak ten pro subwoofer můžete páčkou přepnout na plnorozsahový, nebo na limitovaný. U hlavního výstupu je pochopitelně horní propust (rozsah 50 - 250 Hz), u subwooferu dolní propust (také 50 - 250 Hz). Toto řešení dává ve finále obrovskou svobodu v nastavení systému a jen tak se nevidí. Filtry systému Linkwitz-Riley mají strmost 12 dB / oktáva.

2017 08 22 TST Emotiva XSP 1 6

Vnitřní řešení je pak nápadité a zjevně pečlivější, než je v dané cenové hladině běžné - je tu pečlivě zapouzdřené toroidní trafo a poměrně dost pečlivé napájení, obvodové řešení signálové cesty je plně symetrické od vstupu po výstup, vše je řešeno analogově. Hlasitost kupříkladu sice reguluje digitální mikroprocesor, ale používá k tomu systém analogových odporů s kroky po 0,5 dB.

Výrobce udává zajímavé technické hodnoty - odstup signálu a šumu přes 117 dB, celkové harmonické zkreslení včetně šumu ne větší než 0,0004% a přeslechy pod 100 dB. To tedy platí pro symetrické připojení, nesymetrické je ale jen nepatrně horší.

Předzesilovač Emotiva XSP-1 Gen 2 jsme zkoušeli hlavně s koncovým stupněm Emotiva XPA-2 Gen 3, byť jsme samozřejmě vyzkoušeli třeba i Naim NAP 250. Porovnávali jsme s Norma Revo IPA-70B či Cambridge CXA80 a Naim Nait XS + Naim FlatCap XS, zdrojem signálu bylo OPPO UDP-205 nebo VPI Scout s phono předzesilovačem Grandinote Celio. Detaily o kabeláži a dalším příslušenství v pravém sloupci -->. Poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30, Fischer&Fischer SN-70 nebo Xavian Perla a Xavian Premio.

2017 08 22 TST Emotiva XSP 1 7

Nutno hned zkraje říct, že XSP-1 si zdaleka nejlépe rozumí se svým firemním sourozencem XPA-2. Oproti snad až chvílemi trochu moc dravému XPA-2 je kultivovanější, "rovnější" a vlastně je ve zvuku méně patrný. Basovou smršť v Zimmerově "Wheel of Fortune" ("Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže" | 2006 | Walt Disney) zvládl předzesilovač čistě a vlastně je dobré zmínit i to, že třeba do zvuku XPA-2 přinesl více detailů a více jistoty, než když hrál koncák samotný třeba s výstupem OPPO, jakkoliv to nemusí zprvu znít logicky. Předzesilovač bazíruje hlavně na čitelnosti, mohutné záběry smyčcové sekce jsou dobře kontrolované a mají pevné kontury a to rozhodně víc, než byste si zajisté na první pohled tipli.

Stejně tak středy - vokál Toma Jonese v "Did Trouble Me" ("Praise & Blame" | 2010 | Island Records) byl už parádně plastický, spořádaný a prostý jakékoliv nepříjemnosti. Je to snad trochu věcný přednes, ale konkrétní, je to pěkně čisté a klidné. Zejména jeho samozřejmá srozumitelnost opět působí jako z ligy podstatně dražší elektroniky. Hlasu vlastně nelze nic vytknout - má jiskru, má šmrnc a má už i ten hrudní, fyzický, rezonující přídech Jonesovu hlubokému vokálu vlastní.

2017 08 22 TST Emotiva XSP 1 13

Činely v "Crying" Jamese Blood Ulmera ("Live at the Bayerischer Hof" | 1994 | In+Out Records) byly objemově výrazné, znělé a nebojácné, možná chvílemi i lehce zajiskřily, ale díky své výraznosti zase nabízí spoustu detailů a třeba i dlouhý dozvuk, navíc je tu ona pevně v rukou (nebo spíše v obvodech) držená čistota, chtělo by se říci ona kýžená "neutralita". Navíc každé kovové ťuknutí má ten správný kovový říz.

Dynamicky snad není XSP-1 tak působivý a šokující jako koncový stupeň XPA-2, ale přesto nastane příjemný WOW efekt, když si uvědomíte, že je to vlastně zaplatitelný stroj. Velké bubny v "Earth Drums" od He Xun-Tian ("Paramita" | 2002 | Wind Music) jsou působivé, velké, konkrétní, pevné, jadrné a už potichu mají citelnou dynamiku, což je skvělá vizitka - opět nutno říct, že takový pocit síly a živosti ve světě pětimístných cenovek není lehké najít.

Rozpracování "My Right Eye" od Laurie Anderson ("Homeland" | 2010 | Nonesuch) se neslo sice v trošičku technicistním duchu, ale díky přesnosti a čistotě je to až překvapivě dospělé, dobře rozvrstvené a excelentně čisté, navíc detaily a transparentnost se neztrácí ani při nízké, dalo by se říci "noční" hlasitosti.

2017 08 22 TST Emotiva XSP 1 14

Stejně jako koncový stupeň, umí i tento předzesilovač nabídnout skvělé podání prostoru a samozřejmě nejlépe fungují oba přístroje ve vzájemné harmonii. Scénu v "Coal" Michaela Penna ("Free-for-All" | 1992 | BMG) roztáhl předzesilovač doleva a doprava až za hranice ozvučnic, to působivé je ale hloubka, scéna se táhne dozadu a má nezpochybnitelné tři rozměry, v nichž dokáže zakotvit jednotlivé dobře separované nástroje. Prostor je jeden z nejsilnějších argumentů, kterým si vás set Emotiva získá.

Razance, přesnost a vyrovnanost dobře svědčí i dravým a poměrně vrstevnatým skladbám, jako je třeba i v divokém tempu se ženoucí "Deeply Disturbed" od Infected Mushroom ("Converting Vegetarians" | 2003 | YoYo Records). Na rozdíl od koncového stupně, který vás doslova zavalí energií a výbušností je předzesilovač klidnější, ale neméně přehledný.

2017 08 22 TST Emotiva XSP 1 15

Emotiva XSP-1 je výtečně vybavený předzesilovač, jehož jedinou slabinou (a ještě relativní) je v praxi trochu americký design. Zvukově je totiž za dané peníze naprosto excelentní. Čistý, rovný, rychlý a dynamický, otevřený a i když možná nemá ten "luxusní" punc high-endu s šestimístnými cenovkami, ve většině charakteristik se mu až neuvěřitelně blíží. Vlastně je to skutečně to, co značka slibuje - skvělý zvuk v dostupném balení a ještě k tomu okořeněný promyšlenou konektivitou. Tohle je příklad geniálního poměru cena / výkon...

Kč 43 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výbava a možnosti konfigurace

+ cena vzhledem ke zvuku

+ přímý, super čistý a rovný zvuk

+ velmi příjemně hladká regulace hlasitosti

+ solidní sluchátkový zesilovač

ZÁPORY

- škoda, že osvětlení nejde úplně vypnout

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: WDQ | www.wdq.cz | www.avhifi.cz | www.emotivaaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies