2016 12 03 TST Cambridge CP 1

Přenoskové předzesilovače od Cambridge Audio platí už dlouhá léta spolu s dnes asi nejrozšířenějšími řešeními od Pro-Ject za vynikající univerzální řešení pro milovníky analogu - za nijak vysoké pořizovací náklady totiž získáte řešení, které v solidní kvalitě stačí i gramofonům a přenoskám střední třídy, je skladné a u vyššího modelu pak dokonce podporuje i přenosky typu MC, čímž vám otevírá do budoucna cestu k postupu výše analogovým řetězcem.

Přestože v nabídce má firma více různých modelů, nás tentokrát zajímala dvojice dostupných, reflektující v designu aktuální řadu CX. Oba přístroje přichází v na pohled identickém šasi - nízkém, relativně úzkém, se spínacím knoflíkem v levé části čelního panelu (jen extra pozorné oko odhalí lehoučké zapuštění u modelu CP1), stavovou diodou vedle něj a modelovým označením a logem výrobce v pravé části.

2016 12 03 TST Cambridge CP 2

Místo nožiček přístroj vpředu stojí na "oblouku", tak jako komponenty série CX. Největší rozdíly spatříte při pohledu zezadu - CP1 má jeden pár vstupních cinchů se zemnícím kolíkem a jeden pár výstupních cinchů. Mezi nimi se oproti předchozí generaci nachází regulátor vyvážení kanálů. Zcela vpravo je vstup pro 12V napájecí zdroj.

U modelu CP2 najdete identickou konektivitu, doplněnou ale ještě o vstup pro signál MC přenosek a logicky také o dvoupolohový přepínač zesílení. K regulaci vyvážení kanálů tu přibyl ještě volitelný subsonický filtr.

2016 12 03 TST Cambridge CP 3

Po fyzické stránce jsou rozměrově oba přístroje naprosto identické - šířka 21,5 cm, hloubka 13,3 cm a výška 4,6 cm předurčují oba phono předzesilovač pro umístění v jakékoliv volné škvírce, stejně jako hmotnost 800, respektive 900 gramů (CP1, respektive CP2).

Předzesilovač CP1 nabízí zisk 39 dB, celkové harmonické zkreslení v pásmu 20 - 20 000 Hz pod 0,009%, deviaci od předepsané RIAA korekce jen +/- 0,65 dB, odstup signálu a šumu solidních 85 dB a separaci kanálů vyšší, než 76 dB. Model CP2 potom nabízí úplně totožné parametry, jen přesnost RIAA korekce je +/- 0,3 dB, separace kanálů 83 dB (respektive 69 dB pro MC) a odstup signálu a šumu 86 dB (respektive 72 dB pro MC).

2016 12 03 TST Cambridge CP 4

Rozdíly pak najdete i uvnitř a to dosti výrazné - model CP2 je řešen výrazně přesvědčivěji a plně si zaslouží svou vyšší cenu. CP1 pracuje ve třídě A a vstupní část je řešená diskrétně, model CP2 k tomu pak přidává výrazně větší množství kondenzátorů, krytí nejcitlivějších obvodů měděnými bloky a třeba právě již zmiňovaný subsonický filtr.

Oba modely Cambridge CP jsme poslouchali s gramofony Pro-Ject Elemental a VPI Scout, srovnávalo se s Pro-Ject Phono Box a Naim Stageline. Poslouchali jsme přes Naim Nait XS + Naim FlatCap XS, přes Cambridge CXA80 nebo přes Normu Revo IPA-70B, ale také Marantz PM6006 či Quad Artera Play / Stereo a to přes Harbeth Monitor 30, Xavian Perla či Xavian Premio nebo PMC twenty.22. Použité kabely sahaly od ZenSati Authentica, TelluriumQ Silver a Black sérií nebo drátů z KrautWire Lifetime série.

2016 12 03 TST Cambridge CP 5

Když spustil Bob James svou poctivou elektroniku v "Obsession" ze stejnojmenného LP (1986 | Warner Bros. | 925 495-1), houpavý bas vyzněl přes oba modely pěkně. Předzesilovač CP1 snad mohl nabídnout o kousek větší objem, nicméně i tak tu byla rozumná čistota a basová linka působila civilně a s ohledem na kategorii prostě slušně. Po přehození kabelů na CP2 zvuk zcela jasně poskočil kupředu a to více než značně. Elektronický bas už začal být poměrně šťavnatý a přibyla jasně i energie. Spodní oktávy už nejsou jen suše věcné, ale mají příjemnou pružnost a obecně působí i hlubším dojmem - tak jak CP1 působí jako ok pro levné gramofony, CP2 už obstojí i minimálně ve střední kategorii a třeba i s VPI to bylo použitelné řešení.

Vokál Cassandry Wilson ve "When the sun goes down" ("Traveling Miles" | 1999 | Blue Note | 7243 8 54123 1 8) byl přes model CP1 trochu zjednodušený, ale už slušně čistý, přímý, byť bychom ocenili o kousek jemnější sykavky. Po zapojení CP2 se kolem vokálu ještě rozhýbal vzduch a hlavně získal jakýsi vnitřní klid. Ne že by zpěvačce bylo najednou zázračně lépe rozumět, ale působila rázem zasazená v reálném prostoru, ne vytržená ve vakuu. Vokál navíc byl zřetelněji vydělený z hudebního celku a celkově přirozenější a plastičtější.

2016 12 03 TST Cambridge CP 8

Na výškách byl na první poslech kupodivu výraznější projev předzesilovače CP1 - v "People Ain´t No Good" Nicka Cavea a The Bad Seeds ("Live from KCRW | 2013 | Kobalt | BS006V) byly nejvyšší tóny jaksi více posazené kupředu, ale také trochu ostřejší a tvrdší, razantnější. Po přehození na CP2 bylo jasně, že ševel činelu není jen má i nějaký průběh. Patrné bylo také celkové uklidnění a zjemnění, objevil se nadhled, byť stále bychom možná ocenili o kousek konkrétnější, pevnější tělo činelu.

Dynamiku klavíru v Chauveauově "Blanc" ("Nocturne Impalpable" | 2014 | Minority Records | MIN33) se snažil ze všech sil zvládnout i CP1 a i ten dokázal zprostředkovat slušnou část energie nástroje, byť bylo cítit nedostatek zejména v takovém tom finálním důrazu a údernosti, CP2 má výrazně větší nadhled a schopnost "dýchat" a klavír začíná být citelně velkým nástrojem se zřetelnou hmotou a vahou každého tónu a v rámci kategorie "do 10ti" těžko chtít dramatičtější důraz a dynamiku.

2016 12 03 TST Cambridge CP2 9

V "Ianouarios" Beaty Hlavenkové ("Theodoros" | 2013 | Minority Records | MIN31) se dalo dobře porovnat rozdílné rozlišení obou přístrojů. Ač i CP1 nabízí zvuk bez deky a mile čistý, soustředí se spíše trochu "neanalogově" na hlavní linky a hlavní vrstvu, nástroje trošku postrádají ten závěrečný jemný dozvuk a jsou tu trochu méně "zaříznuté" přechody mezi tóny. CP2 naproti tomu zvuk otevře a jasně rozvrství, třeba stisk klávesy u klavíru je nebývale dobře definovaný, pevný a vnímáte průběh tónu právě i včetně dozvuku. Navíc se s CP2 také už trochu začíná vykreslovat okolí nástrojů, zvuk je o (nemalý) krok komplexnější.

Velký rozdíl pak byl v podání prostoru; u "A love supreme" v podání Santany a Johna McLaughlina ("Love Devotion Surrender" | 1973 | CBS | SOPL 200) CP1 jedna sice dokázal usadit nástroje v pravolevém směru, ale bylo cítit, že zvuk přichází z reprosoustav a také tu nebyla žádná hloubka, prostě klasická, sice přehledná, ale ne příliš trojdimenzionální reprodukce. To CP2 jako by nástroje usadil na místo a donutil je zachovat uctivé rozestupy mezi sebou, vše je rázem přehlednější a vystoupí i mimo kabinety reprosoustav. Zejména díky mnohem lepší separaci máte najednou pocit vzdušnosti a přehlednosti.

2016 12 03 TST Cambridge CP1 13

Co se týká takové té lehkosti, s níž se vinyl přes předzesilovače poslouchá, tak ani CP1 není vůbec zlým řešením, pokud máte základní sestavy - tam pak i Gibbova "Fine Line" ("Now Voyager" | 1984 | Polydor | 823429-1) celkem slušně funguje, je to trochu věcné a možná trochu tenčí než by být mohlo, ale vlastně je reprodukce přehledná a smysluplná. Jakmile ale zapojíte CP2, technické parametry jdou stranou a přibude něco těžko definovatelného a to muzikálnost, přibude rytmus a hlavně zátah pěkně odspodu. S CP2 má zvuk takový ten plný a sytý charakter, který si chcete při přehrávání černých placek užít.

Přenoskové předzesilovače Cambridge CP1 a CP2 jsou slušné oba, ale CP1 je prostě rozumně provedeným základním řešením, kdežto CP2 už je opravdu radost poslouchat a bude schopen držet krok i s gramofony a přenoskami střední kategorie, navíc i na zcela identické sestavě je rozdíl znát. A protože cenový rozdíl sice není úplně malý, ale rozhodně ani není nesnesitelný, kloníme se k nápadu zapomenout na CP1 (pokud nemáte vysloveně nějaký základní gramofon, kde rozdíl nebude tak zřetelný) a udělat si radost muzikálností, bohatostí a pohodou, kterou umí Cambridge CP2 zprostředkovat na jedničku a podtrhnout tak radost z roztáčení černých placek.

Kč 6 190,- - CP2

Kč 3 490,- - CP1

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ v dané ceně těžko pořídit něco lépe hrajícího

+ civilně přirozené, čisté a klidné

+ jednoduché na použití a spolehlivé

+ možnosti regulace

ZÁPORY

- model CP1 není zase o tolik levnější, aby nestálo za to došetřit na CP2

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies