2019 05 31 TST Cardas Nautilus 1

Americký Cardas je známým výrobcem kabeláže všeho druhu, firmu najdete v Oregonu již od roku 1987 a dnes krom hotových vodičů různých kategorií od překvapivě dostupných až po odvážně drahé najdete v nabídce i hudební nahrávky, všemožné konektory a příslušenství nebo třeba přenosku a in-ear sluchátka. Nejnověji pak ke kabelům přibyla i zásuvková lišta Nautilus.

A lišta je to moc pěkná, navazující na model Golden 6A z 90. let - bytelné hliníkové tělo v černé barvě na obou koncích uzavírají leštěné bloky z mědi. V jednom z nich je i klasická přívodní zásuvka, na horní straně je pak pětice zcela nově navržených Schuko zásuvek 4181EU. Ty mají kontaktní plochy vyrobené ze stříbra potaženého rhodiovou vrstvou.

Vnitřní kabeláž je Cardas Grade 1 - jednak je tu vodič s pevným jádrem o průřezu 10 AWG, jednak je tu verze s oddělenými vodiči o celkovém průřezu 11 AWG. Pro všechny zásuvky je k dispozici hvězdicové zemnění a filtr radiofrekvenčního i elektromagnetického rušení, odvozený z top modelů firemní kabeláže. Zemnícím bodem je poctivý plát čisté mědi o váze jednoho kilogramu.

2019 05 31 TST Cardas Nautilus 2

Velmi zajímavé je, že Cardas poskytuje STL soubor pro 3D tiskárny, který obsahuje model antivibračního stojanu pro tuto lištu.

Lišta Nautilus tak v sobě nemá žádnou aktivní nebo pasivní filtraci, jde vlastně "jen" o poctivě uzemněný a zpracovaný rozváděcí prvek s dobrými vodiči.

Cardas Nautilus jsme měli možnost poslouchat v ostravském studiu Špalíček, kde jsme porovnávali připojení "do zdi" a přes Cardas s kabely Cardas Clear a Cardas Clear Beyond - připojili jsme Parasound P6, Parasound A21+, Avid Ingenium, D´Agostino Progession Mono, McIntosh MC601 nebo MCD600 a další komponenty z různých cenových kategorií. Srovnání jsme měli s IsoTek EVO3 Titan nebo IsoTek EVO3 Genesis, ale také s klasickou plastovou lištou za pár Korun. Poslouchalo se přes Bowers&Wilkins 803 D3, 802 D3 nebo také GoldenEar Triton One.

2019 05 31 TST Cardas Nautilus 3

V první řadě je dobré říct, že popisované rozdíly jsme zaznamenali spíše na systémech vyšší kategorie, na systémech s vyšším rozlišením. Ostatně do takových systémů pasuje Naitulus už sama cena této lišty. Jako řešení pro základní sestavy se svým přínosem mnohem více hodí některé z dobře udělaných filtrů.

Když srovnáme zapojení "do zdi" a "do lišty" u basové linky "No Sanctuary Here" Chrise Jonese ("Vinyl Classics Vol. 2" | 2014 | stereoplay | 03-14), systémy s napájením přes lištu jako kdyby měly o něco málo lépe diferencovaný bas, o kousíček měkčí. Je to vliv, který jsme - ve výraznějším měřítku - pozorovali třeba i při zapojení zemnícího systému QKore, dost možná tedy jde krom vybraných materiálů hlavně o přínos preciznějšího zemnění.

Také ve středním pásmu, na zpěvu Sophie Zelmani v "How it feels" ("Dali CD Vol. 3" | 2012 | Dali | 280939), bylo na většině systémů slyšet, že vokál je o kousíček dominantnější, maličko vytaženější. A opět celý zvuk trochu změkl a zklidnil se, všechno jako kdyby se tak nějak usadilo. Není to razantní změna, ale je slyšitelná.

2019 05 31 TST Cardas Nautilus 4

Na jemném zvuku činelů v "Hello Dolly" Jerryho Hermana ("Jazz Masters Vol. 4" | 2017 | STS Digital | STS-6111166) bylo také cítit určité drobné zpevnění, respektive pocit o kousíček lepšího oddělení. Máte pocit, že činel je o kousek větší, prostě lépe dosažitelný.

Perkuse v "Kote Moun Yo?" Markuse Schwartze a Lakou Brooklyn ("System Solution" | 2019 | Nordost) se e zdály být lehce důraznější, takové razantnější, asi jako když dáte hlasitost o kousek dál doprava. Není to šokující změna, která by vás zanechala s otevřenými ústy, ale zdá se, že lišta pomůže bez dalších změn přístrojům prostě o něco lépe fungovat.

Jemná "Nativity Carol" Johna Ruttera ("First Sampling" | 1990 | Reference Recordings | RR-S1CD) je plná drobných zvuků, dozvuků a právě na míře vnímatelných nuancí závisí, jak moc přesvědčivý je vjem kostela a mnohočetného sboru - Cardas Nautilus jako kdyby potlačil část šumu v pozadí a tím právě ony nejdrobnější nuance dostanou čitelnější, jasnější obrysy. Ani tady nejde o skok, ale spíš krůček a i tady se zdá, že za daný výsledek může primárně kvalita a sjednocení zemnění napříč celým systémem. Protože právě je-li připojený celý systém, tak je výsledek takový jaký je.

2019 05 31 TST Cardas Nautilus 5

Stejný efekt měl vliv třeba i na přehlednost a konkrétnost rozložení nástrojů na hudební scéně ve Stingově "Englishman in New York" ("Die perfekte räumlichkeit" | 2010 | stereoplay | 10-10). Díky lehounce "černějšímu" pozadí máte pocit, že hudba je o něco plastičtější a organizovanější.

Celkově je poslech se zařazenou lištou Cardas Nautilus (v porovnání s připojením napřímo do zdi) o něco šťavnatější, je to efekt, jako kdybyste se posunuli o krůček výš řekněme v kvalitě kabelu. Nautilus není zázračný nástroj, který by vyřešil vaše domácí problémy s napájením - spíše naopak, je to skvělý nástroj, jak vyřešené napájení nepokazit. Je jedno, jestli lištu použijete jako rozbočení pro nějaký aktivní filtr s příliš málo zásuvkami, nebo máte udělaný nekompromisní přívod a stačí vám nezarušenou energii pečlivě rozvést. Dobré stínění, kvalitní materiály, dobré zpracování a zjevně dobře provedené zemnění pak prostě fungují. Jediným bodem "proti" tak u Cardas Nautilus zůstává vysoká cena, která z opravdu dobré lišty dělá luxusní příslušenství k drahým high-endovým systémům.

Kč 42 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ příkladné zpracování

+ slyšitelný (byť nevelký) vliv na zvuk oproti zásuvce ve zdi nebo plastovému "psovi"

+ díky váze ji nepřevrátí ani těžké kabely

ZÁPORY

- cena je vysoká

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

DOVOZCE: Audio Center Czech | www.audiocenter.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies