2019 05 31 TST Polk Magnify Max 1

Americký Polk je u nás známý hlavně jako výrobce odvážně znějících reprosoustav za rozumné ceny, v jeho portfoliu ale najdete i celou řádku dalších výrobků - mimo jiné třeba celou plejádu soundbarů. Na vrcholu nabídky je model MagniFi MAX, který kombinuje soundbar s bezdrátovým subwooferem a ve verzi SR přidává i dva bezdrátové zadní efektové reproduktory.

Hlavní součástí setu je lišta soundbaru, který má na šířku 109 cm, zatímco na výšku má pouhých 5 cm a do hloubky jen 9,6 cm, je to tedy skutečně "tyčka", která s váhou pod 3 kg snadno zapadne kamkoliv pod televizor. To půjde i díky decentnímu designu, kdy černou průzvučnou látku na prakticky celém povrchu rámují plastové koncovky, usměrňující proudění vzduchu z bassreflexů. Jedinou vizuální ozdobou je hliníkový rámeček veprostřed soundbaru.

Ovládací tlačítka jsou vizuálně skrytá na zadní části horní plochy, ale stejně budete používat primárně dálkové ovládání. V prohlubni na zadní straně najdete veškerou konektivitu - napájení řeší externí zdroj, takže tady je jen kulatá zdířka, dále tu pak jsou čtyři HDMI 2.0a konektory, tedy tři vstupy a výstup s podporou Dolby Vision a 4K s HDR, pro zvuk z televize je k dispozici případně i optický vstup a ostatní zdroje připojíte buď přes Bluetooth nebo přes analogový 3,5 mm jack, k dispozici je ale i ethernetový konektor nebo Wi-Fi pro streamování.

2019 05 31 TST Polk Magnify Max 2

Subwoofer v plastikovém těle má jednoduché, nenápadné tvary, stojí na čtyřech nožkách, mezi nimiž vydechuje vespod umístěný woofer a celkem velký bassreflex. Jedinými prvky na zadním panelu je dvoupólová zásuvka a tlačítko synchronizace s hlavní lištou.

Soundbar je osazen celkem čtyřmi oválnými středobasy o rozměru 2,5 x 7,6 cm, dvěma tweetery o průměru 1,9 cm a jedním středotónovým měničem o průměru 2,5 cm. Pohání je zesilovače o souhrnném výkonu 180 Wattů. Subwoofer pak hostí jeden kónický měnič s průměrem poctivých 20 cm a uvnitř je zesilovač s výkonem 160 Wattů.

2019 05 31 TST Polk Magnify Max 3

Výrobce udává celkovou frekvenční odezvu 35 - 20 000 Hz bez dalších podrobností.

Softwarová výbava zahrnuje technologii SDA, která rozšiřuje zvukovou scénu a ještě Voice Adjust, která zase zdůrazňuje vokální pásmo a zlepšuje srozumitelnost. Streamování funguje přes platformu Google Home, která zajišťuje univerzálnost.

Domácí kino na bázi soundbaru MagniFi MAX jsme poslouchali v prostoru dovozce, který simuluje běžný obývací pokoj - k dispozici byl přehrávač Denon DBT-3313UD nebo samozřejmě streaming, srovnávat jsme mohli s podobnými systémy jako Polk MagniFi Mini nebo Denon Heos Home Cinema, ale také třeba s plnohodnotným 5.1 domácím kinem na bázi nové řady 600 od Bowers&Wilkins s různými A/V receivery Denon.

2019 05 31 TST Polk Magnify Max 4

Do velké míry se zvuk MagniFi Max podobá tomu, který produkují klasické pasivní hi-fi reprosoustavy od Polk - tedy zakládá si na bohatém, měkkém a nadýchaném basu ve velkém objemu a na celkové bezkonfliktnosti, byť třeba za cenu jistého omezení jemných detailů, které by audiofil ocenil. Tento charakter nicméně činí "Polk zvuk" velmi univerzálním. I soundbar totiž dobře zvládne kinofilmové efekty, kdy umí zabručen pěkně odspodu a přitom se nevzdává férové čistoty vokálního pásma, takže nemáte pocit, že by zvuk nějak přehnaně tlačil na pilu.

Ostré zvuky kouzel v bitvě se skřety a drakem v "Harry Potter a Relikvie Smrti" jsou trochu zakulacené, takže ani nahlas neřežou do uší, přitom ale máte pocit, že se toho děje hodně, že efekty jsou důrazné a výrazné, že mají razanci. Vlastně pozoruhodně dobře funguje to, že zvuk přichází z tak velkého soundbaru, protože šířky scény je působivá a už máte skutečně dojem nějaké prostorovosti.

2019 05 31 TST Polk Magnify Max 5

Nebo třeba zkažený mimoň požírající všemožné věci v "Já, padouch 2" pěkně intenzivně chroupe kov, sklo a třeba i výbuch v jeho žaludku zamručí tak, že to skutečně fyzicky cítíte. Zvuk stále zůstává hlavně měkký a klidný, ale také pěkně plnotučný.

V rámci své cenové třídy nabízí MagniFi Max i rozumný poslech hudby - není to snad plnohodnotná náhrada z hi-fi systém, nicméně není to ani žádné plastikové chrastítko. Díky dobře fungujícímu DSP totiž třeba i mocná basa Avishai Cohena v "Nu Nu" nabízí na obdiv mocný, hutný a plný tón, který už naznačuje to mocné, temné mručení, které čekáte od reálného hi-fi.

2019 05 31 TST Polk Magnify Max 6

Také spletité vokály zpěváků z The Singers Unlimited v jejich verzi "Sweet Georgia Brown" jsou sice měkčí a trochu hutnější, než je realita, také nejsou tak krystalicky oddělné, jako by byly na dělené hi-fi sestavě, ale jsou už slušně srozumitelné, s nastaveným filmovým profilem je také posunete poctivě kupředu a tím budou už opravdu slušně čitelné, ač stále ponesou ten měkký, příjemně jemný a hlavně nekonfliktní charakter firemního zvuku.

Klid a jemnost s až sametovým vyzněním provázejí i trochu "jiskrný" cinkot vibrafonu Garyho Burtona v "Children´s Song" - můžete hrát i hlasitěji a přesto se neobjeví takové ty nepříjemně kousavé momenty.

2019 05 31 TST Polk Magnify Max 7

Ačkoliv tak Polk MagniFi Max možná není striktně audiofilským nástrojem, má dobře vybalancovaný poměr efektnosti a autenticity - v "Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)" od Aurory možná uslyšíte ve vypjatých, až útočně nahraných momentech náznaky ostrosti, ale celková velikost, objemnost, hutnost s lehkým příklonem k basům a celková kulatost tyto nectnosti nikdy nenechají překypět do neposlouchatelného mixu.

Na poměry soundbarů s rozumnými cenovkami patří MagniFi Max k tomu zajímavějšímu, co si na trhu lze koupit - možná má ve své konstrukci prvky, které svým vzhledem hřeší na méně náročný americký vkus, nicméně čistě po funkční stránce je to systém mimořádně nekomplikovaný. Nabízí pak nejen dost objemu a síly, aby předal důstojně výbušnost a mohutnost filmových efektů, ale v rozumné kvalitě poslouží i pro poslech hudby, kdy je hlavním kladem celková nekonfliktnost a univerzálnost zvukového podání, které ale - podobně jako u firemních reprosoustav z hi-fi světa - neznamená, že by přednes neměl dostatečnou čistotu, dynamiku a kultivovanost. MagniFi Max je pěkné řešení za férové peníze, což je jeden z charakteristických rysů Polk Audio obecně.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 16 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ mimořádně snadné na instalaci i provoz

+ příjemně plnotučný, velký zvuk

+ kompaktní rozměry

ZÁPORY

- estetika i plasty některých částí ctí spíše americké standardy

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies