2019 04 30 TST WRS MM2 1

Well Rounded Sound - značka, která sice možná oficiálně sídlí v kalifornském městečku Sonoma poblíž vinařského ráje v Napě, ale v reálu má své srdce nedaleko Olomouce. Vlastně v téže budově, jako český výrobce AQ. WRS se zaměřují na produkci maličkých modelů, určených zejména pro stolní nebo decentní designové použití. Doposud firma měla v nabídce čistě pasivní modely, oba jsou aktuálně jako novinka k dispozici i v aktivní podobě.

Nijak zásadně to ale nemění vnější podobu malých MM2 (jakožto Mini Monitor 2-pásmový) - stále je to úzká a relativně hluboká mini reprosoustava, posazená na kvádru základny. A v jedné ze dvou základen se pak skrývá celý trik - místo kostky dřevnatého materiálu totiž dostanete vestavěný zesilovač, který má vpředu spínací prvek a regulátor hlasitosti a vzadu reproduktorové terminály a konektory. Samotné reprosoustavy tak vlastně zůstávají pasivní.

Korpus ozvučnic z březové překližky je slušně tuhý, reprosoustavy mají na výšku 21,6 cm, do šířky jen 12,7 cm a do hloubky 16,5 cm. Váha činí něco přes 3 kg.

2019 04 30 TST WRS MM2 2

Bezmála celou čelní stěnu zabírají dva měniče - nahoře hluboko do zvukovodu vsazená 2,5 cm měkká kopulka, pod ní se skví třípalcový středobas s lakovanou kónickou membránou a výraznou středovou kopulkou.

Zadní strana hostí malé, ale dostatečné reproterminály a úzký otvor bassreflexu, toť vše. Výhybka je prý sestavena tak, že součástky jsou pájené systémem point-to-point a tedy nikoliv osazené na deskách plošných spojů, což je pro danou kategorii překvapivě komplikované a nákladné řešení.

2019 04 30 TST WRS MM2 3

Výrobce udává u MM2 frekvenční rozsah 65 - 21 000 Hz, citlivost 85 dB / W / m a impedanci 8 ohm, což jsou tak nějak očekávatelné hodnoty s ohledem na použité měniče a velikost reprosoustav.

Vestavěný zesilovač je relativně jednoduchý, ale za jeho návrhem stojí John Westlake, což je jméno spojené mimo jiné s elektronikou Cambridge Audio, Audiolab, Peachtree Audio nebo Pro-Ject - na předním panelu je ovladač hlasitosti, který při prvních milimetrech pohybu stroj také zapíná, v zadní části se tak tak najde místo na vstup konektoru externího napájecího zdroje, dva páry drobných, ale rozumných reprotermiálů a 3,5 mm analogový jack, který je jediným vstupem pro tento systém, což je možná maličko škoda. Psaný výkon činí 15 Wattů na kanál do 8 ohm, pracuje ve třídě D.

2019 04 30 TST WRS MM2 4

Protože MM2 jsou primárně koncipovány jako aktivní, používali jsme je tedy právě takto a zdrojem signálu bylo OPPO UDP-205, Apogee Groove nebo Chord Mojo, ale třeba i AVM MP 3.2. Hráli jsme ale i přes Normu Revo IPA-140 či kombinaci Teac NT-503 / Emotiva XPA-DR2. Propojeno bylo kabely Nordost Red Dawn. Srovnávali jsme s klasickými redakčními sestavami - více o nic najdete v pravém sloupci -->.

Mohutná spodní linka v Cohenově "By the rivers dark" ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) byla samozřejmě ve své hloubce i objemu jen naznačená a z MM2 Active nepřichází zvuk, který by bořil hranice fyziky, ale ač je měkký, snaží se svým temnějším laděním v dostatečném objemu načrtnout basové spektrum nad standardy své kategorie. Je to snaživý bas, ale ne nucený, neprovází ho stresující snaha, naopak vyznívá tak nějak celkově v klidu. Jak už bylo řečeno, dominantní charakteristikou je jistá mručivá měkkost a snaha předat co nejvíce váhy - a to se daří, nemálo jistě i díky nějaké té péči, kterou dostalo sladění reprosoustav s elektronikou.

2019 04 30 TST WRS MM2 5

Také ve středním pásmu, když se zaposloucháte od hlasu Amber Rubarth v její "Full Moon in Paris" ("Burmester Selection Vol. 1" | 2017 | InAkustik | INAK 7804), objevíte vřelejší a měkčí ladění, které, ač hlas sám o sobě nemá zase tak mohutné tělo, jak by si zasloužil, ona jemná nadýchanost a nadprůměrná velikost mu propůjčují příjemnou charakteristiku, žádné sykavky, žádná otravnost, všechno plyne kultivovaně a přitom s vkusnou srozumitelností, která si zaslouží zařazení do hi-fi světa.

Cinkot činelů v "Shiny Stockings" v podání Boba Larka a DePaul University Jazz Ensemble ("XLO Test and Burn-In CD" | 1999 | Reference Recordings | RX-1000) také nebyl kdovíjak velký a objemný, nebylo cítit velké tělo, ale zase a opět tu byla ona příjemnost a čitelnost, kde tóny už jsou solidně separované a barvy tak autentické, jak úroveň vstupní třídy hi-fi dovoluje. Agilita je prostě celkově solidní a onen lehce jemnější, klidnější celkový charakter vás neunaví ani při delším poslechu.

2019 04 30 TST WRS MM2 7

MM2 Active jsou pak snaživě dynamické, k čemuž, zdá se, jim opět dopomáhá volba elektroniky, s kterou si měniče sedly (nebo bylo vše vzájemně sladěno). Všemožné bubínky v "Percussion Du Africa" od Dununby ("AUDIO Digital Masters III" | 2010 | STS Digital | 11-10) byly poměrně energické a svižné, byť samozřejmě nějakou skutečnou makrodynamickou působivost tu limituje fyzika. Není to tedy mohutný objem, ale soustředěnost a pevnost jsou lepší, než byste očekávali.

Sborová skladba s byzantskými motivy v podání Cantus ex Corde ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) ukázala, že malé MM2 Active se snaží udržet v reprodukci rozumný pořádek, ale nesnaží se o analytickou, monitorovou rozborku nahrávek, spíše o maximální rozumnou "normálnost" v kombinaci s celkově solidní čitelností - pokud se soustředíte na hudbu jako celek, je všechno rozhodně lepší, než by cenovka napovídala.

2019 04 30 TST WRS MM2 13

Přednes MM2 Active je proporčně rozhodně překvapivě velký, na svou velikost dokážou reprosoustavy nabídnout poměrně velkou zvukovou scénu a poměrně velké nástroje. V "The Dance" Edwarda a Alice Elgerových ("Räumlichkeit und Transparenz" | 2015 | stereoplay) vykouzlily maličké reprosoustavy scénu širokou a přehlednou jako větší, klasické regálovky. Ačkoliv MM2 jsou pojmenované jako minimonitory, nemají takový ten hodně soustředěný, zaostřený a utažený přednes, ale kontrola a přehlednost jsou solidní.

Celkově smělý zvuk má příjemně nekonfliktní styl a lehce měkčí, větší a bohatě působící přednes nenásilně zvládne i rytmickou "Africa" od Toto ("Blu-spec CD - Feel the difference" | 2009 | SONY | SICP 20048-9). Údery dopadají trochu "do měkkého", ale s dobrou razancí, hudba má rytmus a má v sobě jakousi jiskru, není to suché ani obyčejné, ale pěkně vyladěné tak trošku "do hezka".

2019 04 30 TST WRS MM2 11

WRS MM2 Active ctí skutečně své jméno - jejich zvuk je pěkně kulatý a dobře se poslouchá. Je škoda, že se na plochu malého podstavce se zesilovačem nevešla širší konektivita, jediný 3,5 mm konektor je trošku limitující. Na druhou stranu, z tak malé plochy, kterou MM2 Active zabírají, nabízí stěží uvěřitelný objem a proporce zvuku, mají vkusné provedení a hlavně hladký, decentní a příjemně nekonfliktní charakter, který se snadno poslouchá. Do malých místností, do role druhých systémů nebo třeba na stůl představují MM2 Active zajímavý systém, který hraje přes svou rozumnou cenovku a lifetsylové pojetí až nečekaně dobře.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2019 04 30 TST WRS MM2 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Na to, jak jsou MM2 Active maličké (a levné), nabízí překvapivě široký frekvenční rozsah, bez problémů hrají od 100 Hz v plné síle, ale už na 70 Hz zvládnou něco naznačit. Vzhledem k ceně i velikosti jsou to výtečné výsledky. Celkově je také frekvenční odpověď vyrovnaná a prostá jakýchkoliv nectností, snad jen na výškách je přímo v ose cítit trochu více energie. Naopak mimo osu energie hodně rychle ubývá od mety nějakých 5 kHz, což je určitě i v důsledku použití zvukovodu.

2019 04 30 TST WRS MM2 m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Průběh křivky impedance ukazuje na naladění bassreflexu na hodnotu cca 68 Hz, reprosoustavy jsou naprosto spořádaně osmiohmové, nemají žádné známky problematického chování, není tu žádné stopy po rezonancích a MM2 Active budou velmi nekonfliktními společníky pro jakoukoliv elektroniku.

2019 04 30 TST WRS MM2 m3

Waterfall

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 9 990,- - černá, bílá, červená

Kč 11 990,- - bříza

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kompaktní a stylový systém

+ fungují příkladně "rovně"

+ solidní čistota

+ příjemně plný zvuk v dané velikosti

+ snadno se rozehrávají

ZÁPORY

- lepší konektivita by se mohla hodit

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies