2019 04 03 PRF Nordost System Solution 1

"Zahořovací" disky už dnes dávno nejsou takovým hitem, jakým byly dekádu, dvě či tři nazpět. Přesto i dnes vznikají nahrávky, které by se takhle daly označit a nedávno s takovou přišel americký specialista na kabely Nordost, který ho ale nazývá "systémovým řešením" a dvojici kotoučků nabušil mnoha užitečnými tracky a hlavně - přidal k nim rozumného průvodce a tabulku v bookletu, kam si zapíšete přesné koordináty reprosoustav tak, jak je s pomocí disku seřídíte.

Když si domů přinesete nové reprosoustavy (ale vlastně i komponenty), je dobré po zapojení ověřit, že jste všechno zapojili správě. K tomu pomůžou první dva tracky, kterými ověříte, že levý kanál je vlevo a pravý vpravo, stejně jako to, že máte správně zapojenou fázi (to zjistíte poslechem nahrávky ve fázi a mimo fázi v druhém tracku).

Trochu praxe pak bude vyžadovat poslech růžového a bílého šumu v různých variacích, což vám zase pomůže zjistit jak se reprosoustavy chovají ve vaší akustice. Za použití šumových záznamů můžete zjistit třeba i to, zda se levý a pravý kanál chová stejně nebo zda není "roztržené" podání zvukové scény.

2019 04 03 PRF Nordost System Solution 2

Tomu pak napomůžou i další stopy, na nichž jsou zvuky, které se pohybují - shora dolů, obráceně nebo také zleva doprava. Opět je to výtečný test toho, zda je váš systém schopný korektně pracovat s prostorem nahrávek.

Na prvním disku ale najdete také "odmašťovací" stopu - konkrétně smyčku syntetických tónů, které mají z úkol demagnetizovat kompletní audio systém.

Rozhodně nejzajímavější jsou ale špičkově provedené nahrávky, které disk uzavírají. Je tu výjimečně transparentně nahraný kopák, virbl, činel, tympán, elektrická basa a nakonec poněkud syrově a zblízka i piano. Jsou to nahrávky tak dobré, že jen z nich budete mít jasno, zda systém a jeho jednotlivé komponenty hrají realisticky - ostatně už od vydání disku je právě kvůli tomu nedílnou součástí každého redakčního poslechu.

2019 04 03 PRF Nordost System Solution 3

K hodnocení pak pomůže i osm dalších nahrávek, tentokrát dobře vybraných a skvěle nahraných klasických hudebních a pokrývajících většinu hudebních žánrů. Závěrečná Bizetova "Carmen" je tu dokonce i v binaurální podobě, abyste si mohli zkusit schopnosti svých sluchátek.

Druhý disk je pak určený spíše pro nadšence a ty, kteří se rádi ve věcech pitvají - najdete tu totiž plynulý "průlet" frekvenčním spektrem, abyste zjistili, zda sestava hraje ve vaší místnosti všechny frekvence stejně nahlas (a tedy zda sedí do akustiky prostoru - přesněji kde všude budete mít problém), najdete tady i stopu s výhradně nízkofrekvenčními zvuky, stoupajícími o 1 Hz za vteřinu od 20 do 130 Hz - to pomůže s nastavením subwooferů nebo zjištěním toho, kde právě na těchto nejproblematičtějších frekvencích budete mít doma nedostatky.

Dále je tu celkem 67 tracků, z nichž každý obsahuje jeden kmitočet od 18 do 120 Hz, takže můžete zkusit při jeho (trochu otravném) přehrávání hýbat s pozicí reprosoustav a zjišťovat, zda náhodou někde "nehučí" a podobně. Užitečné při tom úplně nejpreciznějším konečném ladění pozice reprosoustav.

2019 04 03 PRF Nordost System Solution 4

Závěrečná stopa je pak plná klasických bzučivě-syčivě-hučivých syntetických zvuků, určených k urychlení "zahoření" systémů.

2019 04 03 PRF Nordost System Solution 5

Dvojice disků od Nordost není žádným esoterickým nástrojem, slibujícím zázraky, ale je to užitečně koncipovaná sada stop se zvuky, které vám pomohou (pravda, s nutností trochy poslechové praxe) skutečně přesně nastavit pozici reprosoustav v reálném prostoru, případně minimálně pomůže identifikovat problematické části frekvenčního spektra, tak jak ho slyšíte ve svém domácím prostředí. A jak známo, prvním krokem k nápravě problému je problém si přiznat - pro kohokoliv, kdo to tak s vyladěním své sestavy myslí vážně je Nordost System Solution Set-up & Tuning Disc užitečnou záležitostí.

Kč 990,-

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies