2019 02 28 TST Bang Olufsen BeoSound Shape 1

Kdo by neznal Bang & Olufsen? Dánská značka je jedním z pionýrů luxusního audia (které ale přes svou výraznou formu rozhodě nerezignuje na technickou stránku věci) - má za sebou historii, táhnoucí se až do roku 1925, kdy ji založil Peter Bang a Svend Olufsen. Dnes firma zaměstnává přes tisícovku lidí a stal se z ní mimořádný pojem ve světě řekněme prémiového domácího ozvučení.

Jedním z nejčerstvějších firemních počinů je systém BeoSound Shape, který pod slupkou moderního nástěnného objektu skrývá kompletní bezdrátový audio systém. Prostě chytré řešení, tak jak je u B&O zvykem.

Základním stavebním kamenem je tu skutečně tvar, jak název napovídá. Jde o hexagonální, mírně plastický (ční do prostoru 11 cm) kus o rozměru cca 32 x 36 cm; jako kdybyste na stěně měli pod úhlem zavěšenou krychli, lehce zapuštěnou do zdi. Krycí látka má 10 základních barevných odstínů.

Ačkoliv základní sada obsahuje 8 těchto jednotek, můžete si snadno nakonfigurovat systém podle vlastní potřeby - modularita je prakticky neomezená a jen plocha vaší zdi (či kreativity) je limitujícím faktorem.

2019 02 28 TST Bang Olufsen BeoSound Shape 2

Krom aktivních prvků má BeoSound Shape také prvky pasivní - konkrétně tlumící panely, které na povrchu nerozpoznáte od těch aktivních, ale které pomohou upravit akustiku místnosti, aby Shape mohl zahrát na maximum svých možností a přitom nepřišel o svou stylovost.

Základem BeoSound Shape je vždy centrální jednotka, která přijímá povely, signál a distribuuje je mezi připojené pole reproduktorů, stejně jako řídí spojení s ostatními produkty značky v multiroom ekosystému, umožňujícím komfortní ozvučení celého domu nebo bytu.

Vraťme se ale zpět k funkcím, které se mohou skrývat za jednotlivými hexagony - buď jde o onu centrální jednotku, o reproduktor, o onen pasivní akustický panel nebo o zesilovač. Skvělou výhodou je to, že jednotlivé jednotky můžete poskládat do naprosto libovolného tvaru a v budoucnu třeba dle chuti přeskládat. Mezním limitem je 44 reproduktorů a 11 zesilovačů (každý má výkon 8x 80 Wattů ve třídě D a lze na něj "pověsit" až 4 reproduktory), jinak je skladba plně na vás a pasivních akustických panelů lze připojit nekonečně.

2019 02 28 TST Bang Olufsen BeoSound Shape 3

Základní modul Core je vybaven optickým vstupem, ale primární je tu Wi-Fi a Bluetooth rozhraní. Užijete si streamování přes Chromecast, přes Airplay, po DLNA, ze Spotify Connect a to vše přes firemní aplikaci či dálkové ovládání Essence, systém zvládne rozlišení až 24 bit / 192 kHz a vlastně všechny běžné souborové formáty od MP3, přes WAV až po FLAC.

Systém BeoSound Shape jsme poslouchali v pražském showroomu Voix v jeho základní konfiguraci, v jen málo zatlumeném prostoru vstupní haly a to zblízka i ze vzdálenosti nějakých 10 metrů daleko mimo osu optimální pro jakékoliv běžné řešení. BeoSound Shape jsme poslouchali v minimální použitelné konfiguraci - centrální jednotka, dva reproduktory, zesilovač a dva tlumící panely.

Základní charakteristikou BeoSound Shape je to, že je třeba ho poslouchat s mírným odstupem - řekněme, že dva metry a více jsou právě tak akorát. Pak ale funguje klidně i absolutně mimo osu (ve Voix třeba pod galerií) a vyvážení zvuku je kupodivu neměnné. Dává vám to tak volnost pohybovat se po prostoru bez omezení.

2019 02 28 TST Bang Olufsen BeoSound Shape 4

Když na to přijde, i ze svou reproduktorů se díky vyladění podařilo systému BeoSound Shape nabídnout celkem hutný bas, citelný i z velké dálky. Je to takový ten napružený, energický, efektní bas, který se umí prosadit, byť nemá velké tělo, které by prostor rozvibrovalo. Ale i kontrabas Avishai Cohena v "Nu Nu" už dokážete rozpoznat, vnímáte, že to je velký nástroj. Není to žádná audiofilie s jemným nastiňováním kontur a barev nástrojů, ale schválně rozmáchlý, výrazný bas, který se o sobě nebojí dát vědět.

I střední pásmo si dává záležet na tom, aby zvuk působil živě, energicky a měl tah na branku, plnost a důraznost. Ani čistota patrná u vokálů The Singers Unlimited ve "Sweet Georgia Brown" ale vůbec nebyla špatná - na lifestyle systém (byť s mimořádnou cenou) to bylo dokonce dobré, opět bez problémů srozumitelné a "nezvadlé" i na vzdálenost přes 10 metrů. Čitelnost vokálů pak netrpí ani při poslechu z úhlů, přesně podle toho, co si podobný koncept žádá - kdo zainvestuje do takovéhoto systému, nebude chtít (a naštěstí zjevně ani muset) řešit, odkud hudba přichází.

2019 02 28 TST Bang Olufsen BeoSound Shape 6

Vyladění systému BeoSound Shape kupodivu udrží i křehký cinkot vibrafonu v "Children´s Song" Garyho Burtona čitelný a znělý přes celou místnosti, aniž by to ale znamenalo, že v oné minimální rozumné dvoumetrové poslechové vzdálenosti bude příliš tlačit na pilu a bude ostrý - to snad jen s uchem opravdu blízko cítíte, že je trochu moc akční. Hlavní je ale i na nejvyšších frekvencích energie, pevnost a jadrnost.

Trochu "našlápnutý" charakter BeoSound Shape pak ideálně funguje s moderní hudbou a ani hodně nahlas hraná elektronika "Eden" od Stéphana Pompaugnaca ho nezaskočí. Na to, jak malé průměry reproduktory mají, dokážou naplnit i velkou místnost až překvapivým objemem energie. Je tu cítit optimalizace zpracování signálu, výsledkem je ale šlapající a dýchající drajv.

2019 02 28 TST Bang Olufsen BeoSound Shape 7

Snad jen na prostoru nahrávek, jako je "Ruby, My Dear" Thelonia Monka a Johna Coltranea, je cítit, že BeoSound Shape není stereo systém a není určeny k holografickému podání scény, ale mnohem spíše k zaplnění prostoru hudbou rovnoměrným způsobem. Cítíte totiž, že hudba vytéká z jediného bodu v prostoru - možná použití třeba deseti reproduktorů v širším poli by mohlo pomoci tento dojem zmírnit.

U BeoSound Shape je jedno, jakou hudbu si zrovna budete chtít pustit - vždy vyzní neútočně, ale přesto pevně, energicky a důrazně. Ani divočejší a pěkně nahlas zahraná "Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)" od Aurory vás nevytahá za uši, ale zůstává aktivní a živá. Je to přesně ten charakter, který možná je zdůrazněný, možná je "zakulacený" a možná hraje prostě po svém, ale baví a nepřiměje vás za žádných okolností cítit se otráveně.

2019 02 28 TST Bang Olufsen BeoSound Shape 8

V Bang & Olufsen vždycky věděli, jak své výrobky naladit, aby jejich zvuk oslovil širokou veřejnost a přitom ani náročnější posluchač necítil krom jisté efektnosti a příjemnosti žádné odrazující charakteristiky. Navíc vždy dokázali jít vlastní cestou a nabízet vizuálně prémiové produkty - a třeba s BeoSound Shape definují svou vlastní kategorii lifestylového ozvučení. Krom toho, že i cenovka tohoto řešení je mimořádně smělá, nabízí hodně zajímavý způsob designového ozvučení domácnosti nebo jakéhokoliv jiného prostoru - ať už máte malý pokoj či stometrovou halu, ve vhodně dimenzované konfiguraci bude BeoSound Shape vypadat jako designový doplněk na úrovni a přitom nabídne zvuk, který baví, který má energii a který se vyrovná jakémukoliv jinému bezdrátovému lifestyle systému. A čím větší konfiguraci zvolíte, tím lepší to bude. Za podobné peníze lze bez diskuse mít audiofilštější, dynamičtější nebo detailnější systém, ale schopnost ohromit hudbou a schopností zaplnit prostor je BeoSound Shape skutečně působivě dobrý, což je to, co je pro cílovou skupinu uživatelů stěžejní.

Kč 106 000,- - základní set 8 jednotek

 

Kč 39 990,- - zesilovač

Kč 20 990,- - základní jednotka

Kč 12 990,- - reproduktor

Kč 1 990,- - tlumící panel

Kč 3 990,- - krycí mřížka od Kvadrat

Kč 1 990,- - základní krycí mřížka

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výtečný nápad s možností řetězení

+ schopnost zahrát potichu i nahlas, v malém i velkém prostoru

+ celkem plný bas

+ živý přednes bez pocitu směrovosti

ZÁPORY

- cena je opravdu hodně smělá

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: VOIX | www.voix.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies