2019 01 31 TST Denon DP 450USB 1

Nejznámější jména na trhu gramofonů asi každý snadno vyjmenuje z paměti a tak nějak dost možná bude předpokládat, že jsou to i ta nejprodávanější. Že mezi nejprodávanějšími pěti značkami je ale i Denon, to už možná trochu překvapující je, protože japonská značka je mnohem známější pro svou elektroniku. Na druhou stranu, třeba firemní přenosky mají pověst výtečnou. Nejnovějším přírůstkem do nabídky v analogovém segmentu je gramofon Denon DP-450USB (který je identický s modelem DP-400, vyjma USB výstupu pro ty, kteří chtějí digitalizovat své vinyly).

Na rozdíl od nižších, víceméně plnoautomatických modelů pro nenáročné poslouchání vinylů, má DP-450USB ambice oslovit i hi-fi svět. Je to vidět i na samotné podobě gramofonu, který je v dané ceně opravdu pěkný - šasi z MDF má půdorys 41,4 x 34,2 cm (a výšku 13,2 cm) a je lakované do černé barvy a posazené na čtyřech značně naddimenzovaných nožkách. 5,8 kg hmotnosti má na svědomí hlavně integrovaný motor a vůbec vší elektronika.

Atypický je protiprachový kryt, tvarovaný a vybavený stojánkem, takže si ho můžete při poslouchání posadit vedle gramofonu a elegantně o něj opřít obal svého vinylu, k čemuž je koncipovaný.

2019 01 31 TST Denon DP 450USB 2

Na tenké čelní stěně základny je USB port a vedle něj dvě tlačítka - jejich pomocí můžete na flashku uložit záznam vinylu buď v MP3 nebo ve WAV.

V levém dolním rohu při pohledu shora se nachází otočný volič otáček - můžete si zvolit 33, 45 nebo i 78 otáček za minutu a vyhovět tak v zásadě jakémukoliv vinylu. Samotný talíř je nízký a jednoduchý, poháněný motorkem uloženým pod ním přes klasický řemínek, přičemž na horní straně je tlustá gumová podložka.

2019 01 31 TST Denon DP 450USB 3

Raménko působí důstojně, má esíčkový tvar a na konci je klasická hlavička s předem osazenou MM přenosku CN-6518. S tím se pojí i to, že nastavení gramofonu je mimořádně jednoduché.

Na zadní straně je k vidění centrálně vsazený panel, na němž krom samozřejmé dvojice cinchových konektorů se zemnícím kolíkem najdete i napájecí zásuvku pro 12 V spínaný zdroj. Je tu ještě dvoupolohové šoupátko, kterým můžete zapnout ekvalizaci, takže pokud chcete maximální jednoduchost, nemusíte se trápit s phono předzesilovačem a na výstupu dostanete linkovou úroveň. Poslední tlačítko slouží k aktivaci funkce Auto Stop, která zastaví otáčení talíře na konci desky, abyste si neušoupali hrot, pokud na gramofon pozapomenete.

2019 01 31 TST Denon DP 450USB 4

Gramofon DP-450USB je - zcela bez hanlivosti - koncipován jako masová záležitost, proto ani výrobce neuvádí příliš mnoho parametrů. Snad jen odstup signálu a šumu na úrovni 65 dB by mohl být vypovídající - je to totiž parametr v zásadě standardní s ohledem na konkurenci.

Poslech Denon DP-450USB probíhal v poslechové místnosti dovozce, kde byl gramofon primárně připojen k systému Denon PMA-800NE a Polk Audio Signature S60e, S55e a S20e nebo Bowers&Wilkins 603 a Bowers&Wilkins 606. Propojeno bylo kabely InAkustik. Alternativně jsme měli k dispozici gramofon McIntosh MT10 a MT2 a systém McIntosh C52 / McIntosh MC1.25KW.

2019 01 31 TST Denon DP 450USB 5

Basová linka v "Tricycle" od Flim & The BB´s měla takový ten pro Denon charakteristický měkký, bohatý a lehce vřelejší charakter, který si můžete spojit jak se značkou jako takovou, tak s tím, jak si mnozí představují "klasický vinylový zvuk". Nemáte pocit, že gramofon vydává nějaký hutný, opravdu hluboký bas, ten se spíše tak uvolněně houpe a pruží, aniž by sklouzl od férové čistoty. Je to prostě příjemně nastavený bas, klidný a dobrý co do objemu i co do pocitu plnosti.

Hlas Kari Bremnes v "Gåte Ved Gåte" zněl také takovým tím "hezky analogovým" způsobem, sytý, bohatý a měkký. Nebyl tak úplně vytažený do popředí hudební scény, ale čitelnost byla rozumná, zejména při použití externího phono předzesilovače je artikulace a srozumitelnost prostě dobrá. Není tu snaha o žádnou cílenou analytičnost, ale hlavně o celkovou příjemnost.

2019 01 31 TST Denon DP 450USB 6

Cinkot nejvyšších tónů činelů ve "What Am I Here For?" tria Drummond, Jones, Higgins byl decentní, opět bez důrazu na analytické rozkreslení šumění na jednotlivá ťuknutí paličky do činelu, ale přesto s už zřetelnou strukturou jednotlivých tónů. Byl to zvuk lehký, spíše decentně jemný, než výrazně znělý a opět hlavně příjemně uvolněný. Právě tady by ale možná špetka jiskry a znělosti navrch slušela.

Dynamicky se gramofon v "Just for you" od The Blazers také drží ve spořádaných standardech dané cenové kategorie. Není tu snaha o nějaký dravý, mohutný zvuk, spíše jde o uvolněnost, plynulost a houpavě lehký celek, který není plochý, ale ani nijak dramaticky netlačí na pilu. Opět jde hlavně o to dosáhnout "komfortního" a dlouhodobě příjemného zvuku.

2019 01 31 TST Denon DP 450USB 11

Jak už bylo řečeno, DP-450USB se nesnaží o nějakou analytickou reprodukci, to se ukázalo i v "Save Your Love For Me" Melissy Morgan. Měkký a vřelý zvukový celek ale není nějaký spletitá zvuková hromada, je to snad jen lehounce opatrnější, kulatější podání, v němž se ale vyznáte - zpěv i nástroje jsou dostatečně samostatné, zpěvačce je rozumět a vůbec to prostě splňuje očekávanou úroveň běžného hi-fi.

V "Exactly Like You" The Ray Brown Trio byla pěkně načrtnutá hudební scéna s fajnovým pravolevým rozčleněním nástrojů, byl to takový celkově spíše snaživě větší, nadýchanější zvuk, s pocitem hutné mohutnost, ale přesto solidně přehledný. Žádný hologram, ale ani už žádný plochý chumel.

2019 01 31 TST Denon DP 450USB 9

Příjemná "Belle of the Ball" Eliza Gilkyson byla velmi "analogová" - tedy taková, jakou byste čekali od gramofonu; vřelá, měkká, pocitově barevná a klidná, naprosto nekonfliktní a jaksi jemná. Oceníte plynulost, s jakou hudební zážitek nenásilně proplouvá prostorem, netlačí na pilu a nechává vás relaxovat přesně podle všeobecně vžitých představ o tom, jaký má gramofon být.

Tak, jak se doposud Denon snažil nabídnout hlavně gramofony finančně dostupné a technologicky, designově i zvukově tomu poplatné, tak zkusil v modelu DP-450USB (a v obdobném, jen možnosti digitalizace prostém, ale mile levnějším modelu DP-400) nabídnout plnohodnotné hi-fi kvality v moderním šik balení a ono se to povedlo. Gramofon není žádný opatrný malý kousek, je ho realtivně kus, je pěkný a moderní a zejména jeho mírně nepraktický protiprachový kryt z něj činí i designově poměrně originální kousek. Celkově má pak takový milý, nekonfliktní, bohatý, klidný, vřelý, jemný a přesto všechno férově čitelný zvuk, který dostává hi-fi nárokům a může směle stát po boku jakémukoliv obdobně drahému konkurentovi. A navíc nabízí vestavěné phono decentní úrovně, pokud třeba nechcete mít v systému další krabičku s dalšími kabely. DP-450USB je rozhodně férová nabídka...

Kč 15 990,- - DP-450USB

Kč 12 990,- - DP-400 (verze bez USB)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ nekonfliktní celkový zvuk

+ pěkný design a zpracování

+ vkusná RIAA ekvalizace, pokud nechcete externí phono

+ snadné ovládání

ZÁPORY

- snad jen trochu moc "moderní" kryt

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies