2018 12 13 TST Rega Planar 1 Plus 1

Tak jako mnoho jiných etablovaných značek, i britská Rega (podle Tony RElpha a Roye GAndyho) v roce 1972 přišla na svět tak trochu ze zoufalství a nespokojenosti - zde konkrétně z nespokojenosti s kvalitou tehdy dostupných gramofonů, jejichž servisem a prodejem se Gandy zabýval. A tak po večerech začaly vznikat gramofony značky Rega, které sestavoval Gandy se svou matkou doma v kuchyni. Od té doby firma ušla dlouhou cestu - nejlépe to demonstruje třeba verze Plus základního modelu Planar 1.

Planar 1 patří k pěkně udělaným a přesto velmi dostupným gramofonům, je to moderní, jednoduchý přístroj. Přidejte Plus na konec a získáte verzi, do které Rega zabudovala přímo pod raménko obvody přenoskového předzesilovače Fono Mini (zbavené ale USB výstupu), což by mělo přinést nejen zlepšení komfortu (nemusíte řešit kabely, další krabičku, další napájení...), ale snad prý i zvukové (dlouhý a v této třídě jistě ne úplně dokonale stíněný signálový kabel může na cestě do externího předzesilovače nachytat rušení atd.). Pointou ale je, že Planar 1 Plus zůstává dostupným a elegantním řešením.

Bezmála čtyři a půl kilogramu vážící gramofon je takovým tím archetypálním moderním strojem - šasi má šířku 44,7 cm, hloubku 36 cm a výšku 11,7 cm (včetně zavřeného akrylového protiprachového krytu), je to vlastně jednoduše střižená obdélníková deska z MDF v pěkném černém nebo bílém laku. Talíř je klasický, stejně jako raménko - navíc absence viditelného řemínku a motoru podtrhuje moderní jednoduchost gramofonu. S ohledem právě na to je řešeno ale třeba i spínání a napájení - všechno je schováno pod základní deskou, spínání vpředu ve formě kolébkového přepínače, napájení v boxu vzadu pod raménkem, kde se nachází i už zmíněný phono předzesilovač a výstupních cinche.

2018 12 13 TST Rega Planar 1 Plus 2

Pohon talíře s tloušťkou 2,3 cm z umělých materiálů je řešen klasicky přes subtalíř a to plochým řemenem - 24V motor je úplně ponořený do těla gramofonu a nezdá se, že by s ohledem na třídu přenášel do jeho těla nějaké zásadnější vibrace.

Rameno RB110 pak nemůže být klasičtější - rovná kovová trubička má spouštění s olejovým tlumením a na konci bytelnou hlavičku pro přenosku. Výrobce osazuje model Rega Carbon, tedy jednoduchou, ale bezproblémovou a ceně odpovídající MM přenosku.

Co je pak pro zájemce o takovýto gramofon zásadní, to je jistě informace, že do minuty po vybalení z krabice můžete hrát - všechno je kde má být a tak jak má být.

2018 12 13 TST Rega Planar 1 Plus 3

Gramofon Planar 1 Plus jsme zkoušeli v rámci našich standardních redakčních sestav - hrál s Norma Revo IPA-140 a Harbeth Monitor 30, hrál s Grandinote Shinai a stejnými reprosoustavami, hrál také s Cambridge CXA80 a Fischer&Fischer SN-70 se stejným zesilovačem, řídícím koncový stupeň Emotiva XPA-DR2 a reprosoustavy KEF LS50. Srovnávali jsme s VPI Scout (více o osazení v pravém sloupci -->) a phono předzesilovači Pro-Ject Phono Box nebo Grandinote Celio.

Basová linka v "Heavy Duty Judy" Pierrejean Gauchera ("Zappe Zappa" | 1997 | Zappo Records | ZR001) byla slušně pevná, byť objemově spíše tak akorát a je cítit, že zvuk je vyladěný spíše k přesnosti než k objemnosti a takové té "analogové" bohatosti. Je to snad až maličko sušší zvuk, zato ale s ohledem na cenu velmi dobře čitelný a konkrétní, dokonce i razantní. Není to bas, který možná velká část zájemců o takhle dostupné řešení očekává, nemá takovou tu vřelou měkkost, ale není to ani nějak technicistní reprodukce - spíše až překvapivě přirozená, jak to limity dané kategorie jen umožňují.

2018 12 13 TST Rega Planar 1 Plus 4

I přes skromnější objem byl výrazný a slušně jasný i hlas zpěvačky LP v "Muddy Waters" ("Lost on you" | 2017 | Vagrant | 538284881). Zvuk je možná maličko jednodušší, ale slušně konkrétní a slušně srozumitelný. Ačkoliv byste možná uvítali trochu plnější podání, trochu toho "hezkého analogového zkreslení", je to usměrněný a umravněný přednes s přesvědčivou vyrovnaností a hlasem posazeným pěkně kupředu.

Vlastně velmi příjemně čisté jsou pak i výšky - třeba jemný ševel činelů v "People Ain´t No Good" Nicka Cavea ("Live from KCRW" | 2013 | Kobalt | BS006V) byl dobře čitelný. Opět je tu cítit, že na poměry gramofonového světa a této třídy obzvláště je zvuk tenčí, méně objemný a méně "hezký", než je zvykem, ale zase je zřetelnější a jaksi klidnější, přesnější, lépe artikulovaný a díky tomu i pocitově solidně detailní.

2018 12 13 TST Rega Planar 1 Plus 6

Ona jistá přímočarost zvukového podání funguje i co do energie - byť nebyla "Modul 29_14" Nik Bärtsch´s Mobile ("Continuum" | 2016 | ECM | 476 4790) nijak zvlášť velká nebo tučná, byl to zvuk jasný, svižný a v dané třídě solidně důrazný a velmi pěkně kontrolovaný. Není tu ohromující makrodynamika, ale už slušně živý tedy celkový přednes rozhodně je.

Ta celková spořádanost - velmi dobrá zejména s ohledem na pořizovací cenu i to, že jde o gramofon - má pak vliv rozhodně i na čitelnost a pocit čistoty reprodukce. Třeba Gilmourova "Take a breath" ("On an island" | 2006 | Parlophone | 0946 3 55695 1 3) byla prostě pěkně přehledná, samozřejmě to není analytický přednes, který by rozkryl i ty nejzazší vrstvy informací, ale nástrojové linky mají své místo, reprodukce není velká koule, ale naopak už dobře čitelný soulad jednotlivostí a je to navíc reprodukce prostá nějakých efektů, je "rovná" a nepřehnaná.

2018 12 13 TST Rega Planar 1 Plus 11

Celkově o něco proporčně i objemově menší zvuk (ale zase přesnější, než je zvykem) byl cítit i v "Blanc" Sylvaina Chauveaua ("Nocturne Impalpable" | 2014 | Minority Records | MIN33). Scéna byla solidně rozprostřená do šířky a v pravolevém směru přehledná a hlavně slušně pevná, takže náhled na klavír byl v kontextu třídy velmi dobrý, "nerozmazaný".

Rega Planar 1 Plus funguje právě tak, jak by asi měl solidní a přitom dobře zaplatitelný hi-fi gramofon fungovat, navíc to spojuje s velmi pěkným vzhledem, dobrým zpracováním a integrovaným, byť bohužel nevypnutelným phono předzesilovačem, který zjevně patří k tomu lepšímu, co je v dostupné kategorii k dispozici. Pokud ale hledáte maximálně komfortní cestu k přehrávání vinylů v hi-fi kvalitě, pokud dáte na estetickou stránku věci a pokud neplánujete svůj analogový řetězec v budoucnu vylepšovat po malých krocích (protože třeba i výměna přenosky je tu přeci jen trochu omezená), pak je Planar 1 Plus finančně atraktivním, na pohled pěkným a vyrovnaně, všestranně funkčním řešením, které vám otevře svět analogu se zvukem bez pozlátka a efektů. Za obdobnou cenu jen stěží najdete lepší...

Kč 11 490,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi pěkný design i zpracování

+ snadno použitelné

+ phono v dané kategorii nabízí čistý zvuk

+ velmi dobrá cena za takto celkově provedený gramofon

ZÁPORY

- zvuk by mohl být o něco plnější a bohatší

- nemožnost vypnout integrované phono (byť to v dané ceně není úplně relevantní)

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AV Integra | www.avintegra.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies