2018 10 24 TST Atoll IN200 CD200 1

Jméno Atoll Electronique možná nepatří mezi "zlatý fond" hi-fi, ale s historií sahající do roku 1997 už to není rozhodně žádná začínající společnost. Společnost založili bratři Dubreuilové s touhou nabídnout high-endové kvality těm, kteří nemají neomezený rozpočet. Dodnes Atoll sídlí v Normandii nepříliš daleko od kouzelného Mont-Saint-Michel. Jedním z novějších přírůstků do jejich nabídky jsou přístroje série 200, konkrétně integrovaný zesilovač IN200 Signature a CD přehrávač CD200 Signature.

Atoll CD200 Signature

Kdo se setkal s některými z raných produktů firmy Atoll, ten asi zaznamenal poměrně originální a ne pro každého snadno stravitelnou estetiku, kterou tito Francouzi svým produktům vtiskli. Řada 200, zdá se, je podstatně umírněnější a chce se říct asi i vyzrálejší - co ale ubylo na extravaganci, to přibylo na kvalitě výroby.

Při prvním pohledu může standardní komponentový rozměr (44 x 28 x 9 cm) i tvary CD200 Signature působit ordinérně - dotkněte se ale mimořádně tlustého čelního panelu nebo vezměte osm kilo hmoty do rukou a ucítíte, že si někdo dal práci a konstrukci šasi rozhodně neošidil.

2018 10 24 TST Atoll IN200 CD200 2

Čelním panelem se táhne zajímavě působící a vlevo se zdvíhající prolis, dvířka mechaniky čtoucí výhradě klasická CD jsou uložena uprostřed a nahoře, pod nimi je hezky čitelný, byť malý OLED displej. Šestice nevelkých tlačítek rozložených po trojicích na okrajích čelního panelu pak podtrhuje celkově šarmantní vzhled přehrávače.

Pohled zezadu je tak trochu strohý a tamní plech je snad to jediné, co na Atollu nevypadá zrovna dvakrát úchvatně. Není tu koneckonců ani nic moc zajímavého ke koukání - napájecí zásuvka má spínací kolébku, v levé části je sada výstupů, kde běžný pár analogových cinchů doplňuje jeden koaxiální a jeden optický digitální výstup.

Jako příplatkovou výbavu ale umí výrobce nabídnout modul, na němž budou ještě tři digitální vstupy - optiku a koax tam doplňuje ještě USB port pro spojení s počítačem.

2018 10 24 TST Atoll IN200 CD200 3

Uvnitř je pak návrh mimořádně poctivý, minimálně s ohledem na tuto cenovou hladinu. Najdete tu hned dva transformátory, malý toroid slouží pro audio obvody a druhý 30VA transformátor digitální části. Lineární napájecí zdroj následuje celkem sedm napájecích zdrojů, jeden konkrétní je určen výhradně pro napájení čipu D/A převodníku. Filtrační kondenzátory mají celkovou kapacitu 17 000 uF.

Pro zpracování digitálního signálu je použitý Burr Brown PCM1792, který podporuje rozlišení až 24 bit / 192 kHz a pracuje s osminásobným převzorkováním vstupního signálu.

Převod proudu a napětí obstarává řešení postavené na bipolárních tranzistorech, obvody jsou pak poctivě symetrické a na výstupní části najdete diskrétní komponenty pracující v čisté třídě A.

2018 10 24 TST Atoll IN200 CD200 4

Výsledkem takovéhoto přístupu jsou minimálně na papíře působivé parametry. Zejména odstup signálu a šumu na úrovni 129 dB je něco, co se příliš často nevidí. Ale ani zkreslení pod úrovní 0,002% na 1 kHz není k zahození.

Atoll IN200 Signature

Integrovaný zesilovač IN200 Signature ctí estetický styl popisovaného přehrávače, sdílí s ním i kvalitu výroby - při zcela identických rozměrech máte při jeho přemisťování pocit, že musí vážit víc než přiznávaných 12 kg.

Čelní panel je pak velmi jednoduchý a přitom příjemně elegantní nějakým šikovným optickým trikem - snad za to může praktická absence ostrých úhlů a celková organičnost, kdo ví. Středem všeho je opět pěkně čitelný OLED displej s decentně modrobílým odstínem znaků, po stranách ho rámují dva masivní kovové "bochánky" bez popisků, které ale slouží jednak ke spuštění zesilovače (stiskem), jednak k regulaci hlasitosti nebo výběru vstupů, ale také ke všem ostatním nastavením, pokud byste nechtěli brát do ruky dálkové ovládání. Je tu také 6,3 mm výstup na sluchátka.

2018 10 24 TST Atoll IN200 CD200 5

Zadní strana je opět poněkud jednodušeji vyvedená, ale dobře zorganizovaná. Po krajích jsou slušné, ale opět spíše účelné reproterminály, na každém kanálu jeden pár. Vprostřed je pak sada analogových cinchových vstupů a výstupů. Je tu pět linkových vstupů, jeden z nich provázený linkovým výstupem, je tu konektor by-pass pro zapojení do systémů domácího kina a je tu dokonce dvojice setů regulovaného pre-out výstupu, takže můžete připojit koncové stupně, subwoofery, prostě co hrdlo ráčí. Trochu stranou všeobecné pozornosti se v jednom z rohů skrývá 3,5 mm jack 12 V spouště.

V horní části je pak prostor pro příplatkový modul digitálního rozhraní - dva koaxiální a dva optické vstupy jsou doplněné o USB typu B s podporou PCM 24 / 192 a DSD128. Jde o klasické XMOS rozhraní s vlastním softwarem od Atoll. Použitý je tu čip AKM AK4490.

Působivý je ale rozhodně vnitřek zesilovače. Je tu hned dvojice masivních 670 VA toroidů a už od pohledu působí rozložení komponentů téměř jako dual mono, vše je navržené se zjevnou péčí. Opět jsou tu oddělené napájecí zdroje pro analogové obvody a displej, třeba filtrační kondenzátory jsou pak specificky navržené přímo pro Atoll a mají souhrnnou kapacitu 62 000 uF.

2018 10 24 TST Atoll IN200 CD200 6

Onen "dual mono" pocit podporuje i řešení hlasitosti - ačkoliv zesilovač reaguje na otáčení jednoho prvku, každý kanál má vlastní dedikovaný systém.

Minimálně u výstupních obvodů výrobce udává plnou symetričnost a opět konstrukci s použitím pouze diskrétních součástek. O výkon se starají dva páry MOS-FET tranzistorů na každém kanálu, použité jsou tu kondenzátory Mundorf MKP. Výrobce udává frekvenční rozsah obvodů 5 - 100 000 Hz a odstup signálu a šumu přes 100 dB.

Když hovoříme o výstupním výkonu, ten je velmi poctivých 120 Wattů / 8 ohm ve třídě A/B, respektive 200 Wattů do 4 ohm.

2018 10 24 TST Atoll IN200 CD200 7

Oba přístroje nám dávaly smysl jako ideální set, proto jsme je posuzovali právě tak v ostravském Studiu Špalíček, kde jim společnost dělal ještě streamer Atoll SDA200, případně celá řada dalších komponentů vyšších i nižších cenových hladin od značek McIntosh, Gato Audio, Rotel nebo třeba NAD. Poslouchalo se přes signálovou, napájecí a reproduktorovou kabeláž Cardas a AudioAr a to na reprosoustavách GoldenEar, zejména pak Triton Five a Triton Three, ale třeba ia na Bowers&Wilkins 702 S2.

Bytelnost komponentů jako kdyby se projevovala i v jejich zvukovém projevu - zejména, jsou-li spojeny jako set, protože je jednoduše cítit, že IN200 nejlépe funguje právě s CD200, všechno do sebe optimálně zapadne a to můžete jako alternativní partnery volit klidně i dražší komponenty. Pak budete dost možná i příjemně překvapeni, jak důstojně si sestava poradí třeba s nezaměnitelnou basovou linkou v úvodu "Pink Panter Theme" se saxofonistou Plasem Johnsonem ("Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134). Hluboké tóny jsou tučné, silné, ale přitom bohaté co do barev a vřelé až na hraně světa elektronek. Bas je obsažný, je ho spousta, je šťavnatý, kulatý a dobře čitelný, v dané cenové třídě je to výtečně sebejisté a až neočekávaně prosté jakékoliv nervozity či napnutosti.

2018 10 24 TST Atoll IN200 CD200 8

Také ve středním pásmu, zejména pak kolem vokálů, je projev Atoll hodně bohatý, hodně velký a hodně sebejistě vedený. Hlasy Anguse a Julie Stonových v "I´m Not Yours" ("Groove Into Bits Vol. 2" | 2014 | STS Digital | STS-6111132) byly vřelé, krásně a laskavě vysazené před vším děním a i když to není zrovna jemný zvuk, je barevný a uvolněný, už slušně detailní a jaksi fyzický, s tělem a mocností, která přesto nepřekrývá křehkost ženského partu.

Ani v nejvyšším pásmu není charakter Atoll nijak upejpavý, cinkání a chřestění perkusí v "The Drum Shop" ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) byl objemné, opravdu výrazně energické, i tenké a svižné zazvonění pronikne bez problémů kupředu a není to žádný lehounký, éterický cink, spíše jasný, znělý, "bytelný" tón, který se nebojí zaznít, ale ani netahá za uši - přestože je totiž výšek dost, jsou dostatečně hladké, aby se ani ve vyšších hlasitostech nepřehouply do břitkosti.

2018 10 24 TST Atoll IN200 CD200 10

Jak ctěný čtenář už zajisté pochopil, tak set dvoustovkových Atoll má sílu a tah na branku - třeba dynamicky náročné výbuchy v "Gun Battle" Aarona Coplanda ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) mají až americky rozmáchlou mohutnost, jsou bujaré a mají váhu; trochu temnější, odspodu hutné vyvážení působí energicky, zesilovač ani přehrávač se nijak neomezují a snaží se hrát sytým způsobem po všech stránkách. Dynamika není taková, že by vysypala tabulky z okenních rámů, ale síla, důraz a důstojnost přesahuje (a to celkem výrazně) standard čtyřicetitisícového světa.

Pokud by se dal charakter Atoll IN200 Signature v kombinaci s CD200 Signature nějak jednoslovně vystihnout, tak by to bylo už zmíněné slovo "bujarý" - není to ale nějaké utržení se z řetězu, naopak ve čtyřicetitisícové sféře jsou oba komponenty důstojně spořádané a organizované. V "Don´t cry it´s only rhythm" od Grace Jones ("Extended Dynamic Experience 1" | 2015 | STS Digital | STS-6111143) byl cinkot činelu krásně jasný, robustní bas zase zvučně mohutný a už opravdu solidně propracovaný a ačkoliv tóny nemají extrémní dozvuk nebo analyticky zaostřené i ty nejposlednější nuance, všechno do sebe zapadá bez problémů, beze švů a bez násilí, je to organický, čistý, pevně vystavěný přednes, který předestírá celkový obrázek a dá vám vlastně velmi důstojný náhled do nahrávky.

2018 10 24 TST Atoll IN200 CD200 21

Také prostor v "Thus saith my Cloris brite" Johna Wibyeho (Renaissance Ensemble | "The Absolute Sound Reference Vol. 3" | 2017 | STS Digital | STS-6111164) nebyl trojrozměrnou extází, ale vlastně nemůžete tomu hutnému, spojitému a konkrétnímu celku mnoho vytknout - je tu jistota v pravolevém směru, je tu prostor mezi nástroji, jsou tu řádné proporce instrumentů, je tu vlastně všechno kultivovaně pospojované, souvislé a přehledné, netlačí se to zbytečně kupředu a přesto je cítit, že hudba tu je a že se rozlévá kolem.

Co ale Atoll umí dozajista nejlépe, to je překlenout takovou tu lehce opatrnou techničnost, s jejíž stopou se setkáte v obdobné cenové hladině prakticky všude tam, kde se hraje na realističnost. Ne že by snad set Atoll třeba na "Vuolgge Mu Mielde Bassivarrái" Mari Boine ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) hrál nějak přebarveně nebo nerealisticky - spíše jde o to, že se nebojí barev, nebojí se vášně a nebojí se energie, což spolu s celkovou hutností a fyzičností přednesu s tahem na bránu takříkajíc pěkně od podlahy vytváří kombinaci sice specifickou, leč mimořádně harmonickou. Hudba zaplňuje místnost snadno a plnokrevně, elektronika umí vystihnout ten až hypnotizující rytmus a servírovat tón za tónem s tak harmonickou živostí, že vám dokáže rozbušit srdce.

2018 10 24 TST Atoll IN200 CD200 20

Integrovaný zesilovač Atoll IN200 Signature a přehrávač disků Atoll CD200 Signature jsou svébytné, ale vášnivě muzikální komponenty. Garantujeme, že vás překvapí jejich poctivé zpracování a hlavně výsledný zvuk, který si na nic nehraje a nabízí poctivou porci muziky - sice možná bez filigránských detailů a audiofilských jemnůstek, ale zato od srdce, s barvami, zátahem, důrazem, plností a vášní. Působivé pak je, že této kombinaci vlastně nikdy a nikde nedochází dech, ať už potichu nebo nahlas, ať už s malými nebo velkými reprosoustavami a pokud hledáte nějakou elektroniku kategorie do 100 000,- Kč, tohle je set, jemuž byste měli věnovat velkou pozornost.

Kč 41 590,- - IN200 Signature

Kč 41 590,- - CD200 Signature

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělé zpracování (alespoň zepředu, kde na něm záleží)

+ synergie kombinace zesilovač + CD

+ více než férová cena

+ kontrola a konkrétnost

+ atraktivní a muzikální (byť možná ne dokonale vyrovnaný) přednes

ZÁPORY

- jsou kombinace, v nichž je bas až moc těžký a výrazný

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies