2018 09 30 TST Definitive Demand D11 1

Americká značka Definitive Technology vznikla pod taktovkou Eda Blaise, Dona Givogua a Sandyho Grosse v roce 1990 ve slunné Kalifornii a už od svého založení nabízí poměrně nápadité kreace na téma reprosoustav jak pro stereo, tak zejména pro domácí kino. Rukopis Sandyho Grosse - byť ten ve firmě již předlouho nepůsobí - poznáte snadno - často mají výrobky této firmy aktivní basovou sekci, vícesměrové vyzařování nebo více reproduktorů, než by jejich rozměry naznačovaly. Jednou z nejnovějších sérií v nabídce je primárně pro dvoukanálových poslech určená řada Demand.

Demand, to jsou výhradně regálové reprosoustavy, tři modely se liší velikostí, největší z nich je pak model D11. Mírně atypickou estetiku firmy poznáte i na křivkách D11 - čelní stěna je z hliníku, středobasový reproduktor je v ní usazen klasickým způsobem (tedy dole a uprostřed), vysokotónový reproduktor je ale mírně vyosený, byť černá "akustická čočka" Wave Alignment Lens, v níž tweeter sedí, tuto nepravidelnost trochu zjemňuje.

Ozvučnice je vyrobená z MDF profilů, kabinet má výšku 33 cm, šířku 18,4 cm a hloubku 31,7 cm, o váze výrobce nehovoří, ale nezdá se jakkoliv vybočovat z běžných standardů podobné cenové i velikostí třídy.

2018 09 30 TST Definitive Demand D11 2

V zadní straně je vsazená klasická vanička s nakloněnými stupni, na nichž dlí vcelku nepřekvapivé, zlacené a jednoduše funkční reproterminály. Jedinou atypickou záležitostí je označení R nebo L - to kvůli směrovému vyzařování vysokých tónů.

Překvapivější záležitost je na horní straně ozvučnic - vpředu je tenký hliníkový pásek s logem firmy, za ním se až dozadu táhne pás průzvučné, ale neprůsvitné látky. Pod ním se ukrývá pasivní zářič, důležitý pro snadnou instalaci a schopnost jít hlouběji, než by běžným pohledem ozvučnice naznačovala.

2018 09 30 TST Definitive Demand D11 3

O nejvyšší tóny se stará klasická kopulka 2,5 cm průměru, je vyrobena z hliníku a nad ní se klene tenký ochranný můstek. Membrána míří dovnitř poslechového trojúhelníku pod úhlem pět stupňů.

Středobas využívá klasicky působící kónické membrány z polypropylenu o průměru 16,5 cm. Označení BDSS v názvu reproduktoru znamená Balanced Double Surround System - jde o technologii zvláštního závěsu, variaci na klasickou měkkou vlnku. Ve středu reproduktoru je ale působivě velký prořezávaný nástavec, který slouží k linearizaci vyzařování.

2018 09 30 TST Definitive Demand D11 4

Pasivní zářič oválného tvaru na horní straně pak má hloubku 25,4 cm a šířku 15,24 cm, což mu propůjčuje opravdu působivou plochu věnovanou čistě basům.

Reprosoustavy mají udávanou frekvenční odezvu 48 - 24 000 Hz (ovšem bez konkretizovaného tolerančního pásma), jmenovitá impedance je běžných 8 ohm a citlivost 90 dB / W / m patří mezi vyšší. V toleranci -3 dB mají Demand D11 hrát od 61 do 21 000 Hz.

2018 09 30 TST Definitive Demand D11 5

Definitive Technology Demand D11 jsme poslouchali v pražském studiu Long Play Audio, kde měly reprosoustavy vpravdě vybranou společnost. Zdrojem signálu byl streamer Naim NDS, který svůj signál předával do Naim Nait XS 2, případně do děleného setu Naim NAC 252 / NAP 300 DR s napájecím zdrojem PS555. K dispozici byl i Naim Supernait 2 nebo Naim Uniti Atom. Propojeno bylo kabely QED Revelation Signature a QED Supremus. Porovnávali jsme s Dali Rubicon 2 nebo Focal Scala Utopia EVO.

Když se rozezní oba nástroje v Rossiniho "Duetu pro cello a kontrabas" ("The Absolute Sound Reference" | 2016 | STS Digital | STS-6111152), zaskočí vás, kolik hlubokých tónů umí Definitive zkrotit a vyzářit do prostoru i když stojí daleko od stěn. Je to nadýchaný, měkký a takový americky rozmáchlý bas, to zase ano, je ho ale hodně a i přes onu měkounkou pružnost cítíte, že reprosoustavy umí vyvinout tlak a mají lehký zdvih v tom "hezkém" pásmu vyšších basů, které se tváří jako fyzický, energický bas. Nástrojům tak umí reprosoustavy přes svou kompaktnost dát vjem hutnosti a robustnosti, umí jim dát odvážné množství energie a nechat je "zabublat". Bas je vlastně nekomplikovaný, svěží, velký a nezdá se být komplikované basové záplavy probudit.

2018 09 30 TST Definitive Demand D11 6

Hlas v "Over the rainbow" v podání Doris Day ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) měl krásně laskavý, vřelý tón, reprosoustavy hrají měkce a jemně i zde a přes jistou uvolněnost nerezignují na jemnost či nuance; ba naopak v dané cenové hladině máte požehnané prokreslení, prezentované s netechnickou, příjemnou nenuceností a ani jistý polibek hebkosti nezakrývá ty drobné nádechy či dozvuky. Možná je to i tím, že zvuk je velký, ba vlastně až koncertně obrovský, takže cítíte spoustu vzduchu a prostoru, je to bohaté a uvolněné. Střední frekvence se neženou zběsile kupředu, nechybí jim však kontrola a jistota hodná bez připomínek třicetitisícové kategorie.

Množství cinkajících perkusí a činelů ve Floexově "Prenatal Hunters" ("Extended Dynamic Experience 5" | 2017 | STS Digital | STS-6111158) bylo krásně znělé, jasné a jadrné, kovové chřestění má břink a přestože se D11 energie rozhodně nebojí, předávají v dané třídě charakter kovových nástrojů překvapivě přirozeně a uvěřitelně. Je tu již dost detailu, je tu rychlost, díky níž jsou tóny zaostřené a oddělené, je tu objem, který z cinkání nedělá jen nějaké to éterické dění na okraji pozornosti - tón je jasný a velmi kovový, provázený spoustou jemných a výtečně ohraničených dozvuků a hudba díky tomu odklepává svůj rytmus lehce a vzdušně.

2018 09 30 TST Definitive Demand D11 7

U Stravinského "Ptáka Ohniváka" ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) pak reprosoustavy ukázaly, že v malém objemu umí také chytnou potřebné saze. Zvuk je, jak už bylo řečeno, americky velký, naplňující, bohatý a mohutný, přitom ale i přes jistou měkkost dává pocit, že v dynamické špičce na vás vylévá velkou porci dobře mířené a ovládané energie. Ve špičkách máte pocit, že se reprosoustavy umí řádně nadechnout a fouknout na vás - je to spíše vzedmutí, než švihnutí bičem, ale určitě se vám zalíbí ten pocit síly, to nenašponovaný, snadný způsob, kterým se energie dostává do prostoru.

V "Pie Jesu" se zpěvem Ellen van Zomeren ("Incredible Music Volume 4" | 2012 | STS Digital | STS-6111130) je znát, že reprosoustavy skutečně sází primárně na velký, měkčí a netechnický, chce se říct až "osobní" zvuk, který ale nepostrádá čistotu a organizovanost - minimálně (ale nejen) v jejich cenové hladině jim nemůžete vytknout prakticky nic, protože hlas je jednoduše srozumitelný, ani ve vysokých polohách vás nezatahá za uši díky celkové kulatosti a přitom reprodukce dobře kontrolovaná, takže působí vyrovnaně a přehledně. Není to vysloveně analytický, na detail zaměřený způsob reprodukce, ale všechno působí uvolněně poskládané a to je rozhodně z dlouhodobého hlediska příjemný charakter.

2018 09 30 TST Definitive Demand D11 13

Čemu pak rozhodně musíte zatleskat, to je velikost a soudržnost hudební scény v "Dream about you" ("Eva + Stevie B." | "STS Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) - reprosoustavy umí zmizet z prostoru a nechat hudbu vytékat v pravolevém směru i za své hranice, navíc se nebojí nechat zvuk protáhnout také do hloubky a utvořit tak překvapivě holografický náhled do dění zachyceného na nahrávce. Hudební scéna je pak velice spojitá a snad i díky natočeným výškovým reproduktorům máte pocit, že všechno drží pohromadě vzorným způsobem, že tu není překážka, která by vám bránila vniknout do hudby.

Rytmická syntetičnost v "Aeró Dynamik" od Kraftwerk ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) byla zvládnutá a kontrolovaná a i když možná zrovna takové hudbě sluší trochu napnutější, razantnější charakter, tak mohutnost, dostatek síly a dostatek basu tu fungují a poslech rozhodně není nuda. Navíc tak jako všude jinde, i tady je jedním z dominantních vjemů obtížně popsatelná samozřejmost a snadnost, s níž reprosoustavy hrají.

2018 09 30 TST Definitive Demand D11 12

Kompaktní regálovky Definitive Technology Demand D11 jsou variantou pro ty, kteří chtějí hodně zvuku z malého prostoru (což je vlastně jeden z charakteristických rysů produkce této firmy). Možná, že díky nebývalému rozsahu a plnosti je reprodukce trošku měkčí a nadýchanější, než jsme zvyklí u "soustředěných", dejme tomu trochu blíže evropskému vkusu laděným konkurentům, ale ta zábavnost, ta snadnost a smeknutí klobouku vyžadující prostorovost fungují jako mix tak dobře, že za danou cenu nemáte vůbec pocit, že je třeba hledat nějaké mouchy. Je to odzbrojující snadnost, se kterou Demand D11 zvládají přednášet zvuk organizovaně a uvolněně, která činí i z dlouhodobého poslechu příjemný zážitek, v němž není stopy po jakémkoliv drhnutí. Pokud tak máte chuť na spoustu velmi neúnavného zvuku v moderním balení, rozhodně přiložte k D11 ucho - stojí za hřích.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 30 metrů čtverečních, nadstandardním zatlumením (koberce, závěsy,...), s vestavěnou akustickou stěnou. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

2018 09 30 TST Definitive Demand D11 m1

Je vidět, že D11 v klidu zvládají i ve volném prostoru zahrát poctivých 52 Hz, což je na jejich velikost velmi slušný výkon. Pod touto metou ovšem energie strmě ubývá a budete jim muset dopřát pozici hodně u zdi nebo v rohu, abyste cítili ještě hlubší basy. O pocit ještě výraznější plnosti se pak postarají peaky v oblasti 100 - 220 Hz, zbytek pásma je pak kultivovaně vyrovnaný, je vidět i mírný nárůst energie v pásmu nad 5 kHz. Celkově ovšem nelze mít k výkonu D11 žádné připomínky, pokud máte rádi plnější basové spektrum.

2018 09 30 TST Definitive Demand D11 m2

Impedance (červená linka) se chová příkladně, není tu ani stopa po nežádoucí rezonanci kabinetu nebo po přítomnosti stojatého vlnění uvnitř skříně. Impedance se jen zlehka dotýká 4 ohm a reprosoustavy tak nebudou komplikovanou zátěží, byť je vidět, že basové spektrum pod 100 Hz jistou kvalitu zesilovače vyžaduje, vezmeme-li v potaz relativně rychlé změny v průběhu křivky. Není to však nic extrémního a dobrý zesilovač očekávané třídy mezi 20 - 30 tisíci by neměl mít problém se zvládnutím reprodukce.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 31 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ široká, vzdušná a velká hudební scéna

+ mocný a velký bas z malého prostoru

+ schopnost vtěsnat se do malých, ale neztratit i ve velkých prostorách

+ "snadný" zvuk

ZÁPORY

- při dané ceně není nic k vytýkání

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Long Play | www.longplay.cz 

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies