2018 07 05 TST iFi Pro iDSD 1

Značka iFi se v historii high-fidelity teprve začíná rozkoukávat, ale už si zejména na poli osobního / sluchátkového audia zvládla vydobýt ostruhy, zejména svým nadšením pro sledování nejnovějších trendů a technologií. Mnozí by iFi možná umístili do jihovýchodní Asie, ale jde o "dceru" respektovaného high-endového výrobce Abbingdon Music Research - iFi je tedy po všech stránkách britskou společností.

Nejnovějším přírůstkem do katalogu je hodně ambiciózní "všeuměl" Pro iDSD, který patří do série Pro. Ta je v katalogu (prozatím?) na nejvyšší pozici, následovaná čtyřmi dalšími řadami a nepřeberným množstvím všemožného příslušenství, dohromady najdete v katalogu bezmála padesátku produktů, drtivou většinu zaměřenou na svět "počítačového audia".

Zhruba dvoukilový a kompaktní (22 cm (š) x 21,3 cm (h) x 6,3 cm (v)) Pro iDSD jde těžko zařadit, primárně by se ale snad dal označit jako D/A převodník, který má nádavkem také sluchátkový zesilovač či streamer.

2018 07 05 TST iFi Pro iDSD 2

Design skladného těla mísí klasiku s originálními prvky, krycí panely zvlněné a v pravé části prořezávané soustřednými kruhy kolem skleněného "oka", pod nímž se skrývá elektronka. Uprostřed čelního panelu se otevírá kruhový průřez s displejem o tří základních řádcích, jsou tu mnohé informace o aktuálně zpracovávaném signálu. U levého kraje je velký otočný prvek s nekonečným chodem, kterým vybíráte aktuální vstup - trochu větší odpor by snad z pohledu komfortu nebyl od věci. Tlačítko má navíc funkci pro regulaci jasu displeje a polarity. Vedle je výrazně menší knob, opět multifunkční, tentokrát jím volíte aktivní filtr, upsampling či bit-perfect přehrávání a také WPS připojení k Wi-Fi. Malé šoupátko o kousek níž pak volí jeden ze tří provozních režimů - buď čistě tranzistorový (kde se používají JFETy v čisté třídě A), lampový (kde jsou lampičky GE5670) nebo "lampový plus" (kde se minimalizuje celková zpětná vazba a zdůrazní se přirozené harmonické zkreslení elektronek).

Vpravo od displeje je pak sluchátkový výstup - klasických 6,3 mm doplňuje dvojice 3,5 mm jacků. Ten vlevo slouží pro single-ended zapojení, použijete-li oba, dostanete plně symetrické zapojení sluchátek. Mezi výstupy je třípolohový přepínač pro volbu zisku 0, 9 nebo 18 dB. A samozřejmě je tu krásný velký otočný ovladač hlasitosti, s příjemným a "hodnotným" chodem.

2018 07 05 TST iFi Pro iDSD 3

Zadní panel je na tom podobně jako přední, tedy snad až skoro přehlcený prvky a možnostmi. Vlevo vidíte analogové výstupy v XLR i RCA formě, aby toho nebylo málo, můžete si nenápadným otočným prvkem vybrat ze čtyř způsobů jejich chování. Mají dva režimy "HiFi" a "Pro", u každého pak můžete zvolit fixní nebo variabilní výstup. Rozdíl mezi "domácím" a "profi" režimem je čistě v maximálním výstupním napětí - pro domácí režim je to 4,6 V, v profi režimu 11,2 V.

Vstupní digitální část pak zahrnuje ethernetový konektor a Wi-Fi anténu, oboje umožňuje běžné streamování pomocí AirPlay protokolu nebo aplikace MUZO Player (kde najdete i TIDAL, Spotify apod.). Dále je tu USB port typu B pro přímé spojení s počítačem a typu A pro připojení datových pamětí s hudbou. Z klasických konektorů je tu kombinovaný koaxiální / optický konektor, z méně klasických je tu slot pro microSDHC karty nebo AES/EBU (čili digitální XLR). Své místo tu pak má i BNC konektor, u kterého je opět volič funkcí. Buď je to samozřejmě klasický digitální vstup, nebo může jít o vstup pro hodinový signál - buď pro klasický signál 10 MHz, nebo o studiový standard DARS, ale zvolit můžete i použití atomových hodin, výrobce doporučuje Stanford Research Systems PEF10. Další BNC výstup pak synchronizační takt může pouštět dál.

2018 07 05 TST iFi Pro iDSD 4

Napájení má na starosti velký externí zdroj 4A / 15V s malou zásuvkou, iFi Pro iDSD má zajímavou možnost napájení distribuovat dál, zejména pak samozřejmě do dalších komponentů řady Pro.

Tak jak je funkcionalita doslova namačkaná na předním a zadním panelu, tak je zhuštěná i uvnitř stroje. Mozkem, centrem a tím hlavním je hradlové pole (FPGA) s vlastním programováním od iFi, které řídí čtveřici čipů Burr Brown, které umí zpracovávat paralelně osm signálů. O časování se stará technologie Global Master Timing z podstatně dražší vlajkové lodi značky AMT. V signálové cestě pak není žádný aktivní filtr, je tu pouze jednoduchý plně symetrický filtr třetího řádu. Zpracovaný signál pak může být ještě prohnán přes "remastering", konkrétně až do DSD1024.

2018 07 05 TST iFi Pro iDSD 6

Výpočetní sílu dodává systému šestnácijádrový XMOS procesor se schopností zpracovat dvě miliardy instrukcí každou sekundu. Zpracování signálu probíhá v Bit-Perfect režimu, pokud nezvolíte nějaký z digitálních filtrů, čip se stará o všechny galvanicky izolované vstupy. Nejprve přijde signál do vyrovnávací paměti, kde získá zcela nový hodinový takt a poté putuje přes XMOS do FPGA pole dle popisu výše.

Zmíněné elektronky General Electric 5670 před výstupem mají své zcela vlastní obvodové řešení (není to tedy jen krátká odbočka signálu pro získání "trochy tepla"). Ať už tranzistorová nebo lampová cesta má k dispozici baterii kondenzátorů ELNA Silmic. Digitální část používá superkondenátory ELNA Dynacap s kapacitou 6 600 000 uF. Regulaci hlasitosti pak má na svědomí plně symetrické řešení od Alps, takže plně symetrické jsou tak signálové cesty skutečně od vstupu po výstup.

2018 07 05 TST iFi Pro iDSD 8

Každopádně iFi Pro iDSD zvládá PCM signál o rozlišení 32 bit / 768 kHz nebo DSD512 (na DSD1024 pak umí cokoliv upsamplovat), netřeba říkat, že to jsou formáty dostupné výhradně po USB, ostatní vstupy končí na 24 / 192. Přístroj má odstup signálu a šumu přes 119 dB.

iFi Pro iDSD jsme měli možnost poslouchat v rámci našich běžných sestav, ale i jako samostatný USB převodník pro sluchátkový poslech s beyerdynamic Amiron Home i dalšími. Sloužil ale také jako předzesilovač pro Emotiva XPA-DR2, kde jsme porovnávali s Teac NT-503 přes KEF LS50, sloužil také jako převodník místo / za OPPO UDP-205 s Norma Revo IPA-140 a Harbeth Monitor 30, ale také jako převodník pro Cambridge CXC s Cambridge CXA80 a Fischer&Fischer SN-70. O použitých kabelech, filtrech a příslušenství se dozvíte více v pravém sloupci -->. Dobré je říct, že Pro iDSD díky dobrému napájecímu zdroji funguje i "přímo ze zdi".

2018 07 05 TST iFi Pro iDSD 9

Linka baskytary v "Rider on the Storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) byla výtečně artikulovaná, ale vlastně hlavně naprosto neefektní, dospělá a přirozeně průbojná. Líbila se nám i celková textura, jak nenásilně iFi vystihne to kovové vrnění a drnčení, jak snadno umí vystihnout tu energičnost a hlavně rytmičnost, tóny navazují a pohupují se, bas je kulatý a krásně pružný. Je to natolik dospělé a přirozené, že už cítíte takovou tu skutečně high-endovou prezentaci.

Také hlasům Carrerase, Dominga a Pavarottiho v "O Sole Mio" ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587) by určitě slušel přídomek "přirozené", ale stejně dobře to vystihuje adjektivum "skutečně lidské". Je vlastně těžké definovat nějakou základní charakteristiku Pro iDSD - tam kde necháte pracovat elektronku, tak se samozřejmě projeví její hřejivě hladící charakter, tranzistorovou cestou ale jako kdyby převodník prakticky zmizel z cesty. Zvuk netlačí na pilu a přesto je zpěv velmi bezprostřední, živý a nenásilný, lehounký, je to detailní a přes vší komplexnost snadno čitelné - prostě přirozené.

2018 07 05 TST iFi Pro iDSD 14

I v nejvyšším pásmu se drží iFi Pro iDSD věrnosti - činel v "Take Five" Davea Brubecka ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) měl skvělou texturu, prezentovanou s takovou snadností a nadhledem, že vám vlastně až zprvu přijde všechno příliš obyčejné. Každé cinknutí je ale skvěle prokreslené, Pro iDSD jen jako kdyby tónům otevřel dveře a nechal je projít skrz až do místnosti, objemu i energie je právě tak akorát, zvuk je uvolněný a nekomplikovaný.

Ani dynamicky se nemá Pro iDSD za co stydět - smyčcový nářez ve "Voodoo Child" v podání Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094) se prostě děje, nejde to lépe popsat. Každý nástroj má svůj prostor, když zabere, tak jednoduše zabere, bez pocitu nějakého omezení, nebo naopak popostrkávání, zvuk jako kdyby skrze přístroj prostě jen protékal, srovnal se tam do latě a vytekl zase ven. Ano, když vstoupí do hry elektronka, jako kdyby se zvuk maličko rozvolnil, ale ani tam nechybí pocit, že se reprodukce dokáže na správných místech nadechnout, či snad spíše nepřekážet.

2018 07 05 TST iFi Pro iDSD 13

Ačkoliv skutečné meze rozlišení Pro iDSD zvládnete objevit až s moderními nahrávkami v opravdu vysokém rozlišení (a že se můžete třeba se zdarma dostupnými vzorky od norských 2L velmi snadno přesvědčit, jaký je potenciál toho kterého formátu a rozlišení), ani standardní cd kvalita Claptonovy "Before You Accuse Me" ("MTV Unplugged" | 2013 | Reprise | 8122796367) nepřijde zkrátka. Hudba je snadno čitelná, rozvrstvená, pečlivě prokreslená, je to nesmírně organický zvuk, vzájemně propojený a tak přirozeně detailní, že vlastně vnímáte i vzduch a všechny takové ty nenápadné a těžko zachytitelné droboučké dozvuky, které potvrzují, že live nahrávka je skutečně "live".

I trošku průměrnou nahrávku jako je "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) zvládne Pro iDSD tak nějak zvláštně zkultivovat - zejména třeba zapnete-li převzorkování až do DSD1024, zvuk jako kdyby byl rázem křehčí, intimnější a kulatější. I bez toho ale není převodník zjevně chladně technicistní, ale ctí nějakým způsobem i hudebnost. Navíc udrží při tom všem i skutečně precizní technickou stránku věci - třeba prostor je tu skutečně široký, netechnicky, ale přesně rozložený, s nástroji i vokály jasně umístěnými na pravolevé i předozadní ose, takže vnímáte snadno celé dění, aniž byste se museli jakkoliv snažit.

2018 07 05 TST iFi Pro iDSD 12

Taktéž třeba na mnoha systémech nepříjemně ostrá "Ain´t No Grave" od Johnnyho Cashe ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402) se rozkryje a otevře při poslechu do takové míry, že vší hrubost zmizí a zůstává jen ta působivá procítěnost zpěvu, zůstává jasná kytara i neklidné kovové perkuse, všechno zasazené do kontextu a chce se říct přítomné.

Převodník / předzesilovač / sluchátkový zesilovač / streamer / bůhvícoještě iFi Pro iDSD je bezesporu vynikající high-endový stroj, jehož jedinou slabinou vlastně paradoxně může být to, že chce obsáhnout vlastně všechno - projevuje se to třeba ne úplně komfortní nutností používat vlastně většinu ovládacích prvků ve více rolích a podobnými detaily, které mohou být někomu nepříjemné. Stejně tak velmi zralý, dospělý a komplexní zvuk, který je tak přirozený, až je vlastně nenápadný a musíte si zvyknout na absenci všech těch běžných efektů, zdůraznění nebo naopak potlačení, není úplně "na první poslech". Musíte se k němu proposlouchat, stejně jako se ale musíte projíst k haute cuisine, musíte se propít ke starým vínům a destilátům nebo se musíte naučit nosit luxusní módu. Není to pro každého a mnozí ocení asi spíše něco jiného. Kdo ale chce přirozenost a věrnost zvukovou a ocení patrně největší počet funkcí a možností na centimetr krychlový v celém známém audio vesmíru, pak pro někoho takového iFi Pro iDSD představuje výjimečnou záležitost.

Kč 71 474,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ hodně funkcí v jediném šasi

+ konektivita

+ úžasná podpora formátů a rozlišení

+ skvělý převodník i sluchátkový zesilovač

+ přirozený, nepřebujelý zvuk

+ možnost zjemnit vše elektronkou

ZÁPORY

- poněkud komplikované ovládání (ať už aplikací nebo vícefunkčními prvky)

- symetrický sluchátkový výstup by mohl mít důstojnější podobu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: eXaudio | www.exaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies