2018 07 05 TST Magnat MCD 750 1

Ačkoliv formátu kompaktního disku mnozí (už dlouho) prorokují neodvratný konec, teprve třeba kolem výstavy High End Mnichov 2018 se ukázalo, jak málo firem je skutečně odhodláno nést dál zástavu kompaktních disků. Celkem logicky pak vznikajícímu vakuu nejvíce vzdorují buď vysoko v high-endu usazené firmy, nebo naopak ti, kteří tvoří vstup do světa hi-fi - jedno, zda je to Marantz, Denon, Onkyo, Pioneer nebo třeba německý Magnat, který má ve svém portfoliu velmi dostupný model MCD 750.

Tento přístroj je maximálně jednoduše koncipovaným přehrávačem, ani funkcemi, ani designem nepřekvapí. Čelní panel je zjemněný zakulacenými rohy, dominantou je úzký pruh černého sklíčka, v němž je vlevo integrovaný jednoduchý displej a vpravo dvířka mechaniky, jediná dvě tlačítka jsou dedikována regulaci jasu displeje a otevření mechaniky.

Sada ovládacích tlačítek je pak umístěna v pravém spodním segmentu panelu, je tu velké Play a menší Stop a přeskakování / posouvání. Přesuneme-li pohled přes centrálně umístěné nenápadné logo do levého rohu, objevíme malou stavovou diodu a spínací tlačítko.

2018 07 05 TST Magnat MCD 750 2

I zadní strana štíhlounkého přístroje je minimalistická. Jakžtakž se sem vešla napájecí zásuvka s vypínací kolébkou, v prostřední části jsou jednoduché cinche analogového výstupu a vedle výstupy digitální - optika i koax. USB port ještě o kousek dál je tu kvůli možnosti aktualizovat software přehrávače.

Mechanika samotná je nepřekvapivá, ale výlisek je dostatečně pevný a jejích chod příjemně rychlý. Podporuje pouze klasické kompaktní disky, případně disky vypálené s MP3 a WMA soubory.

CD přehrávač je na pohled mimořádně kompaktní, respektive ne snad šířkou 43,3 cm nebo hloubkou 31,7 cm, ale s výškou 7,8 cm je to spíše taková tenká linka. Hmotnost 3,9 kg je standard.

Výrobce se příliš nerozepisuje o vnitřním uspořádání přístroje, naznačuje jen původ D/A převodníku u firmy Wolfson a použití operačních zesilovačů Texas Instruments.

2018 07 05 TST Magnat MCD 750 3

Přehrávač pracuje ve standardním rozsahu 20 - 20 000 Hz (+/- 0,5 dB), má odstup signálu a šumu 108 dB, na analogovém výstupu THD+N pod úrovní 0,005% a na digitálním dokonce pod 0,0012%. To jsou za danou cenu papírově velmi dobré parametry.

Magnat MCD 750 jsme poslouchali v pražském studiu HIFI CZ, kde mu dělal společnost receiver MR 780 ze stejné stáje a mohli jsme jej zkoušet třeba s Magnat RV 4 nebo i rozličným, ale neproporčními modely MBL. Poslouchalo se přes kabely Wireworld Gold Eclipse 6 a Eclipse 6 a to na Magnat Signature 1105, NHT C-4 nebo NHT C-3.

MCD 750 je od pohledu spíše jednodušší stroj, patřící do základní kategorie a sympatické na něm rozhodně je i to, že si ani zvukově na nic nehraje. Basová linka ve "Wheel of Fortune" ("Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže" | 2006 | Walt Disney) byla přiměřeně velká i tak akorát pevná, abyste dokázali oddělit při poslechu jednotlivá mrouknutí basové sekce, nečekejte nicméně žádné zemětřesení. Je tu ovšem celkem slušná razance, přehrávač hraje poměrně agilně a i když je basový základ "tak akorát", dalo by se říct vkusně spořádaný. Připojíte-li přehrávač k MR 780, tamní elektronky případný chybějící objem a barvu dodají.

Podobně pak vokál Toma Jonese v "Did Trouble Me" ("Praise & Blame" | 2010 | Island Records) - sám o sobě v podání MCD 750 působí trochu strohý, věcný, ale přesto je díky celkové jednoduchosti solidně čistý a srozumitelný, takovou tu "lidskou" stopu a trochu vřelosti ideálně doplní celkově synergické spojení s MR 780.

2018 07 05 TST Magnat MCD 750 4

Ona jednoduchost a nekomplikovanost reprodukce přispívá i k dobré čitelnosti nejvyššího pásma - činely v "Crying" Jamese Blood Ulmera ("Live at the Bayerischer Hof" | 1994 | In+Out Records) byly slyšet bez efektů, bez zjemňování a přislazování, ale i bez nějakého přiostřování, kterým se leckdy dohání "pocit detailnosti". Zvuk je trochu suchý, ale opět - připojíte-li přehrávače zejména analogovou cestou do MR 780, charaktery se velmi pěkně doplní a činelů je co do objemu tak akorát, stejně jako působí rozumně organizovaným stylem.

Mohutným bubnům v "Earth Drums" od He Xun-Tian ("Paramita" | 2002 | Wind Music) možná trochu chybí takový ten pocit robustnosti a mohutnosti, možná by zvuku prospěl trochu výraznější tah na branku, ale přehrávač se snaží udržet organizaci a přehlednost. A zase a opět, trochu sušší projev samotného MCD 750 příjemně doplní lampová nadýchanost MR 780. Ani tak to není dramatický a nějak výrazně razantní přednes, hudba se nicméně valí a s každou ránou do bubnu zhoupne, takže s ohledem na cenu skutečně nemáte nač si stěžovat.

Stejné je to také u detailnosti - sám o sobě přehrávač určitě neodhalí nejjemnější informace a nuance v pozadí "My Right Eye" od Laurie Anderson ("Homeland" | 2010 | Nonesuch), na druhou stranu ten způsob reprodukce, který si na nic nehraje, ten pomáhá k dojmu celkové solidní čistoty, která vás nechá se soustředit na hlavní hudební dění a zase a znovu, jistou techničnost zvuku zkultivuje a obrousí spojení s MR 780 a naprosto jasně tak dává smysl i to, že Magnat tuto kombinaci zdůrazňuje jako optimální.

2018 07 05 TST Magnat MCD 750 6

Pusťte si rytmickou elektroniku "Deeply Disturbed" od Infected Mushroom ("Converting Vegetarians" | 2003 | YoYo Records) a přehrávač vlastně udrží dobře tempo, zvuk je nenačančaný, přímočarý a občas snad trochu tvrdý - jistě odhadnete, co pomůže pro zklidnění a ohlazení oněch přítomných hran.

Celkově je Magnat MCD 750 jednoduchý přehrávač kompaktních disků, který neslibuje zázraky, ale co s ohledem na cenu a parametry můžete očekávat, to také dostanete. Jeho zvuk je trochu jednoduchý, ale právě tím vytváří ideální doplnění (či snad až protiváhu) pro receiver MR 780, s nímž tvoří zábavnou, vyrovnanou a snadno poslouchatelnou dvojici, o které by se bez uzardění dalo říct, že nabízí zvuk klasického hi-fi, tedy zvuk, v němž není zásadní vylovit každou nuanci, ale dát prostor hudbě, která se snadno a příjemně poslouchá. A to v této dvojici funguje...

Kč 9 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ férový zvuk za férové peníze

+ rychlá mechanika

+ celkově solidní standard s maličko teplejším zvukem

ZÁPORY

- s přihlédnutím k ceně není prakticky co řešit

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: HIFI CZ | www.hificz.cz 

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifi-guide.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies