2018 04 10 DK Denon AVC X8500H 1

Domácí kino je jedním z pilířů, na nichž vyrostla popularita značky Denon. Ačkoliv pro velkou část publika jde hlavně o více či méně dostupné A/V receivery, velkou díru do světa japonská značka udělal i svými high-endovými řešeními - konkrétně třeba kombinací AVP-A1HDA / POA-A1HD. Na tradici těchto velkých dělených řešení po nějaké době, kdy Denon tento segment vyklidil, navazuje AVC-X8500H, A/V zesilovač, který má jako první na světě 13+2 kanály.

Na první pohled vypadá AVC-X8500H stejně jako většina souputníků v katalogu Denon, snad je jen o něco mohutnější co do stavby šasi. Jinak ale pravoúhlý stroj s dvojicí mohutných otočných ovladačů po stranách čistého předního panelu (levý menší knoflík je pro výběr vstupů, pravý pro hlasitost) a obdélníkovým displejem s jednoduchými bílými znaky na dvou řádcích zapadá do firemního rukopisu. Za robustními "padacími dveřmi" pod displejem se skrývá něco ovládacích prvků, ale hlavně HDMI a USB vstup spolu se sluchátkovým výstupem a napojením pro měřící mikrofon. I to je ale u A/V receiverů celkem běžná věc.

Možná při pohledu zezadu vás trkne, že AVC-X8500H má přeci jen o něco širší výbavu, než je obyčejně ke koupi. Je tu jednoduše všechno. Nahoře krom síťové konektivity (ethernetový port a dvě místa pro přišroubování antének) najdete další port pro USB paměti, ale hlavně sedmero HDMI vstupů (pochopitelně 4K / HDCP 2.2) a trojici HDMI výstupů téhož standardu, primární má pak i podporu rozšířeného zpětného audio kanálu. Samozřejmě zvládá i HDR, Dolby Vision, Hybrid Log Gamma a vůbec vše, co potřebujete pro zážitky se nejnovějšími formáty ve vysokém rozlišení.

2018 04 10 DK Denon AVC X8500H 2

Další patro patří blokům cinchových vstupů a výstupů - je tu šest běžných linkových vstupů, sedmý označený jako "Tuner" je z jakéhosi důvodu kousek stranou, osmý vstup patří gramofonům a doplňuje ho nutný zemnící kolík. Poté je tu ještě blok s plnohodnotným analogovým 7.1 vstupem, vedle nějž je zase plnohodnotný pre-out - 7 párů cinchů + středový kanál + dva subwoofery + dva páry cinchů pro zóny 2 a 3. Jen těžko chtít víc.

Jsou tu pak ještě čtyři kompozitní video vstupy a dva výstupy, tři komponentní video vstupy doplňuje výstup jediný. Samotný digitální zvuk pak do receiveru dostanete dvěma optickými a dvěma koaxiální konektory. Je snad škoda, že v této třídě není k dispozici sada XLR pre-outů a aspoň jeden vstup, ale prostor je jednoduše omezený.

2018 04 10 DK Denon AVC X8500H 3

Z technických konektorů je tu samozřejmě RS232, dvojice výstupů s 12V napětím pro spínání dalších komponentů a je tu možnost zapojit Denon do kaskády předávající pokyny IR ovládání. Vzhledem k požadavkům moderní doby ale pravděpodobněji necháte Denon v nějakém systému řídit pomocí IP ovládání.

Vzhledem ke specifikaci zesilovače je tu pak k nalezení 15 párů solidních reproterminálů. Některé z nich pak můžete využít k libovolnému úkolu, například je přiřadit jako bi-amping předního páru reprosoustav apod.

2018 04 10 DK Denon AVC X8500H 4

Základem vnitřní konstrukce je bytelný zapouzdřený transformátor na EI jádře. I ten přispívá k mimochodem nemalé hmotnosti 23,3 kg (při rozměrech 43,4 x 48,2 x 19,5 cm - š x h x v). Z transformátoru pak čerpá energii 13 identických modulů koncových stupňů se šťavnatým výkonem 150 Wattů / 8 ohm (byť údaj platí při dvoukanálovém zatížení a při plnohodnotném zesílení všech kanálů by to mohlo být i o něco méně).

Domácí kino je tak dobré, jak dobře si poradí s všemožnými stále aktualizovanými kodeky, formáty, rozlišeními a vůbec celou tou spletitou haldou zkratek, přes jejichž loga často ani není vidět samotná krabice od elektroniky. Denon v tomto nejvyšším modelu umí prostě všechno - jednak tedy zvládne rozložení 13.2, jednak podporuje DTS Neural:X, Dolby True HD, Dolby Atmos nebo Auro 3D a vůbec všechny zásadní verze zvuku od Dolby i DTS.

Aby prostorový zvuk dobře fungoval, o to se stará velmi uživatelsky jednoduchý, ale přitom dobře fungující kalibrační systém Audyssey MultEQ XT32 s dynamickou ekvalizací i ovládáním hlasitosti, ten správný "Denon šmrnc" zvuku zajistí "vyhlazovací" obvody AL32 Processing pro všechny kanály.

2018 04 10 DK Denon AVC X8500H 5

Z čistě audio pohledu také není Denon žádné ořezávátko - zvládne MP3, WMA i AAC (s podporou algoritmu pro rekonstrukci ztrátově komprimovaných dat), zvládne FLAC, ALAC i WAV až 24 / 192 a zvládne i DSD 5,6 MHz, krom ztrátově komprimovaných dat vše i bez mezer. A také přes síť i lokálně z USB, pochopitelně. V aplikaci pak můžete krom svých dat streamovat též z TIDAL, Spotify Connect nebo internetových rádií.

Samozřejmě možnosti přizpůsobení zvuku a obrazu tam, kde vám nestačí puristický "neutrál" jsou široké, doladit lze naprosto cokoliv a s dostatkem času a trpělivosti se dostat naprosto kamkoliv. Snad jen pozor na to, že extrémně široké možnosti často skončí spíše tím, že si obraz či zvuk "rozhasíte" a v automatickém nastavení se zdá, že Denon nabízí v běžných podmínkách (symetrické rozložení kanálů, běžně tmavá místnosti atd.) nejpřirozenější vyznění obrazu i zvuku. Je tedy velmi "bezstarostný".

Denon AVC-X8500H jsme měli možnost si osahat v exkluzivně postaveném domácím kině dovozce - dedikovaná místnost je upravená jako plnohodnotné Dolby Atmos kino, jsou tu vestavné Bowers&Wilkins řady CT700 a 4K projektor od SONY. Jako alternativu jsme poskládali druhé kino Bowers&Wilkins 805 D3, 803 D3 a centrálním reproduktorem CM Center 2 S2. Tato sestava byla doplněná o subwoofer Bowers&Wilkins DB4. Zdrojem vždy byl přehrávač Dune HD DUO 4K. Kabeláž pocházela od německých InAkustik. Srovnávat jsme mohli s domácím kinem od McIntosh - procesorem MX122 a dvojicí MC207.

2018 04 10 DK Denon AVC X8500H 7

Možná byste do dedikovaného domácího kina očekávali stroj od nějakého zvučnějšího výrobce, možná byste v téhle ceně chtěli stroj dělený, ale my jsme během příjemného dne v kině nenašli důvod. Denon dokázal udělat tak vyrovnaný a tak dobře fungující koncept v jediném šasi, že je to za sto tisíc až překvapující.

Vezměte třeba přestřelku Batmana a Jokera při převozu vězňů v "Dark Knight" a budete se cítit přímo zasypáni deštěm kulek, budete kolem sebe cítit ty kovové, řízené a intenzivní dopady kovu na kov, budete zahlceni (ale ne přehlceni) zvukem motorů, nárazů, střelby a přesto vám neutečou jemné zvuky, všechno je pečlivě organizované, kontrolované a mnohem autoritativnější, než už nižších modelů značky a "dostoticícových" strojů obecně. Je to skutečně trochu jako v kině, všechna ta razance, ten důraz, ta kontrola...

2018 04 10 DK Denon AVC X8500H 9

Nebo něco jemnějšího - když si pustíte skvěle zpracovanou demo nahrávku padajícího deště přímo od Dolby, najednou se přistihnete, že stojíte uprostřed přeháňky. Slyšíte ťukání kapek, vnímáte jedno každé kápnutí, vzdálené zahřmění, vnímáte homogenní zvuk, přicházející velmi přesvědčivě úplně odevšad. Nejlepší na tom celém je přirozenost, s jakou se všechno propojí do realistického obrazu bez stopy chaosu a je úplně jedno jak nahlas hrajete. Při správné hlasitosti máte nutkavý pocit jít hledat deštník.

Případně třeba závěrečná bitva dobra a zla v druhé části "Harry Potter a Relikvie Smrti" - všechno to drcení kamene, švih prýštících kouzel, hroucení staveb a bitevní vřava, to zvládl Denon prodat s neuvěřitelnou dramatičností, s důrazem, tvrdou, jadrnou zaostřeností a konkrétností a jednoduše jako velké akční dění, které je v jednom každém okamžiku pod kontrolou. Cítíte sebejistý výkon, přesnost a autoritu.

2018 04 10 DK Denon AVC X8500H 8

AVC-X8500H ale výtečně funguje také na koncerty. Třeba Gabrielův "New Blood in London", to byl v Dolby Atmos skutečně výborný zážitek. AVC-X8500H má totiž fantastický tah na branku, není to žádný měkký, jemný zvuk, ale velký, mohutný příval energie, cítíte ten výkon, tu jistotu a hlavně - záznam přicházející zepředu, ze stran, zezadu i shora vás skutečně postaví doprostřed publika. Skvělý je ten nenucený, samozřejmý pořádek - tohle je opravdové domácí kino.

Denon nicméně solidně pracuje i jako klasický stereo zesilovač. Dokonce i s poněkud naddimenzovanými B&W 803 D3 prostě hrál. Třeba basová linka v "How deep is your love" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) - pevná, houpavá, energická a důrazná, prostě cítíte, že všechno je absolutně pod kontrolou a že i tak velkým reprosoustavám stíhá Denon slušně sekundovat.

2018 04 10 DK Denon AVC X8500H 12

Ale třeba i podání barev nástrojů ve "Pharaoh´s Dance" Milese Davise ("Bitches Brew" | 1999 | Columbia | C2K 65774) bylo velmi slušné. Jistě, dedikovaný stereo stroj stejné cenové hladiny bude přesnější, spořádanější a o kousek přirozenější, ale i když cítíte tu lehoučkou "Denon stopu" ve zvuku, je to hlavně přirozené, až "neutrální".

Denonu se s novým modelem AVC-X8500H povedl husarský kousek - ačkoliv zachoval koncept jediného těla, dokázal do něj vtěsnat skutečně vše, co budete pro zpracování signálu domácího kina potřebovat a ještě na úrovni, která je spíše obvyklá u dělených řešení. Denon nabízí skvělou dynamiku, poctivou kontrolu a autoritu v každém kanále, dokáže decentně uřídit dokonce i 803 D3, které jsou mimo jeho cenovou hladinu. Samozřejmostí je absolutní výbava, poplatná nejnovějším standardům a pokud nebazírujete na přítomnosti analogového rádia, není nic a to opravdu vůbec nic, co by tu nebylo a bylo použitelné v domácím A/V systému. Kvalita obrazu i zvuku Denon AVC-X8500H je už tak daleko, že může být skutečně výjimečně univerzálním řešením. A co je nejlepší? Podíváte-li se na srovnatelnou konkurenci, obdobnou výbavu a výkonu koupíte v jednom každém případě za více peněz. Tohle je skutečně plnohodnotné domácí kino tak jak má být.

Kč 99 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ mnoho funkcí

+ podpora nejnovějších standardů

+ uřídí už solidně i náročnou řadu 800 D3

+ velmi dynamický zvuk

+ velmi dobře fungující kalibrační proces

+ působivý výkon na jediné šasi

+ funguje důstojně i na poslech hudby

ZÁPORY

- nic - všechny srovnatelné stroje jsou o něco (nebo o hodně) dražší

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies