2018 01 22 TST Polk T50 T15 1

Americká značka Polk Audio má dlouhou tradici - založilo ji na univerzitě Johns Hopkins několik přátel v roce 1972, jejich vůdčí osobností byl Matt Polk. Marylandská značka zaznamenala obrovský úspěch, zejména pak na americkém trhu. Dost možná i díky svému mottu "Skvělý zvuk pro každého", z nějž jasně pochopíte oč jde - dobrý zvuk za nepřehnané peníze.

Současná podoba výrobního katalogu této značky celkem jasně reflektuje aktuální trendy - najdete tu soundbary, bluetooth reproduktory, exteriérové či vestavné ozvučení, ale i klasické hi-fi a domácí kino. Právě z této části katalogu pochází i řada T, kterou by možná šlo vhodně popsat jako ekonomicky pojaté, ale přitom poctivě zkonstruované reprosoustavy.

2018 01 22 TST Polk T50 T15 2

Série sestává z kompaktního sloupku T50 a neméně kompaktní regálové reprosoustavy T15.

Polk Audio T50

Sloupek T50 má klasicky tvarovanou ozvučnici se základnou, obojí je vyrobena z MDF desek. Čelní panel je lesklý, zbytek skříně je potažený vinylovou imitací dřevěného povrchu. S ohledem na cenu není sebemenší důvod si na provedení stěžovat. Naopak...

Na zadní straně ozvučnice se nachází jen vanička s jediným párem reproterminálů. T50 pak nejsou nijak dramaticky velké - s výškou 92,7 cm, šířkou 23,5 cm a hloubkou 22,2 cm váží (odhadem - výrobce hodnotu neudává) pod 10 kg.

2018 01 22 TST Polk T50 T15 3

O nejvyšší tóny se stará hedvábná kopulka s průměrem 2,54 cm, zbylá trojice reproduktorů s kompozitními membránami o průměru 16,5 cm slouží pro středy a basy. Jen jeden z nich je ale aktivní, dva další jsou jen pasivními membránami. Měniče používají technologii Dynamic Balance.

Polk Audio T50 mají udávaný frekvenční rozsah 40 - 24 000 Hz (-3 dB), jmenovitou impedanci 8 ohm a citlivost nadprůměrných 90 dB / W / m.

Polk Audio T15

Regálový model T15 je vlastně pojatý identicky co do konstrukce ozvučnice (MDF s vinylovým povrchem) - na čelní stěně najdete kromě tweeteru a středobasu ještě nátrubek bassreflexu.

2018 01 22 TST Polk T50 T15 4

Vzadu na MDF skříni je pak krom vaničky s jedním párem běžných reproterminálů ještě otvor, který umožní posazení T15 na zeď. Reprosoustavy pak mají rozměry jen 27 x 16,5 x 18,4 cm (v x š x h), takže jsou velmi skladné do každého prostředí.

O nejvyšší tóny se tu stará kopulka o průměru 1,9 cm z kombinace polymeru a hedvábí, středobas o průměru 13,3 cm má kónickou membránu z polymerového kompozitu.

Firma udává frekvenční rozsah 65 - 20 000 Hz (-3 dB), citlivost 89 dB / W / m a impedanci 8 ohm.

2018 01 22 TST Polk T50 T15 5

Oba modely Polk Audio jsme poslouchali ve velkoryse pojatém prostoru dovozce - společníky jim tady byl systém postavený na elektronice Denon - v roli zesilovačů se střídal PMA-520AE s modelem PMA-720AE, signál dodával přehrávač DCD-720AE. Propojeno bylo pak kabeláží InAkustik. Ke srovnání hrálo ledacos od Bowers&Wilkins a Sonus faber, relevantní jsou nicméně dojmy z nižších řad (série 600 S2 nebo Venere).

Když přišlo na basovou linku v "Prism" Charlie Hadena ("American Dreams" | 2002 | Verve | 064 096-2), bylo naše očekávání poměrně opatrné - jednak je reprodukce kontrabasu náročná sama o sobě, jednak v této cenové hladině většinou vyjde spíše jednotlivý "stejnobas". Ani od jednoho z modelů Polk se samozřejmě nedočkáte nějakého zázraku, ale jejich střízlivé zvukové podání je zajímavé - regálový model T15 má jasnou limitaci hloubky a kontrabas jen tak trochu naznačí, je to trochu mělký zvuk (slibovaných 65 Hz je spíše tak 80 Hz), nicméně měkký a velmi snadno se rozehrávající, jak se zdá. Na danou cenu je vlastně překvapením, že jsou tu celkem rozumně ukočírované předěly mezi tóny, zřejmě i díky tomu, že i vcelku standardní zesilovač s reproduktory zacvičí bez komplikací. Sloupové T50 také nejdou bůhvíjak hluboko, ale zhruba k 50 Hz už se pocitově dopracují. Není to bas hutný, spíše klidnější, naladěný na spořádanost, takže nemá sice mohutný objem, zato ale i zde poměrně nekomplikovaně vnímáte měkce, ale čitelně podané kontury tónů. Ač sám o sobě je bas trochu sušší a tvrdší, v kombinaci s měkčím a temnějším zvukem Denonů se dobře doplňoval.

U čistě vokální nahrávky "Ain´t No Sunshine" od Fragile ("Next Level" | 2010 | Qstudio | 1617-002-2) nás vcelku překvapilo, jak agilně se oba modely pouští do středního pásma. Zejména ten menší vykazuje onu "minimonitorovou" soustředěnou snahu vytáhnou hlasový rozsah a předat jej čistě a srozumitelně. Zvuk je zajisté střídmý a řekněme jednoduchý, ale opět - ve spojení s kulatostí Denonu není strohý a přímým podáním zajistí srozumitelnost, která je za dané peníze až neuvěřitelná. Možná je to lehce tenčí reprodukce a samozřejmě má reprodukce své limity co do rozlišení - ale také stojí zhruba 15% průměrné české mzdy, tak asi tak. Velké T50 se chovají vlastně velmi podobně, jen snad i díky většímu frekvenčnímu rozsahu máte pocit, že hlasy jsou i barevně bohatší, byť ona celková jednoduchost zůstává. Je to přímý, nezahuhlaný přednes.

2018 01 22 TST Polk T50 T15 6

U obou modelů se pak projevil mírně akcent na zvonivost a cinkavost v nejvyšším pásmu, jak sloupky, tak regálovky postavily činel a další kovová chřestítka v "Coal" Michaela Penna ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) do popředí a u obou bylo cítit, že přednes je neinvazivní, poměrně kultivovaný a to i při vyšší hlasitosti. Jednoduchost přednesu trvá i zde, takže dozvuk je poměrně krátký a není to jemné, spíše hodně věcné a trochu tenčí, nicméně Polk opět sbírá body za nekomplikovanou čitelnost, která je rozhodně nad standardy, které byste patrně v dané cenové hladině (ne)měli.

Mohutný příval energie v závěru "Signal to noise" od Petera Gabriela byl na regálovky T15 přeci jen příliš velkým dynamickým soustem - přes celkem spořádanou snahu udržet nad signálem nějakou kontrolu (což se jim díky zjevně velmi snadnému rozehrávání celkem i daří) je cítit, že zvuk je tenčí a jaksi nemá na to, aby vás dynamicky zatlačil do sedačky. Nicméně jak už bylo řečeno, na dynamické špičky reagují T15 celkem solidně (a za ty peníze........) a nenastává nikdy pocit přehlcení, protože se jednoduše nesnaží být víc než jsou. Výsledkem je poměrně poklidná reprodukce. Větší T50 v též skladbě umí přeci jen přidat více energie a zahrát šťavnatěji. Ani tady se nedočkáte drtivé dynamiky, ale s nějakým slušným zesilovačem je to jeden z nejživějších zvuků, které si v kategorii sloupků s pětimístnou cenovkou můžete dopřát.

2018 01 22 TST Polk T50 T15 8

Samozřejmě i detailnost Polk T15 i T50 je poplatná jejich zařazení na úplný začátek hi-fi světa - nicméně vyhrávají čestné místo na slunci tím, jak čistě a jak nekomplikovaně ve své kategorii hrají. Je to možná trošku syrový, ale na nic si nehrající přednes. Menší T15 v "Dan ma rue" od Zaz ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) určitě s ohledem na cenu zabodují svou již zmíněnou "minimonitorovou" semknutostí a tím, že hlavní hudební linky jsou úplně ok - není to nástroj na analýzu nahrávek, ale ani tu nevzniká zašmodrchaný zvukový uzel. Stejně bez příkras, přímo, ale vlastně férově čistě hrají i T50, ty přidávají trochu více informací, jak se zdá, zvuk působí o dýchnutí vzdušněji.

U podání prostoru hudební scény v "Theatrum Universi" Oskara Rózsy ("Under My Spell" | 2009 | Pavián Records | PM0042-2) je cítit u obou modelů těžiště přímo uprostřed, je cítit i přítomnost ozvučnic, ale mezi nimi už jistá pravolevá přehlednost panuje, opět díky spíše utaženějšímu, přímějšímu podání. Polk T15 ani T50 neaspirují na holografickou trojdimenzionální lokalizaci, jaksi o kousek soustředěnější pak jsou menší T15, zase ale musíte sedět blíže a dostanete proporčně menší zážitek.

2018 01 22 TST Polk T50 T15 9

K tomu jak Polk Audio T15 a Polk Audio T50 fungují nelze v reálu říct vlastně nic důležitého v negativním duchu - pokud navíc ještě necháte na místě průzvučnou krycí mřížku, ani vzhled by neměl být na překážku. Samozřejmě ani jeden z modelů není (a nemá být) luxusním produktem pro náročného audiofila - jde o entry level úroveň reprosoustav s důrazem na atraktivní cenu. A z tohoto pohledu jsou Polk jedny z nejspořádanějších reprosoustav, jaké jsme v kategorii "za pár tisíc" slyšeli - zvuk je poměrně čistý, dobře čitelný, je trochu syrový a přímý, ale také je snadno řiditelný i běžným zesilovačem. Menší T15 poslouží dobře buď jako efektové kanály nebo jako základ malého systému pro malé místnosti či úplně blízký poslech, větší T50 přidají trochu basů a maličko vzdušnější charakteristiku. Ať už se chystáte na svůj první krok směrem k "lepšímu zvuku" (třeba směrem odv televizi integrovaných reproduktorů nebo nějakého přenosného bluetooth repráčku) nebo třeba hledáte druhou sestavu (to zejména v případě T15) či máte prostě jakýkoliv jiný důvod hledat reprosoustavy cenové hladiny pod 10 000,- Kč, jsou oba modely od Polk Audio důstojnými hráči v této cenové hladině. Pokud přijmete jejich nezbytné kompromisy, troufáme si tvrdit, že za takovéto peníze nepořídíte čistší a srozumitelnější zvuk než právě ten od Polk.

VHODNÁ MÍSTNOST - T50

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

VHODNÁ MÍSTNOST - T15

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ × ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 7 980,- - T50

Kč 3 990,- - T15

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výjimečně atraktivní ceny za rozumný zvuk

+ trochu syrový, ale překvapivě férový zvuk s pocitově vyrovnaným průběhem

+ když necháte nasazenou mřížku, vypadají na danou cenu dobře

+ T15 jsou jedny z nejlevnějších "použitelných" reprosoustav

ZÁPORY

- kvalita zpracování odpovídá cenové hladině

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies