2018 01 09 TST Teac Esoteric C 03xs 1

Japonský Esoteric je sice oficiálně stále součástí portfolia značky Teac, ale jedná se o v podstatě svébytnou značku - designovým pojetím, technologiemi, ale i zaměřením. Krom výtečných SACD přehrávačů a mohutných koncových stupňů (čím to, že japonské značky excelují zrovna v tomto?) nabízí i oceňované linkové předzesilovače. Vstupní branou do tohoto světa je model C-03Xs.

Vizuálně jde o působivé, organicky tvarované dílko, poměrně velké a výjimečně dobře zpracované tělo s šířkou 44,5 cm, hloubkou 45,7 cm a výškou 16,2 cm skrývá svou váhu 28 kg za oblými rohy a hranami, broušený hliník v přírodní barvě vypadá skvěle a každý jeden prvek je skvěle opracovaný. Je to střízlivý, moderní, účelný design, čelu dominuje ovladač hlasitosti a jeho dvojče pro výběr vstupu - mezi nimi je jen prohlubeň a v ní displej s jednoduchou signalizací aktivního vstupu a úrovně. Čtyři diody pod displejem ukazují aktivní vstup / výstup, polaritu signálu a aktivní korekci vyvážení kanálů.

Excelentní stavba přístroje je patrná na každém detailu, stěny jsou tlusté, bezešvě sešroubované a šasi naprosto nerezonující. Zadní panel pak skýtá pohled na působivou porci konektorů. Pětice analogových vstupů má ve třech případech podobu cinche a ve dvou případech podobu symetrického XLR. Pro levý a pravý kanál je zjevně použit identický blok, soudě dle rozložení konektorů. Uprostřed je pak napájecí zásuvka a zemnící kolík. Konektory jsou velké, bytelné a spolehlivé.

2018 01 09 TST Teac Esoteric C 03xs 2

I vnitřní konstrukce je nesmírně fortelná, i tady se promítá pečlivost ručního zpracování v tokijské firemní centrálě - jednotlivé sekce ve dvou patrech jsou důsledně stíněné tlustými přepážkami a všechno působí promyšleně a organizovaně.

C-03Xs má koncept dual mono od napájecího zdroje až po signálový výstup. Každý kanál má i svůj vlastní transformátor. Právě napájecí zdroj je velmi podobný tomu z top modelu Grandioso. Signálové cesty jsou plně symetrické.

2018 01 09 TST Teac Esoteric C 03xs 3

Regulace hlasitosti probíhá v analogové doméně pomocí systému QVCS (Quad Volume Control System). Jde o čtveřici identických odporových modulů, které reagují na pozici ovladače hlasitosti. Dva moduly jsou tu pro levý a dva pro pravý kanál, z nich jeden vždy pro kladnou a druhý pro zápornou fázi signálu. Lze nastavit také pět různých strmostí průběhu pro co nejpohodlnější soužití.

Ovládací obvody jsou od audio části plně oddělné - jednak jsou zabudované do čelního panelu a jednak jsou se zbytkem obvodů spojeny optikou, takže nehrozí žádné nežádoucí ovlivnění. Velkou část kouzla předzesilovače připisuje Esoteric výstupnímu řešení, v němž se nachází pole kondenzátorů s kapacitou 100 000 uF původem z již zmíněného Grandioso. Obvody mají rychlost přeběhu 2 000 V / uS a pracují s vysokými proudy.

2018 01 09 TST Teac Esoteric C 03xs 4

Možnosti nastavení přístroje jsou překvapivě široké - zisk u každého vstupu (který si lze individuálně pojmenovat) lze nastavit v rozsahu +/- 18 dB po 0,5 dB krocích, můžete nastavit vyvážení kanálů, převrátit fázi pro každý vstup, vstup RCA 2 lze přepnout do režimu pro průchod A/V signálu.

Předzesilovač pracuje v rozsahu 3 - 50 000 Hz (-0,2 dB), odstup signálu a šumu činí solidních 116 dB, celkové harmonické zkreslení nepřekračuje 0,0006% (pro RCA - u XLR je to ještě méně).

2018 01 09 TST Teac Esoteric C 03xs 5

Předzesilovač Esoteric C-03Xs jsme poslouchali ve společnosti SACD přehrávače K-07x a univerzálního OPPO BDP-105D, zkoušeli jsme i gramofon VPI Scout, zesiloval Naim NAP 250 a Esoteric S-03. Měnili jsme za předzesilovací část z Naim Nait XS / Naim FlatCap XS a poslouchalo se přes kabely ZenSati Authentica do Harbeth Monitor 30, Xavian Premio a Xavian Perla - další součásti sestav objevíte v pravém sloupci --->.

V basové lince "Noche de Ronda" Charlieho Hadena ("Nocturne" | 2001 | Universal Music | 013 611-2) nás nadchlo, jako předzesilovač dokáže udržet pevné kontury, kontrola tónu je vynikající a přitom zůstává bas měkce hebký, bohatě barevný, takový jemný a zároveň sytý. Přes jistou uvolněnost a poklidnou prezentaci není pochyb o velikosti nástroje, o plnosti jeho tónu a o vřelé hutnosti charakteru charakteristického právě pro Hadenův luxusní nástroj. Je to naprosto přirozená prezentace jen s dotekem vlastního vřelého a hebkého podpisu.

2018 01 09 TST Teac Esoteric C 03xs 6

I hlas Renée Fleming v "Hallelujah" ("Dark Hope" | 2010 | Mercury | 2739699), nahrávce, která zní "použitelně" jen na kuchyňské hi-fi věži a na absolutním high-endu, byl krásně plný, čistý a hlaďoučký, prokreslený až na dno limitů nahrávky, střední pásmo je přirozeně, neokázale transparentní a uvolněné - hlas působí velice realisticky. A navíc vše plyne naprosto bez násilí, máte pocit, že tam prostě zpěvačka stojí, nic víc, nic míň.

Přesto, že i v nejvyšším pásmu, třeba u činelů a perkusí v "Dreaming" od Art Ensemble of Chicago ("Live in Berlin" | West Wind | WW2051), zůstává patrná hedvábná hladkost a jemnost, předzesilovač dokáže v nahrávce objevit i velice jemné struktury, i to tichounké cinkání v pozadí má svůj prostor a tón je znělý, jasný, objemově výrazný, ale ne přehnaný. Každý úder paličky rozezní tón s lehkostí, perfektně konkrétně a bez náznaků nervozity, je to zcela suverénní, dospělá prezentace.

2018 01 09 TST Teac Esoteric C 03xs 7

Oproti jakémukoliv dalšímu zapojení dostupné elektroniky (třeba včetně regulace hlasitosti v OPPO přímo do koncáku Esoteric S-03) nabídl předzesilovač v Lisztově "Mefistofelovi" ("Faustovská symfonie" | 1995 | Denon | CO-78826) živější dynamiku, citelnější už od velmi, velmi tichých úrovní. Cítíte nenásilnou kontrolu, hudba se netlačí kupředu, prostě proplouvá a splývá, elektronika má veliký nadhled a volně nechává energii proplout skrze obvody téměř bez limitů, jako kdyby C-03Xs byl jen "pasiv". Předzesilovač nezaskočí žádná dynamická špička, pořád máte pocit, že zůstává dostatečná rezerva.

Velmi zajímavé je pak rozlišení - předzesilovač C-03Xs zvládl živou "Not too late" Lindsey Buckinghama ("Live at the Bass Performance Hall" | 2008 | Reprise | 9362-49903-1) s extrémně organicky působícím, naprosto netechnickým rozlišením, které je ale zároveň tak parádní, že zvuk je jednoduše přirozený, naprosto "normální". Slyšíte jasně kytaru, každou strunu, vnímáte syrovou autenticitu vokálu i ruchy publika, vnímáte dokonce i to, jak se Buckingham pohybuje a je to prostě krásné.

2018 01 09 TST Teac Esoteric C 03xs 8

Podobně pak i podání hudební scény v "The Foggy Dew" od The Cheiftains ("The Wide World Over" | 2002 | rcaVictor | 09026639172) je naprosto a zcela organické. Hudba se doslova rozlije okolo vás, odhmotněná z ozvučnic a naprosto parádně čitelná v pravolevém i předozadním směru, jako kdyby po vložení do sestavy předzesilovač celý signál přemodeloval k obrazu svému a vytvořil z něj téměř živoucí plastiku. Není tu ani stopa po techničnosti, je to blízko ideálnímu pocitu "být tam".

Ani "hrubší" nahrávka typu "Song to say goodbye" od Placebo ("Meds" | 2006 | 0602537175369) nezkazí skvělé pocity z poslechu C-03Xs. Muzikální, klidný, velice dospěle kultivovaný styl prezentace vám dá najevo, že nahrávka má své limity, že jí chybí to a tamto, ale vlastně to nevadí, protože i tak se dá odprezentovat s radostí, s pohodou a s pocitem hebkého luxusu. Hudba se nikam nežene, ale má sílu a hlavně - má podmanivost, v které se lze utopit.

2018 01 09 TST Teac Esoteric C 03xs 9

Pochopit kouzlo "Esoteric zvuku" možná chvíli trvá; než se proposloucháte do toho nijak agresivně průbojného, uvolněného a přesto dospělého, komplexního a organického, přesto suverénně kontrolovaného přednesu, chvíli to vezme, stejně jako (ne úplně krátkou) chvíli trvá, než se přístroj řádně prohřeje a dá vám své maximum. Otevřete ale hlavu, vypusťte jakoukoliv snahu věci uspěchat a poddejte se tempu Esoteric - sestava řízená pomocí C-03Xs vytvoří fantastickou atmosféru, v níž postupně zmizí bariéry, čas a všechna hudba, kterou stihnete vstřebat, protože napříč žánry, hlasitostmi a kvalitou nahrávek zůstává ve vzduchu kouzlo. Ezoterické kouzlo, jemuž právě předzesilovač C-03Xs (alespoň v kombinaci přístrojů, kterou jsme měli k dispozici) udává takt a charakter nejsilněji (a nejlépe!).

cca Kč 280 775,- (11 000 EUR)

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělá stavba a pocit hodnoty při používání

+ velice jemná regulace hlasitosti s velkým rozsahem

+ autenticita a nadhled

+ čistý, jemný zvuk

ZÁPORY

- nemáte-li o 1/3 peněz víc na jasně slyšitelně lepší komponent, tak nic

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: IBD Czech | www.ibd-czech.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies