2018 01 09 TST beyerdynamic dt1770 dt1990 pro 1

V katalogu německé legendy beyerdynamic (kdo by neslyšel o jejich mikrofonech a sluchátkách?) najdete patrně více produktů pro profesionální nasazení, než pro ozvučení domácí, ale konec konců nikdo vám nebrání ocenit přednosti studiových sluchátek v domácím prostředí - v katalogu firmy pak nejzajímavěji působí dvojice sluchátek, která se v praxi liší jen minimálně.

Zkraťme to - rozdíl je v tom, že DT 1770 Pro jsou sluchátka uzavřená, zatímco DT 1990 Pro jsou sluchátka otevřená. Beyerdynamic říká, že jsou to sluchátka ideální pro mixování, mastering a nahrání - z toho by tak mělo plynout, že půjde o sluchátka maximálně "rovná", což je (alespoň teoreticky) ideál nejen ve světě produkce, ale i domácí reprodukce.

DT 1770 Pro

Nižším číslem jsou označená sluchátka s uzavřenými mušlemi. Ty jsou spojeny s hlavovými mostem z pružinové oceli, most samotný je pak slušně polstrovaný a pohodlný. Vede jím též signálový kabel, neb ze zesilovače přichází pouze do jediné mušle, kde je pro spojení zvolený mini-XLR konektor.

Náušníky jsou obrovské, měkounké a pohodlné, takže nějakých 388 gramů sluchátek vám nezatíží hlavu přespříliš, můžete si vybrat mezi velurem a koženkou. Výrobce říká, že nejde jen o osobní preferenci materiálu, ale že velurový náušník posune zvuk k lehčímu a vzdušnějšímu a kožený náušník zase k utaženějšímu a konkrétnějšímu. Je tu také udávaný rozdíl v útlumu - velur odruší 18 dB okolního hluku a koženka 21 dB.

2018 01 09 TST beyerdynamic dt1770 dt1990 pro 19

Sluchátka používají charakteristickou firemní technologii Tesla v druhé generaci, dynamický reproduktor pracuje v rozsahu 5 - 40 000 Hz, sluchátka mají impedanci 250 ohm (takže řádný sluchátkový zesilovač bude na místě). DT 1770 Pro nabízí citlivost 102 dB / mW / 500 Hz.

DT 1990 Pro

Pokud si představíte DT 1770 Pro s množstvím vertikálních průduchů na každé mušli, máte dobrou představu, jak vypadají DT 1990 Pro. Jejich pojetí je pak identické s tím, jak je popsáno výše. Krom rozdílu uzavřené / otevřené nenajdete nic odlišného. I tady je reproduktor o průměru 4,5 cm s neodymovými magnety v pohonu typu "Tesla".

I když... Rozdíl tu je. Náušníky jsou tu sice také dvoje, ale pouze velurové, byť se stejnými odlišnostmi jako nabízí dva materiály u modelu DT 1770 Pro.

Technické parametry jako frekvenční rozsah nebo citlivost a impedance jsou úplně stejné, váha se liší o 18 gramů ve prospěch otevřeného modelu.

2018 01 09 TST beyerdynamic dt1770 dt1990 pro 3

Oboje sluchátka jsme měli možnost poslouchat na výstupu OPPO UDP-205, Apogee Groove, ASUS Xonar Essence One MUSES MKII nebo Chord Mojo. Srovnávali jsme se Sennheiser HD 26 Pro, Sennheiser IE 8 i pár dalšími sluchátky.

Mohutnou basovou linku v "Hrr na ně" od Nerez ("Ke zdi" | FLAC | 16 - 44,1) zvládla oboje sluchátka již velmi dobře, dokonce výtečně. U obou je znát, že už jsou v kategorii skutečně dobrých sluchátek - uzavřená verze DT 1770 Pro výtečně vystihla barvu kontrabasu, jeho zamručení a takový ten pocit mohutnosti nástroje, ale přesto tu maličko schází váha, podobně jako u uzavřených reprosoustav je basu méně a je těžší jej probudit, ale zase je velmi přesný, rychlý a důrazný, takže kontury jsou hodně pevné a konkrétní. Otevřené DT 1990 Pro jsou citelně měkčí a zvuk poddajnější, gumovější. I tady je váha o kousek menší, ale basu je víc, je i hlubší a hutnější. I tady byla výtečně vystižená barva tónů a charakter nástroje, byť vše bylo podáno jaksi uvolněněji, nadýchaněji - v porovnání s konkurencí jde ale v obou případech o sluchátka s neutrálním přednesem.

Vokál Vanessy Fernandez v "Use me" ("Use me" | FLAC | 24 - 176,4) byl v podání DT 1770 Pro pěkně konkrétní a velmi pěkně prokreslený, sice trochu technický, tenčí a maličko světleji laděný, nicméně skvěle srozumitelný, detailní a super transparentní. Je cítit, že s těmihle sluchátka skutečně ve studiu pracovat můžete. Přednes DT 1990 Pro je volnější, vzdušnější, méně technický, ale přitom ne méně detailní, méně transparentní. Hlas je také o kousíček živější.

2018 01 09 TST beyerdynamic dt1770 dt1990 pro 5

Ve svém maličko tenčím, hodně utaženém zvukovém pojetí s technickou brilancí pokračovala DT 1770 Pro i v pásmu nejvyšších frekvencí. Jasné cinkání vibrafonu a ševel činelů v "Misery" od Dave´s True Story ("Unauthorized" | FLAC | 24 - 96) jsou objemově spíše akorát, ale jasné, precizně zaostřené a energické. Jsou to přímé, jasné tóny, dávající jasně najevo kvalitu nahrávky (v tomto případě příkladnou - ale u špatných nahrávek umí být výšky jedovaté, věrné jednoduše kvalitě záznamu). U DT 1990 Pro bylo objemu právě akorát, skvělé bylo ale také prezentování textur činelu, ten štěteček na činelu, kde můžete sledovat každý pohyb, ta celková detailnost, ale přitom kultivovaný přednes, který neakcentuje ostrost, to je skvělá kombinace. DT 1990 Pro jsou skvělé pro audiofila-analyzátora.

V "Poloveckých tancích" z Borodinova "Knížete Igora" ("Focal CD No. 8" | FLAC | 16 - 44,1) se ukázala dynamická solidnost obou modelů. Zvuk z DT 1770 Pro musíte trochu více dolovat, chce více výkonu, více energie a autoritativnější elektroniku, aby se rozmáchl a předal tu mohutnou dynamičnost orchestrální skladby. Pokud ale maličko otočíte volume doprava a hrajete ze solidního systému, odmění se DT 1770 Pro utaženým, přesným, svižným a energickým zvukem, který může být snad o trošku sušší, ale jeho brilance je s ohledem na cenu ohromující. Otevřené DT 1990 Pro jsou o něco plnější, o dýchnutí, jen maličko méně důrazné, ale přesto celkově působí výbušněji, že zvuk je snazší a vychází z mušlí nenuceněji.

2018 01 09 TST beyerdynamic dt1770 dt1990 pro 20

Obě verze sluchátek beyerdynamic pak mají společnou jednu věc - jsou to skutečně analyticky založené nástroje, dělající pídění se po detailech nesmírně snadným. V "How it feels" od Sophie Zelmani ("The Dali CD Volume 3" | FLAC | 16 - 44,1) bylo cítit až nekompromisní upřímnost DT 1770 Pro, umí jít hodně hluboko do nahrávky, ale činí tak technicky, precizně a bez příkras. Zvuk je velmi transparentní a konkrétní, ale zcela jasně vás informuje o každé kompresi, o každém příliš ostrém tónu nebo o každém zkreslení, což je třeba u velké části popových a metalových nahrávek trochu nepříjemný zážitek. I DT 1990 Pro vám přenesou do uší snad i svorku na papír co spadla zvukaři v druhé místnosti, ale činí tak přeci jen lehce nadýchaněji a klidněji. I tady jsou sice třeba sykavky hodně řízné a je to rozhodně stále velmi analytický zvuk, ale všechno je trošku vetší a vzdušnější.

V podání prostoru jsou DT 1990 Pro díky svému vzdušnějšímu charakteru rozhodně lepší, než DT 1770 Pro - v "Darkest Dark, Brightest Bright" Amber Rubarth ("HDTracks sampler 2014" | FLAC | 24 - 96) nabídl uzavřený model v pravolevém směru přehledný, ale nijak oslnivě široký a hluboký prostor. Nástroje jdou dobře lokalizovat, ale máte pocit, že jste tak trošku na maličkém klubovém pódiu. Po přehození na DT 1990 Pro zvuk jako kdyby ztratil pravolevé omezení a vystoupí vám ven z hlavy, všechno je o něco větší a vytvoří se jednoduše ten správný 3D efekt nejen s pravolevou, ale i předozadní lokalizací. Více vzduchu, více prostoru...

2018 01 09 TST beyerdynamic dt1770 dt1990 pro 22

Whiteova "Just One Drink" z desky "Lazaretto" (FLAC | 24 - 96) byla v podání uzavřených DT 1770 Pro našlapaná, dravá, drajv a důraz či kontrola jsou pro danou cenovou třídu vzorem. Pravda, řízný zvuk má tendenci být trochu moc řízný, je to nekompromisní podání, ale rytmické a intenzivní. Ani DT 1990 Pro nemají nouzi o energii, zvuk je však šťavnatější, usazenější a přitom nepostrádá tempo a suverénnost, je to nicméně o kousíček tolerantnější přednes.

Oba vzorky sluchátek z "profi" části katalogu německých beyerdynamic představují skvělý příklad toho, jak mají vypadat analytická sluchátka, která si koupíte za zhruba polovinu průměrné české výplaty (což se dá považovat za dostupné, byť to už nejsou lidová sluchátka). Je z nich cítit jejich studiový původ, zejména DT 1770 Pro jsou prostě brilantními nástroji pro rozbor zvuku, slyšíte všechno, syrově, přímo a (téměř) bez limitů. Pokud jim přidáte adekvátní elektroniku a vyladíte jejich řízné zvukové podání, které navíc potřebuje podpořit energií v basovém spektru, pak získáte ultra rovná, čistá a transparentní sluchátka. Pokud pak chcete v podstatě stejně "studiový" zvuk, ale v trochu kultivovanějším a tolerantnějším balení (tedy se zvukem bližším hi-fi ideálům), pak určitě sáhněte po otevřených DT 1990 Pro - nabízí totiž v praxi tytéž klady, ale s o kousíček měkčím, větším a hutnějším zvukem. Pokud tedy hledáte sluchátka s cenovkou kolem 15 000,-, za nás jsou (zejména) DT 1990 Pro jasným tipem - alespoň pro ty, kteří se nebojí zvukové úrovně své hudební sbírky.

Kč 15 990,- - DT 1770 Pro

Kč 15 990,- - DT 1990 Pro

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ perfektní izolace od okolí (DT 1770 Pro)

+ komfort nošení pro dlouhé hodiny poslechu

+ autentická čistota a věrnost signálu (což může být i nevýhoda)

+ holografické podání prostoru (DT 1990 Pro)

ZÁPORY

- trochu ztuha se rozehrávají, nestačí jakýkoliv zdroj (DT 1770 Pro)

- maličko měkčí zvuk (DT 1990 Pro)

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: BaSys CS | www.basys.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies