2018 01 09 TST Audio Analogue Fortissimo set 1

Italové, zdá se, mají k hi-fi extrémně pozitivní vztah - soudě alespoň podle množství výrobků, které z Apeninského poloostrova pochází. Jednou z těch lepších, ale pohříchu opomíjených značek je i Audio Analogue s kořeny v roce 1995, kdy se značka narodila v nádherném Toskánsku. Nejznámější je pro své high-endové kreace, nicméně v katalogu najdete i základní řadu ArmoniA. V ní jsou úplně základní modely Crescendo a o kousek vyšší Fortissimo (plus trochu stranou stojící DAC s regulací hlasitosti Vivace).

Řada Fortissimo (ale Crescendo ostatně taky) sestává z integrovaného zesilovače a CD přehrávače (který lze využít i jako D/A převodník). Oba komponenty jsou zřetelně koncipovány jako celek - ačkoliv šasi s krytem z černého kovu je jednoduché a maximálně "klasické", přední hliníkové a poměrně tlusté panely obou přístrojů jsou hezky zpracované.

Integrovanému zesilovači (13 kg, šířka 44,5 cm, hloubka 39 cm a výška 11,7 cm) vládne vprostředku uložený ovladače hlasitosti, vlevo od něj jsou pro značku typické maličké diody označující aktuální aktivní vstup (plus je mezi nimi i 3,5 mm jack pro rychlé připojení třeba telefonu nebo přenosného přehrávače), na kraji je pak spínací tlačítko. Po pravé straně jsou další diody, tentokráte ukazující nastavenou hlasitosti, na jejich okraji je 6,3 mm výstup pro sluchátka.

2018 01 09 TST Audio Analogue Fortissimo set 3

CD přehrávač (9,5 kg, šířka 44,5 cm, hloubka 39 cm a výška 11,7 cm) má téměř stejné rozložení prvků - vlevo je spínací tlačítko, místo řady diod jsou tlačítka pro ovládání reprodukce, uprostřed je místo ovladače hlasitosti šuplík mechaniky za velkými dvířky, všechny zásadní informace jsou pak na malém obdélníkovém displeji v pravé části, na maličkém jsou tři řádky a dobře se čtou přes své nepatrné rozměry. I tady je sluchátkový výstup.

Při pohledu zezadu uvidíte na integrovaném zesilovači klasické dva páry terminálů v horní části, mezi nimi a "o patro níž" vstupy a výstupy v podobě klasických cinchů. Ke čtyřem běžným linkovým vstupům se přidává vstup phono se zemnícím kolíkem a je tu také jeden pár pre-out cinchů (které lze nastavit na pevnou linkovou úroveň) . Úplně vlevo najdete i jeden pár symetrických XLR vstupů hodně industriální podoby. Příjemným překvapením u takto působícího komponentu je přítomnost digitálních vstupů (optika, koax a USB) a dokonce i koaxiálního digitálního výstupu. Konektivita je tedy poměrně dost univerzální.

Na zadním panelu CD přehrávače najdete výstup v podobě analogových symetrických XLR i nesymetrických cinchů, digitální výstup má podobu koaxiální, digitální vstupy jsou pak jak v optické podobě, tak v koaxiální, vždy po jednom kusu. Doplňuje je i zde USB port pro spojení s počítačem. Výbava sestavy je tak solidní.

2018 01 09 TST Audio Analogue Fortissimo set 2

Vnitřní uspořádání zesilovače je velmi pěkné - masivní toroidní transformátor zabírá přední polovinu stroje, od součástek jej stíní velké chladící profily. Obvodové řešení působí organizovaně a promyšleně, velká část konstrukce je pak dokonce symetrická. Transformátor má dvě vinutí, jednu pro koncové stupně a jednu pro předzesilovač a další obvody s nízkými proudy.

Digitální část zesilovače podporuje signál PCM až do rozlišení 24 bit / 108 kHz s výjimkou USB, které sice pracuje bez ovladačů, ale jen do 16 bit / 48 kHz. Phono předzesilovač podporuje signál z MM i MC přenosek a můžete si nastavit impedanci i zisk.

Zesilovač nabízí poměrně vysoký zisk 36 dB, výkon 100 Wattů do 8 ohm na kanál (respektive 180 Wattů do 4 ohm na kanál) je velmi slušný. Obvody pracují od 0 do 120 000 Hz (0, -3 dB), odstup signálu a šumu 100 dB je taktéž slušný. Hodnota THD+N při plném výkonu nepřekračuje 0,015%.

2018 01 09 TST Audio Analogue Fortissimo set 5

CD přehrávač je pak osazen rozumnou mechanikou TEAC CD-5010B, vestavěný čip umožňuje volbu vzorkovací frekvence pro zpracování signálu. Převzorkování probíhá za pomoci hodin na bázi 44,1 nebo 48 kHz podle aktuální frekvence (čímž se minimalizuje jitter). D/A převodník má rozlišení 32 bit / 192 kHz, USB je limitováno na 24 bitů v asynchronním módu.

Více technických informací výrobce o svých produktech nenabízí...

Set Analogue Audio Fortissimo jsme poslouchali primárně jako jeden celek s reprosoustavami Harbeth Monitor 30, Xavian Ambra, Xavian Perla nebo Fischer&Fischer SN-70, ale též jako jednotlivé komponenty v kombinaci s téměř vším, co naleznete v pravém sloupci -->. Porovnávali jsme z důvodu konzistence na kabelech TelluriumQ Black a Silver řad. Popisované dojmy ale vychází hlavně z toho, jak hraje systém jako celek (protože tak fungují přístroje lépe, než zesilovač a CD samostatně).

2018 01 09 TST Audio Analogue Fortissimo set 6

Duo Audio Analogue prezentuje basové spektrum s poměrně velkou váhou, trošku temněji a možná až s lehce těžším vyzněním, díky čemuž je zvuk pozvolnější. Nicméně díky tomu je také vybrnkávající kontrabas Charlie Hadena ve "Spiritual" ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2) pěkně masitý, šťavnatý a hutný. Jeho brnknutí už je také relativně cítit, byť objemem a proporcemi je basových tónů tak akorát. Je také cítit jistá měkkost, jen přispívající k v úvodu popsané charakteristice. Není to nepříjemné, ale milovníci agilního pružného basování si tu na své úplně nepřijdou.

Třeba vokály a střední pásmo obecně jsou ale živější a vlastně velmi pěkně prokreslené, jako kdyby se na ně elektronika soustředila. Hlas Madeleine Peyroux v "Dance me to the end of love" ("Careless Love" | 2004 | Rounder | 0602498235836) byl objemný, byl příjemně hebký a hladký, zněl solidně, v poměru k ceně férově čistě, i když zrovna transparentnost a hon za detailem nejsou základními stavebními kamenu zvuku řady Fortissimo - to je spíše barevnost, bohatost a uvolněnost. Takříkajíc zvuk "do příjemna".

2018 01 09 TST Audio Analogue Fortissimo set 9

Vibrafon a činely v "Ralph´s New Blues" od The Modern Jazz Quartet ("Concorde" | 2008 | Prestige | 0888072306530) byly měkčí, sametovější, nevtíravě kultivované, byť by jim možná ždibec jiskry navíc i prospěl. Ani tady nejde o hon na detail, o jednotlivosti, ale o zapadnutí zvonivé a barevné linky do bezkonfliktního a uvolněného celku .

Set Fortissimo se v žádné chvíli nikam nehrne, není to uměle nervózní drama s touhou vás dynamicky zarazit do židle - zvuk Fortissimo plyne, uplývá jako sladký sirup ve své poklidnosti a bohatosti, v McLaughlinově "Thieves and Poets (Part 2)" ("Thieves and Poets" | 2003 | Glenray | 0602498010754) se dynamické rázy převalily jako velká vlna, zvuk byl maličko pomalejší, ale o to hutnější, klidnější a velký.

Jemnými detaily "Min Módir" od Eivor překypuje ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6), Fortissimo není analytické a nechává informace vyplouvat na povrch jaksi svépomocí, pozvolně - na svou třídu je ale výsledek vlastně velmi přehledný, vnímáte jak hlavní vokální linku, tak i tu a tam z publika, vnímáte jednotlivé linky nástrojů a jejich textury - Fortissimo pracují velmi slušně, jen nedávají detaily "moderně" ostentativně najevo, ale naopak jsou blíže decentní audiofilii, kdy si možná až lehce zpětně uvědomíte ty detaily, které vzbuzují "live" dojem.

2018 01 09 TST Audio Analogue Fortissimo set 13

V podání prostoru ve Stingově "Roxanne" ("Symphonicities" | 2010 | Deutsche Grammophon | 274 2537) vás Fortissimo sice asi nenechají s úplně otevřenými ústy, ale šíře i čitelnost pravolevého prostoru je v rámci solidních standardů dané třídy. Je tu cítit i troška lokalizace směrem do hloubky, je to netechnické, také velké a nadýchané.

Lisztův "Mefistofeles" ("Faustovská symfonie" | Eliahu Inbal a RSO Berlin | 1995 | Denon | CO-78826) plynul příjemně, pozvolně a sice ne úplně strhujícím způsobem a tempem, ale solidně organizované, celkově vstřícné, měkčí, velké, hedvábně něžné a barevné.

2018 01 09 TST Audio Analogue Fortissimo set 12

Kombinace integrovaného zesilovače a CD přehrávače Audio Analogue Fortissimo sice nedosahuje podmanivých, dospělých kvalit modelů řady PureAA či Anniversary Line, jde o solidní zástupce high fidelity dané cenové hladiny. Férové zpracování, jednoduchost soužití, milá výbava (DAC v CD přehrávači je velice dobrý, ten v zesilovači je spíše "pro formu"), možnost trochu si pohrát s výstupem CD přehrávače, to vše v kombinaci s velmi příjemným, hodně uvolněným a barevným zvukem vytváří kombinaci, která pohladí uši a i když není přednes puristicky věrný, pro ty, kteří touží žít s hudbou laděnou "do pěkna", může být ve vhodné kombinaci s živějšími reprosoustavami set Fortissimo příjemný.

Kč 45 000,- - zesilovač

Kč 45 000,- - CD přehrávač

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ férově pojaté komponenty

+ výbava včetně převodníků

+ možnost trošku pracovat se zvukem CD přehrávače

+ solidní standard dané cenové třídy

ZÁPORY

- převodník v zesilovači je maličko pro dobrý pocit

- zvuk není úplně strhující

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies