2017 12 22 TST Focal Kanta No2 1

Focal z městečka Saint-Étienne ve středovýchodní Francii se nikdy nebál jít jaksi jinou cestou - alespoň v designovém slova smyslu. "Lomené" ozvučnice vyšších řad jako kdyby navíc s každou novou uvedenou modelovou sérií získávaly svébytnější styl. Tam, kde první krok udělala řada Utopia, následovala modernější a osobitější série Sopra, po níž nyní přichází úplně nejodvážněji pojatá série Kanta.

Ta prozatím obsahuje jediný model - třípásmový sloupek No.2, ač se podle číselného označení dá poměrně dobře předpokládat, že nezůstane osamocen. Načrtnuté křivky mají jasnou návaznost na firemní rukopis třeba i díky zlomu čelní desky v poslechové ose ve výšce vysokotónového měniče, ale celkové vyznění vzhledu je nesmírně modernistické, až lehce komplikovaně stravitelné. Snad za to může lehká disproporce brutálně masivní čelní desky s organicky kulatými kraji a poměrně puristicky hranatého zbytku ozvučnice, snad axiálně rozmístěné "kuří nožky", na nichž celá kreace stojí, ale očím prostě chvíli trvá, než si to vše poskládají - trochu jako u těch obrázků z 90. let, kdy jste museli chvíli upřeně zírat s otevřenou myslí, aby hlava pronikla "dovnitř" a ukázala skutečnost. Je ale fakt, že čím déle se na Kanta No.2 díváte, tím větší smysl dávají. Navíc veliké množství barevných kombinací čela a zbytku od tlumených po zářivé dává velkou svobodu inkluze do různých typů interiérů.

Z pohledu kvality zpracování ale nelze říct křivého slova - vše odpovídá kvalitativních nárokům čtvrtmilionové třídy. Možná budete cítit potřebu přesvědčit se dotekem nebo přiložením oka ke spárám, ale chybu nenajdete, ač to není v pravém slova smyslu "luxusní" feeling.

2017 12 22 TST Focal Kanta No2 2

Mohutnou čelní desku okupují celkem čtyři měniče, nahoře je směrem dolů shlížející reproduktor středotónový, pod ním rovně pálící tweeter a dole lehce vzhůru nakloněný zdvojený reproduktor basový. Úplně dole je pak v barvě čelní stěny vyvedený hladce tvarovaný nátrubek bassreflexu.

Samotná skříň je pak o ždibec menší, takže se při pohledu zepředu jakoby schovává za čelním panelem, navíc to i při mírném vtočení opticky zmenšuje její velikost. Naše smysly se několika nápaditými triky nechají zjevně snadno ošálit- Kanta No.2 tak v reálném interiéru působí menší, než by napovídala jejich výška 1,26 m, šířka 32,1 cm (42 cm včetně nožiček) a hloubka 47,7 cm (69 cm včetně nožiček). Reprosoustavy jako celek pak také váží nezanedbatelných 35 kg.

2017 12 22 TST Focal Kanta No2 3

Při pohledu zezadu zjistíte, že na úplném konci se ozvučnice ještě díky maličko zakulaceným hranám zužuje, v dolní části, zhruba ve výši spodního basáku se pak nachází druhý bassreflexový otvor. Úplně vespod se nachází jeden pár robustních terminálů.

Čelní stěna je nejen tlustá, ale je také poměrně netypicky vyrobená z polymeru s vysokou hustotou. Podle údaje výrobce je tato hmota o 70% hustší než běžná MDFka, je také o 15% tvrdší a o 25% lépe tlumí vibrace. Skříň samotná je pak vyrobena sendvičovým způsobem z několika vrstev různých materiálů.

Osazení staví na tradičních materiálech Focal - vysokotónová obrácená kopulka je z beryllia a je skrytá za hrubou mřížkou. Měnič IAL3 je tu přítomný v nejaktuálnější podobě.

2017 12 22 TST Focal Kanta No2 4

O střední tóny se stará 16,5 cm membrána Flax se závěsem TMD a motorem NIC. Materiál Flax najdete i ve starších modelových řadách, dutá vlákna Flax se ve Focal pod názvem F cone poprvé objevila v roce 2013. Membrána je tvořena třemi vrstvami vláknitých materiálů - nahoře a vespod jsou vlákna skleněná, mezi sebou uzavírají právě Flax. Technologie TMD (Tuned Mass Damper) je vlastně zdvojený závěs, který svou hmotou tlumí nežádoucí rezonance. A NIC motor, to je vlastně Neutral Inductance Circuit - technologie, jejímž účelem je stabilizovat Faradayovým kroužkem intenzitu magnetického pole.

Woofery mají také membrány o průměru 16,5 cm a za materiál je tu zvolen Flax. Liší ve výrazně větší středovou krytkou a také tím, že nepoužívají tlumení závěsu.

Focal Kanta No.2 mají udávaný frekvenční rozsah 35 - 40 000 Hz (+/- 3 dB) s tím, že s poklesem -6 dB by měly sáhnout až na víc než dostatečných 29 Hz. Jmenovitá impedance 8 ohm padá podle deklarovaných údajů na 3,1 ohm, charakteristická citlivost 91 dB / 2,83 V / m pak patří k vysokým. Tři pásma se u Kanta No.2 dělí na hranici 260 Hz a 2 700 Hz.

2017 12 22 TST Focal Kanta No2 5

Focal Kanta No.2 jsme měli možnost poslouchat v pražském studiu Long Play Audio, kde jim společnost dělaly komponenty Audio Research CD6 či Micromega M-One 100, zkoušeli jsme ale také třeba lampový zesilovač Audio Research VSi75. Propojeno bylo kompletně kabeláží ZenSati Authentica nebo alternativně cinchovými kabely Atlas Ascent, napájecí lišta pocházela ze systému Atlas EOS. Porovnávali jsme jak s Focal Sopra No.2, tak s Canton Reference 1 K a Canton Reference 3 K.

Kanta No.2 nebudí ani od pohledu dojem nějak zvlášť "hromující" bedny, která by měla basem rozechvět základy domů a poslech to potvrzuje - linka kontrabasu Charlie Hadena v "Prism" ("American Dreams" | 2002 | Verve | 064 096-2) byla utažená, objemově akurátní, nepřehnaná, ale přitom citelná. Kanta No.2 hrají spíše pevněji, s hrdě pevnými konturami, bas je tuhý, ale když mu lehce "naložíte" a rozhýbete ho, je důrazný a dokáže brnknutí struny prodat energicky a s fyzickým důrazem. Zvuk je trochu sušší, než u Sopry, ale není strohý a navíc působí rychleji.

2017 12 22 TST Focal Kanta No2 10

Střední pásmo je pak hlaďounké, velmi neúnavné a zdá se být lehoulince vyzdvižené. Hlasy zpěváků skupiny Fragile v "Ain´t No Sunshine" ("Next Level" | 2010 | QStudio | 1617-002-2) byly přesné, věrné, lehce srozumitelné, ani příliš syté, ani prázdné, prostě dobře vyvážené. Kanta No.2 netlačí v tomto pásmu na pilu, jsou přesto slušně detailní a hlasy působí nenásilným, přesto kontrolovaným dojmem - jsou to tak trošku vlastně méně objemné, o něco málo věcnější Sopry.

Výšky se pak zase zdají být agilnější, živější, bohaté objemem i energií; cinkání kovových perkusí v "Coal" Michaela Penna ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) bylo rychlé, možná lehce "lesklejší", nebo chcete-li sytější, ale neagresivní, díky o něco větší energii zůstává i dozvuk patrný dlouho.

Utažený, na kontrolu a ne na velikost naladěný zvuk funguje dobře i dynamicky, byť je znát, že reprosoustavy nejdou úplně lehce, musíte jim "nadělit" a třeba lampový Audio Research byl zajímavý, ale velké monobloky by byly ideální. Třeba mohutný úder v úvodu Gabrielovy "Signal to noise" ("Miss" | 2003 | Realworld | 07243 595237 2 9) ustojí reprosoustavy naprosto se ctí, cítíte pevnost, sílu a semknutost, stejně jako na opačném konci skladby, kdy se rozezní razantní bicí - rychlý zvuk Focalů je jako švihnutí bičem a nabízí opravdu pěknou razanci, byť vás nezahrnou zvukem.

2017 12 22 TST Focal Kanta No2 9

Co do detailnosti nejsou Kanta No.2 mikroskopy pro pitvání se v nahrávce, nicméně třeba "Dans Ma Rue" od Zaz ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) byla zorganizovaná a přehledná, nebylo tam cítit žádné násilí, žádné zdůrazňování, v přístupu k servírování detailů se opět Kanty podobají Soprám. Tón piana setrvává ve vzduchu a pozvolna doznívá, cítíte, že měniče pracují pod kontrolou a jistě, ani nahlas Kanty nekoušou, jsou civilizované a i když ne tak komplexní jako Sopry, cítíte z nich podobný zvukopis.

Vysloveně výborné je pak podání prostoru hudební scény - Kanta No.2 rozkreslily Rózsovu "Theatrum Universi" ("Under my spell" | 2009 | Pavián Records | PM0042-2) pěkně doširoka, dokonce až mimo rozteč svých ozvučnic. Hudba byla už oproštěná od pocitu fyzického spojení s kabinety a vzdušná, neúnavně a organicky přehledná. Líbila se nám i velice dobrá lokalizace jednotlivých nástrojových sekcí včetně zřetelného předozadního prostoru. I tady je cítit, že Kanta No.2 jsou zkrocené a spořádané.

Jak už bylo řečeno, když odhlédnete od nuancí, působí Kanta No.2 zvukově dost jako Sopra - jen jaksi "hubenější" a přímočařejší, zkrocenější a utaženější. "Please Read the Letter" od Roberta Planta a Alison Krauss ("Raising Sand" | 2007 | Rounder | 475 9382) se prostě dobře poslouchala. Semknutá, razantní vespod, čistá a hladká uprostřed a energická v nejvyšších částech frekvenčního spektra, už s takovým tím puncem high-endové kultivovanosti a samozřejmosti.

2017 12 22 TST Focal Kanta No2 8

Focal Kanta No.2 jsou zajímavé reprosoustavy - jejich vnější slupka je trochu matoucí, je evidentně nesmírně moderně střižená a jestli je to správné a dlouhodobě esteticky přijatelné, na to odpoví jen vaše oči a čas. Zpracování je nicméně plně adekvátní cenové hladině. Jejich zvuk je pak - dáte-li jim řádný a adekvátní řetězec, ať už třeba přímo pro Focal optimalizovanou Micromegu nebo ještě lépe nějaké řádně dospělé a energické zesilovače - čistý, konkrétní a důrazný, nekonfliktní a vlastně cítíte kontrolu a preciznost, zabalenou však do nekousavého hávu. Jsou to vlastně svým způsobem, jak už bylo řečeno, trochu zvukově jednodušší, tenčí, ale důraznější Sopry, což je rozhodně zajímavé.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 12 22 TST Focal Kanta No2 m1

Focal Kanta No.2 nejsou tak čisté a rovné jako jejich souputníci ze série Sopra, nicméně od 50 do 20 000 Hz se jejich frekvenční odpověď v reálném prostoru vtěsná do tolerance +/- 4 dB, což je ok. Pod hranicí 50 Hz jejich energie rychle utichá, bassreflex je naladěný na 40 Hz. Důraznější přednes na 60 Hz bude stát za dojmem plnějšího zvuku.

2017 12 22 TST Focal Kanta No2 m2

Impedanční křivka (červená) ukazuje propad až ke 3 ohmům (na 100 Hz), kromě toho se ale drží v bezpečných mezích. Právě pásmo pod 100 Hz ale vykazuje výrazné nároky na zesilovač - velmi stabilní stroj se schopností dodat rychle dost proudu bude žádoucí pro jejich optimální rozehrání.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 219 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ svébytný design (pokud se vám líbí)

+ razantní a úderný zvuk

+ kvalita výroby je velmi dobrá

+ velice hezké podání prostoru

+ pěkné a věrné podání středního pásma

ZÁPORY

- svébytný design (pokud se vám nelíbí)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

PRODÁVÁ: Long Play Audio | www.longplay.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies