2017 10 06 TST GoldenEar Triton Five 1

Kdo začínal jako tvůrce závodních autíček na autodráhy, aby posléze vybudovat dvě z nejpopulárnějších amerických značek reprosoustav Polk Audio a Definitive Technology a nakonec si založil "hračku" na stará kolena? Inu - odpověď je Sandy Gross, bodrý to majitel velmi zajímavé značky GoldenEar.

Přestože valná většina firemních modelů je koncipovaná jako semiaktivní (tedy s napájenou a vlastním zesilovačem vybavenou basovou sekcí), v katalogu najdete i několik čistě pasivních modelů - zajímavé jsou hlavně sloupky Triton Seven a větší Triton Five.

Ačkoliv mají sloupky ozvučnici o rozměrech 112,4 x 31,3 x 16,8 až 20,5 cm (v x h x š - směrem dozadu se Triton Five rozšiřují), postavenou na základně tvaru nepravidelného oválu 41,9 x 27,9 cm a váží 18 kg, působí v reálném prostoru velmi "skladně". Může za to velkou měrou i typické firemní designové řešení - zatímco základna z MDF je lesklá, kabinet je potažený ze všech stran průzvučnou látkou černé barvy, která schová jak tvary, tak rozměry a kterou narušuje jen plastová "čepička" v zadní části horní stěny a panel s konektory dole vzadu. Jednoduchost sama.

2017 10 06 TST GoldenEar Triton Five 2

Osazení je v podstatě identické s ostatními firemními modely řady Triton, jen s tím rozdílem, že basy jsou pasivní a do větších modelů se vejde jaksi vícero reproduktorů. I zde je nicméně klasický firemní páskový HVFR, tedy vysokorychlostní skládaný pásek s filmovou membránou a neodymovými magnety. Aktivní středobasy jsou dva, průměr memrán je šest palců a využívají měkký závěs s dlouhým chodem, kónickou membránu a silné magnetické pole s jednopalcovou cívkou na kaptonovém formeru. Doplňkem jsou celkem čtyři pasivní ploché membrány kulatého tvaru s průměrem osm palců.

Díky tomuto osazení mají poměrně kompaktní sloupky odvážně nastavené hodnoty frekvenčního rozsahu - 26 - 35 000 Hz v této cenové hladině rozhodně není údaj obvyklý a to ani bez udání tolerančního pásma, jak je tomu zde. Citlivost 90 dB patří k vyšším a impedanci výrobce označuje jako "kompatibilní s 8 ohmy".

2017 10 06 TST GoldenEar Triton Five 3

Triton Five jsme poslouchali v ostravském Studiu Špalíček spolu s transportem McIntosh MCT450 a zesilovačem McIntosh MA7900, propojeno bylo kabeláží Audio Art SC-5, kvalitu proudu jistil IsoTek Aquarius. Srovnávali jsme jak s pasivními GoldenEar Triton Seven, tak aktivními Triton Three, tak třeba i s Venere 3.0 od Sonus faber.

Reprosoustavy GoldenEar, konkrétně tedy vyšší modely s aktivní basovou částí, nabízí podání basového spektra, které se hned tak v dané cenové hladině neslyší. Ani pasivní verze na tom nejsou špatně - Triton Five dokázaly dodat do Zimmerovy "Wheel of Fortune" ("Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže" | 2006 | Walt Disney) vřelost, nadýchanost, objem a mohutnost, pocit hloubky. Trochu tu schází ona tělesnost a hutnost, která vám zatřese sedačkou, ale pokud po ní toužíte, jsou tu semiaktivní modely. Příjemná kulatost získá trochu grády, když otočíte hlasitost doprava, jako kdyby se vše semklo.

2017 10 06 TST GoldenEar Triton Five 4

Hlas Toma Jonese v "Did trouble me" ("Praise & Blame" | 2010 | Island Records) byl ještě větší, ještě výraznější, než v podání kompaktnějšího modelu Triton Seven (a že už tam byl velký...). Triton Five zvládly pěkně vystihnout tu podmanivou barvu hlasu i jeho mohutnost a i když celkově hrají spíše měkčeji a uvolněněji (tedy ne monitorově), nezanechává to stopy na celkové srozumitelnosti. Opět s rostoucí hlasitostí jako kdyby vokál rozkvétal a zpevňoval se, velmi příjemná lehkost reprodukce ale zůstává.

Nejvyšších frekvencí v "Crying" Jamese Blood Ulmera ("Live at the Bayerischer Hof" | 1994 | In+Out Records) bylo opravdu požehnaně, energie neodumírá ani při poslechu z dálky. Činely byly přeci jen zdůrazněné, vytažené kupředu, znělejší, jasnější, díky značné porci energie ale také velmi dobře čitelné, s patrným a dobře rozlišeným dlouhým dozvukem. Ani v této části spektra není kladen důraz na mikroskopickou analýzu, jako spíše na pocit muzikálnosti a živosti.

2017 10 06 TST GoldenEar Triton Five 5

Na to, že jsou sloupky poměrně štíhlé, nedostatkem dynamiky věru netrpí - naopak, jejich projev je tak živý a působivý i díky svým proporcím. Bubny v "Earth Drums" od He Xun-Tian ("Paramita" | 2002 | Wind Music) - opět zejména nahlas - byly velké, úderné a vlastně i solidně pevné, byť ne tvrdé. Jejich švih a výbušnost sice postrádaly trošičku té tělesnosti, přesto je celková dynamika působivá a vtahující.

Triton Five nehrají analyticky, nemají ani ambice rozpracovávat nahrávku na ty nejjemnější zvuky a detaily - v "My Right Eye" Laurie Anderson ("Homeland" | 2010 | Nonesuch) bylo znát, že už umí hrát opravdu pěkně čistě, bez toho, aniž byste cítili nedostatečný vhled v jakékoliv části pásma, přesto netlačí na pilu a snad jen u výšek máte pocit, že jsou výraznější. Charakter těchto reprosoustav sází hlavně na celistvost, na homogennost zvuku. Pokud však chcete, stačí se zaposlouchat a vylovit si třeba i jemné elektronická "cvrknutí" z pozadí. Velmi dobrá je pak transparentnost reprodukce.

2017 10 06 TST GoldenEar Triton Five 6

Jak už bylo řečeno, zvuk je veliký, takže i scéna působivý velikým dojmem, v "Coal" Michaela Penna ("Free-for-all" | 1992 | BMG) vnímáte i vzduch kolem nástrojů, které mají dost prostoru, jsou solidně lokalizované a vůbec je to pěkný pocit prostoru včetně třetí dimenze. Triton Five pak můžete i poměrně hodně roztáhnout od sebe, aniž by se jejich scéna trhala.

Skvělý je pak jejich talent zahrát cokoliv, navíc se dá říct, že čím hlasitěji, tím lépe - tedy ne že by "Deeply Disturbed" od Infected Mushroom ("Converting vegetarians" | 2003 | YoYo Records) byla při normální hlasitosti nějak nezáživná, snad jen úplně potichu jí schází trocha energie. Hlasitěji si však užijete velmi dobrý rytmus, plynulost a šťavnatý, energický přednes, který je zcela prostý nepříjemností.

2017 10 06 TST GoldenEar Triton Five 8

GoldenEar Triton Five jsou pěkné pasivní sloupky vyšší třídy, pojaté "po americku". Jsou ale báječně univerzální - jednak svým velmi decentním vzhledem, jednak tím, že umí hrát vlastně téměř stejně bez ohledu na hudební žánr, kvalitu nahrávky nebo i elektroniku (byť čím lépe, tím lépe ze všech úhlů pohledu, pochopitelně). Není problém je rozehrát, pocitově hrají s lehkostí a živostí, mají kulatý, barevný a kultivovaný zvuk, v němž však neschází energie. Snad jen v porovnání se svými ne zase o tolik dražšími semiaktivními souputníky z řady Triton lze bas označit za méně průbojný, méně výbušný a méně přesný. Ale i takhle je lákavý a hlavně příjemný. Pokud tak hledáte kultivované souputníky pro poslech čehokoliv a kdykoliv, pak není důvod nezajet si poslechnout právě i Triton Five.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 10 06 TST GoldenEar Triton Five m1

Je vidět, že v pásmu 45 - 10 000 Hz jsou Triton Five férově vyrovnané (+/- 2,5 dB), ač jsou tu přeci jen vidět drobná zdůraznění (120 Hz, 200 Hz,...) - částečně jde také o zdůraznění způsobené místností. Opravdu výrazný přírůstek energie nad 10 kHz je ale rozhodně vlastností energicky nastaveného tweeteru. Pod úrovní 45 Hz je pak vidět velmi rychlý propad energie - nejhlubší tóny tedy nečekejte, kontrabas ale ještě víceméně ano. V tomto jsou semiaktivní modely firmy výrazně lepší.

2017 10 06 TST GoldenEar Triton Five m2

Průběh impedanční křivky (červená) balancuje kolem 5 ohm, jen místy se dotýká i 4 ohmové hranice - křivka je však prostá záludností a nenese ani znaky nežádoucích rezonancí kabinetu. Ani elektrická fáze není nijak neuspořádaná a Triton Five budou veskrze standardní zátěží i pro průměrný zesilovač.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 69 980,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ i nahlas zůstávají semknuté a konkrétní

+ férová cena za daný výkon

+ hluboký, velký a barevný bas (krom nejspodnějších tónů)

+ lehkost středů

ZÁPORY

- bas u aktivních verzí je citelně lepší

- potichu se maličko ztrácí

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

DISTRIBUCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies