2017 09 29 DK Samsung UE55M7002T 1

Tak jako světu dobrého zvuku vládne trend jménem DSD (kdo ho nepodporuje, jako kdyby nebyl), ještě silnější dominanci ve světě dobrého obrazu má zkratka 4K, či chcete-li správněji UHD (ač jsou tato označení vžita jako synonyma, není to tak úplně pravda). Pánem prodejů ve světě spotřební i o-trochu-méně-spotřební sféře je pak dozajista jihokorejský gigant Samsung, mimochodem tržbami třetí největší světový konglomerát.

Na vrcholku výrobního katalogu firmy stojí QLED modely s panely reagujícími na trend OLED (ale po svém), o stupínek níž jsou pak "Premium Ultra HD Smart TV". Vyznat se v nepřeberné řadě modelů a sérií označených kombinacemi čísel a písmen je úkol pro nadšence - na druhou stranu z názvu UE55M7002T lze vyčíst následující:

- že panel má Ultra HD rozlišení (3 840 x 2 160 pixelů)

- že panel má úhlopříčku 55 palců (138 cm)

- že patří do řady 7

Poslední jmenovaná příslušnost řadí tento model do středních sfér nabídky velkých televizorů - výbavou, ale i cenou. Televizor má jednoduchý design, rámeček je tenounký a i ze zadní strany je vidět, že si někdo dal práci s povrchovou úpravou i vzhledem - televizi tak můžete dát na zeď nebo na stojan a nikde v místnosti neudělá ostudu.

2017 09 29 DK Samsung UE55M7002T 2

Použitý panel krom vysokého rozlišení a 10ti bitových barev podporuje i HDR 1000 (tedy HDR s maximální hodnotou 1 000 nitů). Ještě další úpravy barevnosti zajistí technologie Dynamic Crystal Colour, řešící primárně sytost a jas. Obnovovací frekvence 200 Hz má zajistit plynulost rychlých pohybů.

Díky technologii lokálního stmívání pixelů Precision Black by měl panel nabízet nadstandardní podání černé. Naopak o udržení čitelnosti ve světlých partiích obrazu se stará technologie Peak Illuminator, optimalizující dynamický kontrast a jas, aby se neztrácely detaily ani v nejtmavších, ani v nejsvětlejších kouscích obrazu. Obecně technologií dolaďujících obraz je tu nepřeberně - viz http://www.samsung.com/cz/tvs/uhdtv-mu7002/UE55MU7002TXXH/.

Příjemné je firemní řešení One Connect, díky kterému se minimalizuje počet kabelů - do televize krom napájení vede už jen tenounká optika, spojující panel s konektorovým boxem, který můžete umístit třeba do skříňky. One Connect nabízí čtveřici HDMI, optiku, USB nebo anténní konektor. V praktickém životě tedy vše, co můžete potřebovat.

2017 09 29 DK Samsung UE55M7002T 3

Televizor má plnou podporu všech aktuálních kodeků a formátů, v tom jsou mainstreamoví výrobci spolehliví - je tu i podpora H.265 a tedy DVB-T2. Za zmínku stojí dvojité tunery.

Zvukově je televizor vybaven třemi reproduktory - dvěma širokopásmovými a jedním basovým. Podporuje jak DTS, tak Dolby Digital kodeky.

Samozřejmostí je pak plejáda aplikací (přeci jen je to Smart TV), kde si každý najde to svoje a v praxi jich je snad až zbytečně moc. Připojení do sítě je možné drátem i bezdrátově, případně je tu i Bluetooth. Dostatečnou svižnost zajišťuje čtyřjádrový procesor.

UE55M7002T jsme zkoušeli primárně s OPPO UDP-205, ale také s Pioneer BDP-LX71. Porovnávali jsme pak s 4K 65" televizí Philips vyšší třídy ročníku 2016 (další vybavení viz pravý sloupec).

Po zvukové stránce asi není o dnešních super plochých televizích moc o čem mluvit - na večerní zprávy nebo sitcom to asi stačí, jakýkoliv vztah k hudbě vás ale jistojistě donutí sáhnout po externím řešení - nic proti tomu, je to naprosto v pořádku a k dobrému obrazu by jaksi automaticky měl patřit i dobrý zvuk.

Když jsme si pustili "Gravitaci" s jejími obrovskými tmavými plochami, které tu a tam uvolňují místo zářícím objektům, ukázal panel svou solidní dynamiku, spolu se všemi možnými i nemožnými dolaďovacími procesy je černá už poměrně působivě černá (byť plasma to ani zdaleka OLED není) a přesto se neztrácí kresba v "přepalech" světlých tónů. Je ale fakt, že je třeba na scénách, kde jsou vidět hvězdy, vidět přeci jenom to, že Samsung ve svých doladěních tak trošku tlačí na pilu a zaostřuje, doostřuje, vytahuje a akcentuje co se dá - není to jaksi úplně barevně a kontrastně přirozený obraz, efektní nicméně je velice.

2017 09 29 DK Samsung UE55M7002T 4

Naopak akcent na úplně ty nejdrobnější detaily a až nepřirozeně vykrystalizované jemnosti působí dojmem vysoké detailnosti - je fakt, že někdy může být tento charakter limitující. Třeba u nekvalitního obrazu a artefaktů vidíte právě hrany těchto nepříjemných chyb a místo decentního zapuzení v rozostření je dostanete "naplno".

Máte-li však pěkně zpracovaný moderní film se solidním obrazem, ať už je to "Dredd" nebo "Prometheus" ve Full HD nebo třeba trochu (víc) sračkoidní, ale obrazově pěkný "Underworld: Krvavé války" v UHD, důraz na detail, krystaličnost a přitom plynulost obrazu působí opravdu pěkně. Přesto podíváte-li se třeba na v podstatě libovolný model Loewe bild, obraz je prostě mnohem přirozenější, jaksi méně násilný. Na druhou stranu, ani není tak efektní, což u některých filmů působí velmi dobře.

Televizor už je dosti rychlý, aby ani při rychlém pohybu sportovců po obrazovce nevznikal dlouhý "ocas", připomínající záznamy paranormálních jevů v druhořadých pořadech. Pořád tak trochu vnímáte, že jde o dopočítávání, nicméně funkční.

Jaký je tedy televizor Samsung UE55M7002T? Inu, z pohledu mainstremového zákazníka perfektní - pokud si dvakrát do týdne chcete užít krásně barevný, zaostřený a efektní film, právě takový obraz umí v základu být. Že panel trochu nepřirozeně přibarvuje a přiostřuje? No a? Sáhněte po některém z opravdu high-endových modelů (které ale rozhodně v 55" nestojí tolik co tento Samsung) a dostanete lepší obraz. Nicméně férový balanc pěkných barev, rozumné černé, skvělé ostrosti (díky které si ale rozhodně tak úplně nechcete pustit nic z "SD" materiálu) a celkově atraktivní výbavy a obrazového ladění dělá z modelu UE55M7002T milého středoproudého společníka pro intenzivní (byť ne realistické) filmové zážitky.

Kč 44 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi živý, efektní obraz

+ velmi ostré zobrazení

+ výbava

+ čistý design s vyvedením konektorů mimo televizor

+ rychlost reakcí

ZÁPORY

- obraz je poněkud uměle doladěný na efekt

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Samsung | www.samsung.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies