2017 01 29 TST ELAC Discovery 1

V Kielu sídlící firma ELAC už není jen výrobcem reprosoustav (i když vzhledem k bohaté historii zahrnující sonary, šicí stroje nebo třeba gramofony vlastně ani nikdy nebyl jen tím...), v portfoliu mimo jiné najdete i moderně pojatou elektroniku v čele s domácím hudebním centrem Discovery s typovým označením DS-S101-G.

ELAC navrhl streamer Discovery do kompaktního hliníkového šasi (cca 900 gramů a cca 21 cm [ š ] x 4,5 cm [ v ] x 11 cm [ h ]) s oblými hranami, přístroj působí moderně a elegantně zároveň, broušený hliník na povrchu je krásně zpracovaný a čelní stěnu tvoří jen souvislá reflexní plocha. Jediným informativním prvkem tu zůstává ve spodní hraně zasazená jasně bíle svítící stavová dioda. Velká "prosklená" plocha svádí k hledání nějakého displeje, ten tu ale není - veškeré ovládání spoléhá na ovládací aplikaci.

2017 01 29 TST ELAC Discovery 2

Zajímavá je pak konektivita na zadním panelu - napájení zajišťuje spínaný 12V zdroj, konektivitu do sítě ethernetový konektor (bezdrátové spojení možné není). Krom streamu můžete data do přístroje dostat i z datových pamětí přes USB konektor. Zpracovaný signál pak Discovery posílá ven buď digitálně přes koaxiální či optický konektor, případně dvěma páry analogových cinchů. Konektivita je tedy na takovýto typ přístroje neobyčejně dobrá.

Jednotka ELAC Discovery vychází z konceptu Roon Discovery, z toho pak logicky vyplývá i to, že kompletní softwarové zázemí je postaveno právě na této velice zajímavé a do budoucna slibné platformě a je to právě hlavně Roon, který dělá z Discovery to co je.

2017 01 29 TST ELAC Discovery 3

Roon funguje jednak jako dálkové ovládání přes aplikace pro iOS, Android, ale i pro Windows a MacOS, tedy pro "velké" počítače. Přístroj pak funguje vlastně jako server, samostatný počítač, ke kterému se přes klientskou aplikaci Roon připojíte a udílíte příkazy. Dobré je podotknout, že samostatně stojí licence Roon kolem 13 000,- Kč, tady ji máte v rámci přístroje, byť v trochu poupraveném rozsahu.

Aplikace samotná je výjimečně dobře propracovaná, komplexní a umožňuje sofistikovanou práci s vaší hudební knihovnou i s Discovery, byť má své uživatelské limity, zejména pro ty, kteří nejsou v IT zase tak zběhlí. Tím prvním je fakt, že ač je rozumně přehledná, je v ní tolik položek a možností, že prostě bude trvat, než se v ní zorientujete. Když se vám to povede, budete muset prokázat i trošku talentu pro výpočetní techniku - minimálně musíte znát adresu své sdílené složky na serveru a podobně, Roon moc automatizovaných úkonů nenabízí. Po připojení pak budete muset nějaký čas věnovat indexování a analyzování položek, cca 5 000 skladeb na našem testovacím serveru nicméně Discovery přechroustal přes jednu noc a ani absence indexu nebrání v přehrávání.

2017 01 29 TST ELAC Discovery 4

Po tomto zpracování ale funguje perfektní vyhledávání skladeb, každá skladba má přiřazený obal, autora, interpreta, Roon vám o ní zobrazí technické informace o formátech, datovém toku, prostě úplně všechno. Na základě této analýzy funguje také jakési inteligentní propojení, kdy vám Roon sám vybere následující skladbu s ohledem na kontext a vztah interpretů. Z tohoto pohledu je Roon geniální a pracuje opravdu tak, že poslech prostě funguje a smysluplně plyne. Využít můžete i populární služby TIDAL, kdy se tamní skladby zařadí po bok vašeho lokálního obsahu.

Aplikace pak umožňuje přehrávání bez mezer, to nejzajímavější je ale možnost rozložit reprodukci do zón - každý výstup = samostatná zóna, oba analogové lze spojit do skupiny. Digitální výstup je pak vždycky samostatnou zónou. Z Discovery pak můžete hudbu streamovat i přes AirPlay nebo do zařízení Roon End Point, čímž de facto vznikají další zóny. Na výstupech pak lze v případě potřeby regulovat i hlasitost. Z tohoto pohledu je Roon, respektive ELAC Discovery velmi šikovným řešením, kde je k dispozici ještě spoustu a spousty dalších nastavení, takže si své soužití s Discovery můžete opravdu do detailu vyladit.

2017 01 29 TST ELAC Discovery 5

Z vaší domácí datové základny pak Discovery zvládne přehrát vše obvyklé - WAV, FLAC, ALAC, AIFF, AAC, OGG, MP3... Přehrávání pak lze nastavit i bez mezer, s plynulým prolnutím, náhodným přehráváním a tak podobně - možností je nepočítaně. Škoda, že chybí podpora DSD - výrobce tvrdí, že kvůli nedostatečnému výpočetnímu výkonu malého Discovery.

ELAC Discovery jsme poslouchali s běžnými redakčními sestavami, ať už jde o Naim Nait XS + Naim FlatCap XS / Naim NAP250 / OPPO BDP-105D / VPI Scout / Harbeth Monitor 30, o Norma Revo IPA-70B / ASUS Xonar Essence One MUSES MKII / Xavian Premio nebo o Cambridge CXA80 / Cambridge CXC / Xavian Perla - propojeno bylo kabely ZenSati Authentica nebo TelluriumQ Silver a Black. Další použité komponenty najdete v pravém sloupci ->.

2017 01 29 TST ELAC Discovery 6

V krátkosti možná stojí za to se krátce pověnovat rozdílu mezi analogovými a digitálním výstupem - kvalita digitálního samozřejmě do velké míry závisí na použitém externím převodníku, přesto se nám nepodařilo zbavit pocitu, že analog prostě funguje jaksi lépe, že digitální signál je příliš tenký a trochu neosobní, ať už ho připojíme kam chceme - jako třetí zóna nicméně bude fungovat naprosto bez problémů.

Kontrabas vedený v "Knowledge of Good and Evil" rukou Esperanzy Spalding ("Chamber Music Society" | FLAC | 24 - 96) už server dokázal prodat včetně různorodosti poloh a celkem pěkného pocitu brnkavosti. Je fakt, že kontrabas nebyl úplně precizně konturovaný, byl trochu měkčí a mírně pevnější kontrola by reprodukci asi prospěla. Discovery už ale umí v ještě zaplatitelné třídě vystihnout pěkně teplé, dřevité podbarvení tónů, ty jsou plné a barevné, objemově adekvátní, Discovery k basu přistupuje s audiofilskou střídmostí a nepřehnaností.

2017 01 29 TST ELAC Discovery 10

Vokál Sabiny Sciubba v "Night Train" ("Meet Me in London" | FLAC | 24 - 192) byl čistý, klidný a o něco lehčí, ne úplně vytažený do popředí, spíše zakomponovaný do hudby jako celku, ale přitom dobře čitelný, dobře srozumitelný. Opět je tu cítit audiofilsky poklidné, vyvážné podání bez efektů, vokál je přirozeně velký, netlačí na pilu, ani není neklidný, prostě tak v klidu zní a v rámci své třídy vyniká věrností.

Ona klidnost pokrčuje na analogových výstupech ELAC Discovery až po nejvyšší frekvence, kovové perkuse v "Misery" od Dave´s True Story ("Unauthorized" | FLAC | 24 - 96) byly jasné, akorát znělé, ale nijak efektně "rozsvícené" nebo cinkavé, naopak opět spíše krotké a hladké. Vibrafonu se tak nemusíte bát ani na vyšší hlasitost, kde má občas tendenci trochu kousat, v podání Discovery spíš v klidu pohladí. U činelů pak lze slyšet i dozvuk a už je naznačený i průběh tónu, už to není jednolitý šum.

2017 01 29 TST ELAC Discovery 7

Decentní pak je i dynamika, "Klarinetový kvartet v B moll, op. 115" v podání Davida Aarona Carpentera a berlínských filharmoniků ("HD Tracks 2014" | FLAC | 24 - 44,1) ukázal nástroje živé, opět hladké, rozumně důrazné, byť ne explozivně dramatické - dynamické špičky zvládá Disovery obstojně, ale nedělá z nich drama, hudba spíše s nadhledem plyne, než aby se drala kupředu.

"Spanish Harlem" Rebecy Pidgeon ("Chesky Ultimate Demonstration Disc" | FLAC | 16 - 44,1) uchopil Discovery opět se svým až trochu vřelejším klidem, bez technické analytičnosti nabídl férové rozlišení, vlastně už tu bylo slyšet i zašustění papírů v úvodu nebo drobné zvuky, podtrhující autenticitu nahrávky. Nahrávka sice vyznívá trochu měkčeji, ale na informace je v rámci dané kategorie v pdání Discovery ideálně bohatá a sdílná.

2017 01 29 TST ELAC Discovery 14

V "My Ship" od Dee Dee Bridgewater ("Midnight Sun" | FLAC | 16 - 44,1) vdechl ELAC Discovery už dost vzduchu, se svým charakteristickým klidem pak vystřihl jasně trojdimenzionální scénu, v jejímž popředí stála vokalistka a za ní byly velmi konkrétně, až překvapivě pevně a přesně ohraničeně usazené jednotlivé nástroje. Pravolevé rozložení bylo v rámci kategorie výjimečně dobré, hloubka pak znatelná a prostor spojitý, konkrétní, jistý - prostě super.

Pokud jste spíše na dravější skladby, možná si chvilku budete muset zvyknout na uvolněnost zvuku Discovery - třeba rytmickou a naléhavou "Evil Eye" od Franz Ferdinand ("Right Thoughts, Right Words, Right Actions" | FLAC | 16 - 44,1) malý streamer jako kdyby trošku zklidnil, hudba je plynulá a výstup vlastně muzikální a příjemný, jen byste možná rádi cítili takový ten pop-rockový, syrový kopanec do podbřišku, chtěli byste být zaplavení adrenalinem, ale to v podání Discovery tak úplně nepřichází, byť hladkost a plynulost s sebou zase nese dlouhodobou neúnavnost...

2017 01 29 TST ELAC Discovery 9

Malý ELAC Discovery je seriózně pojatou aplikací slibného "ekosystému" Roon, má zajímavé možnosti jako je třeba přehrávání do zón nebo automatické přehrávání díky chytré indexaci skladeb. Má ale i své limity, jako je absence podpory DSD nebo přeci jen trochu komplikovaná a pro běžné užití pro někoho méně zběhlého v používání výpočetní techniky až příliš komplexní aplikace. Pokud ale hledáte streamovací centrálu, kterou pohodlně a nenápadně můžete umístit v podstatě kdekoliv a ovládat jak z mobilních, tak stolních zařízení a kde si na své může přijít díky třem nezávislým zónám celá rodina (nabízí s ozvučení obýváku, kuchyně a třeba dětského pokoje z jediného zdroje), je ELAC Discovery rozhodně zajímavý. Pro běžnou aplikaci v jediné sestavě je to stroj přeci jen trochu drahý, ale zvukové kvality jeho analogových výstupů jsou vlastně velmi dobré a je tak jedním z ještě zaplatitelných, ale už dospělých kroků směrem do světa streamování hudby...

Kč 30 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ Roon má spoustu možností nastavení a využití

+ pěkné a skladné provedení

+ široká podpora formátů a

+ možnost až tří zón / multiroomu

+ rychlé reakce

+ možnost regulace hlasitosti

ZÁPORY

- obsluha aplikace není pro úplně nezkušené

- cena je poměrně vysoko postavená, ale v zásadě odpovídá

- nepracuje s DSD

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: BaSys CS | www.elac-hifi.cz | www.basys.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies