2017 01 13 TST Cambridge CXU 1

Ačkoliv nikdo nepochybuje o tom, že dedikovaný CD přehrávač, streamer, Blu-ray přehrávač, D/A převodník a třeba i A/V nebo stereo předzesilovač budou fungovat takto v podobě oddělených a vzájemně pečlivě vybraných komponentů skvěle - ale ne každý má místo, finance nebo třeba i jen chuť obětovat komfort na provoz tolika přístrojů; právě proto jsou tolik populární univerzální přístroje, schovávající většinu či všechny ze zmíněných funkcí do jediného těla a pod kontrolu jediného dálkového ovládání. Podobně jako třeba u CXU od Cambridge Audio.

CXU přichází v elegantním a štíhlém šasi nejnovější řady CX, pod klasickým hliníkovým čelním panelem tak nenajdete nožičky, ale stabilní a pěkně působící opěrný prvek přes téměř celou šířku přístroje; vizuálně je to jednoznačně pěkné řešení. CXU navíc s rozměry 43 x 31,2 x 8,2 cm (š x h x v) a váhou 5 kg můžete snadno umístit úplně kamkoliv, díky pasivnímu chlazení a nepřítomnosti větracích otvorů pak vyžaduje jen minimum prostoru okolo.

2017 01 13 TST Cambridge CXU 2

Čelní panel je pak velice jednoduchý - ve středu je šuplík univerzální mechaniky a pod ním nevelký, tak akorát informativní displej, kolem nějž jsou vlevo i vpravo dva knoflíky pro ovládání přehrávání - vlevo je pak ještě elektronické spínání a vpravo USB a HDMI vstup.

Zadní panel nabízí více než dostatečnou konektivitu. Protože CXU poslouží i jako streamer, můžete připojit datové paměti na dvojici USB portů (nebo na jeden a na druhý Wi-Fi přijímač), případně využít klasický LAN kabel. Z dalších zdrojů může audiosignál přijít digitálně po optickém nebo koaxiálním kabelu, případně je vzadu ještě další HDMI vstup. Možnosti signálových výstupů jsou pak ještě bohatší - analogový zvuk můžete získat buď v podobě sterea nebo plnohodnotného 7.1 výstupu v podobě cinchů, případně je tu opět optický a koaxiální digitální výstup. Obraz a zvuk dohromady pak vydá dvojice HDMI výstupů.

2017 01 13 TST Cambridge CXU 3

Co se týká vnitřního uspořádání, sdílí CXU některé komponenty a filozofii s podobně univerzálními přehrávači od OPPO, byť část těch důležitých osazuje a zapojuje dle vlastních nároků. Centrem je tu mechanika schopná zpracovat Blu-ray / DVD / CD / SACD / HDCD a vlastně jednoduše každý kotouček, který do ní vložíte, snad s výjimkou UHD Blu-ray. O data se pak stará rychlý dekodér Mediatek MT8580 a precizní obrazový procesor Darbee (na hlavním HDMI výstupu), takže můžete obraz upsamplovat až na 4K nebo převádět i 2D na 3D.

Velkou pozornost v Cambridge Audio věnovali zvukové stránce - získaná digitální data zpracovává pětice čipů Wolfson WM8740 s rozlišením 24 / 192, upsampling zvukových data pak zajišťuje DSP čip Anagram Technologies Q5 s opět stejným rozlišením a to na všech deseti kanálech (7.1 + stereo). Můžete též zapnout Pure Audio režim, který vypne všechny obrazové obvody. Na všech kanálech je mimochodem k dispozici také regulaci hlasitosti, stejně jako na digitálních výstupech.

2017 01 13 TST Cambridge CXU 4

Cambridge CXU jsme poslouchali společně s Cambridge CXA80, ale i Norma Revo IPA-70B nebo Naim Nait XS + Naim FlatCap XS. Srovnávalo se s OPPO BDP-105D nebo Cambridge CXC, kterýžto byl příležitostně připojen přes ASUS Xonar Essence One MUSES MKII. Krom televize se obraz hodnotil i na SIM2 Crystal Cube.

Samotnému obrazu prostě není co vytýkat - použité čipy zejména ve spojitosti s Darbee technologií umí zpracovat pěkný obraz na výtečnou a i u slabších zdrojových materiálů vám umožní doladit je na naprosto přijatelnou úroveň.

2017 01 13 TST Cambridge CXU 5

I čistě z pohledu zvukového pak CA CXU funguje za dané peníze parádně - basové lince ve "Spiritual" Charlieho Hadena a Pata Methenyho ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2) dokázal dát přesvědčivou váhu a citelný impuls, kontrabas sice měl ještě o kousek méně citelné tělo, ale na univerzální přehrávač nabídl Cambridge výtečně pevné kontury, kontrolované a uvolněně samozřejmé. Basový základ už začíná mít i onu příjemnou, dospělou pružnost.

Jen maličko hebčí pocit se nesl jinak velice čistě a konkrétně vykreslenou Rózsovou "Eat the Sun, part I" z "Under My Spell" (2009 | Pavián Records | PM0042-2). Otevřené, čisté podání nechalo vyniknout i říznost žesťové sekce a i když sbor ještě nebyl úplně dokonale rozložený na jednotlivce, byl to zřetelný mnohohlas a podaný s klidem a nadhledem. Ani hodně nahlas pak nebyl problém s nějakou útočností, Cambridge si drží klid a solidnost, reprodukce začíná být prostě fajn.

2017 01 13 TST Cambridge CXU 7

Neupejpavě znělý a jasný vibrafon v "Ralph´s New Blues" od The Modern Jazz Quartet ("Concorde" | 2008 | Prestige | 0888072306530) i trochu tenčí, ale stejně znělé činely měly čitelný, velmi pěkný dozvuk i svižný nástup, hlavně ale zapadaly smysluplně jako celek do propojeného, celistvého zvuku. Každý úder byl jiskrný, důrazný, pevný a velmi konkrétní, což jen podtrhovalo celkový pocit čistoty a lehkosti a to nejen u hudby, ale i u filmů.

Dynamika přehrávače je pak výtečná, lépe to asi za dané peníze nepůjde; nejen, že tak umí oživit filmové efekty, ale zvládne třeba i Musorgského "Velkou bránu kyjevskou" ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC200901). CXU nenabízí zběsilý příval energie a bombastickou výbušnost, spíše se drží decentního přednesu, ale třeba úder do velkého bubnu už začíná dýchat - přehrávač vám už umí zprostředkovat pocit velikosti a živosti hudby a i když ryze high-endové přehrávače umí ještě dodat větší údernost a autoritu, v rámci cenové třídy pracuje přehrávač výtečně.

2017 01 13 TST Cambridge CXU 10

Zpěv Benediktýnů z kláštera Santo Domingo de Silos v "Puer natus est nobis" ("Chant" | 1994 | MFSL | UDCD 725) ukázal na solidní rozlišení přehrávače; byť opravdu vynikající (a drahé) zdroje signálu umí sbor rozporcovat na jednotlivé zpěváky a postavit je do různých vzdáleností od vás, což CXU ještě ne úplně zvládá (což je za dané peníze naprosto v pořádku), ani tady není hudba nepřehledná - naopak sboristé již zřetelně artikulují, takže je jasné, že nejde jen o nějaké popěvky, ale o konkrétní latinská slova. Z pozadí už začíná přehrávač vyzdvihovat i drobnější ambientní zvuky a ruchy, čímž příjemně podtrhuje autenticitu.

Podobně přehledně pracuje CXU i s prostorem, třeba v "Toujours" od Sabiny ("Collected_01" | 2015 | Naim | naimcd215) i poněkud chaotickou nahrávku už slušně usadil a dal jí přehled v pravolevém směru, dokonce už bylo i poznat, že tenké úderné perkuse jsou vpředu a tvrdá elektronika až v pozadí a že vpředu před tím vším je zpěvaččin vokál, vše už dostatečně, přehledně usazené na místo.

2017 01 13 TST Cambridge CXU 9

Přestože Cambridge CXU není nejnaléhavější a nejdravější, i Watersova "The bravery of being out of range" ("Amused to death" | 1992 | Columbia | 468761 2) byla podaná plynule a jistě, v reprodukci byla cítit šťavnatost a energie - akurátní objem, dobrá čitelnost a vše poskládané do smysluplného, celistvého obrazu prostě, jednoduše a nenásilně plynulo kupředu, se slušným rytmem a hlavně s lehkostí a muzikálností.

Univerzální přehrávač Cambridge CXU ukazuje, že moderní řešení už alespoň v rámci realistických nároků dané cenové třídy umožňují mít naprosto výtečný obraz i muzikální, audiofilský zvuk, z jehož poslechu budete mít radost a který se dá poslouchat dlouho, pohodově a bez pocitu, že někde něco chybí. Na to, že CXU je univerzální přehrávač, tak za rozumné peníze otevírá zvukovou bránu k dospělé reprodukci, za kterou by se nemusel stydět ani čistě dvoukanálový stroj. Vzato kolem a kolem, Cambridge CXU je parádním zdrojem signálu s výtečným poměrem cena / výkon - pokud tak chcete jeden ovladač, přehrávání kotoučků i virtuálních souborů a to vše v sexy balení, není moc takových řešení (alespoň ne za takové peníze...) jako právě CXU.

Kč 35 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ rychlost

+ vybavení

+ audiofilské zvukové podání

+ Darbee procesor

+ podpora formátů a konektivita

ZÁPORY

- vlastně nic, pokud hledáte rozumný "univerzál"

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies