Métronome referenční streamer

2019 04 30 TST Furutech NFC Booster 1

Japonská značka Furutech používá jako firemní motto slova "Čistý přenos" a to dost dobře definuje směr, kterým se vydala už při svém založení v roce 1988. Cílem značky je totiž nabídnout řešení pro skutečně čistý přenos audio a video signálu - z toho plyne, že drtivou většinu katalogu tvoří kabeláž všech tříd, kterou ale spojuje soustředění na charakteristický materiál, na monokrystalickou bezkyslíkatou měď.

Během let do nabídky firmy přibyly také doplňky jako jsou konektory, zásuvky, napájecí lišty nebo třeba filtry. Nejnověji jsou to pak produkty série NCF Booster, které by se ve zkratce daly popsat jako škálovatelné podložky a podstavce pod kabeláž.

Celá řada má dva základní produkty a několik doplňků - v podstatě je tu původní NCF Booster, což je základna, z níž ční dvojice nosných tyček kolmo vzhůru a na ně se nasouvají dva podpůrné prvky. Dospod vanička a na ní "stříška", kterou se kabel může zafixovat. Tento model je určeny k zásuvkám ve stěně nebo ke vstupu do přístroje, kde se na obou místech zabrání mimo jiné i prověšení kabelu. Možnosti aplikací jsou ale rozhodně širší, v podstatě můžete mít i několik "kolébek" nad sebou (od toho jsou dodatečné "tyčky", kterými můžete podstavec nastavovat téměř libovolně), důležité je jen udržet kabel či spíše jeho koncovku v kontaktu s podložkou.

2019 04 30 TST Furutech NFC Booster 2

Druhým základním modelem je jednodušší NCF Booster-Signal - základna i tyčky jsou identické, místo prohnuté kolébky je tu ale jen rovná plošinka. A opět není problém nastavit výšku dodatečnými tyčkami a opět není problém použít na jedné základně prakticky neomezené množství pater - jediným pravidlem je opět udržet kabel v kontaktu s podložkou a pokud možno bez kontaktu s dalším kabelem.

Systém NCF Booster je v podstatě tak jednoduchý a modulární, že vám nic nebrání třeba ani spojit několik podstavců vedle sebe. Furutech říká, že už použití jediného by mělo být v systému znát, ale že samozřejmě ideální je pozvednutí všech kabelů z podlahy a zafixování koncovek všech napájecích a signálových kabelů u všech přístrojů v systému.

2019 04 30 TST Furutech NFC Booster 3

Základem je tu materiál NCF (Nano Crystal2 Formula), což je pryskyřice, která má výtečně absorbovat mikrovibrace díky posouvání pohybové / vibrační energie do infračerveného spektra (tedy by mělo jít o změnu charakteristiky vlnění) a také odstraňovat nežádoucí elektrostatický náboj pomocí vytváření pole záporných iontů. Materiál NCF je pak použit v kombinaci s nanomateriálem na bázi keramiky a uhlíkového prachu - ty prý mají výtečné tlumící účinky.

Samotné kontaktní plochy obou podložek jsou tedy z NCF s výše zmíněnými přídavky, uvnitř je pak vzduch a centrální prvek, který má za cíl odvádět energii z vibrací.

2019 04 30 TST Furutech NFC Booster 5

K základním produktům jsou k dispozici různé doplňky, usnadňující život - krom kovových tyček (kde se používá jako materiál poniklovaná mosaz), kterými lze nastavovat výšku stojánků jsou to i prvky pro jemné doladění jejich výšky šroubováním (což se hodí zejména u zásuvek).

Samotné produkty jsou tedy "jednoduché jako pravítko", dalo by se říct. Podložky se snadno instalují, logicky pomohou tam, kde třeba koberec generuje množství statického náboje nebo kde třeba podlaha skutečně hrozí u některých kabelů, citlivých k efektu mikrofoničnosti, vnést svými vibracemi do systému problémy.

2019 04 30 TST Furutech NFC Booster 8

Jak ukazuje měření, které provedl Paul Rigby ve svém článku na webu The Audiophile Man, tak podložky NCF Booster umí utlumit až 15 dB nežádoucích vibrací - a to je něco, co už by mělo být znát. Použitím více než jednoho podstavce NCF Booster se pak vliv výrazně zlepšuje, respektive je znát v širším frekvenčním spektru, jakkoliv celkově jde o vliv mezi cca 20 a 250 Hz.

Podložky Furutech NCF Booster jsme používali primárně v hlavní poslechové sestavě - tedy s napájecími, signálovými i reproduktorovými kabely Nordost Heimdall 2, spojujícími OPPO UDP-205, Norma Revo IPA-140 a Harbeth Monitor 30. Alternativně jsme zkoušeli zesilovač soulution 330, na kterém se výsledky projevily zřetelně více. Jako alternativu jsme zkoušeli kabely Furutech - napájecí Alpha PS-950-18E a Evolution Power-II, poté reproduktorové Reference III-NI a Evolution Speaker-II-06.

2019 04 30 TST Furutech NFC Booster 6

Je dobré říct, že třeba na sestavě Cambridge CXC / Cambridge CXA80 / Fischer&Fischer SN-70 s kompletní kabeláží Nordost Red Dawn byl rozdíl v konečném vyznění tak nevelký, že větší roli měla psychoakustika. K ocenění drobných rozdílů, které podobné příslušenství přináší, potřebujete skutečně dospělé high-endové sestavy s co nejvyšším rozlišením. Furutech říká, že už jediný podstavec dělá slyšitelný rozdíl a ač se tomu těžko věří, v dobře známých domácích podmínkách skutečně zjistíte, že už jedno podepřené místo dělá rozdíl - za tím samozřejmě může být i prosté zvednutí kabelu z podlahy nebo jeho oddálení od nějakých zdrojů rušení, ale prostě to tak je a to je důležité.

Jak se zdálo na basové lince v "No Sanctuary Here" od Chrise Jonese ("Vinyl Classics Vol. 2" | 2014 | stereoplay | 03-14), po instalaci opěry napájení u zesilovače a podepření signálových i reproduktorových kabelů bas jako kdyby ztvrdl, zkonkrétněl. Není to šokující efekt, ale vnímáte, že přednes je pevnější, je to změnit charakter a vlastně i úroveň komponentu. Je tu zpřesnění zvuku, jako kdyby v něm ubyl šum, jako kdyby byla linka konkrétnější a lépe kontrolovaná a tím třeba také menší v objemu, ale pevnější v konturách.

2019 04 30 TST Furutech NFC Booster 21

Velmi podobně jsme vnímali i změnu v hlase Sophie Zelmani v "How it feels" ("Dali CD Vol. 3" | 2012 | Dali | 280939) - na dobře naposlouchané skladbě odhalíte vcelku jednoduše právě ono zkonkrétnění, jako kdyby se zpěvačka poctivěji nadechla a zazpívala silněji nebo třeba blíže k mikrofonu. Opět to není rozdíl razantní, ale rozhodně máte z poslechu lepší pocit, je lépe dostupný a zřetelnější, byť o kousek. A to se bavíme o sestavě, která rozhodně nepatří na špici high-endu a právě až v ultra high-endové úrovni se berou podobné doplňky za samozřejmost - zjevně proto, že s rostoucím rozlišením se zvýrazní i jejich vliv.

Cinkot činelů v "Hello Dolly" Jerryho Hermana ("Jazz Masters Vol. 4" | 2017 | STS Digital | STS-6111166) se také zkonkrétnil hlavně v drobných nuancích, ale když si skladbu párkrát poslechnete ve stavu "s" a "bez", tak tam rozdíl prostě vysledujete. NCF prvky jako kdyby fungovaly jako jakési "uhlazovače", které lesk a břink kovu činelů jakoby lépe zasadí do kontextu, jako kdyby z nich zmizela lehounká vrstvička, která je rozostřuje, ale doopravdy si ji uvědomíte až když zmizí.

2019 04 30 TST Furutech NFC Booster 22

O krůček pevnější zvuk jako celek pak pomůže i dojmu z dynamických pasáží skladeb jako "Kote Moun Yo?" Markuse Schwartze a Lakou Brooklyn ("System Solution" | 2019 | Nordost). Není to úplně snadno definovatelný pocit, ale v konečném důsledku se zdá, že drobná zlepšení tu v detailech, tu v čistotě a tam v energii a kontrole vedou k celkovému "bližšímu" pocitu z hudby.

Také u "Nativity Carol" Johna Ruttera ("First Sampling" | 1990 | Reference Recordings | RR-S1CD) byl rozdíl znát hlavně na drobnostech, na takových těch maličkých dozvucích prostoru tu nebo na zašustění partitury tam. Není to šokující proměna, která by znamenala skok do zcela jiné třídy, ale je to podtržení schopností aparatury, srovnatelné třeba s výměnou kabelu za o jeden stupníke lepší nebo třeba s korektním doladěním pozice reprosoustav, kdy máte prostě pocit, že takový ten poslední dílek zapadne na místo a že hudba je zřetelnější a čitelnější.

2019 04 30 TST Furutech NFC Booster 15

Po mnohém opakování poslechu "Mé Vlasti" Bedřicha Smetany v podání London Symphony Orchestra jsme se ujistili, že s volnou hlavou a bez soustředění na jakoukoliv konkrétní charakteristiku se prostě zdá být poslech celkově konkrétnější a soustředěnější, více poutající pozornost. Nezmění se samotný charakter reprodukce, jen jako když více vynikne.

Znamená všechno výše řečené, že nutně potřebujete sadu NCF Booster a NCF Booster-Signal podstavců? Určitě ne. Ale pokud ne úplně zanedbatelná investice (vezměte si,že na sadu 3m reprokabelů a set tří komponentů znamená pořízení Furutech NCF řešení minimálně asi tak 60 000,- Kč) do sady tohoto příslušenství znamená v rámci vaší sestavy investici do dejme tomu 10% - 15% její celkové hodnoty, pak je to příslušenství, které už patrně vzhledem k očekávané úrovni takové sestavy už bude slyšet. Protože i na hlavní redakční sestavě byl rozdíl slyšitelný, byť v mezích poplatných doplňkům, na soulution 330 byl rozdíl slyšitelně zřetelnější a s rostoucím rozlišením elektroniky a reprosoustav bude efekt jen výraznější. Ale jako u každého příslušenství je tu ideální rada na závěr - jděte a vyzkoušejte ho. Nás tedy vliv NCF Booster systému rozhodně překvapil.

cca Kč 9 000,- - NCF Booster

cca Kč 5 500,- - NCF Booster-Signal

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vliv je skutečně slyšet

+ pomohou i v organizaci kabeláže

+ možnost spojovat do potřebných pater

+ skvělé zpracování

ZÁPORY

- není to (vzhledem k vhodnému počtu) nejlevnější příslušenství

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Audio Studio | www.audiostudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies