Métronome referenční streamer

2017 11 02 TST Chord Poly 1

Britský malosériový výrobce Chord často budí díky svým extravagantně pojatým (a ne zrovna levným) produktům dojem "produkce pro snoby". Faktem ale je, že zejména jejich D/A převodníky si zaslouží uznání nejvyšší - v minulých letech pak značka trefila do černého i s přenosnými sluchátkovými zesilovači. Nejprve to byl Hugo, poměrně drahý a velký, nicméně úžasný stroj, potom - až trochu šokující - kompaktnější a jednodušší verze s názvem Mojo a cenovkou dostupnou pro každého.

Tento droboučký zázrak na půdorysu 6 x 8 cm byl za svůj nedlouhý život vyroben v desítkách tisíc exemplářů - to vše v Anglii, s podílem ruční práce a za cenu v Číně vyráběné konkurence. Slovo zázrak je tak poměrně na místě. Koncem října 2017 pak firma v Londýně představila nový doplněk k tomuto zesilovači / převodníku - modul Poly je polyfunkční zařízení, fyzicky uzpůsobené k připojení přímo na Mojo, s nímž tak zejména při použití dedikovaného pouzdra vytvoří kompaktní celek.

Ono pouzdro je důležité, protože jednak celek Mojo / Poly měří na délku už citelných 13 cm, jednak něco váží díky šasi z jediného kusu hliníku opracovaného na CNC přístroji. Když ale Mojo / Poly držíte v ruce, máte pocit velké solidnosti - jako celek váží 270 gramů.

2017 11 02 TST Chord Poly 2

Nicméně vzhůru k bezdrátovému streameru Poly - tento modul, jak je dobře vidět na fotkách - je jednoúčelovým přívěskem pro Mojo, s nímž se pojí dvojicí USB portů (jeden pro data, jeden pro napájení - i když má Poly vlastní baterii, lze oba přístroje díky tomuto propojení nabíjet jako jediný celek). Do koaxiální a optického portu Moja zapadnou plastové záslepky, jinak ale spojení není ničím fixované a ještě jednou tak musíme vyzdvihnout důležitost dedikovaného pouzdra.

Jeden z rohů a s ním i kus stěny modulu Poly jsou z černého plastu - je to nutnost kvůli anténám Bluetooth a Wi-Fi, jejichž signál by prostě hliníkovou stěnou neprošel. Jsou tu dvě miniaturní stavové ikonky, informující o stavu baterie a stavu bezdrátového připojení. Vedle sedící USB port slouží výhradně k nabití baterie, ještě o kousek vedle se pak otevírá šachta pro Micro SD karty - ty slouží buď jako vlastní zdroj souborů, nebo umí Poly sloužit jako server, z něhož si můžete streamovat do nějakého domácího síťového přehrávače.

Uvnitř Poly tepe vlastně maličký počítač s operačním systémem na bázi Linux - systém je zjednodušený a optimalizovaný pro audio nasazení. Konektivita je pak řešená pomocí 2,4 GHz Wi-Fi sítě nebo Bluetooth 4.1 A2DP. Pokud potřebujete - třeba na cestách - Poly umí vytvořit i vlastní Wi-Fi hotspot, k němuž se připojíte svým telefonem a můžete stále poslouchat. A to až po 9 hodin, které vydrží baterie (teoreticky - Mojo totiž nabízí "jen" 8 hodin poslechu).

2017 11 02 TST Chord Poly 3

Pokud by se konceptu Poly dalo něco vytknout, je to absence dedikované aplikace - teoreticky je určitě hezké, že můžete použít svou oblíbenou, na kterou jste zvyklí, protože stačí, aby podporovala DLNA nebo AirPlay přehrávání, ale mít vlastní aplikaci alespoň pro mobilní zařízení by už kvůli komfortu při nastavování parametrů možná stálo za to. Funkčnost ale třeba i s volně stažitelnou iOS aplikací mconnectLite byla bezproblémová.

Když jsme u prvotního nastavení, není to úplně uživatelsky přívětivé - je fakt, že již brzy by vše měla vyřešit aplikace GoFigure, která ale zase poslouží právě a jen na první nastavení parametrů typu Wi-Fi sítí apod. Při našem testování byl postup takový, že "panenský" modul Poly vyzařuje svou vlastní Wi-Fi síť (později ji lze vyvolat delším stiskem tlačítka P status pomocí dodávané sponky), vy se k ní připojíte, otevřete prohlížeč, který vás nasměruje na jednoduchou webovou stránku, kde více či méně úspěšně (rozhraní není ani úplně přehledné, ani úplně stabilní) zadání vše co potřebujete - od režimu přehrávání (Roon / ostatní) až právě po Wi-Fi, k níž se má Poly připojit a přes níž třeba také periodicky stahuje nový firmware.

Právě zmíněný Roon (fantasticky promyšlená a schopná aplikace na přehrávání / katalogizování / řízení domácího přehrávání) je skvělým řešením pro ovládání Mojo / Poly, dokonce dostanete čtvrtletní zkušební licenci. Malý problém je v tom, že plná licence přijde na 119 USD na rok (asi 2 700,- Kč) nebo 499 USD na doživotí (zhruba 11 000,- Kč). Nutno podotknout, že Roon pak můžete využít nejen pro Poly...

2017 11 02 TST Chord Poly 5

Obecně pak Poly zvládne přehrát jak PCM (až 24 / 768), tak DSD signály (DoP až po DSD256).

Chord Poly je čistě jednoúčelové zařízení, které (dle slov výrobce) má přeměnit váš smartphone na přenosný přehrávač souborů s vysokým rozlišením. Nám se zdálo, že nejpohodlnějším řešením je využít Bluetooth spojení - jakmile si vše jednou přizpůsobíte, funguje to velice stabilně a rychle.

Zvuk jsme porovnávali jak na sluchátkách Sennheiser HD 26 Pro a Sennheiser IE 8, tak na sestavě s Norma Revo IPA-140 a Harbeth Monitor 30, propojených kabeláží Nordost Heimdall 2. Zkoušeli jsme porovnat s Apogee Groove nebo ASUS Xonar Essence One MUSES MKII, ale také s Mojo připojeným pomocí USB. K tomu poslednímu porovnání nutno dodat, že se nám zdálo, že Mojo / Poly bez drátu zní lépe, než Mojo samotné připojené po drátu.

2017 11 02 TST Chord Poly 7

Mohutně nahraný kontrabas v úvodu "Hrr na ně" od Nerez ("Ke zdi" | FLAC | 16 - 44,1) měl tu sytost, těžkost a důraznost, která jeho tónům dává tu patřičnou působivost, i tady bylo cítit, že kontury jsou lépe definované při bezdrátovém připojení, než při tom po USB. Bas si zahřmí a pevně se vám probroukne do uší, je to mírně teplejší, velice pěkné a solidně konkrétní. Ve všech těchto charakteristikách je kombinace Mojo / Poly lepší, než samotné Mojo.

I vokál Vanessy Fernandez v "Use Me" ze stejnojmenné desky (FLAC | 24 - 176,4) zněl opravdu pěkně - bohatě, barevně, podaný s velikou energií a důrazem. Líbila se nám i celková šťavnatost a nadšení, které prostě z reprodukce sálá.

Ani výškám není vlastní žádná ostrost, řezavost nebo vyprázdněnost - v "Misery" od Dave´s True Story ("Unauthorized" | FLAC | 24 - 96) byla linka vibrafonu až zvonivě jasná, ale bez přídechu tvrdosti, nesla se měkce a klidně, stejně tak ševel činelů už byl poctivě rozlišený, jakkoliv objemově spíše menší a lehoulince schovaný vzadu. Souvislý šum ovšem již získal strukturu a rozmanitost, takže bylo cítit skutečně údery do činelů...

2017 11 02 TST Chord Poly 8

Díky své živosti umí Mojo / Poly nabídnout solidní pocit dynamiky - dokonce i komplexní Borodinovy "Polovecké tance" ("Focal No. 8" | FLAC | 16 - 44,1) ustála tato kompaktní kombinace vlastně na jedničku. Je až překvapivé, kolik energie dokáže tak maličký přístroj vykouzlit a jak sebejistě dokáže působit. Jistě, limity tu jsou, ale živost a nadšení pro hudbu je nepopiratelné a nakažlivé.

I rozlišení se nám zdálo po zapojení Chord Poly o něco lepší, než nabízí samotné Mojo (jakkoliv je to divné) - jako kdyby signálové pozadí bylo o něco klidnější a temnější, takže v "How it feels" Sophie Zelmani ("The Dali CD Vol. 3" | FLAC | 16 - 44,1) jako když každý tón, každé slovo, každá stopa mají více prostoru, více vzduchu kolem a je jaksi jednodušší je vnímat, snazší je vylovit z celku a vůbec - vše je přehledné a bohaté a ačkoliv existují i detailnější, jemnější a analytičtější nástroje, vášeň s jakou se Mojo / Poly do hudby opírá vám tak nějak nedává moc šance zabývat se jakýmkoliv případným nedostatkem detailů.

V podání prostoru je rozdíl Mojo vs. Mojo / Poly na hranici rozpoznatelnosti, tak či tak v "Darkest Dark, Brightest Bright" Amber Rubarth ("HDTracks Sampler 2014" | FLAC | 24 - 96) byl už citelný vzduch a pevná vládnoucí ruka, takže nástroje měly své místo v pravolevém směru a i když hloubka není kdovíjaká, máte pocit organizovanosti.

2017 11 02 TST Chord Poly 10

Tou největší devizou Chord Mojo je jeho muzikálnost, která v souladu s Poly ještě o dýchnutí naroste - "Just One Drink" Jacka Whitea ("Lazaretto" | FLAC | 24 - 96) měla koule, šmrnc, šťávu, razanci...prostě jak chcete. Hudba se poslouchá dobře a i zvukařsky trochu zašmodrchaná nahrávka už není nezkroceně divoká, je "jen" divoká - Poly v tomto vnáší do hudebního nářezu ještě trošičku další jistoty oproti samotnému Mojo.

Bezdrátový modul Poly je lákavým rozšířením už tak velmi schopného Mojo - dává vám snazší přístup k hudbě, je to jeden z nejkompaktnějších streamerů na trhu a nabízí muzikální, plnokrevný a sytý hudební zážitek. Navíc je to fortelně zpracovaný výrobek - potud absolutně žádné výtky. Trochu vydýchávat asi budete muset jeho cenu, ale zejména v "dárkové" kazetě všeho pohromadě (Mojo, Poly, obal, SD karta,...) dává jako systém smysl. Trochu k vzteku je pak absence dedikované ovládací aplikace jednoduše proto, že konfigurace a ovládání vyžaduje víc IT znalostí a schopností, než by snad po běžném uživateli mělo být vyžadováno. I IT profesionál nakonec skončí u papírového návodu, aby zjistil kudy kam. Ale budiž - třeba se Chord poučí a nějakou aplikaci nabídne, případně vám dá možnost objevit nové schopnosti. To o co jde, tedy zvuk, je ale výjimečně dobrý a kombinace Mojo / Poly je tak příjemná, že zakotvila jako "volnočasový" zdroj poslechu i v redakční sestavě - tak asi tak...

Kč 15 990,-

předběžně Kč 29 990,- - set Mojo + Poly v dárkovém balení (viz fotografie; cena je pouze odhadem)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výjimečné zpracování

+ zajímavé funkce a možnosti propojení mobilního a domácího poslechu

+ skvělý zvuk, pocitově ještě o kousek zlepší zvuk Mojo

+ konektivita

ZÁPORY

- možná chybí přehledná aplikace (alespoň pro první nastavení)

- cena není úplně vstřícná

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Voice Audio | www.voice-audio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies