2018 02 14 TST Audia FLS10 1

Nějakých 70 km severozápadně od Říma, na krásném pobřeží Středozemního moře, leží město Civitavecchia a v něm už od roku 1996 sídlí značka Audia, založená dvojicí nadšenců - dodnes firma své produkty navrhuje a ručně vyrábí právě zde a upřímně řečeno je to na jejich provedení vidět. Základním stavebním kamenem druhé nejvyšší řady (po špičkových modelech Strumento) je integrovaný zesilovač FLS10.

Audia Flight FLS10 ctí v designovém směru křivky nastavené právě top modely Strumento - je to zesilovač mohutný, jeho předním panelem se vine dynamická vlna a z každého kousku konstrukce sálá bytelnost a řemeslná péče. Tělo zesilovače je sestavané z mohutných hliníkových profilů, boky jsou bohatě žebrované, ale chladiče jsou zapuštěné, aby nerušily vizuální čistotu.

Stroj je to velmi solidně provedený, jeho šířku 45 cm, výšku 18 cm a hloubku 44 cm nepřehlédnete, stejně jako rozhodně oceníte poctivých 36 kg hmoty, která je v těchto rozměrech soustředěna. Čelní panel je velmi decentní - uprostřed je v elegantně tvarovaném "okénku" ukryt dvouřádkový OLED displej s modrými, dobře čitelnými znaky. V pravé části téměř až do tohoto výkroje v panelu zasahuje mohutný knoflík pro regulaci hlasitosti. Odsazené až téměř ke spodní hraně přístroje pak je šestice droboučkých tlačítek pro ovládání základních provozních vlastností zesilovače a v pravé části je doplňuje 6,3 mm jack pro sluchátkový poslech.

2018 02 14 TST Audia FLS10 2

Na každé straně zadního panelu objevíte ve vertikálním uspořádání vždy dva páry reproterminálů WBT, uprostřed v horní části jsou symetricky organizované konektory, ve spodní řadě vstupy, v horní výstupy. Audia nabízí všechnu konektivitu, kterou si od analogového přístroje můžete přát - dva sety symetrických XLR, tři sety nesymetrických XLR, výstup pak má v regulované verzi také XLR i RCA podobu, doplňuje je linkový "nahrávací" výstup v podobě cinche.

Pánové v Itálii ale myslí i na moderního uživatele - ve spodní části zadní stěny se otevírají dvě šachty, do nichž lze instalovat příplatkové moduly. Jednak jde o phono kartu pro zpracování signálu z MM i MC přenosek, mohou tu být symetrické i nesymetrické konektory. Můžete si ale též pořídit kartu, kde jdou další dva analogové linkové cinchové vstupy. A nebo pak desku s modulem D/A převodníku, který otevře možnost přehrávání PCM (32 bit / 768 kHz) i DSD (5,6 MHz) signálů přes USB, optiku, koax i AES/EBU. Modul nabízí i možnost přímo digitálně připojit firemní SACD transport.

2018 02 14 TST Audia FLS10 3

Svým vnitřním uspořádáním, tou organizací a čistotou je FLS10 příkladem toho, jak to v high endovém světě má vypadat. Tak třetinu vnitřního objemu skříně vyplňuje mohutný 2000 VA toroidní transformátor s pečlivým stíněním, druhý výrazně menší toroid slouží pro ovládací obvody. Konstrukce zesilovače je pak plně symetrická od vstupu po výstup, desky plošných spojů mají tlusté měděné dráhy pro přenos energie a vůbec vše působí zřetelně naddimenzovaným dojmem.

Je tu celkem 12 napájecích zdrojů a jen ten hlavní nabízí filtrační kapacitu 288 000 uF. Na každém kanálu najdete 8 párů komplementárních tranzistorů (takže 32 celkem) - zesilovač umí dodat poctivých 200 Wattů do 8 ohm ve třídě A/B, do poloviční zátěže vypustí 380 Wattů a výrobce říká, že stabilní a použitelný zůstává i v úrovni 2 ohm, kam posílá 700 Wattů v každém kanálu.

2018 02 14 TST Audia FLS10 4

Regulace hlasitosti probíhá v analogové doméně s rozlišením 0,5 dB s rozsahem 100 dB, takže v dostatečné jemnosti. Zesilovače pracuje ve frekvenčním rozsahu 0,3 - 500 000 Hz (-3 dB), nabízí udávané celkové harmonické zkreslení pod 0,05% a odstup signálu a šumu 110 dB. Tlumící faktor činí více než 650 (8 ohm).

Rozhodně zajímavé je i to, že u každého vstupu můžete nastavit jednak to, zda je aktivní či ne, jednak můžete vyladit jeho zisk v rozsahu +/- 6 dB, aby všechny zdroje hrály stejně hlasitě a ještě si každý ze vstupů můžete pojmenovat.

2018 02 14 TST Audia FLS10 5

Integráč Audia Flight FLS10 jsme poslouchali v ostravském studiu Tykon, kde zesilovač rozehrával širokou paletu reprosoustav od Gradient Revolution a Gradient Evolution až po Estelon YB, zdrojem signálu byl vpravdě referenční EMM Labs XBC1 a propojeno bylo kabeláží Acrolink. K dispozici byly i další trvale prezentované zesilovače jako pasivní předek Bespoke Audio nebo dělená Audia Strumento.

Pokud se nějaké slovo vkrádá při poslechu FLS10 do mysli, je to rozhodně "sebevědomý" - ta autorita, s níž zesilovač na poměry integrovaných strojů přímo famózně (ostatně tak, jak je to v dané třídě žádoucí) "podrží" tóny Hadenova kontrabasu ve "Spiritual" ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2), tak ta autorita je skutečně působivá. Přednes FLS10 je muskulaturní, ale nepřehnaný, objemově i barevně jsou tóny plné a syté, bas je velmi pevný, velmi silný a energický, bez patrných zaváhání či nedostatku energie. Zesilovač obsluhuje libovolné reprosoustavy s naprostou suverénností.

2018 02 14 TST Audia FLS10 7

Na vokálu Madeleine Peyroux v "Dance me to the end of love" ("Careless Love" | 2004 | Rounder | 0602498235836) bylo cítit, že zesilovač sám o sobě vnáší jen naprosté minimum vlastního charakteru do reprodukce a jediné co vnímáte je charakter připojených reprosoustav, kdy se reprodukce mění právě podle toho, které zrovna připojíte. Hlas zněl pak obecně s již opravdu excelentní transparentností, naprosto v klidu prokreslený do jemňoučkých detailů a celkový nadhled i přes velmi pečlivý analytický přístup zajišťuje neagresivní, nekousavý zvuk. V každém okamžiku pak cítíte ten dřímající výkon.

Až přebytek výkonu a síly zesilovače na žádných testovaných reprosoustavách nevyústil v žádném momentu v nepříjemnou říznost, přednes zůstává neutrální a samozřejmý. Ani jasný a jadrný vibrafon v "Ralph´s New Blue" od The Modern Jazz Quartet ("Concorde" | 2008 | Prestige | 0888072306530) nebyl přes realisticky vystiženou zvonivost a jasný, dlouhý, čistý tón nijak kousavý, činelům pak bylo dopřáno skvělé rozlišení, každý úder měl rychlý nástup a lehounké, přesné doznění. Opět i tady bylo cítit velkou bohatost zvuku a přitom absenci efektů.

2018 02 14 TST Audia FLS10 8

Audia FLS10 má, jak už jsme říkali, pocitově obrovskou sílu a umí ji proměnit i v na integrované řešení opravdu působivou dynamiku. Nemusí to být ani obří orchestrální opus, abyste dynamiku ocenili - i McLaughlinova "Thieves and Poets (Part 2)" ("Thieves and Poets" | 2003 | Glenray | 0602498010754) bylo s přesným, pevným zvukem zesilovače, s jeho nestranným a nezabarveným projevem a překypující silou a dynamikou nádherně živá. V reálných podmínkách vnáší Audia do přednes famózní kázeň a důraz na všech úrovních hlasitosti a neváhá ani na okamžik, v hudbě cítíte autoritu i velkou rezervu.

Celková technická preciznost, brilantní transparentnost a čistota stojí i za tím, že "Min Módir" od Eivor ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) byla nahrávka famózně prokreslená, každý nástroj měl svou jasně a pevně vedenou linku, ale do místnosti pronikaly i myriády detailů, ruchů, dozvuků a jemných informací, podtrhujících autenticitu "live" vystoupení. Zesilovač prezentuje hudbu s obrovskou samozřejmostí, s přirozeností a s intenzivní "normálností".

2018 02 14 TST Audia FLS10 6

To samé platí i pro podání prostoru - jste už v kategorii, kde i s ohledem na pevnost a přesnost nemáte vůbec žádný problém s organizací hudební scény; ta ve Stingově "Roxanne" ("Symphonicities" | 2010 | Deutsche Grammophon | 274 2537) měla naprosto zřetelně ukotvené a snadno lokalizovatelné nástroje, jasný vjem pravolevého i předozadního prostoru a vzduch bez pocitu "namačkání" nebo chcete-li zmenšení scény a nástrojů. Velký, odvážný přednes vám nabízí jednoduše to ono pověstné "sedadlo v první řadě".

Kupodivu není u FLS10 daní za neutralitu a analytičnost žádná technická strohost s odstupem. Lisztova "Faustovská symfonie" v podání Eliahu Inbala a RSO Berlin (1995 | Denon | CO-78826) zurčela svým tempem, živá, bohatá, sytá a hlavně nevyčerpatelně energická, se sebejistými dynamickými špičkami a při libovolné hlasitosti strukturovaná a čitelná. Audia není stroj na "dojení" emocí, na líbivou barevnost nebo kulatost, ale předává super energickým způsobem vše, co je v nahrávce ukryto a tak jak je to tam ukryto.

2018 02 14 TST Audia FLS10 5

Integrovaný zesilovač Audia FLS10 je "macek" - velký výkon, působivá kontrola, sebejistota až do opravdu hlubokých basů, neutralita v tom smyslu, že do reprodukce vnáší jen minimální stopu a analytičnost ve smyslu tom, že nabízí požehnané množství detailů a můžete se kochat drobnůstkami, aniž byste za to ale museli trpět techničnost či tvrdost. Je to vlastně skvělý zesilovač a jedna z nejparádnějších voleb tam, kde chcete zesílení udržet v jedné krabici. Není to věru stroj levný, ale s ohledem na mnohdy astronomické ceny high-endových strojů je to vlastně skvělá nabídka.

Kč 249 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vzhled s italským šmrncem

+ síla a kontrola

+ pěkná dynamika

+ téměř nulová vlastní zvuková stopa

ZÁPORY

- v kontextu dnešních super drahých strojů nic - je to víc než férová nabídka

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies