2017 11 30 tst elac eq10 1

Severoněmecký ELAC už dávno není jen výrobcem reprosoustav (ač epizod s výrobou dalších produktů bylo v historii této značky dost a dost), v aktuálním portfoliu najdete i různé modely elektroniky. Krom velmi zajímavého serveru Discovery je to třeba i integrovaný zesilovač EA101EQ-G z řady Element, sázející na technická řešení odpovídající moderním potřebám.

Element je vlastně maličký, až "stolní" stroj - váží pouhých 2,5 kg a zabere prostor 20,4 cm na šířku a 28,5 cm do hloubky, přičemž díky výšce 5,6 cm je opravdu nenápadný. Vpředu a vzadu najdete hliníkové profily s ohybem až do boků, boční a horní strany jsou pak řádně perforované, aby v relativně těsném prostoru mohly součástky dostatečně dýchat.

Pohled zpředu odhalí hlavně ovladač hlasitosti, který okupuje téměř celou výšku zesilovače a pravou polovinu čelního panelu, v levé části je úzký pás s dotykovým spínacím tlačítkem a stejným, vizuálně jen o 90 stupňů pootočeným tlačítkem pro volbu vstupu, maličkým, ale dostatečně informativním displejem a 6,3 mm jackem pro sluchátka.

2017 11 30 tst elac eq10 2

Panel vzadu je nabízí pohled na značně zahuštěné konektorové pole, kde bude sice kabelům s mohutnějšími koncovkami lehce těsno, ale zase získáváte možnost připojit opravdu cokoliv. Jsou tu dva páry klasických cinchů analogových vstupů, dva optické a jeden koaxiální digitální vstup, jednokanálový výstup pro subwoofer a USB typu B (což jen podporuje myšlenku na umístění na stole). Je tu též USB port pro připojení datové paměti s aktualizací software. Reproterminály jsou maličké, vidličky do nich prostorově prostě nenacpete, ale jinak jsou férové s ohledem na cenovou hladinu.

Zajímavá je možnost ovládat EA101EQ-G nejen klasickým maličkým ovladačem, ale též přes Bluetooth pomocí aplikace pro iOS i Android. Právě aplikace vytahuje tento zesilovač z běžných standardů dané třídy i přes svou lehounkou krkolomnost - krom obligátních věcí, jako je přejmenování vstupů umí totiž třeba pomocí průvodce naučit zesilovač reagovat na pokyny libovolného dálkového ovladače, umožňuje regulovat hlasitost včetně možnosti srovnání úrovní mezi jednotlivými vstupy, umožňuje ale i změřit pomocí telefonu kmitočtovou odezvu reprosoustav a provést jednoduchou, nicméně relativně účinnou kalibraci - na to, že je to vlastně jen podržení telefonu před reprosoustavami to funguje překvapivě slušně (ono to tedy vlastně srovnává naměřenou hodnotu v bezprostřední blízkosti beden a druhé měření z poslechové pozice, načež software kompenzuje rozdíly - není to dokonalé, ale rozhodně dostatečné a díky tomu také téměř nezáleží na charakteristikách mikrofonů v telefonech a tabletech). Navíc tento proces dokáže i velice dobře navázat případný subwoofer. Je nasnadě, že za všemi těmito funkcemi se ukrývá výkonný čip digitálního signálového procesoru - ten podporuje u digitálních vstupů rozlišení až 24 bit / 192 kHz, po Bluetooth pak zvládá i podporu DTS a Dolby Digital signálů (to proto, že ELAC chtěl udělat stoj na pomezí lifestyle hifi a domácího kina).

2017 11 30 tst elac eq10 3

Ne úplně typické řešení zvolil ELAC též uvnitř - o zesílení signálu se stará modul BASH. Zesilovač používá modulovaný spínaný napájecí zdroj a kombinuje jej s klasicky řešeným výkonovým stupněm, dodávajícím výkon ve třídě A/B. Toto řešení umí dodat 80 Wattů na kanál jak do 4, tak do 8 ohm. Pointou tohoto systému je 400 000 sepnutí za sekundu v kombinaci se sledováním úrovně příchozího signálu - chytré řešení pak dodá v každém okamžiku právě takové napětí, jako zrovna zesilovač potřebuje. ELAC EA101EQ-G je tedy takovým "nedigitálním digitálem", minimálně teoreticky propojujícím výhody klasických analogových i moderních digitálních řešení.

ELAC EA101EQ-G jsme poslouchali v běžných sestavách (viz pravý sloupec -->), ale také s German Physiks Unlimited MKII a dalšími. Nejvíce času strávil zesilovač s Harbeth Monitor 30 a Fischer & Fischer SN-70, ale také ve společnosti UDP-205 od OPPO nebo CXC od Cambridge Audio.

2017 11 30 tst elac eq10 4

Je vcelku zajímavé, že zesilovač ELAC umí nabídnout více basu, než by vám možná připadalo relevantní vzhledem k proporcím stroje. Linka kontrabasu ve "Spiritual" Charlie Hadena ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2) byla přeci jen stále poněkud rozvolněná a v těch nejhlubších polohách omezená, ale po kalibraci působila slušně čitelně. Nečekejte plnou hutnost a robustnost tónu, ale objem je slušný, stejně jako důraz. Spíše utaženější a čistší tóny nezní na efekt, ale na realističnost.

V "Dance me to the end of love" od Madeleine Peyroux ("Careless Love" | 2004 | Rounder | 0602498235836) zněl vokál tak trošku syrověji (část toho pocitu jde nicméně za nahrávkou, která skutečně poněkud syrovější je), bez načančání a příkras - s civilní přímostí v mírně tenčím balení ELAC podal vokál s důrazem na "rovnost", s až "dokumentární" realističností. Zesilovač nabízí s ohledem na kategorii solidní detail a vysloveně dobrou kontrolu a konkrétnost. Nechybí energie, zvuk je agilní.

2017 11 30 tst elac eq10 5

V "Ralph´s New Blues" od The Modern Jazz Quartet ("Concorde" | 2008 | Prestige | 0888072306530) zahrál ELAC velmi svižné, čilé a znělé tóny vibrafonu; dokonce s až lehce cinkajícím charakterem. Přesto zůstává ona civilnost a neefektnost i zde, kovová znělost je pěkná, detail stejně tak - a přesto nejsou výšky ostré a nepříjemné. Díky zkalibrovanému výstupu pak i jemný ševel činelů vystupuje celkem do popředí, byť i tady je cítit upřednostnění kontroly před objemem.

Dynamika v "Thieves and Poets (Part 2)" Johna McLaughlina ("Thieves and Poets" | 2003 | Glenray | 0602498010754) je solidní s ohledem na třídu, rozhodně pak velmi solidní s ohledem na psaný výkon a koncept. Je cítit, že se zesilovač dokáže nadechnout a s adekvátními reprosoustavami (zejména pak regálovými) umí svižně "bouchnout". Nečekejte makrodynamické orgie, zvuk je i tady spořádaný a poklidně civilní, zkrocený.

2017 11 30 tst elac eq10 7

Rozlišení pak také není vůbec špatné - ruchy z pozadí "Min Módir" od Eivor ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) zesilovač vytáhne tak akorát, abyste dostali pocit živé reprodukce, nic neakcentuje, ale i tak celek už nepůsobí jako jednotlivá zvuková skrumáž. Není to analytický nástroj, chce hrát spíše dlouhodobě kultivovaně a "snadno" srozumitelně - kalibrace pak dění zaostří a zklidní.

Podobně i podání prostoru Stingovy "Roxanne" ("Symphonicities" | 2010 | Deutsche Grammophon | 274 2537); není to hologram, kde si můžete ukazovat pohyb rukou bubeníka, ale pravolevý i předozadní směr tu je (pravolevý dokonce docela široký), scéna je stabilní a je to jaksi "normálně" podané, přehledné a ve dvacetitisícovém světě přirozeně působící.

2017 11 30 tst elac eq10 8

V Lisztově "Mefistofelovi" ("Faustovská symfonie" | 1995 | Denon | CO-78826) v podání RSO Berlin pod vládou Eliahu Inbala bylo cítit, že na výbuchy orchestru má ELAC přeci jen trochu limitovanou sílu, ale i tady jako kdyby se do reprodukce vkládala kalibrace a korekční mechanismy, které udrží dění pod kontrolou, zvuk je "rovný" a slušně čistý, solidně přehledný. Není to vášnivý a emotivní zvuk, ale zesilovač vládne autoritativní rukou.

Na jeden z prvních krůčků do segmentu elektroniky je EA101EQ-G od doposud dominantně reproduktorového výrobce ELAC zajímavým počinem. Není to klasicky audiofilský stroj, který vás nadchne emocemi nebo nějakou zvláštností. Naopak - je to poměrně puristický, utažený zvuk se silným akcentem kontrolu a "rovnosti", kdy z reprodukce nic nechybí ani nepřečnívá, není ani dravá, ani líná, chtělo by se říct, že je vyvážená od A do Z. To vše díky překvapivě snadné a přitom rozumně účinné kalibraci, která prostě charakter "srovná". Celkový koncept EA101EQ-G možná není úplně snadno uchopitelný (patří na stůl, do hlavní sestavy, ...?), ale je fakt, že je to univerzálně použitelný stoj s moderní výbavou a schopností neunavovat ani při dlouhém poslechu. Celkově lehce nenápadný zesilovač tak ale může být právě pro svou vybalancovanost ze všech úhlů pohledu zajímavým společníkem...

Kč 19 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ přitažlivý koncept se snadným ovládáním

+ na tak malý stroj solidní kontrola

+ dobře fungující USB

+ "rovný" a civilně věrný zvuk po kalibraci

ZÁPORY

- aplikace má své uživatelské rezervy

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: BaSys CS | www.basys.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies