2017 09 07 TST Pro Ject Pre Box Amp Box DS2 1

"Krabicová" (rozumějte Box) série elektroniky od Pro-Ject sice začínala jako řekněme levná alternativa k běžné elektronice, za léta své existence ale rozkvetla do naprosto plnohodnotné a konkurenceschopné nabídky napříč mnoha cenovými hladinami. Je fakt, že přístrojů je dnes snad až příliš a rakouský Pro-Ject stále a stále a stále přidává nové.

Na druhou stranu, zrovna nejnovější přírůstek v podobě řady DS2 nabízí patrně nejlevnější možnost, jak si na trhu pořídit kombinaci předzesilovače a koncového stupně, ať už tak chcete učinit kvůli variabilitě, nebo kvůli pocitu, že je to "víc hi-fi". Nebo prostě proto, že víte, že minimálně oddělit citlivé obvody a napájení má smysl - zejména u takhle malých komponentů.

Předzesilovač Pre Box DS2 jsme měli k dispozici ve verzi "analogue", existuje ještě "digital", kde - jak název napovídá - najdete ještě navíc digitální vstupy. A aby těch variací nebylo málo, můžete si vybrat, zda koupíte komponenty s elegantními dřevěnými bočnicemi, nebo bez nich - rozdíl v ceně není veliký, rozdíl v estetice rozhodně ano; pokud nehledíte na každou stokorunu, bočnice dodávají komponentům méně "obyčejný" feeling.

2017 09 07 TST Pro Ject Pre Box Amp Box DS2 3

Ono ozvláštnění se totiž hodí, design přístrojů je naprosto minimalistický, jak už je u Pro-Ject zvykem. Box o rozměrech 24 x 7,2 x 20 cm (š x v x h) váží 1,8 kg, je kovový a čistě pravoúhlý, právě až bočnice mu dodávají trochu "lidskosti", nebo jak to říci. Čelní stěna má vlastně jen spínací tlačítko, malý regulátor hlasitosti a vysloveně miniaturní diodky, indikující jaký z pěti vstupů je právě aktivní. Přepínání zajišťují dvě maličká tlačítka, je tu ještě jedno, které zvedne zisk o výrazných +6 dB.

Zadní stěna odhalí jen jednoduše poskládané konektory - napájení je řešeno externím pulsním zdrojem, jsou tu dva 3,5 mm jacky 12V spouště pro propojení s koncovým stupněm, je tu pětice párů klasických linkových cinchových vstupů a tři výstupy - jednak sdružený cinch pro subwoofer, jednak jeden pár cinchů s linkovou úrovní a druhý pár s variabilní úrovní. Toť vše, nic jiného na přístroji není.

2017 09 07 TST Pro Ject Pre Box Amp Box DS2 5

Koncový stupeň Amp Box DS2 je ještě jednodušší - rozměrově je identický, dokonce i váhou se liší jen o pár desítek gramů. Samozřejmě i design je naprosto identický. Koncový stupeň pak potřebuje na čelní stěně jen spínací tlačítko. Potěší, že designem jsou předzesilovač s koncovým stupněm velmi sladěné a působí dobře.

Na zadní straně uvidíte dva páry poměrně blízko sebe situovaných velkých reproterminálů a dvě sady cinchů. Pro pravý i levý kanál je tu totiž cinch vstupní i výstupní, to třeba pro bi-ampingové aplikace. Krom 12V spouště (opět vstupní i výstupní konektor) je tu už jen mohutný šroubovací konektor, kterým připojíte masivní externí napájecí zdroj, který lehounce deklasuje výhodu minimálních rozměrů Pro-Ject elektroniky. Ale alespoň ho lze hodin někam za skříň.

2017 09 07 TST Pro Ject Pre Box Amp Box DS2 6

Signálové obvody předzesilovače neobsahují žádný vazební kondenzátor, hlasitost je řízená pomocí relé a stejně tak vstupy jsou přepínány relátkovým způsobem. Předzesilovač pracuje v rozsahu 20 - 20 000 Hz, nabízí celkové harmonické zkreslení pod úrovní 0,00035% a šumové dno je na úrovni -90 dB, což na danou cenovou kategorii není špatné.

Koncový stupeň Amp Box DS2 používá - samozřejmě v této velikosti a ceně - koncové moduly pracující ve třídě D. Zde umí dodat 100 Wattů do 8 ohm, respektive 140 Wattů do 4 ohm. Zesilovač pracuje v rozsahu 10 - 50 000 Hz (0, -3 dB), má šumové dno položené na úrovni -90 dB a THD menší než 0,1%. Zisk 31 dB je slušný.

2017 09 07 TST Pro Ject Pre Box Amp Box DS2 7

Dělené zesilovače jsme poslouchali v drtivé většině jako jeden celek, ale také jako alternativu k Naim Nait XS, případně Naim NAP 250 v hlavní sestavě. O dalších komponentech více v pravém sloupci -->. Poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30 a Fischer&Fischer SN-70.

Od jednoduše střižených přístrojů s poměrně vstřícnými cenami byste asi nečekali nějaké audiofilské zázraky, ale nutno říci, že v plus mínus třicetitisícovém světě nové modely DS2 už dávno nejsou ten jednoduchý Pro-Ject jako před dvěma dekádami v dobách počátků - jediné co zůstalo, je koncept kompaktních "krabiček". Basové tóny ve "Spiritual" Charlie Hadena a Pata Methenyho ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2) měly solidní objem, byť takový ten úplně dospělý pocit hutnosti a dřevěné tělesnosti kontrabasu by mohl být o kousíček větší. Vynahradí vám to však přesnost a schopnost dobře vyříznout kontury hlubokých tónů, ve spodních oktávách je vlastně cítit až trochu efektní, mohutný impuls, byť tón není nijak tvrdý a naopak má trochu měkčí kontury, což však v této hladině není nic výjimečného a vlastně ani problematického. Dobré je i to, kolik energie a jakou váhu umí do basů dělený Pro-Ject vložit.

2017 09 07 TST Pro Ject Pre Box Amp Box DS2 13

Vokály benediktýnských zpěváků z kláštera Santo Domingo de Silos v "Puer natus est nobis" ("Chant" | 1994 | MFSL | UDCD 725) zněly lehounce tenčeji, nicméně set zvládl velmi pěkně oddělit hlasy ve sboru, byť ne až na úroveň holograficky zobrazených jednotlivů. Srozumitelnost není vůbec špatná, je cítit, že Pre Box DS2 a Amp Box DS2 jsou vyladěné pro maximální možnou čistotu a to v dané cenové hladině dobře funguje - spíše lehce přímější a analytičtější způsob reprodukce tu dává smysl a nahrávka je dobře rozpracovaná a přehledná.

Nejvyšší tóny vibrafonu a činelů v "Concorde" od The Modern Jazz Quartet ("Concorde" | 2008 | Prestige | 0888072306530) byly výrazně znělé, mírně nacinkané, ale přesto ne vulgární - je jich hodně, jsou zřetelně cinkavé a jakoby jiskrné, což je citelné zejména u vibrafonu a jeho plné, hutné kovovosti. Zemitost, přímost a jasnost se přesto nepřeklápí do ostrosti. Rozzářený činel má dobrý objem a objevuje se textura s nadprůměrnými detaily.

2017 09 07 TST Pro Ject Pre Box Amp Box DS2 14

Platí to i pro dynamiku, kde se Pre Box DS2 + Amp Box DS2 mohou poměřovat bez většího problému s čímkoliv, co lze za 30 000,- koupit. Živé "Danse Macabre" od Saint-Saënse ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC200901) razantní a energický přednes slušel, na tak malé komponenty měl zvuk pružnost a super makrodynamiku, nicméně ani mikrodynamika není špatná. Ačkoliv na okrajích cítíte onu měkčí rozvolněnost, razance a energie tu je, zejména když dáte volume lehce doprava.

V Rutterově "Nativity Carol" ("Reference Recordings First Sampling" | 1990 | Reference Recordings | RR-S1CD) sice možná trochu scházel pocit dýchajícího vzduchu v pozadí, bylo však cítit dobře a s jistotou definované brouknutí varhan, jen tak potichu podkreslující zpěv sboristů a které rozhodně ne vždy takhle čitelně vystupuje z pozadí. Srozumitelnost hlasů byla v rámci dobrých mravů dané cenové hladiny - Amp Box DS2 ani Pre Box DS2 vás nechtějí šokovat "studiovým" rozlišením těch nejjemnějších nuancí, lehce analytičtější přístup ke zvuku vykreslí co má pevně a jistě.

2017 09 07 TST Pro Ject Pre Box Amp Box DS2 15

Dojem prostoru hudební scény zřetelně zlepšuje i oddělení předzesilovače a výkonového stupně - ostatně tak jako v kterékoliv cenové kategorii. Excelentně nahraná "Besame Mucho" dua Puschnig / Sharrock měla velmi dobrou lokalizaci nástrojů a prostírala se také do hloubky - to, že nejde o holografický trojdimenzionální obraz odpovídá vlastně celkovému charakteru. Přehlednost tím ale netrpí.

I když Gilmourova "Rattle that lock" ze stejnojmenné desky (2015 | Columbia | 88875123262) zněla v celku trochu sušeji a utaženěji, výrazná energičnost a drajv spolu s razantním basovým základem se u rockové hudby určitě počítají a Pre Box DS2 v kombinaci s Amp Box DS2 to vše umí dodat v atraktivním množství. Vlastně se hudba poslouchá velmi dobře, všechno je živé, jadrné a šlapající.

2017 09 07 TST Pro Ject Pre Box Amp Box DS2 10

Komponenty Pro-Ject v nové řadě DS2 zůstávají věrné svému původnímu ideálu jednoduchosti a cenové dostupnosti, ale zároveň je tu krok směrem ke stylovosti ve formě dřevěných bočnic, které - jakkoliv jsou za ne úplně malý příplatek - přístrojům vysloveně sluší a rozbíjí jejich technicistní strohost. Navíc ani s nimi jsou Pro-Ject Pre Box DS2 v kombinaci s Amp Box DS2 kandidáty na nejdostupnější dělený zesilovač na trhu. Nemá ani cenu hledat nějakou "vhodnější" kombinaci, protože ať jsme dělali co chtěli, oba komponenty se zdají být nastavené jeden pro druhý. Jejich oddělení pak přináší zvukové benefity a patří tak rozhodně k tomu lepšímu, co si za zhruba 30 000,- Kč (nebo méně, pokud nechcete dřevo na bocích) můžete koupit.

Kč 10 590,- - Pre Box DS2
Kč 13 990,- - Pre Box DS2 s bočnicemi

Kč 13 990,- - Amp Box DS2
Kč 16 790,- - Amp Box DS2 s bočnicemi

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ férová cena

+ skladnost

+ díky bočnicím už nevypadají krabičky tak stroze

+ poctivý hi-fi zvuk s poměrně velkou energií

ZÁPORY

- možná příplatek 20 - 30% za bočnice není ani v absolutním poměru k ceně malý

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies