2017 02 28 TST Sonus faber Principia 3 1

Italská značka Sonus faber mnohé překvapila už uvedením své na design orientované řady Chameleon, ještě více pak ale představením jakési její zjednodušené a na atraktivní cenovku zacílené série Principia - ostatně už název říká, že se zde Sonus faber vydává k samým základním principům hi-fi bez pozlátek okolo, jakkoliv právě vášnivá krása a až okázalá nádhera je jedním z poznávacích znamení produktů z Arcugnana, městečka v srdci trojúhelníku tvořeného krásnými městy Verona, Padova a Vicenza.

Kolekce (tak říkají v Sonus faber řadám / sériím) Principia sestává z dvou regálových, dvou sloupových a jednoho centrálního modelu, název Principia 3 patří větší z regálovek. Svým tvarem jasně opakuje úspěšné pojetí modelu Chameleon, jen v jaksi jednodušším provedení. Přední i zadní stěna jsou zkosené a tvoří tak při pohledu z boku jakési shora useknuté áčko. Celá ozvučnice pak stojí na dopředu otevřené "podkově", která slouží jak pro pevné sešroubování se stojanem, tak pro izolaci ozvučnice od podložky, tak vede vzduch, proudící z dole umístěného bassreflexového otvoru.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 3 2

Reproduktory na čelní stěně jsou dva, obroubené výraznými hliníkovými rámečky, tmavě šedý povrch má strukturu a pěkné zpracování, jakkoliv působí v kontextu svých značkových kolegů trochu jednoduše. Reproduktory jsou pak zasazené v další tenké desce.

Při pohledu zezadu odhalíte pouze vaničku se "schody" a dvěma páry rozumných terminálů, vhodných pro banánky, vidličky i holé vodiče. Nebýt ale celkové vizuální podobnosti s modelem Chameleon, snad byste ani neřekli, že Principia 3 patří do rodiny Sonus faber.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 3 4

Ozvučnice z MDF desek váží 6,1 kg a to při rozměrech 33,5 x 19,7 x 29,2 cm (v x š x h). O nejvyšší tóny se stará nadstandardně velká membrána - impregnovaná látková kopulka má průměr 2,9 cm, navrhli ji v Sonus faber, ale o konkrétním výrobci nebo dalších detailech se nedočtete. Podobné je to i se středobasovým konusem, polypropylenová membrána má průměr 18 cm. Výhybka dělí frekvence na úrovni 2 500 Hz.

Deklarovaná frekvenční charakteristika činí 45 - 25 000 Hz (bez udané tolerance), jmenovitá impedance 4 ohmy a citlivost celkem vysokých 88 dB / 2,83 V / m. Principia 3 by tak měly čistě papírově být snadno rozehratelné.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 3 6

Sonus faber Principia 3 jsme zkoušeli jednak ve stereo režimu na redakčních referenčních sestavách v čele s Naim Nait XS + Naim FlatCap XS / Naim NAP250 / OPPO BDP-105D. Samozřejmě hrály i na Cambridge Audio CXA80 / Cambridge Audio CXC i Norma Revo IPA-70B / ASUS Xonar Essence One MUSES MKII / Pioneer BDP-LX71, hráli jsme je ale i v režimu domácího kina spolu se Sonus faber Principia C a Sonus faber Principia 5 na Denonu AVR-X4300H (H jako Heos). Srovnávali jsem s Xavian Perla, Xavian Premio nebo Harbeth Monitor 30. Používali jsme kabely ZenSati Authentica a TelluriumQ Silver a Black - další redakční komponenty můžete objevit ve sloupci vpravo ->.

Ač jsou Principia 3 těmi většími z regálovek v této sérii, přeci jen jsou to stále regálovky a citelně patří buď do role zadních či bočních efektů nebo do menších místností na bližší poslech. Mohutnou basovou linku v "No Sanctuary Here" Chrise Jonese ("Vinyl Classics Vol. 2" | 2014 | stereoplay) spíše naznačují, cítíte ten rytmus a relativně i vnímáte kontury, ale váha, objem a důraz jsou trošku mimo možnosti Principia 3. Bas je s ohledem na danou kategorii ale celkem snaživý, vyšší bas pak pocitově plný a přiměřený objemem, byť se spíše drží decentně v pozadí.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 3 7

Tak jak až lehce zdrženlivě prezentují Principia 3 basové frekvence, tak výrazně a jasně se soustředí na vokály. Hlas Leonarda Cohena v "By the rivers dark" ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY Music | 88691918262) působil, že má kolem sebe dost prostoru, byl s ohledem na třídu slušně čistý, s férovým prokreslením, byť trošku sušší - snad by mohl být o kousek objemnější. Reprosoustavy netlačí u vokálu na pilu, nechávají ho vyznít volně a lehce, přitom má ale takovou tu pěknou "sonusfaberovskou" hladkost.

Nejvyšších tónů je potom dost, velká kopulka je hodně agilní a energická - zvláštní, až jako ve vodě znějící perkuse ve "Wolkenmeer" Beo Brockhausena ("Close to the music vol. 3" | 2009 | Stockfish | SFR 357.4009.2) vyzněly jasně, hodně energicky, ale zároveň měkce a kultivovaně, na rozdíl třeba až od občas tvrdých Chameleon B. Výšky byly netechnické, bohaté a vysloveně hezky vyladěné, znělé, dlouho znějící, tónů byla spousta a třeba chřestot mnoha perkusí v jednom okamžiku byl už vcelku přehledný, na danou cenovou třídu dokonce velmi dobře.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 3 10

Orffova "O Fortuna" z jednoho z efektnější záznamů "Carmina Burana" (1984 | Decca | 411 702-2) byla rozhodně mimo dynamické možnosti kompaktních reprosoustav, nešlo jim však upřít snahu udržet čitelnost a vlastně to od vyšších středů výše bylo za dané peníze velmi dobré. Reprosoustavy slušně reagují na signál a i když vás nezahranou obrovskými objemy nebo nerozklepou tabulky v oknech, jejich přesnost je solidní a na nedostatek celkové energie si také nebudete stěžovat. Místnost s ní vyplní ale tak do 20 m2.

Přestože Principia 3 zní hezky, jsou v rámci své kategorie vlastně spíše analytičtější, alespoň "Love is the drug" od Roxy Music ("The best of" | 2001 | Virgin | 7243 8 10395 2 6). Reprodukce i zde začíná spíše až vyšším basem, který ale už má i nějakou strukturu, nejsou vysloveně analytické, ale umí svou mírně přímější reprodukcí udržet v hudbě pořádek.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 3 8

Sonus faber Principia 3 si poradily hezky s podáním prostoru ve Vangelisově "Loosing Sleep" ("Voices" | 1995 | Warner Bros. | 0630 12786 2). V pravolevém směru byla scéna dobře přehledná, nejsou náročné na natočení ani umístění a snadno hrají i v blízkosti zadní stěny, musíte je jen poslouchat s relativní blízkosti (asi tak, jak to je obvyklé ve dvacetimetrovém prostoru), tam vše drží pěkně pohromadě a ve správné pozici scéna dokonce vystupuje i kus před reprosoustavy, což je zajímavé.

Nohavicova "Dlouhá tenká struna" ("Babylon" | 2003 | Columbia | 511001 2) není zrovna jednoduchá k zahrání tak, aby byla příjemná, ale Principia 3 se drží obstojně. Jejich charakter není vysloveně muzikální, spíše by se dal nazvat neutrálním (respektive tím, co si pod tím slovem mnoho lidí představuje). Organizace je dobrá, tempo nikam nespěchá, ale zvuk není pomalý, energie je dost, byť trochu šťavnatosti by možná poslech postrčilo ještě kousek dál.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 3 5

Sonus faber Principia 3 jsou solidní reprezentací toho, co by mohl být férový standard dané cenové třídy. Je fakt, že na to, že jsou od italských mistrů designu, tak působí lehce strohým dojmem a v praxi jen zanedbatelně dražší model Chameleon B je citelně vizuálně působivější. Oproti právě tomuto zmíněnému jsou ale Principia 3 klidnější (vizuálně jako zvukově), nemají sice hlubší bas, ale zato umí hezky podat vokál a opravdu hezky se pak umí vypořádat s výškami. Celkově jde o decentní variaci na téma Sonus faber...

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí kvůli potlačení odrazů (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 3 m1

Malé reprosoustavy začínají pracovat naplno na úrovni cca 65 - 70 Hz, je u nich znát citelný nárůst v oblasti 120 - 180 Hz, budící dojem jejich relativní plnosti, stejně jako je cítit zvýšená energie v pásmu nad 5 000 Hz. Je tak vidět, že Principia 3 jsou laděné spíše na výraznější přednes a trochu na efekt, aby působily jasnější a dramatičtější, než by odpovídalo jejich rozměrům.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 3 m2

Průběh impedanční křivka (červená) je v podstatě bezproblémový, nejníže padá na cca 200 Hz na úroveň 4 Ohm, což je bezproblémové, lehce divočejší elektrická fáze pak může znamenat, že budete možná chvíli hledat zesilovač, s nímž budou optimálně fungovat.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ × ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 17 460,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkné výšky

+ férově čitelná reprodukce (od vyšších basů)

+ nejsou v praxi nijak dramaticky náročné na zesilovač

+ celkově neúnavné

ZÁPORY

- o dost hezčí a o něco zábavnější Chameleon nejsou o moc dražší

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: E.P. Audio | www.epaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies